Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(304)
Forma i typ
Książki
(292)
Poradniki i przewodniki
(34)
Publikacje popularnonaukowe
(29)
Publikacje naukowe
(28)
Proza
(19)
Czasopisma
(8)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(8)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Komiksy i książki obrazkowe
(5)
Publikacje informacyjne
(4)
Audiobooki
(3)
Publikacje fachowe
(3)
Filmy i seriale
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Poezja
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(425)
wypożyczone
(77)
tylko na miejscu
(14)
nieokreślona
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(71)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(14)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(157)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(3)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(32)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(10)
Filia 2 (Fredry 5)
(15)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(14)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(25)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(11)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(37)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(13)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(6)
Filia 9 (Czackiego 5)
(13)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(25)
Filia 11 (Dębicka 170)
(1)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(3)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(16)
Filia 15 (Lwowska 60)
(14)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(16)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(4)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(11)
Filia 20 (Solarza 9a)
(10)
Autor
Puchalski Czesław
(12)
Gajdek Grażyna
(9)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(9)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(7)
Hensel Witold (1917-2008)
(5)
Pazdur Jan (1909-2001)
(5)
Zin Marek (1947- )
(5)
Gawęcki Jan (1944- )
(4)
Gertig Henryk (1924- )
(4)
Pijanowski Eugeniusz (1906-1974)
(4)
Bednarski Włodzimierz (1943- )
(3)
Bralczyk Jerzy (1947- )
(3)
Duda Grażyna
(3)
Dżugan Małgorzata
(3)
Jurczak Katarzyna
(3)
McHughen Alan
(3)
Oleszko Aleksander (1943- )
(3)
Supeł Barbara
(3)
Łuksza Agata (1983- )
(3)
Adamczak Marek
(2)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(2)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Babuchowski Andrzej (biotechnologia)
(2)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(2)
Bosacka Katarzyna
(2)
Burszta Józef (1914-1987)
(2)
Carper Jean
(2)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Drozdowski Bronisław (1928- )
(2)
Eichler Wolfdietrich (1912-1994)
(2)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(2)
Gil Marian
(2)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(2)
Higman B. W. (1943- )
(2)
Janicki Kazimierz (1931-2001)
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Jaworska Grażyna (technologia żywności i żywienia)
(2)
Jeżyńska Beata (1963- )
(2)
Kolasińska Katarzyna
(2)
Krawczyk Marta
(2)
Krupa Jan (1955- )
(2)
Kunachowicz Hanna
(2)
Kunicka Anna
(2)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(2)
Lempka Aleksander (1913-1989)
(2)
Lewicki Piotr Paweł (1937- )
(2)
Marienborg Irene
(2)
Maurizio Adam (1862-1941)
(2)
Mayer Emeran (1950- )
(2)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(2)
Mizieliński Daniel (1982- )
(2)
Modelski Łukasz (1970- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nikonorow Maksym (1913-1985)
(2)
Ochnio-Brudzyńska Anna
(2)
Orosz Susanne (1962- )
(2)
Pasternakiewicz Anna Małgorzata
(2)
Pawlikowska Beata (1965- )
(2)
Pawlikowska Beata (1965- ). W dżungli zdrowia
(2)
Pawłowski Aleksander (nauki medyczne)
(2)
Pszczołowski Konrad
(2)
Reps Arnold
(2)
Rossowski Dariusz
(2)
Rotkiewicz Marcin (1972- )
(2)
Rudy Mariusz
(2)
Schueneman Martha
(2)
Skrodzka Zdzisława
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Szewczyński Jerzy
(2)
Woźniak Leszek (1955- )
(2)
Zalewski Stanisław (1936-2000)
(2)
Znamirowska Agata
(2)
Łoś-Kuczera Maria
(2)
Łuczka-Bakuła Władysława (1954- )
(2)
Adamek Izabela
(1)
Adamiec Janusz
(1)
Adamska-Rzepka Aleksandra
(1)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
Amarowicz Ryszard
(1)
Ambrozy Scott
(1)
Ambrożewski Jacek (1989- )
(1)
Amidor Toby
(1)
Anderson Lena (1939- )
(1)
Ankiel-Homa Magdalena
(1)
Babuchowski Andrzej (1944- )
(1)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Bailey Adrian
(1)
Balawejder Maciej
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartolik Paweł Michał (1976- )
(1)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Bartoszek-Pączkowska Agnieszka
(1)
Bartyś Julian (1923-1982)
(1)
Basse Monika von
(1)
Beba Bożena
(1)
Bello Walden F. (1945- )
(1)
Beloveškin Andrej
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(66)
2010 - 2019
(92)
2000 - 2009
(61)
1990 - 1999
(26)
1980 - 1989
(20)
1970 - 1979
(28)
1960 - 1969
(2)
1940 - 1949
(1)
1930 - 1939
(1)
1920 - 1929
(1)
1910 - 1919
(1)
1900 - 1909
(1)
1870 - 1879
(1)
1830 - 1839
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(121)
1901-2000
(7)
1945-1989
(3)
1989-2000
(3)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(284)
Wielka Brytania
(4)
Belgia
(1)
Język
polski
(279)
angielski
(4)
francuski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(39)
0-5 lat
(22)
6-8 lat
(22)
9-13 lat
(12)
Szkoły wyższe
(5)
Pszczelarze
(2)
Rodzice
(2)
Dziewczęta
(1)
Kobiety
(1)
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(4)
Literatura niemiecka
(3)
Literatura australijska
(2)
Literatura norweska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura francuska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Literatura ukraińska
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Żywność
(218)
Odżywianie
(46)
Rolnictwo
(22)
Zdrowe odżywianie
(22)
Jakość żywności
(17)
Kucharstwo
(16)
Przemysł rolno-spożywczy
(15)
Żywność ekologiczna
(14)
Dietetyka
(12)
Kultura stołu
(11)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(11)
Żywność prozdrowotna
(11)
Produkcja żywności
(10)
Transport
(9)
Wsie
(9)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(8)
Innowacje
(8)
Technologia żywności
(8)
Warzywa
(8)
Gospodarka żywnościowa
(7)
Kultura materialna
(7)
Mieszkania
(7)
Nierówności społeczne
(7)
Przedsiębiorstwo
(7)
Rozwój regionalny
(7)
Substancje dodatkowe do żywności
(7)
Witaminy
(7)
Biochemia
(6)
Energetyka
(6)
Marnotrawstwo żywności
(6)
Odzież
(6)
Owoce
(6)
Przemysł
(6)
Rolnictwo ekologiczne
(6)
Turystyka
(6)
Wzrost gospodarczy
(6)
Żywność transgeniczna
(6)
Biotechnologia
(5)
Chemia
(5)
Chemikalia
(5)
Ciasta
(5)
Handel
(5)
Jedzenie (czynność)
(5)
Komunikacja
(5)
Ochrona środowiska
(5)
Osobliwości
(5)
Pestycydy
(5)
Polska
(5)
Rynek
(5)
Spożycie
(5)
Tłuszcze
(5)
Węglowodany
(5)
Życie codzienne
(5)
Żywność dla dzieci
(5)
Agroturystyka
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(4)
Bezrobocie
(4)
Białka
(4)
Budżety rodzinne
(4)
Degradacja środowiska
(4)
Dochody indywidualne
(4)
Dzieci
(4)
Gastronomia
(4)
Gospodarka
(4)
Gospodarka oparta na wiedzy
(4)
Głód
(4)
Higiena
(4)
Inwestycje zagraniczne
(4)
Jakość produktu
(4)
Kapitał społeczny
(4)
Klastry (ekonomia)
(4)
Kobieta
(4)
Konsumenci (ekonomia)
(4)
Minerały
(4)
Mięso
(4)
Mleko
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Odpoczynek
(4)
Organizmy transgeniczne
(4)
Polityka gospodarcza
(4)
Potrawy dla dzieci
(4)
Praca
(4)
Przedsiębiorstwa małe i średnie (MŚP)
(4)
Samorząd terytorialny
(4)
Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR)
(4)
Trucizny
(4)
Tworzywa sztuczne
(4)
Zarządzanie jakością
(4)
Zarządzanie wiedzą
(4)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(4)
Zdrowie publiczne
(4)
Zdrowy styl życia
(4)
Zwierzęta
(4)
Zwyczaje żywieniowe
(4)
Agrobiznes
(3)
Alergia pokarmowa
(3)
Barwniki spożywcze
(3)
Boże Narodzenie
(3)
Budownictwo
(3)
Chleb
(3)
Temat: dzieło
Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania transformacji rodziny
(1)
Tygodnik Sanocki
(1)
bezglutenowejadlo.pl (blog)
(1)
Żydowscy : kronika rodzinna
(1)
Temat: czas
2001-
(14)
1989-
(12)
2001-0
(9)
1901-2000
(8)
1945-1989
(5)
1989-2000
(4)
1901-
(3)
1801-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(16)
Województwo podkarpackie (1999- )
(8)
Ukraina
(3)
Kraje Unii Europejskiej
(2)
Rzeszów (woj. podkarpackie ; okolice)
(2)
Świat
(2)
Droga św. Jakuba
(1)
Euroregion Glacensis
(1)
Euroregion Karpaty
(1)
Góry Świętokrzyskie
(1)
Jarosław (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Karpaty
(1)
Karpaty (góry)
(1)
Podlaskie, województwo
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Pomorskie, województwo (od 1999)
(1)
Recz (woj. zachodniopomorskie, pow. Choszczno)
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(1)
Rzym (Włochy)
(1)
San (dolina)
(1)
San (dorzecze)
(1)
Stalowa Wola (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Strzegom (woj. dolnośląskie ; okręg)
(1)
Szumsk (Ukraina, obw. tarnopolski, rej. szumski ; okolice)
(1)
Warszawa
(1)
Wielkopolska
(1)
Województwo łódzkie (1999- )
(1)
Zachodniopomorskie, województwo
(1)
Śląsk, Dolny
(1)
Świętokrzyskie, województwo
(1)
Żywność bezglutenowa
(1)
Gatunek
Opracowanie
(33)
Poradnik
(28)
Podręczniki akademickie
(25)
Publikacja bogato ilustrowana
(25)
Praca zbiorowa
(16)
Przepisy kulinarne
(16)
Opowiadania i nowele
(14)
Książka kucharska
(10)
Wydawnictwa popularne
(10)
Podręcznik
(8)
Publikacje dla dzieci
(6)
Tablice i wzory
(6)
Encyklopedie
(5)
Książka obrazkowa
(5)
Podręcznik akademicki
(5)
Podręczniki
(5)
Książki dla małych dzieci
(3)
Księga pamiątkowa
(3)
Materiały konferencyjne
(3)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(3)
Reportaż
(3)
Dane statystyczne
(2)
Encyklopedia
(2)
Informator
(2)
Komiks
(2)
Książka-zabawka
(2)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(2)
Opowiadania i nowele przygodowe
(2)
Publicystyka
(2)
Raport z badań
(2)
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(2)
Atlas językowy
(1)
Audycje radiowe
(1)
Czasopisma regionalne i lokalne polskie
(1)
Czasopismo ekonomiczne
(1)
Czasopismo naukowe
(1)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Esej
(1)
Fantastyka
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Kryminał
(1)
Książka zabawka
(1)
Malarstwo (szt.plast.)
(1)
Mapa etnograficzna
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Poradniki
(1)
Powieść przygodowa
(1)
Reportaż argentyński
(1)
Sprawozdania
(1)
Słownik
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
Słowniki wielojęzyczne
(1)
Table-talk (literatura)
(1)
Wiersze
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(38)
Kulinaria
(30)
Rolnictwo i leśnictwo
(30)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(14)
Historia
(11)
Edukacja i pedagogika
(9)
Etnologia i antropologia kulturowa
(8)
Chemia
(6)
Styl życia, moda i uroda
(6)
Socjologia i społeczeństwo
(5)
Biologia
(4)
Ochrona środowiska
(4)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(3)
Nauka i badania
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Językoznawstwo
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
304 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-48948 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Wer hat das Rind zur Sau gemacht? : wie Lebensmittelskandale erfunden und benutzt werden" 2012.
U dołu okł: Cała prawda o najgłośniejszych skandalach żywnościowych.
Bibliogr. s. 219-252.
Przestałeś jeść frytki i czipsy, bo uwierzyłeś, że dostaniesz od nich raka? Znów wydałeś kupę pieniędzy na jajka z eko hodowli, bo są zdrowsze od tych ze sklepu? Stosujesz się do wszystkich rad speców od zdrowego żywienia, a wcale nie jesteś ani zdrowszy, ani szczęśliwszy? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na któreś z powyższych pytań, ta książka jest dla ciebie. Udo Pollmer i jego team biorą na cel największe skandale żywnościowe ostatnich lat. Przyglądają się produkcji żywności, bio-certyfikatom, szczepionkom, chorobie szalonych krów i ptasiej grypie. Bazując na rzetelnych wynikach badań, które inni usiłują zamieść pod dywan, wyjaśniają, w jaki sposób wielkie koncerny manipulują informacjami i wykorzystują naszą niewiedzę. Fakt, że wszyscy płacimy za to zdrowiem, się dla nich nie liczy. Z pełną premedytacją podkładają nam świnię - i to bynajmniej nie taką, którą chcielibyśmy przerobić na schabowe. Na szczęście Udo Pollmer - dyrektor Europejskiego Instytutu Żywienia i ceniony dietetyk - staje w naszym imieniu do walki o zdrowy rozsądek, obala mity i zadaje niewygodne pytania. Być może jako jedyny ma też odwagę powiedzieć, że czasem frytki z ketchupem są lepszym wyborem, niż liść sałaty z eko upraw. [Znak Litera Nova, 2016]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-65/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-Inf.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [221]-230, wykaz aktów prawnych s. [231]-237. Indeks.
I. Organizmy genetycznie zmodyfikowane ; II. Uwolnienie GMO do środowiska ; III. Bezpieczeństwo żywności i jej swobodny przepływ ; IV. Żywność GMO ; V. Wprowadzanie do obrotu żywności GMO - regulacje wertykalne (sektorowe) ; VI. Znakowanie żywności GMO ; VII. Nadzór nad GMO i organy kontroli ; VIII. Podsumowanie i prppozycje de lege ferenda.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-92434 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dotyczy m.in. województwa podkarpackiego.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Renata Stanisławczyk, Mariusz Rudy, Paulina Duma-Kocan, Marian Gil - Zagrożenia chemiczne w żywności ; Grażyna Gajdek, Sylwia Kotowicz, Ewa Baran - Analiza rynku i handlu detalicznego oraz dynamika sprzedaży wybranych produktów ekologicznych w placówkach handlowych województwa podkarpackiego ; Justyna Belcar, Józef Gorzelany - Ocena jakości ziarna jęczmienia ozimego i jarego z przeznaczeniem na cele browarnicze w aspekcie warunków klimatycznych w okresie wegetacji roślin w wybranych gospodarstwach rolnych ; Michał Chmiel, Magdalena Krystyjan, Greta Adamczyk - Innowacyjne opakowania w przemyśle spożywczym ; Marcin Halicki - Łańcuch dostaw a ryzyko - refleksje ; Jadwiga Lechowska, Jadwiga Topczewska, Małgorzata Ormian, Wojciech Mroczka - Potencjał produkcyjny krów rasy czerwono-białej użytkowanych w gospodarstwie rolnym realizującym Program Ochrony Zasobów Genetycznych bydła na Podkarpaciu ; Karolina Mroczek, Janusz R. Mroczek - Tradycyjne produkty mleczne jako element zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich Podkarpacia ; Barbara Stadnik, Renata Tobiasz-Salach - Wykorzystanie roślin uprawnych w energetyce ; Barbara Stadnik, Renata Tobiasz-Salach - Rynek nasienny w Polsce ; Agata Znamirowska, Katarzyna Szajnar, Małgorzata Pawlos, Magdalena Buniowska, Magdalena Kowalczyk - Normalizacja w produkcji żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110702/cz.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy naprawdę wiesz, co jesz? Dzięki tej książce uświadamiasz sobie, jak wielka jest różnica pomiędzy oficjalną wersją, a tym co naprawdę loduje na Twoim talerzu. Autor otworzy Twoje oczy na produkcję przemysłową pożywienia i jej zaplecze. Jednocześnie ukaże, jak ważne jest, żeby konsumenci się zjednoczyli i walczyli o swoje prawa. Dowiedz się: Jakie kłamstwa są powielane w oglądanych przez Ciebie reklamach ; W jaki sposób kryl można zostać przemieniony we frankfurterki, a z substratu bioodpadów powstaje gulasz ; Dlaczego jedzenie oszukuje zmysły, ale nas nie odżywia ; Kto manipuluje nie tylko Tobą, ale i Twoimi dziećmi, Dlaczego słodziki bywają niezdrowe i co robi cukier w kiełbasie ; Jaki wpływ mają na nas sztuczne aromaty i jak wiele ich jest w tym, co jemy ; Kto odpowiada za epidemię otyłości. Bądź świadomym konsumentem! [Wydaw. Vital, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-66 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-58824 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
1. Zboża i produkty zbożowe ; 2. Herbata ; 3. Kawa ; 4. Cukier i wyroby cukiernicze ; 5. Miód ; 6. Napoje alkoholowe ; 7. Mleko i przetwory mleczne ; 8. Jaja i przetwory ; 9. Mięso i przetwory mięsne ; 10. Tłuszcze jadalne ; 11. Ryby i konserwy rybne ; 12. Ocena żywienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93455 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteka Problemów ; t. 262)
Na. k. tyt. nazwa aut. Bender A.E.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-54959 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiologia żywności / Maria Burbianka, Anna Pliszka, Halina Burzyńska. - Wyd. 5 popr. i unowocześnione. - Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1983. - 539, [1] s. : fot., rys. ; 25 cm.
Indeks
Bibliogr. przy rozdz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-59605 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Problemy żywnościowe / Leszek Chmielowski. - Warszawa : Państwowe Wydaw. Naukowe, 1982. - 143 s., [16] s. tabl. : il., 7 tab. ; 20 cm.
(Biblioteka Problemów ; t. 278)
Bibliogr. s. 137-138
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-58317 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Leksykon sztuki kulinarnej / Maciej E. Halbański. - Warszawa : Watra, 1983. - 218 s., tabl. kolor. : rys. ; 20 cm.
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brak informacji o dostępności: sygn. F.7-Podr.641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "How food made history" 2012.
Bibliogr. przy rozdz.
Stworzenie światów jedzenia ; Genetyka i geografia ; Las, gospodarstwo rolne, fabryka ; Myślistwo, pasterstwo, rybołówstwo ; Konserwowanie i przetwarzanie ; Handel ; Gotowanie, klasa i konsumpcja ; Kuchnia narodowa, regionalna i globalna ; Jeść dobrze, jeść byle jak ; Głodujacy ; Róg obfitości czy puszka Pandory?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. Podkarpacia.
Bibliogr., netogr. przy art.
Tekst częśc. ros.
Streszcz. ang. przy art.
Wpływ rodzaju zastosowanych kultur starterowych bakterii mezofilnych i probiotycznych na jakość mleka ukwaszonego ; Ocena jakości i przydatności przetwórczej ekologicznego mleka koziego z regionu Podkarpacia ; Właściwości organoleptyczne napojów serwatkowych o smaku kawowym, cytrynowym, malinowym i mango-marakuja ; Ocena jakości mięsa różnych gatunków drobiu zakupionego w sieci detalicznej ; Charakterystyka wybranych roślin z rodzaju Allium oraz ich przetworów pod kątem występowania związków polifenolowych ; Wybrane parametry jakościowe ziarna siewnego pszenicy jarej w 2012 roku na Podkarpaciu ; Określenie wartości biologicznej naparów wysokogatunkowych herbat liściastych czarnych i zielonych ; Zdrowotność maliny (Rubus idaeus L.) odmiany Polana w gospodarstwie ekologicznym i konwencjonalnym ; Jakość prozdrowotna miodów produkowanych na Podkarpaciu ; Neobhìdnì zmìni u zmìstì predmeta bezpeki žittâ po vìdnošennû do socìal'no-polìtičnoï situacìï v Ukraïnì.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110186 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Dla studentów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych, politechnikach, uniwersytetach medycznych i uczelniach ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1. Zakres i rola chemii żywności ; 2. Budowa surowców i produktów żywnościowych ; 3. Rola wody w żywności ; 4. Składniki mineralne ; 5. Sacharydy - występowanie i znaczenie ; 6. Lipidy ; 7. Białka ; 8. Niebiałkowe związki azotowe ; 9. Interakcje składników żywności ; 10. Naturalne barwniki roślinnych surowców żywnościowych ; 11. Substancje zapachowe i smakowe w żywności ; 12. Składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107255/t.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych, politechnikach, uniwersytetach medycznych i uczelniach ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1. Witaminy ; 2. Rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze ; 3. Nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego ; 4. Alergeny w żywności ; 5. Mutagenne i rakotwórcze składniki żywności ; 6. Toksyny surowców żywnościowych ; 7. Dodatki do żywności ; 8. Suplementy diety ; 9. Analiza żywności ; 10. Zasady zapewniania bezpieczeństwa żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107255/t.2 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Translation from the English language edition : Food Packaging Hygiene" 2015.
Bibliogr. przy rozdz.
1. Wpływ składu chemicznego opakowań żywności na przydatność technologiczną: kwestia bezpieczeństwa i higieny żywności ; 2. Zanieczyszczenia nieograniczone żywności jako wynik oddziaływania opakowań ; 3. Plastyfikatory wykorzystywane przy produkcji PVC przeznaczonego do żywności: ocena migracji specyficznej ; 4. Ograniczone zanieczyszczenia opakowań - nowe zagrożenia ; 5. Chemiczne i mikrobiologiczne aspekty interakcji żywności i opakowań do żywności ; 6. Powstanie korozji na metalowych opakowaniach do żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104787 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej