Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(12)
Forma i typ
Książki
(12)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(23)
nieokreślona
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(8)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(2)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(2)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 9 (Czackiego 5)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(2)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(2)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Carper Jean
(2)
Pszczołowski Konrad
(2)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Brzeziński Jacek (1934-2003)
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Davidek Jiři
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Grzybowska Jadwiga
(1)
Janicki Kazimierz (1931-2001)
(1)
Janíček Gustav
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pawlikowska Beata (1965- ). W dżungli zdrowia
(1)
Pawłowski Aleksander (nauki medyczne)
(1)
Pokorny Jan
(1)
Puchalski Czesław
(1)
Sawicki Jan
(1)
Seńczuk Witold
(1)
Waliś Robert (1979- )
(1)
Woźniak Leszek (1955- )
(1)
Zaidan George
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(2)
1970 - 1979
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(11)
Język
polski
(11)
Temat
Żywność
(10)
Odżywianie
(4)
Pestycydy
(4)
Chemikalia
(2)
Dietetyka
(2)
Gleba
(2)
Leczenie
(2)
Mikroelementy
(2)
Owoce
(2)
Warzywa
(2)
Wpływ na zdrowie
(2)
Amoniak
(1)
Bezpieczeństwo produktu
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Biogaz
(1)
Biotechnologia
(1)
Burak cukrowy
(1)
Cebula
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby ludzi
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Drożdże
(1)
Enzymy
(1)
Epidemiologia
(1)
Grusza
(1)
HACCP
(1)
Higiena społeczna
(1)
Innowacje
(1)
Jakość żywności
(1)
Komórki macierzyste
(1)
Kosmetyki
(1)
Kwasy tłuszczowe omega-3
(1)
Lasery
(1)
Leki
(1)
Marketing
(1)
Medicago truncatula
(1)
Medycyna regeneracyjna
(1)
Mikotoksyny
(1)
Mleko
(1)
Mleko owcze
(1)
Napoje energetyzujące
(1)
Narkotyki
(1)
Opakowania
(1)
Owady
(1)
Papieros
(1)
Pierwiastki chemiczne
(1)
Pole elektromagnetyczne
(1)
Pomidory
(1)
Powietrze
(1)
Prawo wspólnotowe europejskie
(1)
Przeciwutleniacze
(1)
Rekultywacja gruntów
(1)
Rozpuszczalniki
(1)
Rośliny oleiste
(1)
Ryby
(1)
Spektroskopia
(1)
Spektroskopia atomowa absorpcyjna
(1)
Sprężystość
(1)
Substancje i produkty ropopochodne
(1)
Suplementy diety
(1)
Surowce roślinne
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
Szrotówek kasztanowcowiaczek
(1)
Toksykologia
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Trucizny
(1)
Tworzywa sztuczne
(1)
Woda
(1)
Zatrucia
(1)
Zatrucia lekami
(1)
Zatrucia metalami
(1)
Zboże
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zwierzęta jadowite
(1)
Środki dopingowe
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Świnia
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(3)
Opracowanie
(2)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. A-Inf.-61
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. Wyp-61
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6.- 61-Czyt (1 egz.)
Książka
W koszyku
(W Dżungli Zdrowia / Beata Pawlikowska ; t. 5)
Soczewica i fasola to znakomite źródło białka, migdały i orzechy zwierają dużo magnezu poprawiającego nastrój, kasza jaglana przywraca wewnętrzną równowagę, a peruwiańska kasza guinoa zwiera wszystkie niezbędne aminokwasy. W pestkach naszych polskich jabłek, moreli i brzoskwiń kryje się przeciwrakowa witamina B17, miód ma wiele właściwości leczniczych, a z nasion dzikiej róży robi się najlepszy olejek, którego można używać zamiast kremu do twarzy. To są prawdziwe skarby, o których ludzie już chyba zapomnieli. A przecież są tuż obok, bardzo blisko nas! Od rumianku, czosnku i żurawiny przez kaszę gryczaną i jęczmienny pęczak aż po stewię, yerba mate i awokado. Oto największe, bezcenne skarby naszej cywilizacji. [Burda Publishing Polska, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [323]-337. Indeks.
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami. Oto przykłady zaczerpnięte z książki: *jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%, *jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc, *porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca, *pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost cholesterolu HDL nawet o 30% [Vesper, 2008]
Żywność - nowe koncepcje ; Jak pokarmy walczą z chorobami ; Pokarmy: nowoczesny lekospis ; Choroba a żywienie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka dostarcza wiele cennych informacji opisujących właściwości lecznicze i żywieniowe popularnych oraz mniej znanych: warzyw, owoców, ziół, herbat, olejów czy kasz. Dzięki tej książce, Drogi Czytelniku, dowiesz się jak cenne i niezwykłe wartości zdrowotne posiadają na przykład: miód, czosnek, żeń-szeń, aronia, brokuły itd. Poza tym zamieszczonych zostało szereg przepisów kulinarnych o szczególnych walorach leczniczych jak np. soki czy nalewki, dzięki czemu każdy z nas może spróbować złagodzić czy też zwalczyć przeróżne dolegliwości - od zwykłych przeziębień, poprzez problemy z układem krążenia, bóle głowy, nerwowość, cukrzycę, otyłość czy nadciśnienie. Poznajmy pokarmy, które są w stanie poprawić nam nastrój i wygląd, obniżyć poziom stresu i dodać sił witalnych. [www.azymut.pl, 2012]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-615.8 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Oddziaływanie Czynników Współczesnego Środowiska na Organizm Człowieka)
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-44267 (1 egz.)
Książka
W koszyku
U dołu okł.: Książka opracowana na podstawie ponad 10 000 przeprowadzonych badań naukowych.
Bibliogr. s. [465]-480. - Indeks.
Cuda zawarte w pokarmach ; Trzy teorie zdrowej żywności ; UKŁAD KRĄŻENIA: Serce, Cholesterol, Zakrzepy i zatory, Udar mózgu, Nadciśnienie tętnicze ; UKŁAD POKARMOWY: ZAPARCIA, Biegunki, Niestrawność, Gazy, Nietolerancja Laktozy, Zgaga, Kolka, Zespół jelita nadpobudliwego, Uchyłkowatość Jelita Grubego, Choroba wrzodowa, Kamica żółciowa, Kamica nerkowa ; NOWOTWORY: Pokarmy w walce z rakiem, Rak sutka, Rak jelita grubego, Rak płuc, Rak trzustki, Rak żołądka, Inne nowotwory ; BĄDŹ PEŁEN ENERGII: Pobudka dla mózgu, Popraw swój nastrój, Niepokój i stres, Zachowania antyspołeczne, Bóle głowy ; NAJCZĘSTSZE INFEKCJE I PROBLEMY Z ODDYCHANIEM: Popraw odporność organizmu, ustrzeż się zakażeń, Przeziębienie, grypa, zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok, katar sienny, Astma, Zakażenia układu moczowego, Wirusy opryszczki ; PROBLEMY KOSTNO-STAWOWE: Reumatyzm, Osteoporoza ; UKŁAD ROZRODCZY: Seks, hormony, płodność, Zaburzenia miesiączkowania ; CUKRZYCA I INNE SCHORZENIA: Cukrzyca, Dieta w różnych schorzeniach, Jak wykorzystać składniki lecznicze pokarmów ; DODATEK: Zdrowe siły w ponad sześćdziesięciu pokarmach, pokarmy o największej zawartości witamin, składników mineralnych i kwasów tłuszczowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-48948 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Ingredients" 2020.
Woda. Czipsy. E-papierosy. Kremy do opalania. Ta lista nie ma końca. Co się dzieje, gdy wszystkie te rzeczy wchodzą w reakcję z substancjami tworzącymi nasz organizm? Skąd wiadomo, że to, co jemy, pijemy, wdychamy i wcieramy w siebie, szkodzi nam lub pomaga? Dzięki tej książce poznacie, jak z perspektywy chemika wyglądają różne produkty, i dowiecie się, co może nas zabić, a co niekoniecznie jest szkodliwe i dlaczego. Jak bardzo truje nas przetworzona żywność i na ile jesteśmy tego pewni? Kawa to napój bogów czy diabelska krew? Co się stanie, jeśli w upale przedawkujesz fantanyl na słońcu (i co to właściwie jest)? Co wspólnego ma maniok z radzieckimi szpiegami? Czy rośliny chcą nas zniszczyć, a mikroorganizmy pożreć całą naszą żywność? Co twój horoskop mówi o chorobach, na które możesz zapaść, i czy jest w tym ziarno prawdy? Zaidan przystępnie, z mistrzowskim poczuciem humoru odpowiada na mnóstwo trudnych pytań i pokazuje, że chemia to nie tylko użyteczna nauka, którą każdy może zrozumieć i wykorzystywać w codziennym życiu, ale też wspaniała zabawa. [https://marginesy.com.pl/sklep/produkt/133304/skladniki?idcat=0, dostęp 16.10.2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108971 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-50392 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang. Streszcz. ang., pol. przy pracach.
I. ROLNICTWO: Methods for Moisture Content, Electrical Properties and Thermal behaviour of Food Materials Investigation ; Physical Methods for Quality Evaluation of Selected Dairy Products ; The impast of daily Bains of body weight on results of groeth and slaughter performance traits of different breed gilts ; Pola magnetyczne jako czynnik poprawiający jakość materiału siewnego roślin ; Zastosowanie metody spektroskopii podczerwieni do badania wpłyu pół magnetycznych stałych i wolnozmiennych na jakość wybranych odmian pomidorów szklarniowych ; Application of new technology of Raman microscopes in plant tissue chemometry ; Laser Ablation Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (LA-ICP-MS) as a fast and non-destructive micro-chemical analysis method of solid samples ; Ocena wybranych własciwości fizykochemicznych produktów przetwarzania nasion oleistych poddanych obróbce wstępnej ; Metody badania energochłonności procesu rozdrabniania surowca roślinnego ; Ocena zewnętrznej jakości korzeni buraków cukrowych z uwzględnieniem zróżnicowanego wykorzystania plonu ; Nowe tendencje w badaniach fizyko-chemicznego oczyszczania gleb z substancji ropopodobnych ; of the Photochem® system un agricultural investigations ; Immunochemical methods in pesticidesĺ content analysis of food products ; Wyznaczenie cech mechanicznych wybranych odmian cebuli (Allium cepa l.) w zakresie zmian obciążenia ; Serradella and faba bean catch crops as a kind of organic manuring in sweet corn cultivation ; Alcohol-selective amperometric biosensors based on natural and mutated alcohol oxidases ; Konstruowanie laboratoryjnych modeli bioreaktorów do detoksykacji formaldehydu ze środowiska ; The influence of hand thinning of pear flowers on yield and pear quality ; The changes of commercial value of the belly with ribs ; Medicago truncatula - roślina modelowa w badaniach metabolomu roślin bobowatych (Fabaceae) ; Niekonwencjonalne techniki utrwalania soków i moszczów ; Przydatność mleka owczego do produkcji napojów fermentowanych ; Zagadnienia zdrowotne i analityczne antyoksydantów roślinnych ; Wpływ funkcjonowania nasion roślin leczniczych z rodziny Apiaceae na ich wartość siewną ; Mikotoksyny w żywności ; Występowanie mikotoksyn w wybranych produktach przemysłu owocowego ; Drożdże niekonwencjonalne jako potencjalni producenci etanolu paliwowego z lignocelulozowych odpadów rolniczych ; Perspektywa zwiększenia wykorzystania biogazu w gospodarstwach rolniczych w Polsce na przykładzie Niemiec i Holandii ; Modern analytical methods in environmental analysis - ICP-MS technique ; Wykorzystanie substancji saponinowych w ochronie środowiska i zdrowia zwierząt gospodarskich ; Zmiana liczebności szrotów kasztanowcowiaczka (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) w wybranych rejonach Lublina. II. BIOTECHNOLOGIA: Metabolic Engineering of Non-conventional Yeasts for Construction of Robust Producers of Fuels and Chemicals ; Advantages and limitations of molecular-based methods used for in study of bacterial diversity in soils contaminated with PAH's ; Mezenchymalne komórki macierzyste oraz perspektywy ich zastosowania w terapii klinicznej wybranych schorzeń ; Skeletal Muscle Stem Cells as a tool in muscle regeneration ; Effect of ciprofloxacin on Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells proliferation ; Betulina i jej pochodne - triterpeny pochodzenia naturalnego o różnorodnej aktywności farmakologicznej ; Zdolność buteiny i nowych pochodnych triazoli do "zmiatania" wolnych rodników ; Odpowiedź humoralna gąsienic Galleria mellonella na zakażenie drożdżami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100142 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach.
Streszczenie w języku angielskim.
R. I. KOSMETYKI, Marta Szulc, Aleksandra Badora: 1. Innowacyjne produkty kosmetyczne ; 2. Innowacyjne opakowalnictwo kosmetyków ; 3. Logistyka i marketing produktów kosmetycznych ; Literatura ; R. II. NAPOJE ENERGETYZUJĄCE, Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora: 1. Napoje energetyzujące dostępne na rynku ; 2. Opakowania napojów energetyzujących ; Literatura ; R. III. PAPIEROSY KONWENCJONALNE I NOWEJ GENERACJI, Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora: 1. Papierosy dostępne na rynku ; 2. Opakowania papierosów ; Literatura ; R. IV. BIOPRODUKTY ZIOŁOWE I ICH SUPLEMENTACJA, Katarzyna Mrozowska, Aleksandra Badora: 1. Charakterystyka suplementów diety ; 2. Wybrane rośliny w suplementach diety ; 3. Suplementy diety a wybrane choroby ; 4. Suplementy diety i ich skutki uboczne ; Literatura ; R. V. KWASY OMEGA I ICH SUPLEMENTACJA, Joanna Szafranek, Aleksandra Badora: 1. Kwasy omega ; 2. Źródła kwasów omega ; 3. Wzbogacenie żywności w kwasy omega ; 4. Aspekty zdrowotne kwasów omega ; 5. Produkty bogate w kwasy omega ; Literatura ; R. VI. AKRYLOAMID I WWA W ŻYWNOŚCI, Monika Flis, Aleksandra Badora: 1. Akryloamid w żywności ; 2. WWA w żywności ; 3. Bezpieczeństwo żywności przetworzonej ; Literatura.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108027 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej