Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(27)
Forma i typ
Książki
(27)
Poradniki i przewodniki
(11)
Publikacje fachowe
(6)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje naukowe
(4)
Dostępność
dostępne
(24)
wypożyczone
(8)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(10)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(8)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(8)
Autor
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Ciborowski Artur
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Wentz Izabella
(2)
Albrecht Piotr
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Cabalska Barbara
(1)
Campbell Emily
(1)
Czumakow Ewa (1956- )
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Grochowska Urszula (medycyna)
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Kierebiński Czesław
(1)
Laughin Andrew
(1)
Longo Valter (1967- )
(1)
Majewski Marcin (dietetyk)
(1)
Marciniak Michał (dietetyk)
(1)
Mielus Monika
(1)
Nowosadzka Maria
(1)
Pańkowska Ewa
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Rogowska Gabriela
(1)
Sands Dorota
(1)
Sobolewska Agnieszka
(1)
Spodaryk Mikołaj (pediatra)
(1)
Stachowska Ewa (1966- )
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szopa Iwona (tłumaczka)
(1)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(1)
Wolańska-Buzalska Diana
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(17)
1901-2000
(2)
Kraj wydania
Polska
(26)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(25)
Odbiorca
Lekarze
(5)
Dietetycy i żywieniowcy
(3)
Szkoły wyższe
(3)
Dietetycy
(2)
Lekarze specjaliści
(1)
Temat
Żywienie chorych
(24)
Dietetyka
(11)
Odżywianie
(6)
Leczenie żywieniowe
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Choroby dziecięce
(3)
Cukrzyca
(3)
Dziecko chore
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Żywienie dojelitowe
(3)
Choroba Hashimoto
(2)
Choroby ludzi
(2)
Leczenie dietą
(2)
Tarczyca
(2)
Żywienie pozajelitowe
(2)
Ajurweda
(1)
Choroba Leśniowskiego-Crohna
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Chorzy z chorobą Alzheimera
(1)
Cukrzycy
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko
(1)
Długowieczność
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Insulinooporność
(1)
Jelita
(1)
Kucharstwo
(1)
Leczenie
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Mukowiscydoza
(1)
Nerki
(1)
Nieswoiste zapalenia jelit
(1)
Nowotwór
(1)
Post
(1)
Tłuszcze
(1)
Witaminy
(1)
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
(1)
Współwystępowanie chorób
(1)
Węglowodany
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(1)
Żywienie sztuczne
(1)
Żywność
(1)
Żywność wzbogacona
(1)
Gatunek
Poradnik
(9)
Przepisy kulinarne
(7)
Podręcznik
(6)
Podręczniki akademickie
(3)
Jadłospis
(1)
Monografia
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(19)
Kulinaria
(5)
Edukacja i pedagogika
(2)
Styl życia, moda i uroda
(1)
27 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi / redakcja naukowa Anna Jeznach-Steinhagen. - Wydanie 1. - 2. dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021. - XVII, [1], 363 strony : ilustracje kolorowe, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Cukrzyca jest aktualnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia dietetycznego wciąż niedoceniana. Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów. W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postępowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści „z najwyższej półki”, są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i przystępną. Książka dedykowana lekarzom i dietetykom. Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Książka w sposób holistyczny pokazuje zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Opisane zostało postępowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwaga i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. [https://ksiegarnia.pwn.pl/Zywienie-osob-z-cukrzyca-i-chorobami-towarzyszacymi-Outlet,955877799,u.html, dostęp 5.10.2022]
1. Zaburzenia gospodarki węglowodanowej ; 2. Wybrane metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia pacjenta z cukrzycą ; 3. Podstawowe informacje o składnikach odżywczych. Wartość energetyczna diety, makroskładniki oraz wybrane mikroskładniki diety ; 4. Rola diety w zapobieganiu cukrzycy. Przegląd badań naukowych ; 5. Dieta w stanie przedcukrzycowym, insulinooporności i cukrzycy typu 2 ; 6. Żywienie w cukrzycy typu 1 ; 7. Odrębność żywienia przy różnych schematach i rodzajach insulinoterapii ; 8. Zasady żywienia kobiet z cukrzycą ciążową ; 9. Żywienie pacjenta z cukrzycową chorobą nerek ; 10. Żywienie osób z cukrzycą i chorobami tarczycy ; 11. Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z cukrzycą i celiakią ; 12. Żywienie osób z cukrzycą i schorzeniami kardiologicznymi ; 13. Zalecenia żywieniowe w leczeniu cukrzycy u chorych z przewlekłym zapaleniem trzustki ; 14. Zalecenia żywieniowe dla osób z cukrzycą i niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby ; 15. Zalecenia dietetyczne dla wegetarian i wegan z cukrzycą ; 16. Zasady opieki dietetycznej dla osób z cukrzycą kwalifikowanych do zabiegów bariatrycznych ; 17. Bezpieczeństwo stosowania różnego rodzaju diet, w tym alternatywnych, u pacjentów z cukrzycą ; 18. Niedożywienie, leczenie żywieniowe pacjentów z cukrzycą ; 19. Psychogenne zaburzenia odżywiania w cukrzycy ; 20. Psychodietetyka - psychologiczne i żywieniowe aspekty otyłości i depresji współistniejącej z cukrzycą ; 21. Dieta sportowca z cukrzycą ; 22. Niskokaloryczne substancje słodzące ; 23. Rola mikroflory jelitowej w cukrzycy ; ZAŁĄCZNIK 1. Tabele indeksu glikemicznego (IG), ładunku glikemicznego (ŁG) i indeksu insulinowego (FII) oraz wymienników węglowodanowych (WW) wybranych produktów spożywczych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111254 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukrzyca u dzieci / Andrew Laughin. - Wrocław : Wydawnictwo Astrum, [2019]. - 152 strony ; 21 cm.
Na okładce: Dieta, profilaktyka.
Bibliografia, netografia na stronie 152.
Tekst tłumaczony z języka angielskiego.
Diagnoza: cukrzyca. Dlaczego ja? Dlaczego moje dziecko?... Nie myślcie teraz o tym! Wasze dziecko potrzebuje wyjaśnień i pomocy. Od tej pory jesteście przewodnikami Waszych pociech, a przewodnicy nie patrzą wstecz – kierują się do przodu. Ten poradnik pomoże Wam w podejmowaniu pierwszych decyzji: od wyboru glukometru, po przygotowania na wakacje. Dowiecie się, jak „działa” cukrzyca, jak potoczy się Wasze życie po jej zdiagnozowaniu, jak radzić sobie w codziennych sytuacjach i co gotować Waszym pociechom. Znajdziecie tutaj mnóstwo dokładnych przepisów kulinarnych, adresy działających stowarzyszeń pomocy cukrzykom oraz podstawowe informacje o cukrzycy, podane w przystępny sposób. Przestańcie się bać – bądźcie podporą dla swoich dzieci. [lubimyczytac.pl, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-71713 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Complete renal diet cookbook : stage-by-stage nutritional guidelines, meal plans, and recipes" 2021.
Na stronie tytułowej i okładce: 95 prostych przepisów.
Indeks.
Przewlekła choroba nerek to już choroba cywilizacyjna. Liczba cierpiących na nią osób stale się powiększa. Dla wielu z nich taka diagnoza może być przytłaczająca. Warto jednak pamiętać, że PChN to nie wyrok. Autorka tej książki, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem, przekonuje, że oczyszczanie nerek i utrzymywanie ich funkcjonowania jak najdłużej jest możliwe. Kluczowe jest jednak przestrzeganie diety w chorobach nerek. W książce znajdziesz przegląd wytycznych żywieniowych dla każdego etapu PChN. Jest też sekcja dotycząca kontroli porcji i spożycia kalorii oraz lista popularnych produktów spożywczych z informacjami o wartościach odżywczych. Łatwa dieta dla zdrowia nerek! [Vital, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-113359 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa tarczyca : twoja droga do równowagi hormonalnej / Karolina i Maciej Szaciłło. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło, copyright 2018. - 268, [4] strony : ilustracje kolorowe, fotografie ; 25 cm.
O TARCZYCY: Królowa gruczołów wydzielania wewnętrznego, Jak zdiagnozować niedoczynność i przewlekłe zapalenie gruczołu tarczowego (hashimoto)?, Czy jesteś w grupie ryzyka?, Do czego może prowadzić przewlekłe zapalenie i niedoczynność tarczycy? ; O EMOCJACH: Czakra gardła, czyli wdzięczność i żal, Dlaczego najczęściej chorują kobiety?, Zrób krok wstecz..., Czym jestem?, Najważniejsza osoba w twoim życiu ; O TOKSYNACH: Naturalna ewolucja, W jaki sposób toksyny obecne w pożywieniu, środowisku i kosmetykach upośledzają pracę tarczycy?, Na jakie substancje powinieneś w szczególności uważać?, Czy napromieniowanie środowiska może również zagrażać twojej tarczycy?, Czy radykalne i przedwczesne odtruwanie organizmu może zaszkodzić?, Kosmetyki, które możesz zjeść... ; PRZYGOTUJ SIĘ: PrzyGOTUJ się do... zmiany stylu życia, PrzyGOTUJ się do... zmiany stylu odżywiania, Pieczywo ; TWÓJ POWRÓT DO RÓWNOWAGI: Co powinieneś jeść, aby wrócić do RównoWAGI?, Co na temat niedoczynności tarczycy i jej przewlekłego zapalenia typu hashimoto twierdzi ajurweda?, Co powinieneś pić? Napoje, Jak powinieneś komponować swoje menu?, Menu wiosenno-letnie, Menu jesienno-zimowe, Jak poza dietą możesz wspomóc pracę tarczycy?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta długowieczności / Valter Longo ; przełożyła Gabriela Rogowska. - Wrocław : Wydawnictwo Bukowy Las, copyright 2018. - 285, [2] strony : ilustracje ; 21 cm.
(Zdrowie)
Tytuł oryginału: "La dieta della longevita" 2016.
Na okładce: Dieta naśladująca post. Potwierdzony naukowo sposób na zdrowie i długie życie.
1. Fontanna Carusa. 2. Starzenie, zaprogramowana długowieczność i "młodologia". 3. Pięć filarów długowieczności. 4. Dieta długowieczności. 5. Ćwiczenia fizyczne, długowieczność i zdrowie. 6. Okresowa dieta naśladująca post (FMD), kontrola wagi i długowiczność w dobrym zdrowiu. 7. Odżywianie i dieta naśladująca post w profilaktyce i leczeniu raka. 8. Odżywianie i dieta naśladująca post w profilaktyce i leczeniu cukrzycy. 9. Odżywianie i dieta naśladująca post w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego. 10. Odżywianie i dieta naśladująca post w profilaktyce i leczeniu choroby Alzheimera i innych chorób neurodegeneracyjnych. 11. Odżywianie i dieta naśladująca post w profilaktyce i leczeniu chorób zapalnych i autoimmunologicznych. 12. Jak pozostać młodym. Dwutygodniowy program żywieniowy. Źródła witamin, minerałów i innych mikroelementów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Hashimoto's food pharmacology : nutrition protocols and healing recipes to take charge of your thyroid health" 2019.
Indeks.
Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedzenia żywności wywołującej stany zapalne. Rozwiązaniem jest przekonanie naszego układu odpornościowego, że jesteśmy bezpieczni. W swojej najnowszej książce Izabella Wentz podpowiada, jak to zrobić za pomocą właściwej diety. Co jeść, by pozbyć się objawów hashimoto jest przyjaznym przewodnikiem dla osób, które chcą mieć kontrolę nad własnym zdrowiem. Dowiesz się z niej między innymi: - jak dobrać strategię odżywiania odpowiednią dla osób chorujących na hashimoto, - jak powinna wyglądać dieta w okresie remisji, - co wprowadzić do codziennych posiłków, a co wykluczyć. Książka zawiera też przepisy na zdrowe i proste dania zakorzenione w polskiej tradycji. [Wydawnictwo Otwarte, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Hashimoto's thyroiditis: Lifestyle interventions for finding and treating the root cause", 2013
Indeks.
1. Podstawowe wiadomości o tarczycy. 2. Odzyskanie prawidłowego poziomu hormonów. 3. Co to jest choroba autoimmunologiczna. 4. Znaleźć źródłową przyczynę choroby. 5. Trawienie i niedobory. 6. Kontrowersje dotyczące jodu. 7. Stany zapalne. 8. Infekcje. 9. Brak równowagi immunologicznej. 10. Przewód pokarmowy. 11. Fosfataza alkaliczna. 12. Nadnercza. 13. Wyzwalacze. 14. Nietolerancja. 15. Toksyny. 16. Jak się wyleczyć. 17. Dieta w Hashimoto. 18. Suplementy. 19. Testy.
Co się tak naprawdę dzieje w Hashimoto? U pacjentów z Hashimoto często wystepują refluks, niedobory pokarmowe, anemia, przepuszczalne jelito, alergie pokarmowe, choroby błon sluzowych jamy ustnej i hipoglikemia, jako dodatek do typowych objawów niedoczynności tarczycy, takich jak przyrost wagi, nietolerancja zimna, utrata włosów, zmęczenie i zaparcia. Organizm zostaje uwikłany w błędne koło immunologicznego przeciążenia, niewydolności nadnerczy, dysbiozy przewodu pokarmowego, upośledzonego trawienia i nieprawidłowości w wydzielaniu hormonów. Błędne koło destrukcji będzie kontynuowane w danym kierunku siłą rozpędu, dopóki nie zostanie przerwane przez interwencję z zewnątrz. Interwencje dotyczące zmiany trybu zycia, opisywane w tej książce, pomogą zdemontować błędne koło, część po części. zaczynamy od prostych kroków, aby wyeliminować czynniki wyzwalające, a następnie staramy się naprawić inne systemy, aby uzyskać "status quo" w równowadze i pozwolić, aby organizm sam się wyleczył.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-616 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-Czyt.61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXI, [1], 431, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
CZĘŚĆ I. OŚ JELITO-WĄTROBA: Mikrobiota jelitowa układu pokarmowego w stanie eubiozy i dysbiozy. Bariera jelitowa ; Zarys metod bioinformatycznych w analizie mikrobiomu jelitowego ; Jelito - ważne centrum immunologiczne ; Markery zaburzeń mikrobioty jelitowej ; Terapia osób z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit - wykorzystanie żywności specjalnego przeznaczenia ; Żywienie pacjentów z chorobami zapalnymi w okresie okołooperacyjnym i przygotowanie pacjenta do operacji ; Modyfikacje mikrobiomu w onkologii - praktyczne zastosowanie i możliwości terapeutyczne ; Składniki pożywienia modulujące skład mikrobioty jelitowej ; Żywienie pacjenta z zaburzeniami funkcjonalnymi jelita - w zespole jelita drażliwego, SIBO i chorobach zapalnych jelit. CZĘŚĆ II. OŚ JELITO-MÓZG: Oś jelitowo-mózgowa ; Zaburzenia psychiczne związane z dysfunkcją osi jelitowo-mózgowej ; Mikrobiota jelitowa w wybranych zaburzeniach psychicznych. CZĘŚĆ III. STYMULACJA OSI JELITO-WĄTROBA-MÓZG: Węglowodany pochodzenia naturalnego o działaniu prebiotycznym i warunkujące homeostazę organizmu człowieka ; Naturalne prebiotyki ; Prebiotyki w terapii zaburzeń mikrobioty jelitowej ; Transplantacja mikrobioty jelitowej ; Wpływ dodatków do żywności na skład i funkcję mikrobiomu jelitowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej