Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(49)
Forma i typ
Książki
(46)
Publikacje popularnonaukowe
(11)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Proza
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(101)
wypożyczone
(20)
nieokreślona
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(17)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(26)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(12)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(2)
Filia 2 (Fredry 5)
(2)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(3)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(4)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(4)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(8)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(4)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(6)
Filia 9 (Czackiego 5)
(4)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(5)
Filia 11 (Dębicka 170)
(2)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(3)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(4)
Filia 15 (Lwowska 60)
(3)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(5)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(4)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(2)
Filia 20 (Solarza 9a)
(3)
Autor
Święch Zbigniew (1943- )
(7)
Błaszczyk Mieczysław K. (1946- )
(5)
Święch Zbigniew (1943- ). Klątwy, mikroby i uczeni
(4)
Bianco Guillaume (1976 ). Ernest i Rebeka
(2)
Bianco Guillaume (1976- )
(2)
Dalena Antonello (1976- )
(2)
Giumento Cecilia
(2)
Gołębiowska Julia (1913-1993)
(2)
Kowal Krystyna
(2)
Libudzisz Zdzisława (1943- )
(2)
Mosiewicz Maria
(2)
Żakowska Zofia
(2)
Adamiec Janusz
(1)
Aiba Shuichi (1923- )
(1)
Alexander Martin (1930- )
(1)
Anderson Scott (1951- )
(1)
Arbuthnott Gill
(1)
Bal Antoni (mleczarstwo)
(1)
Bal Antoni (mleczarstwo). Wyrób i wady masła (pol.)
(1)
Bardowski Jacek
(1)
Ben-Barak Idan
(1)
Bianco Guillaume (1976- ). Dziadek Owadek
(1)
Bianco Guillaume (1976- ). Ten okrpny Sam
(1)
Bienias Agnieszka
(1)
Biń Andrzej
(1)
Blakeslee Sandra
(1)
Bogusławska-Kubin Joanna
(1)
Bogusławski Stanisław
(1)
Bouckaert Geert (1967- )
(1)
Burges Alan (1911- )
(1)
Chamielec Grażyna
(1)
Chmielowski Jerzy
(1)
Chutkan Robynne
(1)
Collen Alanna
(1)
Cryan John F
(1)
Daynes Katie
(1)
Dinan Ted
(1)
Dubos René Jules (1901-1982)
(1)
Dunn Rob
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Ford Brian J. (1939- )
(1)
Frost Julian
(1)
Gabiniewicz Józef
(1)
Gawryś Mateusz (1926-2003)
(1)
Gilbert Jack (1977- )
(1)
Goryluk-Salmonowicz Agata
(1)
Górny Mieczysław (1929-2005)
(1)
Gębicka-Frąc Maria
(1)
Hallé Francis (1938- )
(1)
Horubała Adolf (1925- )
(1)
Humphrey Arthur E
(1)
Jakubczyk Halina
(1)
Janiszewski Bogusław (1949-2006)
(1)
Kaleta Tadeusz (1953- )
(1)
Karbowska-Berent Joanna
(1)
Knight Rob (badacz)
(1)
Kocwowa Elżbieta
(1)
Korpyś Ireneusz (1982- )
(1)
Kruml J
(1)
Królak Sławomir (1978- )
(1)
Madriz Marianna
(1)
Maliszewska Wanda
(1)
Marszewska-Ziemięcka Jadwiga (1891-1968)
(1)
Mikołuszko Wojciech
(1)
Miler Ivo
(1)
Millis Nancy F
(1)
Nowacki Bartosz
(1)
Nowosielska Anna
(1)
Oklejak Marianna (1981- )
(1)
Palewicz Roman
(1)
Palmer Michael (1942-2013)
(1)
Paluch Jan
(1)
Raw Frank
(1)
Rieckhoff Sibylle
(1)
Rieckhoff Sibylle. Na kłopoty inspektor Mysz
(1)
Rossowski Dariusz
(1)
Rozwarzewska Monika
(1)
Rundgren Linnea
(1)
Russell Stefan
(1)
Scholz Valeska
(1)
Scholz Valeska. Na kłopoty inspektor Mysz
(1)
Selosse Marc-André (1968-)
(1)
Skonieczny Krzysztof
(1)
Skorwider Max (1980- )
(1)
Stanecka Zofia (1972- )
(1)
Stanecka Zofia (1972- ). Basia i zagadki wszechświata
(1)
Taraska-Pietrzak Anna (1977- )
(1)
Thiele Susanne
(1)
Van Doninck Sebastiaan (1979- )
(1)
Van Ranst Marc (1965- )
(1)
Wiśnicka Anna (ilustrator)
(1)
Zdzitowiecka Hanna
(1)
Zgutka Marcin
(1)
Zinserling Zofia (tłumacz)
(1)
Álvarez Miguéns Marta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(12)
1960 - 1969
(1)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(20)
1901-2000
(3)
1989-2000
(3)
Kraj wydania
Polska
(48)
Język
polski
(48)
Odbiorca
Dzieci
(10)
6-8 lat
(9)
0-5 lat
(5)
9-13 lat
(5)
Szkoły wyższe
(3)
14-17 lat
(1)
Biolodzy
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura francuska
(2)
Literatura polska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Drobnoustroje
(47)
Bakterie
(15)
Mikrobiologia
(14)
Groby
(7)
Wirusy
(7)
Grzyby
(6)
Gleba
(5)
Higiena
(5)
Kazimierz Jagiellończyk (król Polski ; 1427-1492)
(5)
Mikrobiologia przemysłowa
(5)
Fermentacja
(4)
Glony
(4)
Biochemia
(3)
Katedra Wileńska
(3)
Rośliny
(3)
Zwierzęta
(3)
Środowisko człowieka
(3)
Antybiotyki
(2)
Archeologia
(2)
Biologia
(2)
Biotechnologia
(2)
Choroby ludzi
(2)
Choroby zakaźne
(2)
Dziecko chore
(2)
Ekologia
(2)
Enzymy
(2)
Gleboznawstwo
(2)
Kazimierz IV Jagiellończyk (król Polski ; 1427-1492)
(2)
Kłótnia
(2)
Mieszkania
(2)
Nawozy organiczne
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Promieniowce
(2)
Rozwód
(2)
Symbioza
(2)
Woda
(2)
Żywność
(2)
Antybioza
(1)
Bakteriologia
(1)
Basia (postać fikcyjna)
(1)
Biocenoza
(1)
Biogeochemia
(1)
Biologia sanitarna
(1)
Bioróżnorodność
(1)
Biotechnologia środowiskowa
(1)
Bioterroryzm
(1)
Broń biologiczna
(1)
Człowiek
(1)
Dietetyka
(1)
Drobnoustroje przemysłowe
(1)
Dziadkowie i wnuki
(1)
Dzieci
(1)
Dżdżownice
(1)
Fizjologia
(1)
Grypa
(1)
Homeostaza ekosystemu
(1)
Hydrobiologia
(1)
Jelita
(1)
Katedra na Wawelu
(1)
Katedra św. Stanisława i św. Władysława (Wilno)
(1)
Kompost
(1)
Masło
(1)
Mikoryza
(1)
Mikotoksyny
(1)
Mikrobiologia lekarska
(1)
Mikrobiologia rolnicza
(1)
Mikrobiom
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Mięczaki
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mutualizm
(1)
Myszy
(1)
Mózg
(1)
Nicienie
(1)
Obornik
(1)
Ochrona i konserwacja
(1)
Ochrona roślin
(1)
Oczyszczalnia ścieków
(1)
Oczyszczanie ścieków
(1)
Odnowa wody
(1)
Odporność
(1)
Odżywianie
(1)
Owady
(1)
Papier
(1)
Parazytologia
(1)
Pasożyty
(1)
Pasteryzacja
(1)
Pasteur, Louis (1822-1895)
(1)
Pierwotniaki
(1)
Powietrze
(1)
Pożywki bakteryjne
(1)
Probiotyki
(1)
Protisty
(1)
Przemysł fermentacyjny
(1)
Psychobiotyki
(1)
Publicystyka polska
(1)
Roztocze (zool.)
(1)
Skoczogonki
(1)
Sukcesja ekologiczna
(1)
Szczepienia ochronne
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Wilno (Litwa)
(5)
Kraków (woj. małopolskie)
(3)
Drobnoustroje
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(11)
Podręczniki akademickie
(4)
Opowiadania i nowele
(3)
Podręcznik
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Komiks
(2)
Książka zabawka
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Powieść
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka angielska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Rozprawa habilitacyjna
(1)
Thriller
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(11)
Historia
(3)
Medycyna i zdrowie
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Chemia
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Inżynieria i technika
(1)
49 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "10 % human : how your body's microbes hold the key to health and happiness" 2015.
Choroby XXI wieku ; Wszelkie choroby zaczynają się w jelitach ; Kontrola umysłu ; Samolubny mikrob ; Wojna z zarazkami ; Jesteśmy tym, co one jedzą ; Od pierwszego oddechu ; Powrót mikrobów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-104311 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Min jest mikrobem. Jest mały. Bardzo mały. Właściwie to jest tak strasznie mały, że potrzebujecie mikroskopu, aby go zobaczyć. Możecie jednak po prostu otworzyć tę książkę i zabrać go na wycieczkę w niezwykłe miejsca, których nigdy wcześniej nie widział – jak śnieżnobiałe szczyty waszych zębów albo dziki gąszcz pogniecionych koszulek. To idealna książka dla każdego, kto lubi dokładnie przyglądać się światu. [Wydawnictwo Kinderkulka, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-57/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wirus i inne drobne ustrojstwa / napisał Boguś Janiszewski ; narysował Max Skorwider. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2020. - 63, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Poznaj Piotrka. Piotrek jest wirusem zwierzęcym. Choć tata tłumaczył mu, że wirusom trudno przeskakiwać z jednego gatunku na drugi, Piotrek marzy o tym, by zarażać ludzi. Bo tylko wtedy może zrobić światową karierę. Czy mu się to uda? Przeczytaj tę historię, a dowiesz się: - co to są wirusy i czym różnią się od bakterii, - jakie się przenoszą, jak działają i dlaczego są odporne na antybiotyki, - jak ludzie się przed nimi bronią, - co to jest układ odpornościowy i jak działa szczepionka. [Publicat, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 9 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-57/I (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4dz-57 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5dz-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6dz-57 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-57dz. (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-57 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10dz-57 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17dz-57 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20dz-57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Z cyklu "Emilka i Maks".
Czy Emilka i Maks rozwikłają tajemnice drobnoustrojów? Czy zdołają pokonać złe wirusy i bakterie? Jak zachowywać się w czasie choroby? Do kogo zwrócić się o pomoc? Czym są witaminy i jak nam pomagają? Na te i wiele innych pytań odpowiedzi szukaj w książce. Emilka i Maks to znani w mysim świecie poszukiwacze przygód, którzy rozwikłali niejedną tajemnicę życia. Tym razem zmierzą się z drobnoustrojami wywołującymi choroby. Nauczą się dbać o higienę i zachowywać środki ostrożności w czasie choroby. Dowiedzą się także, co jeść, aby poprawić swoje zdrowie oraz do kogo zwrócić się o pomoc. Nieodłączny towarzysz ich przygód, dziadek Antoni, wyjaśni małym myszkom trudne słowa, jak np. epidemia, pandemia, kwarantanna. Myszki poznają także przyrządy, którymi posługuje się lekarz oraz dowiedzą się, czym jest koronawirus. [Wydawnictwo Świętego Filipa Apostoła, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 12 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.1-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.4-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.7-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17-I/N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. AD-47875 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ernest i Rebeka / Guillaume Bianco)
(Klub Świata Komiksu)
(Komiksy są Super!)
Tytuł oryginału: "Ernest & Rebecca. 1, Mon copain est un microbe" 2008.
Z cyklu "Ernest i Rebeka".
Pełna humoru bestsellerowa opowieść dla dzieci i dorosłych! Rebeka ma sześć lat. Choruje częściej niż inne dzieci, bo ma słaby system odpornościowy. Jakby tego było mało, jej rodzice coraz częściej się kłócą i myślą o rozwodzie. Wtedy w życiu dziewczynki pojawia się niesamowity przyjaciel – mikrob Ernest! Zaczyna szkolić Rebekę w sztuce mikrobii, dzięki której łatwiej będzie jej pokonywać codzienne kłopoty. Ernest i Rebeka to słodko-gorzka, ale mądra opowieść, która wzrusza i bawi nie tylko młodych czytelników! [Wydawnictwo Egmont Polska, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 19 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-II/K (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-II/K (3 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-II/K (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-II/K (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-komiks (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-II/K (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-II/K (4 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-II/K (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-II/K (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-II/K (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-II/K (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.11-II/K (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-II/K (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-Komiksy (4 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-II/K (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-II/K (2 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.17-II/K (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-II/K (3 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-II/K (3 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 339-[341]. Indeks.
Cz. I. CHARAKTERYSTYKA MIKROORGANIZMÓW: 1. Wirusy ; 2. Bakterie ; 3. Drożdże ; 4. Grzyby strzępkowe ; 5. Wymagania pokarmowe i hodowle mikroorganizmów ; 6. Pomiar ilości mikroorganizmów ; 7. Identyfikacja mikroorganizmów. Cz. II. MIKROORGANIZMY A CZYNNIKI ŚRODOWISKOWE: 1. Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na wzrost mikroorganizmów ; 2. Wpływ wysokich i niskich temperatur na przeżywalność mikroorganizmów. Cz. III. MIKROORGANIZMY W ŚRODOWISKACH NATURALNYCH: 1. Podstawy ekologii mikroorganizmów ; 2. Mikrobiologia gleby ; 3. Mikrobiologia wód ; 4. Mikroorganizmy w powietrzu ; 5. Mikroflora człowieka. Cz. IV. LABORATORIUM MIKROBIOLOGICZNE: 1. Organizacja laboratorium mikrobiologicznego ; 2. Mikroskopia ; 3. Bezpieczna praca z mikroorganizmami. Cz. V. ULEPSZANIE I PRZECHOWYWANIE MIKROORGANIZMÓW.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93232 (1 egz.)
Książka
W koszyku
- Choroba Pawełka - W świecie drobnoustrojów - Spotkanie w wodzie - Rdzawe pochewki i żółte kuleczki - W podziemnym domku - W malinowej winiari - Na białym dywanie - Diabelski młyn - Rycerze w zielonych pióropuszach
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-37973 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 287-[303].
Epidemie budzą w nas lęk. Dlatego przywiązujemy tak wielką wagę do higieny, nieustannie sięgamy po środki dezynfekujące, wszystkie produkty opatrzone etykietą "antybakteryjne" cieszą się nieustającym zainteresowaniem klientów. Jednak nie wszystko, co małe jest złe! Tak naprawdę, tylko bardzo niewielka część mikrobów jest dla nas groźna. Całej reszty potrzebujemy di życia - gdyby ich nie było, nie było również nas. Mikrobiolog Susanne Thiele wprowadza czytelnika w fascynujący świat mikroorganizmów. Chce, byśmy go zrozumieli, a dzięki temu lepiej chronili się przed zagrożeniami, ale też lepiej wykorzystywali potencjał kryjący się w otaczających nas mikrobach. Jej książka to instrukcja obsługi mikroświata, z którą powinien zapoznać się każdy z nas. [Prószyński Media, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-57 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108611 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-54212 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 533-[536]. Indeks.
Cz. VI. MIKROORGANIZMY W PROCESACH BIOTECHNOLOGICZNYCH: 1. Wirusy ; 2. Bakterie fermentacji mlekowej ; 3. Bakterie kwasu octowego ; 4. Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów ; 5. Bakterie rodzaju Bacillus ; 6. Drożdże ; 7. Grzyby strzępkowe ; 8. Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji antybiotyków ; 9. Mikroorganizmy ekstremofilne. Cz. VII. MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI: 1. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne surowców ; 2. Mikrobiologiczne psucie żywności ; 3. Zatrucia i zakażenia pokarmowe ; 4. Mikotoksyny w żywności, zagrożenia zdrowotne ; 5. Analiza mikrobiologiczna żywności ; 6. Utrwalanie żywności ; 7. Prawo żywnościowe ; 8. System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności ; 9. Żywność transgeniczna. Cz. VIII. HIGIENA PRODUKCJI: 1. Elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle ; 2. Mycie i dezynfekcja w przemyśle ; 3. Znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów ; 4. Badanie stanu higienicznego warunków produkcji. Cz. IX. MIKROORGANIZMY W OCHRONIE ŚRODOWISKA: 1. Zanieczyszczenie środowiska ; 2. Zanieczyszczenia pochodzenia naturalnego ; 3. Ksenobiotyki ; 4. Metale ciężkie ; 5. Drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93233 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The psychobiotic revolution : mood, food, and the new science of the gut-brain connection" 2017.
Bibliografia na stronie [310]. Indeks.
Poznaj swoje drobnoustroje ; Ludzkość, drobnoustroje i nastój ; Drobnoustroje: od początku do końca twojego życia ; Wędrówka twoim przewodem pokarmowym ; Oś jelitowo-mózgowa ; Odkrywanie psychobiotyków ; Wyprawa w świat psychobiotyków ; Psychobiotyki a najważniejsze choroby współczesności ; Przyszłość psychobiotyków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-612 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
(Książka z Okienkami : Pierwsze pytania maluchów)
Opis wg okładki.
Tytuł oryginalny cyklu: Usborne lift-the-flap : very first questions and answers.
Dla dzieci powyżej 3. roku życia.
"Co to są drobnoustroje? Pierwsze pytania maluchów" to niewielka książeczka, dzięki której młody Czytelnik może zagłębić tajemnice świata mikroorganizmów. Lektura odpowie na szereg zagadnień związanych z ich naturalnym środowiskiem. Dzięki niej maluch dowie się w jaki sposób te niewielkie organizmy rozprzestrzeniają się po świecie, czy oprócz złych drobnoustrojów istnieją także dobre, w jaki sposób można je dostrzec i gdzie tak naprawdę można je znaleźć. Każda kolejna strona stanowi nową informację, którą z łatwością może przyswoić każdy malec. [www.taniaksiazka.pl, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 181-214.
Streszcz. w jęz. ang.
Wstęp ; Pożywienie ludzi pierwotnych ; Mechanizm ekologicznych zależności między drobnoustrojami ; Bakterie jako potencjalne czynniki terapeutyczne ; Ludzki mikrobiom ; Probiotyki ; Mikotoksyny a zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt ; Probiotyki i synbiotyki ; Problemy z transportem probiotyków w układzie pokarmowym człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-579 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-101455 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Resistant" 2017.
Nie mają sumienia ani litości. Mimo mikroskopijnych rozmiarów są najbardziej bezwzględnymi wrogami. Mikroby Sądnego Dnia, jak nazwała je prasa. Odkryte i zmodyfikowane na zlecenie Stu Bliźnich, grupy republikańskich fanatyków, miały pomóc w wywarciu nacisku na amerykański rząd i zmuszeniu go do wprowadzenia ustaw ograniczających programy socjalne. Tymczasem mikrob wymknął się spod kontroli i światu grozi epidemia o niespotykanych dotąd rozmiarach. W amerykańskich szpitalach pojawia się coraz więcej pacjentów, którym Mikrob Sądnego Dnia dosłownie pożera ciało. Jednym z nich jest Hank Duncan, przyjaciel Lou Welcome'a. Targany poczuciem winy Lou, który uważa, że to przez niego Hank trafił do szpitala, gdzie został zarażony, zrobi wszystko, by ocalić przyjaciela. I choć nie ma pojęcia, z kim przyjdzie mu się zmierzyć, szybko się orientuje, że wróg jest silny, zdesperowany i gotowy na wszystko. [Wydaw. Albatros, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-amer. (2 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
(Ernest i Rebeka / Guillaume Bianco ; 1)
(Klub Świata Komiksu ; album 1438)
Tytuł oryginału: "Mon copain est un microbe" 2008, "Sam le Repoussant" 2009, "Pépé Bestiole" 2010.
Stanowi cz. 1 cyklu "Ernest i Rebeka". Cz. 2 pt.: Szkoła wygłupów, cz. 3 pt.: Na ratunek.
Współwydane: Ten okropny Sam ; Dziadek Owadek / Guillaume Bianco, Antonello Dalena.
Pełna humoru bestsellerowa opowieść dla dzieci i dorosłych! Rebeka ma sześć lat. Choruje częściej niż inne dzieci, bo ma słaby system odpornościowy. Jakby tego było mało, jej rodzice coraz częściej się kłócą i myślą o rozwodzie. Wtedy w życiu dziewczynki pojawia się niesamowity przyjaciel – mikrob Ernest! Zaczyna szkolić Rebekę w sztuce mikrobii, dzięki której łatwiej będzie jej pokonywać codzienne kłopoty. A kiedy bohaterka wyjedzie na wieś do szalonego Dziadka Owadka, przypomni sobie, jak wygląda szczęśliwe życie... Ernest i Rebeka to słodko-gorzka, ale mądra opowieść, która wzrusza i bawi nie tylko młodych czytelników! [Wydawnictwo Egmont Polska, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-II/K (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.16-II/K (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów i pracowników naukowych mikrobiologii, biotechnologii, ochrony środowiska, z różnych polskich ośrodków akademickich.
1. Bakteryjny metabolizm w procesie oczyszczania ścieków w warunkach beztlenowych ; 2. Fizykochemiczna charakterystyka ścieków ; 3. Wspólnoty mikroorganizmów w biologicznych systemach oczyszczania ścieków ; 4. Bioreaktory powszechnie stosowane w hodowlach mikroorganizmów ; 5. Usuwanie azotu i fosforu ze ścieków z zastosowaniem nowych technologii ; 6. Naturalne metody biologicznego oczyszczania ścieków ; 7. Nowoczesne biologiczne systemy oczyszczania ścieków ; 8. Ścieki przemysłu spożywczego i ich oczyszczanie ; 9. Oczyszczanie ścieków farmaceutycznych ; 10. Oczyszczanie ścieków rafineryjno-petrochemicznych ; 11. Oczyszczanie ścieków celulozowo-papierniczych ; 12. Oczyszczanie wód kopalnianych przez bakterie redukujące siarczany(VI) ; 13. Odpady organiczne i ich utylizacja ; 14. Biologiczne oczyszczanie odcieków ze składowisk odpadów komunalnych ; 15. Mechaniczno-biologiczna oczyszczalnia ścieków komunalnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-579 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107234 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiologia środowisk / Mieczysław K. Błaszczyk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - VII, [1], 399, [1] s. : il. (w tym kolor.), fot., rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1. Wspólnoty bakterii w środowisku ; 2. Czynniki środowiskowe a mikroorganizmy ; 3. Troficzny mutualizm mikroorganizmów ; 4. Mikrobiologiczna degradacja materii organicznej w warunkach beztlenowych ; 5. Rola bakterii w obiegu pierwistków w przyrodzie ; 6. Lądy środowiskiem życia bakterii ; 7. Ekosystemy słodkowodne środowiskiem życia bakterii ; 8. Oceany środowiskiem życia bakterii ; 9. Środowiska skrajne ; 10. Inne środowiska życia mikroorganizmów ; 11. Mikrobiologia powietrza.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-60 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-94862 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Dla studentów biologii, mikrobiologii, biotechnologii studiów uniwersyteckich, biotechnologii i bioinżynierii procesowej studiów politechnicznych oraz doktorantów i wykładowców tego obszaru nauki.
KRÓTKA HISTORIA MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Ery rozwoju mikrobiologii przemysłowej ; Główne procesy w mikrobiologii przemysłowej ; Bioaktywne związki pozyskiwane z organizmów ; ULEPSZANIE MIKROORGANIZMÓW PRZEMYSŁOWYCH: Metabolity produkowane przez mikroorganizmy ; Mikroorganizmy stosowane w mikrobiologii przemysłowej ; Izolacja mikroorganizmów przemysłowych ; Ważniejsze kolekcje szczepów ; Cechy szczepów przemysłowych ; Manipulacje genetyczne mikroorganizmów ; Przechowywanie szczepów przemysłowych ; HODOWLE MIKROORGANIZMÓW PRZEMYSŁOWYCH: Hodowle okresowe ; Hodowle okresowe z zasilaniem ; Hodowle (fermentacje) ciągłe ; Hodowle ciągłe z recyklingiem biomasy ; Fermentacje ; Fermentacja wgłębna ; Wydajności w procesie fermentacji ; BAKTERIE "WOTKHORSE" WSTOSOWANE W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Escherichia coli ; Corynebacterium glutamicum ; Bacillus subtilis ; Bacillus licheniformis ; Pseudomonas putida ; Vibrio natriegens ; DROŻDŻE "WORKHORSE" W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Enzymy spożywcze i paszowe produkowane przez drożdże ; Metabolity produkowane przez drożdże ; Katalityczne właściwości drożdży ; Biofarmaceutyki produkowane przez drożdże ; Inżynieria metaboliczna w Saccharomyces cerevisiae ; Drożdże kumulujące oleje ; Drożdże w strefie klimatu okołobiegunowego ; Zastosowanie drożdży w przechowalniach płodów rolnych ; Zastosowanie drożdży w środowisku ; Saccharomyces cerevisiae ; Kluyveromyces lactis ; Yarrowia lipolytica ; Pichia pastoris ; Hansenula polymorpha ; GRZYBY STRZĘPKOWE JAKO "WORKORSE" W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Przykłady „workhorse” wśród grzybów strzępkowych ; Znaczenie grzybów strzępkowych ; ENZYMY PRODUKOWANE W SKALI PRZEMYSŁOWEJ PRZEZ MIKROORGANIZMY: Enzymy produkowane przez mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym ; Zastosowanie enzymów w procesach przemysłowych ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH: Związki organiczne obecne w napojach alkoholowych ; Zanieczyszczenia w napojach alkoholowych ; Produkcja piwa ; Produkcja wina ; Alkohole spirytusowe ; Wódki ; Inne alkohole ; Związki chemiczne w alkoholach ; Niekonwencjonalna produkcja wyrobów alkoholowych ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA ROZPUSZCZALNIKÓW: Globalna produkcja etanolu ; Mikrobiologiczna produkcja glicerolu ; Fermentacja aceton–butanol–etanol ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA KWASÓW ORGANICZNYCH: Kwas cytrynowy (C6H8O7) ; Kwas mlekowy ; Kwas itakonowy (IA) ; Kwas octowy ; Kwas glukonowy (GA) ; Kwas bursztynowy ; Inne kwasy organiczne ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA AMINOKWASÓW: Metody pozyskiwania aminokwasów ; Procesy fermentacji związane z produkcją aminokwasów ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA ANTYBIOTYKÓW: Podstawowa lista dziesięciu typów antybiotyków ; Przemysłowa produkcja penicylin, cefalosporyn i cefamycyny ; Streptomycyna ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA WITAMIN I PROWITAMIN: Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ; Witaminy rozpuszczalne w wodzie ; Kwas askorbinowy ; PIGMENTY PRODUKOWANE PRZEZ MIKROORGANIZMY: Barwniki syntetyczne a naturalne pigmenty ; Pozyskiwanie mikroorganizmów produkujących pigmenty ; Nowatorskie strategie wzmacniające produkcję pigmentów bakteryjnych ; Rodzaje pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy ; Cechy pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy ; Lista pigmentów spożywczych ; Pigmenty powszechnie produkowane na drodze mikrobiologicznej w skali przemysłowej ; Piocyjanina ; Mikrobiologiczna produkcja karotenoidów na skalę przemysłową ; POLIMERY PRODUKOWANE PRZEZ MIKROORGANIZMY I ICH ZASTOSOWANIE: Poliestry ; Poliamidy ; Polisacharydy bakteryjne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-579 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Dirt is good : the advantage of germs for your child's developing immune system" 2016.
Bibliografia na stronach 405-425.
1. Mikrobiom ; 2. Ludzki mikrobiom ; 3. Ciąża ; 4. Poród ; 5. Karmienie piersią ; 6. Antubiotyki ; 7. Probiotyki ; 8. Dzieta dziecka ; 9. Układ pokarmowy dziecka ; 10 Depresja ; 11. Szczepionki ; 12. Środowisko ; 13. Schorzenia ; 14. Testy.
Po wysłuchaniu rozmowy o roli psów w domu do pulpitu przychodzi technik ds. audiowizualnych. Odrobinę nerwowo mów: "Mój syn uwielbia miejscowy plac zabaw, szczególnie piaskownicę i tzw. małpi gaj. Codziennie chciałby tam chodzić. Ale moim zdaniem jest tam brudno. Wszędzie leżą papierki po gumach do żucia, psie odchody, spacerują gołębie. Czy mam się martwić, że złapie jakąś chorobę?". Po krótkiej rozmowie na temat pracy łysiejący kierowca taksówki odwraca do mnie głowę ze zbolałym wyrazem twarzy. "O Boże, może pan mi pomoże. Mój syn ma cukrzycę. Ma też dużą głowę i nadwagę i zaledwie trzy lata. Oboje z żoną nie wiemy, co robić". W hallu zatrzymuje nas woźny z troską w oczach. "Mamy używać produktów antybakteryjnych do czyszczenia wszystkich powierzchni, ale czy to dobry pomysł? Pracuję w dwóch szkołach podstawowych, a w domu mam pięciolatka". Pytania pojawiają się nawet wówczas, gdy nikt nie rozpozna w nas specjalistów. W sklepie jakaś kobieta, uważnie oglądająca półki z probiotykami, pyta w powietrze: "Nie wiedzą Państwo przypadkiem, które z tych marek naprawdę działają? Moja córcia ma biegunkę. Nie chce jej przejść. Chyba oszaleję!" Z racji wiedzy ciągle dostajemy takie pytania. Zamiast odpowiadać indywidualnie, odpowiadamy na nie w tej książce. [Bellona, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106708 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej