Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(24)
Forma i typ
Książki
(24)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(27)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(8)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(18)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Autor
Bobrański Bogusław (1904-1991)
(2)
Boczoń Władysław (chemik)
(2)
Clarke Neil D
(2)
Filipowicz Bronisław (1904-1988)
(2)
Koroniak Henryk
(2)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(2)
McMurry John (1942- )
(2)
Milecki Jan
(2)
Szweykowska-Kulińska Zofia
(2)
Tymoczko John L. (1948- )
(2)
Angielski Stefan (1929- )
(1)
Arens-Azevedo Ulrike
(1)
Balawejder Maciej
(1)
Berg Jeremy M
(1)
Berg Jeremy Mark
(1)
Berger Amy
(1)
Ciemochowska Jolanta
(1)
Craine Leslie E
(1)
Davidson Victor L. (1952- )
(1)
Drapała Tadeusz
(1)
Droba Bogusław
(1)
Droba Maria (1948- )
(1)
Drozdowski Bronisław (1928- )
(1)
Futyma Agata
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gniazdowski Marek (1935- )
(1)
Goncerzewicz Maria (1917- )
(1)
Hart David J
(1)
Hart Harold (1922- )
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Jerzmanowski Andrzej
(1)
Kwiatkowska-Korczak Janina (1926- )
(1)
Kwiatkowski Robert
(1)
Masłowski Marcin
(1)
Matusiewicz Małgorzata (biolog)
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Robak Małgorzata (1953- )
(1)
Rogulski Jerzy
(1)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(1)
Sittman Donald B
(1)
Skrzypiec Monika
(1)
Stryer Lubert
(1)
Stryer Lubert (1938- )
(1)
Szczygieł Aleksander
(1)
Szczęsny Jacek
(1)
Tawska Iwona
(1)
Trojanowski Jerzy
(1)
Ugorski Maciej
(1)
Waleńczak Zygmunt
(1)
Westman Eric C
(1)
Więckowski Władysław
(1)
Węgleński Piotr (1939- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(7)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(6)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(23)
Język
polski
(16)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Węglowodany
(24)
Białka
(17)
Biochemia
(13)
Lipidy
(11)
Aminokwasy
(10)
Enzymy
(10)
Przemiana materii
(10)
Chemia organiczna
(7)
Witaminy
(7)
Aldehydy
(6)
Kwasy karboksylowe
(6)
Kwasy nukleinowe
(6)
Aminy
(5)
Fenole
(5)
Żywność
(5)
Alkohole
(4)
Etery
(4)
Ketony
(4)
RNA
(4)
Tłuszcze
(4)
Woda
(4)
Węglowodory
(4)
Alkaloidy
(3)
Genetyka
(3)
Glikoliza
(3)
Hormony
(3)
Komórka (biol.)
(3)
Krew
(3)
Kwas cytrynowy
(3)
Odżywianie
(3)
Peptydy
(3)
Rośliny
(3)
Steroidy
(3)
Błony biologiczne
(2)
DNA (chemia)
(2)
Dietetyka
(2)
Estry
(2)
Ewolucja
(2)
Fosforylacja
(2)
Hemoglobina
(2)
Izotopy
(2)
Mięśnie
(2)
Nitryle
(2)
Odporność
(2)
Reakcje chemiczne
(2)
Roztwory
(2)
Spektroskopia
(2)
Trawienie
(2)
Tłuszcze jadalne
(2)
Alkeny
(1)
Anatomia
(1)
Bakterie
(1)
Benzen
(1)
Biogeochemia
(1)
Biologia
(1)
Bituminy
(1)
Chlorowce
(1)
Cholesterol
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Cząsteczka
(1)
Cząstki elementarne
(1)
DNA (chem.)
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dziedziczność
(1)
Fitosterole
(1)
Fosfor
(1)
Fotosynteza
(1)
Gaz ziemny
(1)
Geochemia
(1)
Glikogen
(1)
Izomeria
(1)
Kalorymetria
(1)
Krzepnięcie krwi
(1)
Kucharstwo
(1)
Kwasy organiczne
(1)
Kwasy tłuszczowe
(1)
Kwasy żółciowe
(1)
Lecytyny
(1)
Leczenie dietą
(1)
Lipoproteiny
(1)
Liście
(1)
Mikrobiologia
(1)
Mikroelementy
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mutacje
(1)
Nasiona
(1)
Nerki
(1)
Nukleotydy
(1)
Odchudzanie
(1)
Oksirany
(1)
Pierwiastki chemiczne
(1)
Pirydyna
(1)
Polimery
(1)
Promieniotwórczość
(1)
Przyprawy
(1)
Ropa naftowa
(1)
Skały osadowe
(1)
Sosy
(1)
Tkanki
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(5)
Podręcznik
(2)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Poradnik
(1)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
24 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Chcesz uzyskać prostą i konkretną odpowiedź, jak odwrócić skutki chorób: cukrzycy typu 2, insulinooporności, jak przyspieszyć metabolizm i wspomóc odchudzanie? Ta książka, napisana przez cenionego lekarza i dietetyczkę, zawiera zalecenia zdrowego odżywiania. Także osobiste doświadczenia pacjentów, którzy dzięki niskowęglowodanowej diecie ketogenicznej odzyskali zdrowie. Z prostym kwestionariuszem obliczysz swoje zapotrzebowanie na węglowodany. Wprowadzisz 3 fazy diety ketogenicznej. Eliminując cukier, docenisz smak burgera z bekonem czy pieczonego łososia z warzywami. Uzyskasz porady, co zrobić, gdy nie możesz zapanować nad głodem lub gdy odczuwasz niespodziewane efekty ketozy. Niskowęglowodanowa dieta ketogeniczna dla zdrowia. [Wydawnictwo Vital, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111410 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu / Henryk Gertig, Juliusz Przysławski. - Wyd. 1 (dodr.). - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2007. - 464, [1] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
1. Wstęp 2. Podstawowe składniki odżywcze 3. Witaminy / Henryk Gertig 4. Składniki mineralne / Juliusz Przysławski 5. Przemiany składników odżywczych w organiźmie człowieka / Henryk Gertig 6. Interakcje leków ze składnikami pożywienia / Henryk Gertig 7. Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności 8. Podstawy racjonalnego żywienia 9. Podstawy dietetyki w profilaktyce chorów cywilizacyjnych 10. Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności / Juliusz Przysławski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91182 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Wyd. 1 i 2 ukazały się pt.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności ; wyd. 3 i 4 ukazały się pt.: Chemia żywności : skład, przemiany i właściwości żywności.
Całość pod red. Zdzisława E. Sikorskiego.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1. Sacharydy w żywności - budowa i przekształcenia; 2. Właściwości funkcjonalne sacharydów; 3. Lipidy; 4. Charakterystyka ogólna tłuszczów jadalnych; 5. Białka - budowa i właściwości; 6. Charakterystyka białek głównych surowców żywnościowych; 7. Metody oznaczania i badania białek w żywności; 8. Niebiałkowe związki azotowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Chemia organiczna. Cz. 4 / John McMurry ; z ang. tł. Władysław Boczoń, Henryk Koroniak, Jan Milecki. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydaw. Naukowe PWN, 2003. - S. X, 709-1058 : il. kolor., rys., wykr. ; 25 cm.
Indeks
PRZEGLĄD WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNYCH ZWIĄZKÓW KARBONYLOWYCH : 19. Aldehydy i ketony: reakcje addycji nukleofilowej; 20. Kwasy karboksylowe; 21. Pochodne kwasów karboksylowych oraz reakcje substytucji nukleofilowej grupy acylowej; 22. Reakcje substytucji w pozycji alfa do grupy karbonylowej; 23. Reakcje kondensacji związków karbonylowych; 24. Aminy alifatyczne; 25. Aminy aromatyczne i fenole; 26. Biocząsteczki: węglowodany;
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-547 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Chemia organiczna. Cz. 4 / John McMurry ; z ang. tł. Władysław Boczoń, Henryk Koroniak, Jan Milecki. - Wyd. 3. - Warszawa : Wydaw. Naukowe PWN, 2005. - XI, 672-1026, 18 s. : fot. kolor., rys., wykr. ; 26 cm.
Indeks
PRZEGLĄD WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNYCH ZWIĄZKÓW KARBONYLOWYCH : 19. Aldehydy i ketony: reakcje addycji nukleofilowej; 20. Kwasy karboksylowe; 21. Pochodne kwasów karboksylowych oraz reakcje substytucji nukleofilowej grupy acylowej; 22. Reakcje substytucji w pozycji alfa do grupy karbonylowej; 23. Reakcje kondensacji związków karbonylowych; 24. Aminy alifatyczne; 25. Aminy aromatyczne i fenole; 26. Biocząsteczki: węglowodany;
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-547 (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej