Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(15)
Forma i typ
Książki
(15)
Publikacje fachowe
(7)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(13)
wypożyczone
(6)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(4)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(6)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(6)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Autor
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Gajewska Danuta
(2)
Górecka Alina
(2)
Jarosz Mirosław (1957- )
(2)
Korta Teresa
(2)
Kupiec Monika
(2)
Kłęk Stanisław
(2)
Sumlet Magdalena
(2)
Szczepanek Kinga
(2)
Szczygieł Bruno (1928- )
(2)
Łyszkowska Małgorzata
(2)
Allison Simon P
(1)
Art Piotr
(1)
Barker Helen M
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bazaliński Dariusz
(1)
Bernat Agata
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Bobilewicz Dagna
(1)
Brzezińska Monika (chirurg)
(1)
Budnik-Szymoniuk Maria
(1)
Bujko Jacek
(1)
Cebulski Włodzimierz (1954- )
(1)
Chojnacki Cezary
(1)
Chojnacki Jan (1943- )
(1)
Ciszewska-Jędrasik Maria
(1)
Gabrowska Elżbieta
(1)
Halbersztat Jan
(1)
Hubenowa Ełga
(1)
Kamocki Zbigniew (1959- )
(1)
Karpińska Barbara
(1)
Kimber-Dziwisz Lilia
(1)
Konarowska Katarzyna
(1)
Kunecki Marek
(1)
Lange Ewa
(1)
Lembas-Sznabel Mariola
(1)
Lichota Marek
(1)
Lubieniecki Klemens
(1)
Madaliński Michał
(1)
Majewska Krystyna (nauki medyczne)
(1)
Matysiak-Luśnia Katarzyna
(1)
Paluszkiewicz Piotr
(1)
Payne Anne (1959- )
(1)
Peckenpaugh Nancy J
(1)
Piętka Magdalena
(1)
Sobocki Jacek (1973- )
(1)
Sobotka Luboš
(1)
Socha Jerzy (1939- )
(1)
Spodaryk Mikołaj (pediatra)
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Słodkowski Maciej (1961- )
(1)
Tokarczyk Joanna
(1)
Urbanowicz Krystyna (medycyna)
(1)
Więch Paweł
(1)
Wolańska Diana (nauki medyczne)
(1)
Zmarzły Anna (nauki medyczne)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(15)
Język
polski
(15)
Odbiorca
Lekarze
(5)
Dietetycy i żywieniowcy
(4)
Szkoły wyższe
(3)
Chorzy
(2)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Temat
Leczenie żywieniowe
(15)
Dietetyka
(8)
Żywienie pozajelitowe
(4)
Odżywianie
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Żywienie chorych
(3)
Żywienie dojelitowe
(3)
Potrawy dietetyczne
(2)
Żywienie sztuczne
(2)
Choroby dziecięce
(1)
Choroby przewlekłe
(1)
Choroby wewnętrzne
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko chore
(1)
Leczenie dietą
(1)
Niedoczynność tarczycy
(1)
Pielęgniarstwo
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żywność
(1)
Żywność wzbogacona
(1)
Gatunek
Podręcznik
(6)
Podręczniki akademickie
(3)
Poradnik
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Opracowanie
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(11)
Kulinaria
(1)
15 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Historia żywienia pozajelitowego ; Niedożywienie i jego następstwa ; Ocena stanu odżywienia ; Zapotrzebowanie na substancje odżywcze ; Podstawy metaboliczne żywienia pozajelitowego ; Wskazania do żywienia pozajelitowego ; Preparaty stosowane w żywieniu pozajelitowym ; Nadzór metaboliczny chorych żywionych pozajelitowo. Ocena skuteczności żywienia ; Dostęp żylny w żywieniu pozajelitowym ; Powikłania żywienia pozajelitowego ; Zespół żywienia pozajelitowego. Sprzęt i wyposażenie. Dokumentacja żywienia ; Kalorymetria pośrednia w planowaniu zapotrzebowania energetycznego podczas żywienia pozajelitowego ; Żywienie pozajelitowe ; Żywienie dojelitowe ; żywienie pozajelitowe i dojelitowe w pediatrii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-101577 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy dietetyki / pod red. Jacka Bujko. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2008. - 236, [1] s. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz.
Wprowadzenie do dietetyki ; Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetycznym ; Żywienie dzieci w pierwszym roku życia ; Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego ; Zaburzenia trawienia i wchłaniania ; Ostre i przewlekłe wirusowe zaplenie wątroby ; Kamienica pęcherzyka żółciowego ; Kamienica układu moczowego ; Patofizjologia i dietoterapia otyłości ; Dietoterapia powikłań miażdżycy ; Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy ; Postępowanie dietetyczne w cukrzycy ; Niefarmakologiczne netody leczenia nadciśnienia tętniczego ; Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-99201 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy żywienia i dietoterapia / Nancy J. Peckenpaugh ; [tł. z jęz. ang.: Sa'eed Bawa et al.]. - Wyd. 1 polskie / red. Danuta Gajewska. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, cop. 2011. - XXII, 673 s. : il. (gł. kolor.), ; 26 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
NAUKA O ŻYWIENIU W ZDROWIU I CHOROBIE: Żywienie w wymiarze społecznym ; Węglowodany, białka i tłuszcze: makroskładniki energetyczne w zbilansowanych posiłkach ; Mikroskładniki w zbilansowanych posiłkach: witaminy, minerały i fitozwiązki ; Trawienie, wchłanianie oraz przemiana materii w zdrowiu i chorobie ; CHOROBY OSTRE I PRZEWLEKŁE: Insulinooporność i zespół metaboliczny ; Otyłość i redukcja masy ciała ; Choroby układu sercowo-naczyniowego ; Cukrzyca ; Choroby nerek ; Znaczenie żywienia w prewencji i leczeniu chorób nowotworowych ; PROBLEMY W PROMOCJI ZDROWIA I TERAPII CHORÓB W RÓŻNYCH OKRESACH ŻYCIA: Żywienie matki i niemowlęcia w zdrowiu i chorobie ; Problematyka wzrostu i rozwoju w promowaniu zdrowia ; Żywienie osób dorosłych ; Zagadnienia związane ze zdrowiem publicznym w kontekście żywienia w perspektywie krajowej i międzynarodowej ; Opieka żywieniowa w systemie opieki zdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-98331 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: 'Fight back with food".
Indeks.
Książka pokazuje, jak wykorzystać pożywienie nie tylko warzywa, owoce i ryby, ale również mięso, a nawet pyszne desery żeby leczyć dolegliwości, a niekiedy także zapobiegać wielu częstym chorobom. [lubimyczytac.pl, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Praktyczny podręcznik dietetyki / pod redakcją Mirosława Jarosza ; [autorzy Magdalena Białkowska i 37 innych]. - Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia, copyright 2010. - 536, [1] strona : ilustracje (w tym kolorowe), rysunki, wykresy ; 29 cm.
Ilustracje również na stronie 2 i 3 okładki.
Bibliografia przy rozdziałach i podrozdziałach.
DIETETYKA OGÓLNA: 1. Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób. Kompetencje i umiejętności dietetyka w Europie ; 2. Światowe, europejskie i rządowe strategie poprawy zdrowia poprzez prawidłowe żywienie i aktywność fizyczną ; 3. Normy żywienia. Tabele zbiorcze norm żywienia ; 4. Tabele składu i wartości odżywczej żywności ; 5. Składniki pokarmowe: 5.1. Składniki pokarmowe i ich fizjologiczne znaczenie, 5.2. Płyny ; 6. Zasady prawidłowego żywienia: 6.1. Ciąża, 6.2. Dzieci i młodzież, 6.3. Populacja osób dorosłych, 6.4. Populacja osób w starszym wieku, 6.5. Żywienie osób o zwiększonej aktywności fizycznej, 6.6. Dieta wegetariańska ; 7. Ocena stanu odżywienia ; 8. Ocena sposobu żywienia ; 9. Wykorzystanie programów komputerowych w poradnictwie dietetycznym ; 10. Metody zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia ; 11. Bilans energetyczny ; 12. Nomenklatura diet. LECZENIE DIETETYCZNE CHORÓB: 13. CHOROBY GÓRNEGO ODCINKA PRZEWODU POKARMOWEGO: 13.1. Choroby zębów, 13.2. Choroby jamy ustnej i gardła, 13.3. Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa, 13.4. Choroba wrzodowa ; 14. CHOROBY JELIT: 14.1. Zespół jelita nadwrażliwego, 14.2. Zaparcia stolca, 14.3. Gazy jelitowe, 14.4. Choroba trzewna, 14.5. Alergie pokarmowe, 14.6. Biegunka ostra i przewlekła, 14.7. Wrzodziejące zapalenie jelita grubego, 14.8. Choroba Leśniowskiego-Crohna ; 15. CHOROBY WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH: 15.1. Kamica żółciowa, 15.2. Ostre i przewlekłe zapalenie wątroby, 15.3. Marskość wątroby ; 16. CHOROBY TRZUSTKI: 16.1. Ostre zapalenie trzustki, 16.2. Chory po przebyciu ostrego zapalenia trzustki, 16.3. Przewlekłe zapalenie trzustki, 16.4. Mukowiscydoza ; 17. CHOROBY NEREK: 17.1. Kamica nerkowa, 17.2. Przewlekła niewydolność nerek ; 18. CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA: 18.1. Choroba niedokrwienna serca, 18.2. Nadciśnienie tętnicze, 18.3. Przewlekła niewydolność serca ; 19. CHOROBY METABOLICZNE: 19.1. Zaburzenia lipidowe, 19.2. Otyłość, 19.3. Cukrzyca, 19.4. Porfiria, 19.5. Zespół metaboliczny, 19.6. Dna moczanowa, 19.7. Niedokrwistość ; 20. CHOROBY UKŁADU KOSTNO-STAWOWEGO: 20.1. Osteoporoza, 20.2. Reumatoidalne zapalenie stawów, 20.3. Choroba zwyrodnieniowa stawów ; 21. NOWOTWORY ZŁOŚLIWE: 21.1. Prewencja w nowotworach złośliwych, 21.2. Rola żywienia w leczeniu nowotworów złośliwych (wyniszczenie nowotworowe) ; 22. CHOROBY OCZU: 22.1. Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem, 22.2. Zaćma, 22.3. Jaskra ; 23. CHOROBY SKÓRY: 23.1. Trądzik pospolity, 23.2. Trądzik różowaty, 23.3. Łuszczyca ; 24. ŻYWIENIE W SZPITALACH ; 25. ŻYWIENIE DOJELITOWE I POZAJELITOWE; 25.1. Żywienie pozajelitowe, 25.2. Żywienie dojelitowe, 25.3. Żywienie przez stomię. ŻYWNOŚĆ: 26. Prawo żywnościowe ; 27. Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego ; 28. Żywność wzbogacana ; 29. Suplement diety - korzyści i zagrożenia ; 30. Substancje dodatkowe w żywności - aspekty zdrowotne ; 31. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. INTERAKCJE POMIĘDZY ŻYWNOŚCIĄ A LEKAMI I SUPLEMENTAMI DIETY: 32. Leki a żywność ; 33. Suplementy diety a leki.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-101670 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-Czyt.61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Wydanie 1. - 2. dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-615.8 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-107544 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Wydanie 1 - 1. dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-Podr.61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 107-[110].
I. Cele powstania Standardów ; II. Definicje i określenia ; III. Wytyczne Rady Europy ; IV. Ocena stanu odżywienia ; V. Ocena zapotrzebowania na składniki odżywcze ; VI. Zespół Leczenia Żywieniowego ; VII. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w szpitalu ; VIII. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w opiece długoterminowej ; IX. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w opiece paliatywnej ; X. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w domu pacjenta ; XI. Leczenie żywieniowe u dzieci ; XII. Leczenie żywieniowe w chirurgii ; XIII. Leczenie żywieniowe w intensywnej terapii ; XIV. Zasady wytwarzania centralnego dostępu żylnego ; XV. Zasady postępowania w dostępem do przewodu pokarmowego ; XVI. Zasady postępowania z obwodowym i centralnym dostępem żylnym ; XVII. Przygotowanie mieszanin do żywienia pozajelitowego ; XVIII. Postępowanie w powikłaniach ; XIX. Podstawy prawne ; XX. Dokumentacja leczenia żywieniowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-615.8 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 121-122.
R. 1. Budowa i czynność przewodu pokarmowego. Zespół krótkiego jelita ; R. 2. Domowe żywienie pozajelitowe (DŻP) ; R. .3 Życie na domowym żywieniu pozajelitowym ; R. 4. Dieta doustna pacjenta żywionego pozajelitowo w domu : pokarmy stałe i płyny ; R. 5. Leki stosowane podczas domowego żywienia pozajelitowego ; R. .6 Centralny naczyniowy dostęp permanentny: rodzaje, wytwarzanie, powikłania ; R. 7. Opieka nad centralnym naczyniowym dostępem permanentnym. Podstawowe zasady: aseptyka i antyseptyka, nabieranie leków, podłączanie/odłączanie kroplówek, przepłukiwanie centralnego dostępu naczyniowego oraz zabezpieczanie na czas przerwy, rozpoznawanie zagrożeń i zapobieganie powikłaniom, szkolenie pacjenta/opiekuna ; R. 8 Rodzaje mieszanin stosowanych w domowym żywieniu pozajelitowym ; R. .9 Bezpieczeństwo podczas transportu, przechowywania i stosowania mieszanin do żywienia pozajelitowego oraz innych leków dożylnych. Gospodarka odpadami ; R. 10. Monitorowanie domowego żywienia pozajelitowego ; R. 11 Powikłania domowego żywienia pozajelitowego ; Dodatek 1. Kiedy zadzwonić natychmiast? Jak prowadzić dzienniczek? Jak poradzić sobie w trudnych sytuacjach? ; Dodatek 2. Najczęstsze pytania ; Słowniczek terminów i pojęć ; Ośrodki prowadzące domowe żywienie pozajelitowe w Polsce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Basics in clinical nutrition".
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Książka pozwala czytelnikowi uzyskać podstawowe informacje dotyczące żywienia klinicznego, a także zapoznać się z najnowszą wiedzą naukową i doświadczeniem klinicznym wszystkich współautorów. Jest podstawą wszelkich działań edukacyjnych Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN). Omówiono w niej: niedożywienie, fizjologię i biochemię żywienia, substraty stosowane w żywieniu pozajelitowym i dojelitowym, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe, monitorowanie leczenia żywieniowego, leczenie żywieniowe dostosowane do choroby oraz powikłania leczenia żywieniowego. [www.azymut.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliografia na stronach 129-[130].
Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy się wystrzegać, czego nie wolno pomijać? Zawarte w naszym poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy zadbali o wyjaśnienie zależności między jedzeniem a stanem organizmu, a także umotywowanie wskazówek, jakich udzielają. Łatwo sięgnąć po prawidłowo zbilansowane siedmiodniowe jadłospisy dla osób z niedoczynnością tarczycy. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej. [Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy pracach.
Wstęp ; Wykaz skrótów ; Joanna Burzyńska, Wacław Kruk, Fake news na talerzu – analiza i skala zjawiska w kontekście żywienia i diety ; Małgorzata Gajdek, Anna Fąfara, Sławomir Porada, Prawne i organizacyjne aspekty leczenia żywieniowego ; Maciej Masłowski, Filip Osuchowski, Systemy informatyczne i telemedyczne w ochronie zdrowia ; Beata Penar-Zadarko, Agnieszka Hubert-Lutecka, Barbara Gugała, Wybrane aspekty promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej w praktyce pielęgniarskiej ; Dorota Gutkowska, Bogusława Kaczor-Pyter, Krzysztof Przyśliwski, Profilaktyka zakażeń w kontekście jakości świadczonych usług pielęgniarskich ; Małgorzata Marć, Marta Brzuszek, Maciej Kochman, Magdalena Rękas, Wybrane procedury w pielęgniarstwie pediatrycznym. Zindywidualizowana medyczna terapia żywieniowa u dziecka z cukrzycą typu 1 ; Anna Krakowiak-Burdzy, Aneta Lesiak, Julia Martyn, Dorota Bassara-Nowak, Elżbieta Kuźniar, Wybrane procedury w pielęgniarstwie zachowawczym ; Zdzisława Chmiel, Danuta Pięciak-Kotlarz, Anna Malisiewicz, Dariusz Bazaliński, Wybrane procedury i problemy zdrowotne w pielęgniarstwie zabiegowym w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego ; Izabela Sałacińska, Anna Wójcik, Patrycja Trojnar, Paweł Więch, Wybrane procedury w pielęgniarstwie w stanach zagrożenia życia - Refeeding Syndrome.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-113792/cz.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie redakcyjnej ISBN oryginału: 978-0-443-06786-0 i ISBN poprzedniego wydania polskiego: 978-83-7609-899-9 (Elsevuer Urban & Partner).
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów uniwersytetów medycznych, zarówno wydziałów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, a także praktykujących lekarzy wielu specjalności medycznych, pracowników służby zdrowia oraz pacjentów.
CZĘŚĆ 1. PRAKTYKA OPARTA NA FAKTACH: 1. Praktyka oparta na faktach ; 2. Model refleksyjnego uczenia się w edukacji medycznej ; 3. Zmiana zachowań ; 4. Przejście pod opiekę ośrodków dla pacjentów dorosłych ; CZĘŚĆ 2. OPIEKA MEDYCZNA OPARTA NA FAKTACH: 5. Kontrola spożycia pokarmu i wchłaniania ; 6. Interakcje żywności z lekami ; 7. Nadwrażliwość pokarmowa - alergia i nietolerancja pokarmowa ; 8. Nieswoiste choroby zapalne jelit (nchzj) i rak jelita grubego ; 9. Zespół krótkiego jelita ; 10. Żywienie dojelitowe ; 11. Żywienie pozajelitowe ; 12. Oparzenia ; 13. Żywienie w chorobach wątroby ; 14. HIV ; 15. Opieka paliatywna ; 16. Choroby nerek ; 17. Cukrzyca ; 18. Otyłość ; 19. Choroby układu krążenia ; 20. Leczenie udaru ; 21. Choroby neurologiczne ; 22. Zdrowie psychiczne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-615.8 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej