Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(49)
Forma i typ
Książki
(46)
Publikacje popularnonaukowe
(11)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Proza
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(101)
wypożyczone
(20)
nieokreślona
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(17)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(26)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(12)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(2)
Filia 2 (Fredry 5)
(2)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(3)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(4)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(4)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(8)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(4)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(6)
Filia 9 (Czackiego 5)
(4)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(5)
Filia 11 (Dębicka 170)
(2)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(3)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(4)
Filia 15 (Lwowska 60)
(3)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(5)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(4)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(2)
Filia 20 (Solarza 9a)
(3)
Autor
Święch Zbigniew (1943- )
(7)
Błaszczyk Mieczysław K. (1946- )
(5)
Święch Zbigniew (1943- ). Klątwy, mikroby i uczeni
(4)
Bianco Guillaume (1976 ). Ernest i Rebeka
(2)
Bianco Guillaume (1976- )
(2)
Dalena Antonello (1976- )
(2)
Giumento Cecilia
(2)
Gołębiowska Julia (1913-1993)
(2)
Kowal Krystyna
(2)
Libudzisz Zdzisława (1943- )
(2)
Mosiewicz Maria
(2)
Żakowska Zofia
(2)
Adamiec Janusz
(1)
Aiba Shuichi (1923- )
(1)
Alexander Martin (1930- )
(1)
Anderson Scott (1951- )
(1)
Arbuthnott Gill
(1)
Bal Antoni (mleczarstwo)
(1)
Bal Antoni (mleczarstwo). Wyrób i wady masła (pol.)
(1)
Bardowski Jacek
(1)
Ben-Barak Idan
(1)
Bianco Guillaume (1976- ). Dziadek Owadek
(1)
Bianco Guillaume (1976- ). Ten okrpny Sam
(1)
Bienias Agnieszka
(1)
Biń Andrzej
(1)
Blakeslee Sandra
(1)
Bogusławska-Kubin Joanna
(1)
Bogusławski Stanisław
(1)
Bouckaert Geert (1967- )
(1)
Burges Alan (1911- )
(1)
Chamielec Grażyna
(1)
Chmielowski Jerzy
(1)
Chutkan Robynne
(1)
Collen Alanna
(1)
Cryan John F
(1)
Daynes Katie
(1)
Dinan Ted
(1)
Dubos René Jules (1901-1982)
(1)
Dunn Rob
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Ford Brian J. (1939- )
(1)
Frost Julian
(1)
Gabiniewicz Józef
(1)
Gawryś Mateusz (1926-2003)
(1)
Gilbert Jack (1977- )
(1)
Goryluk-Salmonowicz Agata
(1)
Górny Mieczysław (1929-2005)
(1)
Gębicka-Frąc Maria
(1)
Hallé Francis (1938- )
(1)
Horubała Adolf (1925- )
(1)
Humphrey Arthur E
(1)
Jakubczyk Halina
(1)
Janiszewski Bogusław (1949-2006)
(1)
Kaleta Tadeusz (1953- )
(1)
Karbowska-Berent Joanna
(1)
Knight Rob (badacz)
(1)
Kocwowa Elżbieta
(1)
Korpyś Ireneusz (1982- )
(1)
Kruml J
(1)
Królak Sławomir (1978- )
(1)
Madriz Marianna
(1)
Maliszewska Wanda
(1)
Marszewska-Ziemięcka Jadwiga (1891-1968)
(1)
Mikołuszko Wojciech
(1)
Miler Ivo
(1)
Millis Nancy F
(1)
Nowacki Bartosz
(1)
Nowosielska Anna
(1)
Oklejak Marianna (1981- )
(1)
Palewicz Roman
(1)
Palmer Michael (1942-2013)
(1)
Paluch Jan
(1)
Raw Frank
(1)
Rieckhoff Sibylle
(1)
Rieckhoff Sibylle. Na kłopoty inspektor Mysz
(1)
Rossowski Dariusz
(1)
Rozwarzewska Monika
(1)
Rundgren Linnea
(1)
Russell Stefan
(1)
Scholz Valeska
(1)
Scholz Valeska. Na kłopoty inspektor Mysz
(1)
Selosse Marc-André (1968-)
(1)
Skonieczny Krzysztof
(1)
Skorwider Max (1980- )
(1)
Stanecka Zofia (1972- )
(1)
Stanecka Zofia (1972- ). Basia i zagadki wszechświata
(1)
Taraska-Pietrzak Anna (1977- )
(1)
Thiele Susanne
(1)
Van Doninck Sebastiaan (1979- )
(1)
Van Ranst Marc (1965- )
(1)
Wiśnicka Anna (ilustrator)
(1)
Zdzitowiecka Hanna
(1)
Zgutka Marcin
(1)
Zinserling Zofia (tłumacz)
(1)
Álvarez Miguéns Marta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(11)
2010 - 2019
(13)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(12)
1960 - 1969
(1)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(21)
1901-2000
(3)
1989-2000
(3)
Kraj wydania
Polska
(48)
Język
polski
(48)
Odbiorca
Dzieci
(10)
6-8 lat
(9)
0-5 lat
(5)
9-13 lat
(5)
Szkoły wyższe
(3)
14-17 lat
(1)
Biolodzy
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura francuska
(2)
Literatura polska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Drobnoustroje
(47)
Bakterie
(15)
Mikrobiologia
(14)
Groby
(7)
Wirusy
(7)
Grzyby
(6)
Higiena
(6)
Gleba
(5)
Kazimierz Jagiellończyk (król Polski ; 1427-1492)
(5)
Mikrobiologia przemysłowa
(5)
Fermentacja
(4)
Glony
(4)
Biochemia
(3)
Katedra Wileńska
(3)
Rośliny
(3)
Zwierzęta
(3)
Środowisko człowieka
(3)
Antybiotyki
(2)
Archeologia
(2)
Biologia
(2)
Biotechnologia
(2)
Choroby ludzi
(2)
Choroby zakaźne
(2)
Dziecko chore
(2)
Ekologia
(2)
Enzymy
(2)
Gleboznawstwo
(2)
Kazimierz IV Jagiellończyk (król Polski ; 1427-1492)
(2)
Kłótnia
(2)
Mieszkania
(2)
Mikrobiom człowieka
(2)
Nawozy organiczne
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Promieniowce
(2)
Rozwód
(2)
Symbioza
(2)
Woda
(2)
Żywność
(2)
Antybioza
(1)
Bakteriologia
(1)
Basia (postać fikcyjna)
(1)
Biocenoza
(1)
Biogeochemia
(1)
Biologia sanitarna
(1)
Bioróżnorodność
(1)
Biotechnologia środowiskowa
(1)
Bioterroryzm
(1)
Broń biologiczna
(1)
Człowiek
(1)
Dietetyka
(1)
Drobnoustroje przemysłowe
(1)
Dziadkowie i wnuki
(1)
Dzieci
(1)
Dżdżownice
(1)
Fizjologia
(1)
Grypa
(1)
Homeostaza ekosystemu
(1)
Hydrobiologia
(1)
Jelita
(1)
Katedra na Wawelu
(1)
Katedra św. Stanisława i św. Władysława (Wilno)
(1)
Kompost
(1)
Masło
(1)
Mikoryza
(1)
Mikotoksyny
(1)
Mikrobiologia lekarska
(1)
Mikrobiologia rolnicza
(1)
Mikrobiom
(1)
Mięczaki
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mutualizm
(1)
Myszy
(1)
Mózg
(1)
Nicienie
(1)
Obornik
(1)
Ochrona i konserwacja
(1)
Ochrona roślin
(1)
Oczyszczalnia ścieków
(1)
Oczyszczanie ścieków
(1)
Odnowa wody
(1)
Odporność
(1)
Odżywianie
(1)
Owady
(1)
Papier
(1)
Parazytologia
(1)
Pasożyty
(1)
Pasteryzacja
(1)
Pasteur, Louis (1822-1895)
(1)
Pierwotniaki
(1)
Powietrze
(1)
Pożywki bakteryjne
(1)
Probiotyki
(1)
Protisty
(1)
Przemysł fermentacyjny
(1)
Psychobiotyki
(1)
Publicystyka polska
(1)
Roztocze (zool.)
(1)
Skoczogonki
(1)
Sukcesja ekologiczna
(1)
Szczepienia ochronne
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Wilno (Litwa)
(5)
Kraków (woj. małopolskie)
(3)
Drobnoustroje
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Opracowanie
(11)
Podręczniki akademickie
(4)
Opowiadania i nowele
(3)
Podręcznik
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Komiks
(2)
Poradnik
(2)
Książka zabawka
(1)
Powieść
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publicystyka
(1)
Publicystyka angielska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Rozprawa habilitacyjna
(1)
Thriller
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(11)
Medycyna i zdrowie
(4)
Historia
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(1)
Chemia
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Kulinaria
(1)
49 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Ernest i Rebeka / Guillaume Bianco ; 1)
(Klub Świata Komiksu ; album 1438)
Tytuł oryginału: "Mon copain est un microbe" 2008, "Sam le Repoussant" 2009, "Pépé Bestiole" 2010.
Stanowi cz. 1 cyklu "Ernest i Rebeka". Cz. 2 pt.: Szkoła wygłupów, cz. 3 pt.: Na ratunek.
Współwydane: Ten okropny Sam ; Dziadek Owadek / Guillaume Bianco, Antonello Dalena.
Pełna humoru bestsellerowa opowieść dla dzieci i dorosłych! Rebeka ma sześć lat. Choruje częściej niż inne dzieci, bo ma słaby system odpornościowy. Jakby tego było mało, jej rodzice coraz częściej się kłócą i myślą o rozwodzie. Wtedy w życiu dziewczynki pojawia się niesamowity przyjaciel – mikrob Ernest! Zaczyna szkolić Rebekę w sztuce mikrobii, dzięki której łatwiej będzie jej pokonywać codzienne kłopoty. A kiedy bohaterka wyjedzie na wieś do szalonego Dziadka Owadka, przypomni sobie, jak wygląda szczęśliwe życie... Ernest i Rebeka to słodko-gorzka, ale mądra opowieść, która wzrusza i bawi nie tylko młodych czytelników! [Wydawnictwo Egmont Polska, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-II/K (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.16-II/K (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów i pracowników naukowych mikrobiologii, biotechnologii, ochrony środowiska, z różnych polskich ośrodków akademickich.
1. Bakteryjny metabolizm w procesie oczyszczania ścieków w warunkach beztlenowych ; 2. Fizykochemiczna charakterystyka ścieków ; 3. Wspólnoty mikroorganizmów w biologicznych systemach oczyszczania ścieków ; 4. Bioreaktory powszechnie stosowane w hodowlach mikroorganizmów ; 5. Usuwanie azotu i fosforu ze ścieków z zastosowaniem nowych technologii ; 6. Naturalne metody biologicznego oczyszczania ścieków ; 7. Nowoczesne biologiczne systemy oczyszczania ścieków ; 8. Ścieki przemysłu spożywczego i ich oczyszczanie ; 9. Oczyszczanie ścieków farmaceutycznych ; 10. Oczyszczanie ścieków rafineryjno-petrochemicznych ; 11. Oczyszczanie ścieków celulozowo-papierniczych ; 12. Oczyszczanie wód kopalnianych przez bakterie redukujące siarczany(VI) ; 13. Odpady organiczne i ich utylizacja ; 14. Biologiczne oczyszczanie odcieków ze składowisk odpadów komunalnych ; 15. Mechaniczno-biologiczna oczyszczalnia ścieków komunalnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-579 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107234 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikrobiologia środowisk / Mieczysław K. Błaszczyk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - VII, [1], 399, [1] s. : il. (w tym kolor.), fot., rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1. Wspólnoty bakterii w środowisku ; 2. Czynniki środowiskowe a mikroorganizmy ; 3. Troficzny mutualizm mikroorganizmów ; 4. Mikrobiologiczna degradacja materii organicznej w warunkach beztlenowych ; 5. Rola bakterii w obiegu pierwistków w przyrodzie ; 6. Lądy środowiskiem życia bakterii ; 7. Ekosystemy słodkowodne środowiskiem życia bakterii ; 8. Oceany środowiskiem życia bakterii ; 9. Środowiska skrajne ; 10. Inne środowiska życia mikroorganizmów ; 11. Mikrobiologia powietrza.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-60 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-94862 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Dla studentów biologii, mikrobiologii, biotechnologii studiów uniwersyteckich, biotechnologii i bioinżynierii procesowej studiów politechnicznych oraz doktorantów i wykładowców tego obszaru nauki.
KRÓTKA HISTORIA MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Ery rozwoju mikrobiologii przemysłowej ; Główne procesy w mikrobiologii przemysłowej ; Bioaktywne związki pozyskiwane z organizmów ; ULEPSZANIE MIKROORGANIZMÓW PRZEMYSŁOWYCH: Metabolity produkowane przez mikroorganizmy ; Mikroorganizmy stosowane w mikrobiologii przemysłowej ; Izolacja mikroorganizmów przemysłowych ; Ważniejsze kolekcje szczepów ; Cechy szczepów przemysłowych ; Manipulacje genetyczne mikroorganizmów ; Przechowywanie szczepów przemysłowych ; HODOWLE MIKROORGANIZMÓW PRZEMYSŁOWYCH: Hodowle okresowe ; Hodowle okresowe z zasilaniem ; Hodowle (fermentacje) ciągłe ; Hodowle ciągłe z recyklingiem biomasy ; Fermentacje ; Fermentacja wgłębna ; Wydajności w procesie fermentacji ; BAKTERIE "WOTKHORSE" WSTOSOWANE W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Escherichia coli ; Corynebacterium glutamicum ; Bacillus subtilis ; Bacillus licheniformis ; Pseudomonas putida ; Vibrio natriegens ; DROŻDŻE "WORKHORSE" W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Enzymy spożywcze i paszowe produkowane przez drożdże ; Metabolity produkowane przez drożdże ; Katalityczne właściwości drożdży ; Biofarmaceutyki produkowane przez drożdże ; Inżynieria metaboliczna w Saccharomyces cerevisiae ; Drożdże kumulujące oleje ; Drożdże w strefie klimatu okołobiegunowego ; Zastosowanie drożdży w przechowalniach płodów rolnych ; Zastosowanie drożdży w środowisku ; Saccharomyces cerevisiae ; Kluyveromyces lactis ; Yarrowia lipolytica ; Pichia pastoris ; Hansenula polymorpha ; GRZYBY STRZĘPKOWE JAKO "WORKORSE" W MIKROBIOLOGII PRZEMYSŁOWEJ: Przykłady „workhorse” wśród grzybów strzępkowych ; Znaczenie grzybów strzępkowych ; ENZYMY PRODUKOWANE W SKALI PRZEMYSŁOWEJ PRZEZ MIKROORGANIZMY: Enzymy produkowane przez mikroorganizmy o znaczeniu przemysłowym ; Zastosowanie enzymów w procesach przemysłowych ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH: Związki organiczne obecne w napojach alkoholowych ; Zanieczyszczenia w napojach alkoholowych ; Produkcja piwa ; Produkcja wina ; Alkohole spirytusowe ; Wódki ; Inne alkohole ; Związki chemiczne w alkoholach ; Niekonwencjonalna produkcja wyrobów alkoholowych ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA ROZPUSZCZALNIKÓW: Globalna produkcja etanolu ; Mikrobiologiczna produkcja glicerolu ; Fermentacja aceton–butanol–etanol ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA KWASÓW ORGANICZNYCH: Kwas cytrynowy (C6H8O7) ; Kwas mlekowy ; Kwas itakonowy (IA) ; Kwas octowy ; Kwas glukonowy (GA) ; Kwas bursztynowy ; Inne kwasy organiczne ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA AMINOKWASÓW: Metody pozyskiwania aminokwasów ; Procesy fermentacji związane z produkcją aminokwasów ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA ANTYBIOTYKÓW: Podstawowa lista dziesięciu typów antybiotyków ; Przemysłowa produkcja penicylin, cefalosporyn i cefamycyny ; Streptomycyna ; MIKROBIOLOGICZNA PRODUKCJA WITAMIN I PROWITAMIN: Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ; Witaminy rozpuszczalne w wodzie ; Kwas askorbinowy ; PIGMENTY PRODUKOWANE PRZEZ MIKROORGANIZMY: Barwniki syntetyczne a naturalne pigmenty ; Pozyskiwanie mikroorganizmów produkujących pigmenty ; Nowatorskie strategie wzmacniające produkcję pigmentów bakteryjnych ; Rodzaje pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy ; Cechy pigmentów produkowanych przez mikroorganizmy ; Lista pigmentów spożywczych ; Pigmenty powszechnie produkowane na drodze mikrobiologicznej w skali przemysłowej ; Piocyjanina ; Mikrobiologiczna produkcja karotenoidów na skalę przemysłową ; POLIMERY PRODUKOWANE PRZEZ MIKROORGANIZMY I ICH ZASTOSOWANIE: Poliestry ; Poliamidy ; Polisacharydy bakteryjne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-579 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Dirt is good : the advantage of germs for your child's developing immune system" 2016.
Bibliografia na stronach 405-425.
1. Mikrobiom ; 2. Ludzki mikrobiom ; 3. Ciąża ; 4. Poród ; 5. Karmienie piersią ; 6. Antubiotyki ; 7. Probiotyki ; 8. Dzieta dziecka ; 9. Układ pokarmowy dziecka ; 10 Depresja ; 11. Szczepionki ; 12. Środowisko ; 13. Schorzenia ; 14. Testy.
Po wysłuchaniu rozmowy o roli psów w domu do pulpitu przychodzi technik ds. audiowizualnych. Odrobinę nerwowo mów: "Mój syn uwielbia miejscowy plac zabaw, szczególnie piaskownicę i tzw. małpi gaj. Codziennie chciałby tam chodzić. Ale moim zdaniem jest tam brudno. Wszędzie leżą papierki po gumach do żucia, psie odchody, spacerują gołębie. Czy mam się martwić, że złapie jakąś chorobę?". Po krótkiej rozmowie na temat pracy łysiejący kierowca taksówki odwraca do mnie głowę ze zbolałym wyrazem twarzy. "O Boże, może pan mi pomoże. Mój syn ma cukrzycę. Ma też dużą głowę i nadwagę i zaledwie trzy lata. Oboje z żoną nie wiemy, co robić". W hallu zatrzymuje nas woźny z troską w oczach. "Mamy używać produktów antybakteryjnych do czyszczenia wszystkich powierzchni, ale czy to dobry pomysł? Pracuję w dwóch szkołach podstawowych, a w domu mam pięciolatka". Pytania pojawiają się nawet wówczas, gdy nikt nie rozpozna w nas specjalistów. W sklepie jakaś kobieta, uważnie oglądająca półki z probiotykami, pyta w powietrze: "Nie wiedzą Państwo przypadkiem, które z tych marek naprawdę działają? Moja córcia ma biegunkę. Nie chce jej przejść. Chyba oszaleję!" Z racji wiedzy ciągle dostajemy takie pytania. Zamiast odpowiadać indywidualnie, odpowiadamy na nie w tej książce. [Bellona, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106708 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ekologia mikroorganizmów / Martin Alexander ; tł. [z ang.] Halina Jakubczyk. - Warszawa : Państwowe Wydaw. Naukowe, 1975. - 637, [2] s. : il., mapka, rys., tab., wykr. ; 21 cm.
Indeks
Bibliogr. przy rozdz.
Cz.I: Biocenoza i jej rozwój
1.Zespoły mikroorganizmów (mikrobiocenozy)
2.Rozprzestrzenienie
3.Zasiedlanie
4.Sukcesja i klimaks
5.Odżywianie
6.Zakres tolerancji
7.Geografia a mikrosiedliska mikroflory
8.Dobór naturalny. Cz.II: Współzależność międzygatunkowa
9.Homeostaza
10.Komensalizm i protokooperacja
11.Symbioza
12.Współzawodnictwo (konkurencja)
13.Amensalizm
14.Pasożytnictwo
15.Drapieżnictwo
16.Mikroorganizmy i biogeochemia I
17.Mikroorganizmy i biogeochemia II
18. Wpływ mikroorganizmów na zwierzęta i rośliny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-39538 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Mikrobiologia wód / Jerzy Chmielowski [i in.] ; red. Jan Paluch. - Warszawa : Państwowe Wydaw. Naukowe, 1973. - 393, [2] s., [1] k. tabl. złoż. : rys., tab., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeksy
1. Środowisko wodne 2. Wody naturalne 3. Ekologia wód 4. Drobnoustroje 5. Mikroflora wód 6. Procesy biochemiczne w wodach 7. Samooczyszczanie wód 8. Metody mikrobiologiczne badania wód
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-34044 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Never home alone : from microbes to lillipedes, camel crikets, and honeybees, the natural history of where we live" 2018.
Indeks.
Nawet kiedy podłogi lśnią czystością, a wokół wydaje się panować całkowita cisza, wnętrza naszych domów wprost kipią życiem. Od czających się w kredensach moli spożywczych i śpieszków biegających po piwnicach, po bakterie czyhające na kuchennych blatach i mikroby w słuchawkach prysznicowych - w naszych domach aż roi się od tysięcy gatunków owadów, pająków, bakterii i grzybów. Aby odzyskać kontrolę nad pełnymi dzikich stworzeń wnętrzami, zaczynamy je obsesyjnie sterylizować, mimowolnie tworząc dogodne warunki życia dla śmiercionośnych bakterii, zamiast dla gatunków, które wspomagają nasz układ odpornościowy. Im "zdrowszymi" usiłujemy uczynić nasze domy, tym bardziej narażamy własne zdrowie. "Nie jesteś sam w domu" to książka, która napewno cię zaskoczy! Pełna naukowych badań i fascynujących historii zmieni sposób, w jaki patrzysz na otoczenie, w którym żyjesz - wodę, zwierzęta, a nawet chleb na zakwasie. Od dziś spojrzysz innym okiem na zakurzony parapet, nabierzesz szacunku do karalucha i zastanowisz się, czy warto wziąć do domu kota. [Copernicus Center Press, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-57 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108400 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Jamais seul : ces microbes qui construisent les plantes, les animaux et les civilisations" 2017
Bibliografia na stronach 475-[476].
Fascynująca opowieść o tym, jak dużo zawdzięczamy mikroorganizmom! Zapraszamy do niesamowitej i obfitującej w odkrycia wędrówki przez wielki świat mikroskopijnych bakterii i grzybów, bez których nie mogłyby funkcjonować bardziej złożone organizmy: rośliny, zwierzęta oraz ludzie. Czy wiecie, że: - na 1 cm² skóry dłoni człowieka żyje 100 milionów bakterii z ponad 150 gatunków? ; - "czysty brud" jest lepszym wyborem od nadmiernej higieny? ; -mikroby zwleczone do Nowego Świat przez Europejczyków miały znacznie istotniejszy wpływ na zanieczyszczenie cywilizacji prekolumbijskiej niż broń i woda ognista? ; - krowa wcale nie jest ssakiem roślinożernym, gdyż żywi się mikroorganizmami, które hoduje wewnątrz jednego z przedżołądków i dokarmia trawą? ; - niektóre gatunki roślin wpuszczają do swego wnętrza mikroskopijne grzyby, aby dzięki wytwarzanym przez nie toksynom stać się niejadalne dla zwierząt? Dajcie się zaskoczyć i porwać tej niezwykłej przyrodniczej przygodzie. Popatrzcie przez mikroskop razem z profesorem Solosse'em, a zobaczycie świat takim, jaki jest naprawdę! [Wydawnictwo Literackie, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-58 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107602 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-58 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Akademia Mądrego Dziecka)
Tytuł oryginału: "Microbe wars" 2021.
Dlaczego co jakiś czas wybuchają epidemie? Które zarazki są najbardziej niebezpieczne? Po co się szczepimy? Komu zawdzięczamy antybiotyki? Zdrowie nie zostało nam dane - musieliśmy je sobie wywalczyć, tocząc przez tysiące lat wojny z mikrobami: bakteriami, wirusami i grzybami. Ludzie żyli kiedyś krócej i borykali się z chorobami, o których dziś nie mamy pojęcia. Jak udało się pokonać dawne plagi? Dlaczego dziś jesteśmy zdrowsi? Czy grożą nam kolejne epidemie? O tym wszystkim opowiadają „Wojny z mikrobami” – ciekawa, angażująca i bardzo atrakcyjna wizualnie książka. Mnóstwo pożytecznej wiedzy z zakresu historii i biologii podano w formie ciekawostek, anegdot, mini-komiksów, które dopełniają dowcipne ilustracje. [lubimyczytac.pl, 2024]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-57/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-97450 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-581 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Jedność dla dzieci)
(Na kłopoty inspektor Mysz / Sibylle Rieckhoff, Valeska Scholz)
Tytuł oryginału: "Rotz-Alarm" 2018.
Z cyklu "Na kłopoty inspektor Mysz".
Inspektor Mysz to superbohater, który spieszy na pomoc wszystkim dzieciom! W tym tomiku zmierzy się z okropnymi zarazkami, które lubią rozpanoszyć się w nosach i gardłach dziewczynek i chłopców i sprawić, że muszą położyć się do łóżka i zapomnieć o wesołej zabawie. Dla inspektora Myszy to jednak nie problem! W mig poradzi sobie z nieprzyjemnymi infekcjami i dzieci znów odetchną pełną piersią! Jeśli i wy chcecie pokonać niefajne wirusy i bakterie, koniecznie zaprzyjaźnijcie się z inspektorem Myszą i przeczytajcie tę świetną książkę! [Wydawnictwo Jedność, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 16 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.3-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-I/N (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. F.6-I/N
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.11-I/N (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.12-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-I/N (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.17-I/N (1 egz.)
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. F.18-I/N
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-I/N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Drobnoustroje a życie gleby / Stefan Russell. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1974. - 403, [1] s. : fot., portr., rys., wykr. ; 20 cm.
(Biblioteka Problemów ; t. 199)
Bibliogr. s. 390-[392]. Indeks.
1. Gleba jako środowisko życia ; 2. Mikrobiologia gleby jako nauka ; 3. Niewidzialni mieszkańcy gleby ; 4. Gleba jako kombinat chemiczny ; 5. Metabolizm gleby a drobnoustroje ; 6. Wzajemne stosunki między drobnoustrojami glebowymi ; 7. Rola mikroorganizmów glebowych w życiu roślin ; 8. Żyzność gleby a drobnoustroje ; 9. Ingerencja człowieka w życie gleby a drobnoustroje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-38440 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Monsterlijke microben : alles over nuttige bacteriën en gemene virussen" 2020.
Współfinansowanie: Flanders Literature
Książka daje odpowiedzi na najczęściej zadawane przez dzieci pytania na temat bakterii i wirusów. Dlaczego trzeba myć ręce przed posiłkiem? Czy koronawirus jest najgroźniejszym wirusem w historii? Czy bakterie mają płeć? Z jakimi wirusami ludzkość już sobie poradziła? Co to są antybiotyki? Książka zawiera pięć testów, dzięki którym czytelnik będzie mógł się zabawić w mikrobiologa. [www.azymut.pl, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-57/I (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeksy
I. Opis drobnoustrojów glebowych - Bakterie i procesy przez nie wywołane - Promieniowce - Wirusy - Grzyby - Glony - Mikrofauna i mezofauna gleby II. Warunki bytowania i działalność drobnoustrojów
w glebie - Gleba jako środowisko życia drobnoustrojów - Rozprzestrzenienie i warunki rozwoju drobnoustrojów
w glebie - Gromadzenie się i rozkład substancji organicznej - Wpływ drobnoustrojów na substancję mineralną
i strukturę gleby - Wzajemne oddziaływanie na siebie drobnoustrojów
i roślin wyższych - Analiza mikrobiologiczna gleb i mikrobiologiczne
wskaźniki ich żyzności - Mikrobiologiczne sposoby podwyższania żyzności gleby III.Mikrobiologia nawozów organicznych - Drobnoustroje obornika - Gnojówka - Komposty
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-38409 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The microbiome solution" 2015.
Na okładce podtytuł: Mikrobiom - twój sojusznik w walce o zdrowie ; Program żyj brudniej, jedz czyściej.
„Żyj brudniej, jedz czyściej” – takim przewrotnym hasłem autorka, doświadczony lekarz, zachęca nas do bardziej racjonalnego i odważnego podejścia do zdrowia, które neguje wiele zbyt pochopnie przyjętych konwencji. Mikrobiom – zbiorcza nazwa trylionów żyjących w nas bakterii – to dziś jeden z najgorętszym tematów w medycynie. Czerpiąc z wyników najnowszych badań dr R. Chutkan pokazuje, że typowa zachodnia dieta oraz przesadnie sterylny styl życia pozbawia nas wsparcia ze strony „dobrych” bakterii jelitowych, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a naraża na rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Te zaburzenia równowagi mikrobiomu, powodowane naszymi niezdrowymi przyzwyczajeniami, wywołują lawinowy wzrost chorób autoimmunologicznych i przewlekłych. Na szczęście odpowiednie zmiany w codziennym trybie życia i odżywiania oraz mniejszy zapał w stosowaniu antybiotyków mogą odwrócić te procesy. Rozliczne skutki tego mogą nas zadziwić: - Poprawa trawienia, - Lepszy stan skóry. - Złagodzenie lub usunięcie reakcji alergicznych, - Eliminacja trądziku, czyraków, opryszczki, - Odporność na przeziębienia, - Dobry nastrój, - Energia na co dzień. Oprócz fascynującej wiedzy w książce znajdziemy m.in. praktyczne zalecenia dietetyczne, przestrogi przed szkodliwą obsesją na punkcie czystości oraz wskazania, jak chronić się przed nadmiarem antybiotyków, lecząc się z drobniejszych infekcji bez uciekania się do tych środków. [www.azymut.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-613.2 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Podstawy przechowalnictwa żywności / Adolf Horubała. - Warszawa : Państwowe Wydaw. Naukowe, 1975. - 416, [3] s. : rys., tab., wykr. ; 21 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks
- Wpływ mikroorganizmów na trwałość żywności - Wpływ procesów biochemicznych na jakość żywności - Niektóre procesy biologiczne i biochemiczne
zachodzące w żywności podczas przechowywania - Wpływ procesów chemicznych na jakość żywności - Procesy fizykomechaniczne i fizykochemiczne
zachodzące w żywności - Przechowywanie produktów nieutrwalonych pochodzenia
roślinnego - Przechowywanie produktów nieutrwalonych pochodzenia
zwierzęcego - Przechowywanie produktów przetworzonych i utrwalo-
nych
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-42062 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mikroby / [tekst:] Zofia Stanecka ; [ilustracje:] Marianna Oklejak. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Harperkids, 2023. - [26] stron : ilustracje kolorowe ; 23 cm.
(Basia i zagadki wszechświata / Zofia Stanecka, Marianna Oklejak)
Z cyklu "Basia i zagadki wszechświata".
Basia nie przepada za myciem rąk. Kiedy pewnego dnia po spacerze biegnie do kuchni zamiast do łazienki, Mama postanawia wkroczyć do akcji. Okazuje się, że świat jest pełen niewidocznych gołym okiem stworzeń, które towarzyszą ludziom na każdym kroku. Spotkanie z mikrobami okazuje się dla Basi ciekawą i emocjonującą przygodą. „Basia i zagadki wszechświata” to nowy cykl książek, w których rezolutna przedszkolaczka odkrywa piękno i różnorodność otaczającego ją świata. Młodzi czytelnicy w książkach z serii znajdą nie tylko opowiadanie o swojej ulubionej bohaterce, lecz także bogato ilustrowane strony z informacjami i ciekawostkami ze świata przyrody. [Harperkids, 2023]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Wyp-I (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.6-I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Rozprawa Habilitacyjna / [Uniwersytet Mikołaja Kopernika])
Bibliografia na stronach 197-214.
I. WSTĘP ; II. STAN ZAGADNIENIA: 1. Papier – powstawanie i zastosowania ; 2. Biodeterioracja papieru: Główne składniki obiektów papierowych ; Czynniki środowiskowe wpływające na biodeteriorację papieru ; Mechanizmy biodeterioracji zabytków na podłożu z papieru ; Inne objawy rozwoju grzybów strzępkowych na papierze ; Objawy rozwoju podstawczaków na papierze ; Objawy rozwoju bakterii na papierze ; Foxing ; 3. Dezynfekcja – zagadnienia ogólne: Regulacje prawne dotyczące produktów biobójczych ; Podział biocydów ze względu na budowę chemiczną i mechanizmy oddziaływania na drobnoustroje ; Specyfika dezynfekcji zabytków na podłożu z papieru: Dezynfekcja masowa zbiorów in situ ; Dezynfekcja masowa zbiorów poza miejscem ich przechowywania ; Metody dezynfekcji pojedynczych obiektów ; XXI wiek – wiek bez dezynfekcji zbiorów na papierze? ; III. CELE PRACY ; IV. MATERIAŁY I METODY BADAŃ: 1. Preparaty biobójcze ; 2. Mikroorganizmy i podłoża hodowlane ; 3. Oznaczanie skuteczności preparatów biobójczych wobec grzybów: Metoda dyfuzyjna krążków bibułowych ; Oznaczanie skuteczności dezynfekcji metodą kąpieli: Kąpiele krążków pożywki ze wzrostem grzybów ; Kąpiele papieru ze wzrostem grzybów ; Obliczanie stopnia redukcji liczebności grzybów po dezynfekcji ; Oznaczanie skuteczności dezynfekcji za pomocą gazów i par: Zamgławianie preparatem QAC-5 ; Działanie waporyzowanym nadtlenkiem wodoru i ozonowanie ; Dezynfekcja w parach 4-chloro-3-metylofenolu i olejków eterycznych ; 4. Badania wpływu dezynfekcji na właściwości papieru: Charakterystyka papierów testowanych i ich dezynfekcja: Oznaczanie pozostałości preparatów biobójczych w papierach po dezynfekcji ; Oznaczanie pH papieru po dezynfekcji ; Analiza właściwości optycznych papieru po dezynfekcji ; Analiza właściwości wytrzymałościowych papieru po dezynfekcji ; Ocena higroskopijności papieru ; Oznaczanie liczby miedziowej ; 5. Określanie wpływu dezynfekcji na nośniki pisma i obrazu na papierze ; V. WYNIKI: 1. Skuteczność wybranych preparatow biobójczych wobec mikroorganizmów: Wrażliwość grzybów strzępkowych oceniana metodą dyfuzyjną krążków bibułowych ; Skuteczność kąpieli dezynfekujących dla krążków pożywki ze wzrostem grzybów ; Skuteczność kąpieli dezynfekujących dla papieru ze wzrostem grzybów: Papier z mieszaniną grzybów ; Papier z pojedynczymi szczepami grzybów ; Skuteczność dezynfekcji przy zastosowaniu par, gazów lub mgły ; Zamgławianie preparatem QAC-5 ; Działanie waporyzowanego nadtlenku wodoru i ozonu ; Działanie par 4-chloro-3-metylofenolu i olejków eterycznych ; 2. Wpływ preparatów biobójczych na właściwości papieru ; Charakterystyka właściwości fizykochemicznych roztworów do dezynfekcji zabytkowego papieru ; Pozostałości związków aktywnych w papierach testowych po dezynfekcji ; Zmiany pH papierów testowych po dezynfekcji ; Zmiany właściwości optycznych papierów po dezynfekcji ; Zmiany właściwości wytrzymałościowych papierów po dezynfekcji ; Zmiany higroskopijności papieru ; Zmiany liczb miedziowych papieru po dezynfekcji ; 3. Wpływ dezynfekcji na media na papierze ; VI. DYSKUSJA: 1. Ocena metod badania skuteczności zwalczania grzybów strzępkowych na zabytkowym papierze ; 2. Ocena zastosowanych preparatów biobójczych i metod dezynfekcji w odniesieniu do zabytkowego papieru ; 3. Wrażliwość grzybów strzępkowych na zastosowane preparaty biobójcze ; 4. Znaczenie uzyskanych wyników dla konserwacji zabytków na podłożu papierowym ; VII. WNIOSKI.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-02 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109046 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej