Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(27)
Forma i typ
Książki
(27)
Poradniki i przewodniki
(11)
Publikacje fachowe
(6)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje naukowe
(4)
Dostępność
dostępne
(27)
wypożyczone
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(10)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(8)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(8)
Autor
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Ciborowski Artur
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Wentz Izabella
(2)
Albrecht Piotr
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Cabalska Barbara
(1)
Campbell Emily
(1)
Czumakow Ewa (1956- )
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Grochowska Urszula (medycyna)
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Kierebiński Czesław
(1)
Laughin Andrew
(1)
Longo Valter (1967- )
(1)
Majewski Marcin (dietetyk)
(1)
Marciniak Michał (dietetyk)
(1)
Mielus Monika
(1)
Nowosadzka Maria
(1)
Pańkowska Ewa
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Rogowska Gabriela
(1)
Sands Dorota
(1)
Sobolewska Agnieszka
(1)
Spodaryk Mikołaj (pediatra)
(1)
Stachowska Ewa (1966- )
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szopa Iwona (tłumaczka)
(1)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(1)
Wolańska-Buzalska Diana
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(17)
1901-2000
(2)
Kraj wydania
Polska
(26)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(25)
Odbiorca
Lekarze
(5)
Dietetycy i żywieniowcy
(3)
Szkoły wyższe
(3)
Dietetycy
(2)
Lekarze specjaliści
(1)
Temat
Żywienie chorych
(24)
Dietetyka
(11)
Odżywianie
(6)
Leczenie żywieniowe
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Choroby dziecięce
(3)
Cukrzyca
(3)
Dziecko chore
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Żywienie dojelitowe
(3)
Choroba Hashimoto
(2)
Choroby ludzi
(2)
Leczenie dietą
(2)
Tarczyca
(2)
Żywienie pozajelitowe
(2)
Ajurweda
(1)
Choroba Leśniowskiego-Crohna
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Chorzy z chorobą Alzheimera
(1)
Cukrzycy
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko
(1)
Długowieczność
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Insulinooporność
(1)
Jelita
(1)
Kucharstwo
(1)
Leczenie
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Mukowiscydoza
(1)
Nerki
(1)
Nieswoiste zapalenia jelit
(1)
Nowotwór
(1)
Post
(1)
Tłuszcze
(1)
Witaminy
(1)
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
(1)
Współwystępowanie chorób
(1)
Węglowodany
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(1)
Żywienie sztuczne
(1)
Żywność
(1)
Żywność wzbogacona
(1)
Gatunek
Poradnik
(9)
Przepisy kulinarne
(7)
Podręcznik
(6)
Podręczniki akademickie
(3)
Jadłospis
(1)
Monografia
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(19)
Kulinaria
(5)
Edukacja i pedagogika
(2)
Styl życia, moda i uroda
(1)
27 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Żywienie a zdrowie / Czesław Kierebiński, Zofia Godlewska. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1986. - 127, [1] s., [24] s. tabl. : il. kolor., wykr. ; 21 cm.
(Zdrowie dla Wszystkich)
Bibliogr. s. [128].
Wpływ żywienia na zdrowie ; Aktywność fizyczna a zdrowie ; Podstawy racjonalnego żywienia ; Żywienie rodziny ; Żywienie dietetyczne ; Prawidłowe przygotowywanie potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100334 (1 egz.)
Książka
W koszyku
T. 1 pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywnieniu ; T. 3 pt.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia ; Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób ; Żywienie pozajelitowe i dojelitowe ; Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93512/t.2 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Wydanie 1. - 2. dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-615.8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107544 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Wydanie 1 - 1. dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-Podr.61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukrzyca : personalizacja terapii i opieki nad pacjentem / redakcja naukowa Ewa Pańkowska. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017. - 361, [1] strona : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy niektórych rozdziałach. Indeks.
Cz. I. WYBRANE ZAGADNIENIA Z DIABETOLOGII, PEDIATRII I PSYCHOLOGII KLINICZNEJ: 1. Definicja, klasyfikacja cukrzycy i zapadalności na cukrzycę typu 1 ; 2. Autoagresja w cukrzycy typu 1. Polimorfizm procesów autoimmunologicznych ; 3. Dynamika progresji cukrzycy typu 1 od jej rozpoznania. Monitorowanie sekrecji C-peptydu ; 4. Podstawy insulinoterapii ; 5. Żywienie w cukrzycy - zalecenia i rekomendacje ; 6. Zachowania żywieniowe dzieci i młodzieży w kontekście zaleceń dotyczących odżywiania w cukrzycy typu 1 - wyzwania dla profesjonalisty ; 7. Monitorowanie rozwoju fizycznego dziecka w kontekście jego zapotrzebowania na energię i ważne składniki odżywcze ; 8. Rozwój somatyczny w przebiegu cukrzycy ; 9. Hipoglikemia ; 10. Najczęstsze endokrynopatie w cukrzycy typu 1 w wieku rozwojowym ; 11. Najczęstsze choroby autoimmunizacyjne w cukrzycy typu 1 ; 12. Celiakia a cukrzyca ; 13. Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego ; 14. Najczęstsze choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego ; 15. Zaburzenia psychiczne w cukrzycy ; 16. Cukrzyca, choroba przewlekła - wybrane zagadnienia psychologiczne ; Cz. II. STUDIUM PRZYPADKÓW I HISTORIE OSÓB CHORUJĄCYCH NA CUKRZYCĘ: 17. Hipoglikemia jako wiodący objaw utrudniający codzienne funkcjonowanie pacjenta z cukrzycą typu 1 ; 18. Nadmierna masa ciała i nieprawidłowy rozwój fizyczny ; 19. Hiperglikemia i wahania glikemii jako objaw i stan codziennych trudności, z którymi zmagają się osoby chorujące na cukrzycę ; 20. Opisy różnych i często klinicznie istotnych problemów występujących w przebiegu cukrzycy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105311 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Propozycje jadłospisów dla osób chorych na chorobę alzheimera. - Warszawa : Nutricia Polska, 2017. - 86 stron : ilustracje kolorowe ; 19 cm.
Na okładce: Twoja Strefa Wsparcia.
Propozycje jadłospisów dla osób chorych na chorobę Alzheimera zawiera unikalne, autorskie przepisy opracowane przez dietetyka klinicznego - Jagnę Skórę - zajmującego się chorymi neurologicznie. Jadłospisy przedstawiono w 3 wariantach kaloryczności: 2000, 2200, 2400 - każdemu wariantowi przypisano konkrety kolor, aby ułatwić czytanie jadłospisu. Należy pamiętać, że poniższa dieta jest jedynie przykładowym zestawieniem dla cierpiących na chorobę Alzheimera. W przypadku występowania trudności z jedzeniem, należy skontaktować się z lekarzem i/lub dietetykiem. [akademianutricia.pl, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu / Henryk Gertig, Juliusz Przysławski. - Wyd. 1 (dodr.). - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2007. - 464, [1] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
1. Wstęp 2. Podstawowe składniki odżywcze 3. Witaminy / Henryk Gertig 4. Składniki mineralne / Juliusz Przysławski 5. Przemiany składników odżywczych w organiźmie człowieka / Henryk Gertig 6. Interakcje leków ze składnikami pożywienia / Henryk Gertig 7. Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności 8. Podstawy racjonalnego żywienia 9. Podstawy dietetyki w profilaktyce chorów cywilizacyjnych 10. Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności / Juliusz Przysławski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91182 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Miejsce wydania na podstawie serwisu e-ISBN.
Bibliografia na stronie 270.
Żywienie w chorobie nowotworowej to wyzwanie zarówno dla Pacjenta, jak i jego rodziny. Jaka jest właściwa dieta w chorobie nowotworowej? Jaki wpływ na dietę ma lokalizacja nowotworu? Jak wzmocnić chorego na raka? Jak zwiększyć kaloryczność posiłków? Jak radzić sobie z efektami ubocznymi leczenia? Odpowiedzieliśmy na te pytania. I na wiele innych pytań. Opieramy się na sprawdzonej, naukowej wiedzy i doświadczeniu, a nie mitach powielanych w Internecie i szpitalnych korytarzach. Omówiliśmy nie tylko ogólne zalecenia żywieniowe dla chorób onkologicznych, ale tam, gdzie to możliwe, wskazaliśmy wytyczne dla poszczególnych typów nowotworów. Trzeba jednak pamiętać, że nie ma uniwersalnej diety. Każdy Pacjent jest inny i każdy przypadek nowotworu też jest inny. Proponowany jadłospis na 4 tygodnie został przygotowany przez dyplomowanego dietetyka i rozpisany krok po kroku. Dzięki temu przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku będzie naprawdę proste. [www.azymut.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616-006 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Uniwersytet Zdrowia, Polskie Towarzystwo Mukowiscydozy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpraca Artur Ciborowski. - Wydanie 4. rozszerzone i uaktualnione, 1 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - 658 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 645-647. Indeks.
I. PODSTAWY ZYWIENIA CZŁOWIEKA Z ELEMENTAMI BIOCHEMII: 1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; 2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie ; 3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu ; 4. Normy żywienia i wyżywienia ; 5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności ; 6. Żywność funkcjonalna. II. KLASYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA DIET: 1. Podstawy klasyfikacji diet ; 2. Dieta podstawowa ; 3. Dieta bogatoresztkowa ; 4. Dieta łatwo strawna ; 5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu ; 6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego ; 7. Dieta o zmienionej konsystencji ; 8. Dieta ubogo energetyczna ; 9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych ; 10. Dieta łatwo strawna bogato białkowa ; 11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów ; 12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa ; 13. Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia ; 14. Suplementy diety. III. ŻYWIENIE W WYBRANYCH CHOROBACH: 1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego ; 2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych ; 3. Leczenie żywieniowe ; 4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego ; 5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych ; 6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia ; 7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych ; 8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych ; 9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych. IV. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH I CHORYCH: 1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego ; 2. Żywienie niemowląt ; 3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzenia ; 4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe ; 5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym ; 6. Żywienie w przypadku braku łaknienia ; 7. Żywienie w zaparciu ; 8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka ; 9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - w chorobie trzewnej ; 10. Żywienie w mukowiscydozie ; 11. Żywienie w nietolerancjach pokarmowych ; 12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych ; 13. Żywienie w fenyloketonurii ; 14. Żywienie w niedoborach witaminowych ; 15. Żywienie w krzywicy ; 16. Żywienie w tężyczce ; 17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego ; 18. Żywienie w otyłości ; 19. Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby ; 20. Żywienie w zapaleniu trzustki ; 21. Żywienie w zespole nerczycowym ; 22. Żywienie w chorobie reumatycznej ; 23. Żywienie w niedokrwistości ; 24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką ; 25. Żywienie w alergiach pokarmowych ; 26. Żywienie w stanach pooperacyjnych ; 27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci ; 28. Żywienie w oparzeniach ; 29. Dieta ketogenna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpraca Artur Ciborowski. - Wydanie 4. rozszerzone i uaktualnione - 3. dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 658 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 645-647. Indeks.
I. PODSTAWY ZYWIENIA CZŁOWIEKA Z ELEMENTAMI BIOCHEMII: 1. Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce ; 2. Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie ; 3. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu ; 4. Normy żywienia i wyżywienia ; 5. Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności ; 6. Żywność funkcjonalna. II. KLASYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA DIET: 1. Podstawy klasyfikacji diet ; 2. Dieta podstawowa ; 3. Dieta bogatoresztkowa ; 4. Dieta łatwo strawna ; 5. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu ; 6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego ; 7. Dieta o zmienionej konsystencji ; 8. Dieta ubogo energetyczna ; 9. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych ; 10. Dieta łatwo strawna bogato białkowa ; 11. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów ; 12. Dieta łatwo strawna niskobiałkowa ; 13. Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia ; 14. Suplementy diety. III. ŻYWIENIE W WYBRANYCH CHOROBACH: 1. Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego ; 2. Żywienie po zabiegach chirurgicznych ; 3. Leczenie żywieniowe ; 4. Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego ; 5. Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych ; 6. Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia ; 7. Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych ; 8. Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych ; 9. Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych. IV. ŻYWIENIE DZIECI ZDROWYCH I CHORYCH: 1. Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego ; 2. Żywienie niemowląt ; 3. Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzenia ; 4. Charakterystyka wymiotów - postępowanie żywieniowe ; 5. Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym ; 6. Żywienie w przypadku braku łaknienia ; 7. Żywienie w zaparciu ; 8. Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu - biegunka ; 9. Żywienie w zespole złego wchłaniania - w chorobie trzewnej ; 10. Żywienie w mukowiscydozie ; 11. Żywienie w nietolerancjach pokarmowych ; 12. Preparaty mlekozastępcze stosowane w dietach eliminacyjnych ; 13. Żywienie w fenyloketonurii ; 14. Żywienie w niedoborach witaminowych ; 15. Żywienie w krzywicy ; 16. Żywienie w tężyczce ; 17. Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego ; 18. Żywienie w otyłości ; 19. Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby ; 20. Żywienie w zapaleniu trzustki ; 21. Żywienie w zespole nerczycowym ; 22. Żywienie w chorobie reumatycznej ; 23. Żywienie w niedokrwistości ; 24. Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką ; 25. Żywienie w alergiach pokarmowych ; 26. Żywienie w stanach pooperacyjnych ; 27. Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci ; 28. Żywienie w oparzeniach ; 29. Dieta ketogenna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.5-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej