Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(28)
Forma i typ
Książki
(28)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(29)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(8)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(22)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Autor
Clarke Neil D
(2)
Filipowicz Bronisław (1904-1988)
(2)
Hames B. David
(2)
Hooper Nigel M. (1961- )
(2)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(2)
Szweykowska-Kulińska Zofia
(2)
Tymoczko John L. (1948- )
(2)
Ziemnicki Kazimierz
(2)
Aiba Shuichi (1923- )
(1)
Andrzejczuk-Hybel Janina
(1)
Arens-Azevedo Ulrike
(1)
Augustyniak Halina
(1)
Augustyniak Jacek (1932-2000)
(1)
Balawejder Maciej
(1)
Berg Jeremy M
(1)
Berg Jeremy Mark
(1)
Bielawska Halina
(1)
Biń Andrzej
(1)
Borys Michał (1929- )
(1)
Brzeski Witold (1914-1975)
(1)
Ciemochowska Jolanta
(1)
Cyperovič Aleksandr Solomonovič
(1)
Davidek Jiři
(1)
Davidson Victor L. (1952- )
(1)
Droba Bogusław
(1)
Droba Maria (1948- )
(1)
Fasold Hugo (1933- )
(1)
Futyma Agata
(1)
Houghton J. D
(1)
Hryniewiecka Lilla
(1)
Humphrey Arthur E
(1)
Janíček Gustav
(1)
Jerzmanowski Andrzej
(1)
Kocwowa Elżbieta
(1)
Kretovic Vaclav
(1)
Kwiatkowska-Korczak Janina (1926- )
(1)
Kwiatkowski Robert
(1)
Ledakowicz Stanisław
(1)
Lehninger Albert L. (1917-1986)
(1)
Leibold Gerhard
(1)
Markov Georgi G
(1)
Matusiewicz Małgorzata (biolog)
(1)
Michejda Jan (1927-1999)
(1)
Millis Nancy F
(1)
Mitchison J.M
(1)
Morawiec Jan (chemia)
(1)
Oort Maarten van
(1)
Orzechowska Hanna (1926-2005)
(1)
Pawlaczyk-Szpilowa Maria (1923-2005)
(1)
Pokorny Jan
(1)
Robak Małgorzata (1953- )
(1)
Ross Cleon
(1)
Rzędowski W
(1)
Salisbury Franck B
(1)
Sawicki Jan
(1)
Sittman Donald B
(1)
Skrzypiec Monika
(1)
Stobiński Jerzy
(1)
Strumiło Sławomir
(1)
Stryer Lubert
(1)
Stryer Lubert (1938- )
(1)
Szczęsny Jacek
(1)
Tawska Iwona
(1)
Trojanowski Jerzy
(1)
Tur Krzysztof (1943- )
(1)
Tylicki Adam
(1)
Ugorski Maciej
(1)
Whitehurst Robert J
(1)
Więckowski Władysław
(1)
Węgleński Piotr (1939- )
(1)
Łyżnik Dariusz
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(3)
1970 - 1979
(15)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(27)
Język
polski
(22)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Temat
Enzymy
(28)
Biochemia
(18)
Białka
(15)
Przemiana materii
(11)
Aminokwasy
(10)
Węglowodany
(10)
Lipidy
(8)
RNA
(7)
Woda
(7)
Komórka (biol.)
(6)
Kwasy nukleinowe
(6)
Fotosynteza
(5)
Glikoliza
(5)
DNA (chem.)
(4)
DNA (chemia)
(4)
Genetyka
(4)
Rośliny
(4)
Witaminy
(4)
Cholesterol
(3)
Kwas cytrynowy
(3)
Mikrobiologia
(3)
Antygeny i przeciwciała
(2)
Biologia
(2)
Biologia sanitarna
(2)
Biotechnologia
(2)
Błony biologiczne
(2)
Drobnoustroje
(2)
Ewolucja
(2)
Fosforylacja
(2)
Glony
(2)
Hemoglobina
(2)
Hormony
(2)
Hydrobiologia
(2)
Kolagen
(2)
Krew
(2)
Odporność
(2)
Roztwory
(2)
Żywność
(2)
Anatomia
(1)
Azot
(1)
Bakterie
(1)
Biologia molekularna
(1)
Bioreaktory
(1)
Chemia
(1)
Chemia organiczna
(1)
Chemikalia
(1)
Cząsteczka
(1)
Cząstki elementarne
(1)
Dziedziczność
(1)
Fermentacja
(1)
Fitosterole
(1)
Fizjologia
(1)
Genomika
(1)
Gleba
(1)
Glikogen
(1)
Grzyby wodne
(1)
Hormony roślinne
(1)
Inżynieria genetyczna
(1)
Kataliza
(1)
Komórka (biologia)
(1)
Kontrola sanitarna
(1)
Kucharstwo
(1)
Kwasy tłuszczowe
(1)
Kwasy żółciowe
(1)
Lecytyny
(1)
Liście
(1)
Metabolizm
(1)
Mikrobiologia lekarska
(1)
Mikrobiologia przemysłowa
(1)
Mięśnie
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mutacje
(1)
Nasiona
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Oczyszczalnia ścieków
(1)
Oddychanie
(1)
Osmoza
(1)
Parazytologia
(1)
Pasożyty
(1)
Peptydy
(1)
Pestycydy
(1)
Pochodzenie życia
(1)
Powietrze
(1)
Pożywki bakteryjne
(1)
Promieniotwórczość
(1)
Proteomika
(1)
Przeciwutleniacze
(1)
Przemysł fermentacyjny
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przyprawy
(1)
Reakcje chemiczne
(1)
Sosy
(1)
Steroidy
(1)
Technologia chemiczna organiczna
(1)
Tkanki
(1)
Tłuszcze
(1)
Tłuszcze jadalne
(1)
Utlenianie
(1)
Warzywa
(1)
Wirusy
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(3)
Podręcznik
(2)
Opracowanie
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(3)
Chemia
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
28 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-577 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr.
- Właściwości enzymów - Produkcja enzymów - Stosowanie enzymów - Perspektywy katalizy enzymatycznej
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-39026 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Enzymes in food technology".
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1. Wprowadzenie: enzymy w przemyśle spożywczym ; 2. GMO a inżynieria białek ; 3. Wytwarzanie enzymów przemysłowych ; 4. Asparaginaza - enzym redukujący zawartość akryloamidu w produktach spożywczych ; 5. Zastosowanie enzymów w produkcji wyrobów mleczarskich ; 6. Enzymy w piekarnictwie ; 7. Enzymy w produkcji żywności innej niż pieczywo, opartej na pszenicy ; 8. Warzenie piwa z udziałem enzymów ; 9. Wykorzystanie enzymów w produkcji alkoholi spożywczych oraz win ; 10 enzymy w przetwórstwie ryb ; 11. Wykorzystanie enzymów w przetwórstwie owoców ; 12. Enzymy w przetwórstwie mięsnym ; 13. Wykorzystanie enzymów w modyfikowaniu białek ; 14. Enzymy stosowane w przetwórstwie skrobi ; 15. Wykorzystanie lipaz w produkcji składników żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104304 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-46680 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Enzymologia : podstawy / Sławomir Strumiło, Adam Tylicki. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, copyright 2020. - 198, [1] strona : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 195-[199].
Pomocna studentom i doktorantom biologii, biotechnologii, medycyny, farmacji, weterynarii oraz rolnictwa.
1. Historia początków enzymologii ; 2. Ogólna charakterystyka enzymów: 2.1. Moc katalityczna ; 2.2. Specyficznośc ; 2.3. Właściwości regulacyjne ; 3. Zasady systematyki enzymów ; 4. Pomiary aktywności enzymów: 4.1. Zasady ogólne ; 4.2. Jednostki aktywności enzymów ; 4.3. Spektrofotometryczne metody mierzenia aktywności enzymów ; 4.4. Fluorymetria ; 4.5 Kolorymetria oraz inne metody ; 5. Wyodrębnienie i oczyszczenie enzymów: 5.1. Źródła enzymów ; 5.2. Początkowe etapy wyodrębniania enzymów ; 5.3. Chromatografia jonowymienna ; 5.4Sączenie molekularne ; 5.5. Chromatografia powinowactwa ; 5.6. Inne metody oczyszczania enzymów ; 5.7. Kryteria jednorodności preparatów enzymowych ; 6. Budowa enzymów: 6.1. Ogólna struktura białkowa ; 6.2. Centrum aktywne ; 6.3. Jony metali w centrach aktywnych ; 6.4. Udział koenzymów w katalizie enzymatycznej ; 6.6. Izoenzymy ; 6.6. Inne formy molekularne enzymów ; 6.7. Enzymy wielofunkcyjne ; 6.8. Kompleksy wieloenzymowe ; 7. Mechanizmy działania enzymów: 7.1. Etapy reakcji enzymatycznej ; 7.2. Osobliwości katalizy przeprowadzonej przez wybrane enzymy ; 8. Elementy kinematyki enzymatycznej: 8.1. Założenia kinematyki stacjonarnej ; 8.2. Równoważenie michaelisa-menten ; 8.3. Wyznaczenie wartości stałych kinematycznych ; 8.4. Określenie efektywności katalitycznek ; 8.5. Typy hamowania enzymów, rodzaje inhibitorów ; 8.6. Kinematyczne osobliwości reakcji kilkusubstratowych ; 8.7. Wpływ temperatury, energia aktywacji ; 8.8. Wpływ jonów wodorowych ; 9. Mechanizmy regulacji aktywności enzymów: 9.1. Regulacja allosteryczna ; 9.2. Regulacja izosteryczna ; 9.3. Regulacja poprzez modyfikację kowalencyjne ; 9.4. Proteolityczna aktywacja enzymów trawiennych ; 10. Regulacja biosyntezy enzymów oraz ich degradacja: 10.1. Operony u mikroorganizmów ; 10.2Ryboprzyłączniki ; 10.3 Udział hormonów ; 10.4. Obrót i degradacja enzymów ; 11. Dodatkowe funkcje niektórych enzymów ; 12. Zastosowanie enzymów: 12.1. Enzymy w genomice ; 12.2 Wykorzystanie enzymów w przemyśle ; 12.3. Enzymy w analityce ; 12.4. Metody immunoenzymatyczne ; 12.5. Terapeutyczne zastosowanie enzymów ; 12.6 Enzymy jako markery stanów chorobowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-577 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-108209 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-47079 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-40739 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Inżynieria biochemiczna / Stanisław Ledakowicz. - Wydanie 1. - 1. dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo WNT : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2018. - 470 stron : ilustracje (w tym kolorowe), rysunki, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów chemii, inżynierii chemicznej i procesowej, biotechnologii uczelni technicznych, rolniczych oraz uniwersytetów, a także pracownikom naukowym tych wydziałów, inżynierom zatrudnionym w przemyśle chemicznym, spożywczym i biotechnologicznym.
POZIOM MOLEKULARNY: Biologia komórki ; Podstawy biochemii ; Enzymy ; Metabolizm ; Inżynieria genetyczna i elementy genomiki ; Proteomika ; inżynieria metaboliczna ; POZIOM MIKROSKOPOWY: Elementy mikrobiologii ; Hodowla drobnoustrojów ; Modelowanie biosystemów ; POZIOM MAKROSKOPOWY: Bioreaktory ; Procesy transportowe w bioreaktorach ; Bioreaktory z unieruchomioną biomasą lub enzymami ; Modelowanie populacji mieszanych ; Fotobioreaktory ; Bioreaktory do hodowli komórek roślinnych ; Bioreaktory do hodowli komórek zwierzęcych ; Bioprocesory zintegrowane z separacją produktów ; Zakończenie - inżynieria biologiczna.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-60 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-48948 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr.
1. Wiadomości wstępne 2. Składniki żywności 3. Podstawowe techniki sporządzania potraw 4. Metody obróbki cieplnej 5. Zioła i przyprawy 6. Warzywa 7. Zupy i sosy
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Krótkie Wykłady)
Bibliogr. Indeks.
1. Organizacja komórki 2. Aminokwasy i białka 3. Enzymy 4. Przeciwciała 5. Błony 6. Struktura i replikacja DNA 7. Synteza i dojrzewanie RNA 8. Synteza białka 9. Rekombinacyjna technologia DNA 10. Metabolizm węglowodanów 11. Metabolizm lipidów 12. Oddychanie i energia 13. Metabolizm azotu 14. Specjalizacja komórek
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-577 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
(Krótkie Wykłady)
Bibliogr. s. [457]-462. Indeks.
1. Organizacja komórki ; 2. Aminokwasy i białka ; 3. Enzymy ; 4. Przeciwciała ; 5. Błony ; 6. Struktura i replikacja DNA ; 7. Synteza i dojrzewanie RNA ; 8. Synteza białka ; 9. Rekombinacyjna technologia DNA ; 10. Metabolizm węglowodanów ; 11. Metabolizm lipidów ; 12. Oddychanie i energia ; 13. Metabolizm azotu ; 14. Specjalizacja komórek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-577 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-45702 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-49895 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-50487 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-54455 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. pod rozdz. - Indeks
Cz. I. Molekularny wzór życia : 1. Biochemia i rewolucja genomowa; 2. Ewolucja biochemiczna; 3. Struktura i funkcja białek; 4. Poznawanie białek; 5. DNA, RNA i przepływ informacji genetycznej; 6. Poznawanie genów; 7. Poznawanie ewolucji; 8. Enzymy - podstawowe pojęcia i kinetyka; 9. Strategie katalityczne; 10. Strategie regulacyjne - enzymy i hemoglobina; 11. Węglowodany; 12. Lipidy i błony biologiczne; 13. Kanały i pompy błonowe. Cz. II. Przekazywanie i magazynowanie energii : 14. Metabolizm - podstawowe pojęcia i organizacja; 15. Szlaki przekazywania sygnałów - wprowadzenie do metabolizmu przepływu informacji; 16. Glikoza i glukoneogeneza; 17. Cykl kwasu cytrynowego; 18. Fosforylacja oksydacyjna; 19. Reakcje świetlne fotosyntezy; 20. Cykl Calvina i szlak pentozofosforanowy; 21. Metabolizm glikogenu; 22. Metabolizm kwasów tłuszczowych; 23. Przemiana białek i katabolizm aminokwasów. Cz. III. Synteza cząsteczek życia : 24. Biosynteza aminokwasów; 25. Biosynteza nukleotydów; 26. Biosynteza lipidów i steroidów błon komórkowych; 27. Replikacja, rekombinacja i naprawa DNA; 28. Synteza i splicing RNA; 29. Synteza białka; 30. Integracja metabolizmu; 31. Kontrola ekspresji genów. Cz. IV. Odpowiedzieć na zmiany warunków środowiska : 32. System czucia; 33. Układ odpornościowy; 34. Motory molekularne
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. pod rozdz. Indeks.
Cz. I. Molekularny wzór życia : 1. Biochemia i rewolucja genomowa; 2. Ewolucja biochemiczna; 3. Struktura i funkcja białek; 4. Poznawanie białek; 5. DNA, RNA i przepływ informacji genetycznej; 6. Poznawanie genów; 7. Poznawanie ewolucji; 8. Enzymy - podstawowe pojęcia i kinetyka; 9. Strategie katalityczne; 10. Strategie regulacyjne - enzymy i hemoglobina; 11. Węglowodany; 12. Lipidy i błony biologiczne; 13. Kanały i pompy błonowe. Cz. II. Przekazywanie i magazynowanie energii : 14. Metabolizm - podstawowe pojęcia i organizacja; 15. Szlaki przekazywania sygnałów - wprowadzenie do metabolizmu przepływu informacji; 16. Glikoza i glukoneogeneza; 17. Cykl kwasu cytrynowego; 18. Fosforylacja oksydacyjna; 19. Reakcje świetlne fotosyntezy; 20. Cykl Calvina i szlak pentozofosforanowy; 21. Metabolizm glikogenu; 22. Metabolizm kwasów tłuszczowych; 23. Przemiana białek i katabolizm aminokwasów. Cz. III. Synteza cząsteczek życia : 24. Biosynteza aminokwasów; 25. Biosynteza nukleotydów; 26. Biosynteza lipidów i steroidów błon komórkowych; 27. Replikacja, rekombinacja i naprawa DNA; 28. Synteza i splicing RNA; 29. Synteza białka; 30. Integracja metabolizmu; 31. Kontrola ekspresji genów. Cz. IV. Odpowiedzieć na zmiany warunków środowiska : 32. System czucia; 33. Układ odpornościowy; 34. Motory molekularne
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-577 (2 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-86927 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Podręczników Medycznych do Egzaminów Testowych)
Tytuł oryginału: "Biochemistry".
Na okładce: Podręcznik do samodzielnego uczenia się, pytania z odpowiedziami w formie komentarzy, testowy egzamin końcowy.
Na stronie 4. okładki zbędny drugi ISBN.
Indeks.
Cz. I. STRUKTURA I FUNKCJA GŁÓWNYCH SKŁADNIKÓW KOMÓRKI: 1. Woda, równowaga kwasowo-zasadowa i pH krwi, 2. Aminokwasy i budowa białek, 3. Współzależność budowy i funkcji białka, 4. Enzymy, 5. Struktura i funkcja węglowodanów, 6. Kwasy nukleinowe, 7. Lipidy i ich pochodne ; Cz. II. PRZECHOWYWANIE I EKSPRESJA INFORMACJI GENETYCZNEJ: 8. Replikacja i naprawa DNA, 9. Synteza i obróbka RNA, 10. Translacja mRNA: synteza białka, 11. Rekombinowany DNA, 12. Regulacja ekspresji genów ; Cz. III. METABOLIZM: 13. Metabolizm - wstęp, 14. Witaminy i składniki mineralne, 15. Mechanizmy działania hormonów, 16. Glikoliza, 17. Alternatywne szlaki metabolizmu węglowodanów, 18. Dehydrogenaza pirogronianowa i cykl kwasu cytrynowego, 19. Mitochondrialny transport elektronów i fosforylacja oksydacyjna, 20. Glukoneogeneza, 21. Metabolizm glikogenu, 22. Metabolizm kwasów tłuszczowych, 23. Metabolizm lipidów i związków pokrewnych, 24. Degradacja białek i aminokwasów, 25. Biosynteza aminokwasów i ich pochodnych, 26. Metabolizm nukleotydów, 27. Integracja metabolizmu ; Egzamin końcowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-577 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-88848 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej