Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(8)
Forma i typ
Książki
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Czasopisma
(1)
Publikacje dla niewidomych
(1)
Dostępność
dostępne
(8)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(2)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(4)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Autor
McHughen Alan
(3)
Babuchowski Andrzej (biotechnologia)
(2)
Rotkiewicz Marcin (1972- )
(2)
Babuchowski Andrzej (1944- )
(1)
Szkarłat Monika
(1)
Woźniak Michał Gabriel (1949- )
(1)
Wrześniewska-Wal Iwona
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Niewidomi
(1)
Temat
Żywność transgeniczna
(6)
Organizmy transgeniczne
(4)
Biotechnologia
(2)
Gluten
(2)
Inżynieria genetyczna
(2)
Jakość żywności
(2)
Paranauka
(2)
Rolnictwo
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Demografia
(1)
Energetyka
(1)
Euroregiony
(1)
Gospodarka
(1)
Gospodarka oparta na wiedzy
(1)
Gospodarka terenowa
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Hotelarstwo
(1)
Infrastruktura techniczna
(1)
Innowacje
(1)
Inwestycje zagraniczne
(1)
Kaczyński, Lech (1949-2010)
(1)
Kapitał
(1)
Kobieta
(1)
Kraje gospodarczo rozwinięte
(1)
Kultura organizacyjna
(1)
Nauczyciele akademiccy
(1)
Niepełnosprawni
(1)
Nierówności społeczne
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju
(1)
Pieniądz
(1)
Polityka gospodarcza
(1)
Polityka podatkowa
(1)
Polityka regionalna
(1)
Praca
(1)
Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Regionalizacja gospodarcza
(1)
Rodzina
(1)
Rozwój regionalny
(1)
Rozwój społeczny
(1)
Rośliny transgeniczne
(1)
Ryzyko inwestycyjne
(1)
Siła robocza
(1)
Specjalna strefa ekonomiczna
(1)
Surowce
(1)
Szkolnictwo wyższe
(1)
Transport
(1)
Turystyka
(1)
Tyc, Waldemar
(1)
Współpraca transgraniczna
(1)
Wzrost gospodarczy
(1)
Zatrudnienie
(1)
Zatrudnienie elastyczne
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Żywność
(1)
Temat: dzieło
Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania transformacji rodziny
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
2001-
(2)
1989-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Ukraina
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Żywność, Jakość, Technologia)
Bibliogr. s. 322-325. Indeks.
Wprowadzenie: Danie table d'hôte czy á la carte? 1. Przystawki 2. Elementarz kucharski: genetyka molekularna dla każdego 3. Domowe gotowanie! Przewodnik po inżynierii genetycznej "Zrób to sam" 4. Postne piątki? Żywność konwencjonalna i modyfikowana genetycznie 5. Żywność: prawda o jej zanieczyszczeniu 6. Kwestia - gdzie jest wołowina? 7. Postarajmy się to zrozumieć 8. "Więcej wina, proszę Pana?": rola nauki w ustalaniu przepisów 9. Nie na stole: rzeczy naprawdę przerażające 10. "Kelner, co pan poleca":kto najlepiej służy moim interesom? 11. Więcej plotek i tematów zastępczych 12. "Kelner, nie rozumiem menu": problemy ze znakowaniem 13. "Kelner, czy mogę dostać posiłek bez GM" 14. "Szef kuchni nie dzieli się swoimi przepisami kulinarnymi": własność intelektualna i technologia GM 15. Po prostu desery 16. Rozkosz po posiłku: trochę źródeł.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91103 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Żywność, Jakość, Technologia)
Bibliogr. s. 322. Indeks.
1. Przystawki; 2. Elementarz kucharski: genetyka molekularna dla każdego; 3. Domowe gotowanie! Przewodnik po inżynierii genetycznej "Zrób to sam"!; 4. Postne piątki? Żywność konwencjonalna i modyfikowana genetycznie; 5. Żywność: prawda o jej zanieczyszczeniu; 6. Kwestia - gdzie jest wołowina?; 7. Postarajmy się to zrozumieć; 8. "Więcej wina, proszę Pana?": rola nauki w ustalaniu przepisów; 9. Nie na stole: rzeczy naprawdę przerażające; 10. "Kelner, co pan poleca": kto najlepiej służy moim interesom?; 11. Więcej plotek i tematów zastępczych; 12. "Kelner, nie rozumiem menu": problemy ze znakowaniem; 13. "Kelner, czy mogę dostać posiłek bez GM?"; 14. "Szef kuchni nie dzieli się swoimi przepisami kulinarnymi": własność intelektualna i technologia GM; 15. Po prostu desery; 16. Rozkosz po posiłku: trochę źródeł.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [221]-230, wykaz aktów prawnych s. [231]-237. Indeks.
I. Organizmy genetycznie zmodyfikowane ; II. Uwolnienie GMO do środowiska ; III. Bezpieczeństwo żywności i jej swobodny przepływ ; IV. Żywność GMO ; V. Wprowadzanie do obrotu żywności GMO - regulacje wertykalne (sektorowe) ; VI. Znakowanie żywności GMO ; VII. Nadzór nad GMO i organy kontroli ; VIII. Podsumowanie i prppozycje de lege ferenda.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-92434 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Żywność, Jakość, Technologia)
Indeks
Wprowadzenie. Danie table d§hôte czy ? la carte? 1. Przystawki 2. Elementarz kucharski: genetyka molekularna dla każdego 3. Domowe gotowanie! Przewodnik po inżynierii genetycznej "Zrób to sam" 4. Postne piątki? Żywność konwencjonalna i modyfikowana genetycznie 5. Żywność: prawda o jej zanieczyszczeniu 6. Kwestia - gdzie jest wołowina? 7. Postarajmy się to zrozumieć 8. "Więcej wina, proszę Pana?": rola nauki w ustalaniu przepisów 9. Nie na stole: rzeczy naprawdę przerażające 10. "Kelner, co pan poleca": kto najlepiej służy moim interesom? 11. Więcej plotek i tematów zastępczych 12. "Kelner, nie rozumiem menu": problemy ze znakowaniem 13. "Kelner, czy mogę dostać posiłek bez GM?" 14. "Szef kuchni dzieli się swoimi przepisami kulinarnymi": własność intelektualna i technologia GM 15. Po prostu desery 16. Rozkosz po posiłku: trochę źródeł.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.66 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [477]-500.
Istota czynnika technicznego i problemu żywności genetycznie zmodyfikowanej ; Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik zagrożeń i szans w stosunkach międzynarodowych ; Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik regulacji normatywnych w stosunkach międzynarodowych ; Żywność genetycznie zmodyfikowana jako czynnik działń podmiotów stosunków międzynarodowych ; Perspektywy czynnika żywności genetycznie zmodyfikowanej w stosunkach międzynarodowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-97461 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
(Książka dla Ciebie)
Dodatek do tytułu z wersji drukowanej książki.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Współfinansowanie: Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.
Nagranie w formacie DAISY.
„Genetyczni mutanci”, „niezniszczalne superchwasty”, „rakotwórcze pestycydy”, „szczepionki wywołujące autyzm”, „uzależniający gluten”. Podobne nagłówki od lat straszą nas z pierwszych stron gazet. Gdzie leży prawda? Czy genetycznie zmodyfikowane rośliny, szczepionki i gluten faktycznie są takie straszne, jak je malują je ekoaktywiści, politycy i celebryci? I czy firmy zajmujące się produkcją GMO - z niesławnym Monsanto na czele - naprawdę zagrażają współczesnemu rolnictwu? Dziennikarz naukowy Marcin Rotkiewicz, niczym w średniowiecznym bestiariuszu, zbiera sumę współczesnych strachów związanych z rozwojem nauki. Nie banalizując potencjalnych zagrożeń, klarownie i wciągająco wyjaśnia, kto posługuje się rzetelnymi argumentami, a kto zarabia na rozsiewaniu paniki. [www.lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WM-KM/CD 3049 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W królestwie Monszatana : GMO, gluten i szczepionki / Marcin Rotkiewicz. - Wydanie II rozszerzone. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2022. - 372, [4] strony ; 22 cm.
Publikacja dostępna również w formie książki mówionej.
„Genetyczne mutanty”, „niezniszczalne superchwasty”, „rakotwórcze pestycydy”, „szczepionki wywołujące autyzm”, „uzależniający gluten”. Podobne nagłówki od lat straszą nas z pierwszych stron gazet. Gdzie leży prawda? Czy genetycznie zmodyfikowane rośliny, szczepionki i gluten faktycznie są takie straszne, jak je malują ekoaktywiści, politycy i celebryci? I czy firmy zajmujące się produkcją GMO – z niesławnym Monsanto na czele – naprawdę zagrażają współczesnemu rolnictwu? Dziennikarz naukowy Marcin Rotkiewicz, niczym w średniowiecznym bestiariuszu, zbiera sumę współczesnych strachów związanych z rozwojem nauki. Nie banalizując potencjalnych zagrożeń, klarownie i wciągająco wyjaśnia, kto posługuje się rzetelnymi argumentami, a kto zarabia na rozsiewaniu paniki. W drugim wydaniu książki autor poprawił i zaktualizował niektóre informacje, a część rozdziałów rozbudował i uzupełnił. Poruszył temat rakotwórczości glifosatu, poszerzył historię firmy Monsanto, opisał nowe techniki hodowli roślin, czyli między innymi metodę edycji genomów CRISPR/Cas, za którą w 2020 roku przyznano Nagrodę Nobla. Zupełnie nową sprawą, która trafiła na karty książki, jest atak dezinformacyjny Rosji skierowany w zagadnienia dotyczące GMO i szczepionek. Wszystko to sprawiło, że drugie wydanie jest o około jedną czwartą obszerniejsze od pierwszego. Dzięki temu może okazać się interesujące nie tylko dla nowych Czytelników, ale również tych, którzy już znają pierwszą edycję W królestwie Monszatana. „Zebranie w jednej książce mitów dotyczących biotechnologii to doskonały pomysł. Marcin Rotkiewicz pokazuje ciekawy obraz współczesnego rolnictwa i działalności organizacji walczących z GMO. Lektura obowiązkowa dla każdego miłośnika rzetelnej nauki i medycyny.” Jan Stradowski, „Focus” [www.azymut.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-60 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Czasopismo
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ros.
Streszcz. ang., pol. przy pracach.
Adam Glapiński: Modernizacja i solidarność w ujęciu Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego; Małgorzata Leszczyńska: Procesy przeobrażeń modernizacyjnych w teoriach ekonomicznych - implikacje dla rozwoju społecznego; Mieczysław Dobija: Integralność triady "kapitał - praca - pieniądz" warunkiem spójności społeczno-ekonomicznej; Andrzej Zybertowicz: Polityczna pogoń za rentą jako zagrożenie dla spójności społecznej i modernizacji; Jerzy Żyżyński: Modernizacja gospodarki a polityka fiskalna; Paweł Młodkowski: Polityka pieniężna a modernizacja gospodarki w warunkach transformacji systemu gospodarczo-politycznego; Michał Gabriel Woźniak: Modernizacja technologiczna w zintegrowanym rozwoju Polski w warunkach globalnego kryzysu finansowego; Anatolij Tkač: Institucional'nye izmeneniâ i modernizaciâ ekonomiki Ukrainy; Wanda Kudełka: Inżynieria genetyczna w produkcji i kształtowaniu jakości żywności; Bogumiła Mucha-Leszko, Magdalena Kąkol: Rozwój infrastruktury a proces konwergencji gospodarczej; Kazimierz Fiedorowicz, Jacek Duda: Modelowanie rozwoju układów infrastrukturalnych służące poprawie spójności w Polsce; Łukasz Jabłoński: Zróżnicowanie rozwoju ekonomicznego w krajach OECD na przełomie XX i XXI wieku; Michał Gabriel Woźniak: Dokąd zmierza rodzina, czyli "Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania transformacji rodziny" w ujęciu Waldemara Tyca; Michał Kubiak: Współczesne problemy demograficzne w aspekcie społeczno-gospodarczym; Teresa Bal-Woźniak: Innowacyjność w roli fundamentalnego czynnika modernizacji przedsiębiorstwa; Magdalena Cyrek: Znaczenie innowacyjności sektora usług dla modernizacji polskich regionów; Dariusz Firszt: Niwelacja luki technologicznej względem krajów rozwiniętych jako jeden z wymiarów modernizacji polskiej gospodarki; Barbara Siuta-Tokarska: Problemy modernizacji gospodarki Polski w dobie globalizacji, rozwoju BIZ i handlu zagranicznego; Katarzyna Kuźniar: Społeczne uwarunkowania funkcjonowania i rozwoju przedsiębiorstw w gospodarce opartej na wiedzy; Zbigniew Dokurno: Kapitał ludzki w procesie modernizacji gospodarki; Bartosz Kurek: Ryzyko nieosiągnięcia średniej stopy zwrotu z kapitału w aspekcie zróżnicowanych poziomów ryzyka; Wojciech Kozioł: Kształtowanie wynagrodzeń podstawowych nauczycieli akademickich na podstawie pomiaru kapitału ludzkiego i intelektualnego; Tadeusz Kowalewski: Kultura organizacyjna uczelni jako wyzwanie dla polityki spójności w procesie modernizacji społeczeństwa; Błażej Łyszczarz, Zofia Wyszkowska: Socjoekonomiczne determinanty stanu zdrowia -perspektywa regionalna; Paweł Ulman: Problem niepełnosprawności w krajach UE. Analiza porównawcza; Magdalena Rękas: Kobiety na rynku pracy a elastyczne formy zatrudnienia; Mirosław Zajdel: Trójsektorowa struktura zatrudnienia w polskiej gospodarce jako miernik rozwoju (wybrane aspekty); Katarzyna Puchalska: Bezpośrednie inwestycje zagraniczne w kontekście innowacyjności i modernizacji regionu; Ryszarda Bolonek: Dywergencja rozwoju regionalnego Polski jako uwarunkowanie technologicznej modernizacji gospodarki; Agnieszka Huczek: Polityka regionalna jako instrument rozwoju społeczno-gospodarczego polskich regionów; Małgorzata Wosiek: Strukturalne uwarunkowania konkurencyjności regionów Polski Wschodniej w przestrzeni krajowej i europejskiej; Maria Kola-Bezka: Przyczynek do rozważań o przedsiębiorczości polskich regionów; Małgorzata Kożuch: Rola państwa w subsydiowaniu ochrony środowiska; Marcin Łuszczyk: Spowolnienie wykorzystania zasobów naturalnych wyzwaniem współczesnej gospodarki; Ewa Baran: Aktywność samorządów gmin górskich w realizacji rozwoju zrównoważonego; Paweł Frączek: Konsekwencje przyjęcia pakietu energetyczno-klimatycznego dla przyszłej roli węgla kamiennego w polityce energetycznej Polski; Halyna Shcherba: Polityka regionalna a współpraca transgraniczna w kontekście integracji Ukrainy w europejski obszar socjalny; Marina Bud'ko: Turizm kak signifikativnaâ modal'nost sociokul'turnyh izmenenij; Evgenij Bortnikov: Formirovanie sistemy upravleniâ gostiničnym predpriâtiem kak osnova modernizacii sektora uslug v Ukraine.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95349/z.16 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej