Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(643)
Forma i typ
Książki
(635)
Poradniki i przewodniki
(272)
Publikacje popularnonaukowe
(34)
Proza
(33)
Publikacje naukowe
(20)
Publikacje dydaktyczne
(16)
Publikacje fachowe
(13)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(9)
Audiobooki
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Poezja
(3)
Artykuły
(1)
Czasopisma
(1)
Filmy i seriale
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(949)
wypożyczone
(247)
nieokreślona
(13)
tylko na miejscu
(7)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(221)
Wypożyczalnia Główna - czytelnia (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(6)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(177)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(5)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(70)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(25)
Filia 2 (Fredry 5)
(35)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(30)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(57)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(30)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(82)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(46)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(24)
Filia 9 (Czackiego 5)
(31)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(72)
Filia 11 (Dębicka 170)
(12)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(13)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(53)
Filia 15 (Lwowska 60)
(100)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(47)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(15)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(35)
Filia 20 (Solarza 9a)
(29)
Autor
Dąbrowska Beata Anna
(10)
Dąbrowska Ewa (internista)
(8)
Gawęcki Jan (1944- )
(7)
Dukan Pierre (1941- )
(6)
Gumowska Irena (1912-1991)
(6)
Lewandowska Anna (1988- )
(6)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(6)
Makarowska Magdalena
(6)
Wolański Robert (fotograf)
(6)
Żak Aleksandra
(6)
Bator Julita
(5)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(5)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(5)
Błaszczyszyn Maja
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Jarosz Mirosław (1957- )
(4)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(4)
Pawlikowska Beata (1965- )
(4)
Rossowski Dariusz
(4)
Schulz Jan
(4)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(4)
Zaremba Marek (dietetyk)
(4)
Überhuber Edyta
(4)
Antczak-Judycka Agnieszka
(3)
Art Piotr
(3)
Banaś-Domińska Małgorzata
(3)
Barillé Albert (1921-2009)
(3)
Barillé Albert (1921-2009). Sekrety ludzkiego ciała
(3)
Bosacka Katarzyna
(3)
Carper Jean
(3)
Chutkan Robynne
(3)
Ciborowski Artur
(3)
Clase Mia (1977- )
(3)
Dziubińska Joanna (filolożka)
(3)
Gorzelińska Joanna
(3)
Głowacki Łukasz
(3)
Głowińska Anita
(3)
Högström Justyna
(3)
Kijek Krzysztof
(3)
Kłosińska Anna (odżywianie)
(3)
Mizera Justyna
(3)
Modzelewska Eliza
(3)
Moriyama Naomi (1947- )
(3)
Mosley Michael (1957- )
(3)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(3)
Negrońska Aleksandra
(3)
Negrońska Aleksandra. Friends
(3)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(3)
Nowak Ewa (1966- )
(3)
Oworuszko Monika
(3)
Oworuszko Monika. Kryminał dietetyczny
(3)
Oślizło Ryszard
(3)
Pawlikowska Beata (1965- ). W dżungli zdrowia
(3)
Piórkowski Dariusz (1976- )
(3)
Pociecha Daria
(3)
Pszczołowski Konrad
(3)
Revenvall Agnes
(3)
Rogulska Anna
(3)
Rozwarzewska Monika
(3)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(3)
Rybak-Dombrowska Justyna
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Traczyk Władysław Zygmunt (1928-2009)
(3)
Łukawski Krzysztof (historia)
(3)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(2)
Anger Joanna
(2)
Asgodom Sabine (1953- )
(2)
Augustyn-Protas Anna
(2)
Bareła Malwina
(2)
Basse Monika von
(2)
Bator Jakub
(2)
Bean Anita
(2)
Berger Stanisław (1923- )
(2)
Bertrandt Jerzy (1952- )
(2)
Bojarska-Ferenc Mariola
(2)
Borzobohata-Sawicka Maria
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Chudzik Małgorzata
(2)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(2)
Cramm Dagmar von (1955- )
(2)
Cybulska Barbara (1939- )
(2)
Czekański Marek (1948- )
(2)
Daninos Jean-Michel
(2)
Davis William (1957- )
(2)
Doyle William (1942- )
(2)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(2)
Faryna Monika
(2)
Friedman Steve (1955- )
(2)
Fung Jason
(2)
Gaber Katarzyna
(2)
Gagne Steve
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Gertig Henryk (1924- )
(2)
González Carlos (1960- )
(2)
Górnicka Jadwiga (1921- )
(2)
Gąsowska Anna
(2)
Hart Jolene
(2)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(2)
Hryniewiecki Lech (1929-1998)
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(140)
2010 - 2019
(289)
2000 - 2009
(105)
1990 - 1999
(73)
1980 - 1989
(16)
1970 - 1979
(14)
1960 - 1969
(2)
1930 - 1939
(2)
1920 - 1929
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(354)
1901-2000
(18)
1989-2000
(10)
1945-1989
(6)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(589)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(572)
angielski
(1)
nieznany (po)
(1)
portugalski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(43)
6-8 lat
(31)
9-13 lat
(22)
0-5 lat
(19)
Szkoły wyższe
(14)
Rodzice
(13)
Młodzież
(9)
14-17 lat
(7)
Dietetycy i żywieniowcy
(4)
Lekarze
(4)
Kobieta
(3)
Pediatrzy
(3)
Dietetycy
(2)
Lekarze rodzinni
(2)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Psycholodzy
(2)
14-17
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Dorośli
(1)
Dziewczęta
(1)
Endokrynolodzy
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kobiety
(1)
Nauczyciele
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Osoby z zaburzeniami odżywiania
(1)
Proza
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Sportowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(35)
Literatura amerykańska
(4)
Literatura angielska
(3)
Temat
Odżywianie
(359)
Zdrowe odżywianie
(273)
Dietetyka
(71)
Żywność
(49)
Potrawy dietetyczne
(46)
Zdrowy styl życia
(36)
Otyłość
(26)
Zaburzenia odżywiania
(26)
Kobieta
(25)
Choroby ludzi
(22)
Dzieci
(22)
Leczenie
(19)
Ziołolecznictwo
(19)
Higiena
(15)
Witaminy
(14)
Aktywność fizyczna
(13)
Warzywa
(13)
Dieta odchudzająca
(12)
Gimnastyka
(12)
Medycyna niekonwencjonalna
(12)
Zwyczaje żywieniowe
(12)
Flora bakteryjna jelit
(11)
Jedzenie (czynność)
(11)
Kosmetyka
(11)
Kucharstwo
(11)
Leczenie dietą
(11)
Odporność
(11)
Owoce
(11)
Uczucia
(11)
Dieta owocowo-warzywna
(10)
Jelita
(10)
Mikroelementy
(10)
Odchudzanie
(10)
Przemiana materii
(10)
Skóra (anatomia)
(10)
Cholesterol
(9)
Dziecko
(9)
Hormony
(9)
Kuchnia wegańska
(9)
Młodzież
(9)
Potrawy dla dzieci
(9)
Sportowcy
(9)
Ćwiczenia siłowe
(9)
Żywienie chorych
(9)
Alkoholizm
(8)
Choroby układu pokarmowego
(8)
Ciąża
(8)
Dieta bezglutenowa
(8)
Dieta oczyszczająca
(8)
Higiena psychiczna
(8)
Insulinooporność
(8)
Nowotwór
(8)
Oddychanie
(8)
Choroba Hashimoto
(7)
Cukrzyca
(7)
Dieta cukrzycowa
(7)
Dieta niskowęglowodanowa
(7)
Fizjologia
(7)
Kobieta ciężarna
(7)
Komórka (biol.)
(7)
Menopauza
(7)
Mózg
(7)
Post
(7)
Trening sportowy
(7)
Wpływ na zdrowie
(7)
Żywność prozdrowotna
(7)
Choroby psychiczne
(6)
Gruczoły dokrewne
(6)
Kuchnia wegetariańska
(6)
Leczenie żywieniowe
(6)
Medycyna chińska
(6)
Nastolatki
(6)
Obyczaje
(6)
Odpoczynek
(6)
Profilaktyka zdrowotna
(6)
Relacje międzyludzkie
(6)
Rozród
(6)
Suplementy diety
(6)
Słodycze
(6)
Układ pokarmowy
(6)
Wegetarianizm
(6)
Zdrowie fizyczne
(6)
Życie codzienne
(6)
Ajurweda
(5)
Choroby dziecięce
(5)
Gimnastyka kobieca
(5)
Krążenie krwi
(5)
Lecznictwo
(5)
Masaż
(5)
Mikrobiom człowieka
(5)
Mięśnie
(5)
Nerwy
(5)
Niemowlę
(5)
Rodzina
(5)
Schizofrenia
(5)
Składniki odżywcze
(5)
Tarczyca
(5)
Wsie
(5)
Zaburzenia i dewiacje seksualne
(5)
Zdrowie publiczne
(5)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
Dreaming of fat men
(1)
Jedzenie było moim Bogiem
(1)
bezglutenowejadlo.pl (blog)
(1)
Temat: czas
2001-
(19)
1901-2000
(8)
1989-2000
(5)
1701-
(4)
2001-0
(4)
1601-
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-
(2)
1801-1900
(2)
1501-
(1)
1501-1600
(1)
1901-
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Stany Zjednoczone (USA)
(4)
Londyn (Wielka Brytania)
(3)
Europa
(1)
Górny Śląsk
(1)
Jersey City (Stany Zjednoczone, stan New Jersey)
(1)
Krosno (woj. podkarpackie)
(1)
Niemcy
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Powiat bieszczadzki (woj. podkarpackie)
(1)
Prusy
(1)
Tarnobrzeg (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Ukraina
(1)
Wielka Brytania
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Zabór pruski
(1)
Gatunek
Poradnik
(229)
Przepisy kulinarne
(163)
Publikacja bogato ilustrowana
(65)
Wydawnictwa popularne
(55)
Książka kucharska
(48)
Opracowanie
(30)
Poradniki
(29)
Podręcznik
(20)
Opowiadania i nowele
(17)
Podręczniki akademickie
(15)
Powieść obyczajowa
(13)
Publikacje dla dzieci
(9)
Podręcznik akademicki
(6)
Podręczniki
(6)
Praca zbiorowa
(6)
Tablice i wzory
(6)
Jadłospis
(3)
Książki dla małych dzieci
(3)
Monografia
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Powieść przygodowa
(3)
Raport z badań
(3)
Wydawnictwa dla dzieci
(3)
Materiały konferencyjne
(2)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(2)
Publicystyka polska
(2)
Słowniki terminologiczne
(2)
Wiersze
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Artykuł problemowy
(1)
Artykuł z pracy zbiorowej
(1)
Atlas anatomiczny
(1)
Dane statystyczne
(1)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Encyklopedie
(1)
Fantastyka
(1)
Felieton
(1)
Felieton polski
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Higiena
(1)
Komiks
(1)
Korespondencja
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki kucharskie
(1)
Książki mówione
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Literatura polska
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradniki dla młodzieży
(1)
Poradniki dla nauczycieli
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Powieść
(1)
Powieść autobiograficzna
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publicystyka
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Romans
(1)
Rymowanki
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Wydawnicctwa popularne
(1)
Zagadki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(235)
Kulinaria
(161)
Styl życia, moda i uroda
(35)
Kultura fizyczna i sport
(17)
Psychologia
(17)
Edukacja i pedagogika
(6)
Historia
(6)
Biologia
(5)
Rozwój osobisty
(5)
Hobby i czas wolny
(2)
Media i komunikacja społeczna
(2)
Religia i duchowość
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Chemia
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Nauka i badania
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
643 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Indeks.
Część 1. TEORETYCZNE I PRAKTYCZNE PODSTAWY Z ZAKRESU DIETETYKI: 1. Składniki pokarmowe ; 2. Normy żywienia ; 3. Rodzaje diet ; 4. Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ; 5. Edukacja żywieniowa ; 6. Poradnictwo dietetyczne ; 7. Dietoprofilaktyka i dieto terapia ; 8. Wprowadzenie do prawa żywnościowego ; Część 2. TEORETYCZNE I PRAKTYCZNE PODSTAWY Z ZAKRESU PSYCHOLOGII: 9. Style jedzenia i ich charakterystyka ; 10. Emocje i ich regulacja a jedzenie:: wzajemne współzależności ; 11. Psychologia odchudzania ; 12. Niezdrowe nawyki żywieniowe i ich zmiana ; 13. Jak skutecznie zachęcać klientów/pacjentów do zmiany? Zastosowanie dialogu motywującego w psychodietetyce ; 14. Podstawy pomocy psychologicznej ; 15. Poradnictwo psychologiczne ; Część 3. TEORETYCZNE I PRAKTYCZNE PODSTAWY Z ZAKRESU NUTRIGENETYKI, NAUK O LEKACH I O ZDROWIU: 16. Wprowadzenie do nutrigenetyki ; 17. Wpływ pożywienia na farmakoterapię ; 18. Suplementy diety ; 19. Zdrowie publiczne ; 20. Profilaktyka chorób i promocja zdrowia ; 21. Współczesne urządzenia w zakresie monitorowania zdrowia:: e-health i m-health ; Część 4. TEORETYCZNE I PRAKTYCZNE PODSTAWY Z ZAKRESU KULTURY FIZYCZNEJ: 22. Promocja aktywności fizycznej ; 23. Wpływ wysiłku fizycznego na organizm człowieka ; Część 5. WYBRANE JEDNOSTKI NOZOLOGICZNE W PRACY PSYCHODIETETYKA: 24. Otyłość ; 25. Jadłowstręt i bulimia psychiczna ; 26. Zaburzenie z napadami objadania się:: aspekt psychologiczny ; 27. Choroby układu krążenia ; 28. Choroby tarczycy ; 29. Cukrzyca typu 2 ; 30. Wybrane choroby przewodu pokarmowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108742 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Pierwszy Kontakt)
Kod QR do bibliografii na stronie [123].
Je makaron bez sosu, ale tylko z białego talerza, jabłko wyłącznie pokrojone w ósemki (ale bez skórki!), a może wzdryga się, kiedy sos dotknie ziemniaków albo ostatni raz spróbowało czegoś nowego pół roku temu i zdaje się żywić powietrzem. Jeśli któryś z tych opisów przypomina ci twoje dziecko, to książka właśnie dla ciebie! Małgorzata Jackowska, specjalistka żywienia człowieka i dietetyczka, popularyzatorka wiedzy o zdrowym żywieniu niemowląt i dzieci, autorka książki Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety, opowiada o tym: -dlaczego dzieci na różnych etapach życia mogą jeść mało, wybiórczo, specyficznie, -czym są neofobia i wybiórczość pokarmowa, -jakie strategie nie pomagają, -i co właściwie można zrobić, żeby pomóc dziecku cieszyć się posiłkami. Niejadki i nie tylko to nieoceniona pomoc dla rodziców zmęczonych i zaniepokojonych tym, jak je ich dziecko. Pomaga kształtować właściwe relacje z jedzeniem i pozbyć się napięcia wokół stołu. [Mamania, 2023]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-113203 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-94529 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia i medycyna / Julian Aleksandrowicz, Irena Gumowska. - [Wyd. 2]. - Warszawa : Watra , 1981. - 183, [1] s. : il., tab. ; 20 cm.
Bibliogr. s. 181-182.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia i medycyna / Julian Aleksandrowicz, Irena Gumowska. - [Wyd. 7]. - Warszawa : Watra, 1991. - 214, [2] s. : rys. ; 21 cm.
Bibliogr. s. 211-212.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-69532 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zamień chemię na jedzenie / Julita Bator. - Kraków : Znak, 2013. - 286, [2] s. ; 21 cm.
Bibliogr. s. [264]-275. Indeks.
Julia Bator była pewna, że jej dzieci urodziły się chorowite i nigdy nie uda się im uniknąć częstych wizyt u lekarza ani masy antybiotyków. Okazało się jednak, że wystarczy zmienić sposób żywienia - jedzenie naprawdę może leczyć. Teraz sama piecze chrupiący chleb i przeciera soczysta pomidory. Wcale nie zajmuje jej to dużo czasu ani nie kosztuje zbyt wiele. Gdy wszyscy wokół uważają, że od "produktów jedzeniopodobnych" nie ma ucieczki, ona łamie ten stereotyp. Funduje swojej rodzinie pyszne i zdrowe jedzenie, chroniąc je przed rakiem i cukrzycą. Tym osobistym doświadczeniem dzieli się z tobą w książce. Podpowiada, które produkty są bezpieczne, a których trzeba unikać. Podaje też proste przepisy na tanie i zdrowe potrawy, które możesz przygotować z artykułów dostępnych w pobliskim sklepie, Już teraz możesz zrobić pierwszy krok na nowej drodze życia bez chemii. A dalej będzie już tylko zdrowiej! Pierwsza książka o tym, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. [Znak, 2013]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 10 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-613.2 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zamień chemię na jedzenie : nowe przepisy / Julita Bator ; zdj. Jakub Bator. - Kraków : Znak, 2014. - 269, [1] s. : il. kolor. ; 21 cm.
Na okł.: Sprawdzone przez mamy.
Bibliogr. s. 261-263. Indeks.
Dostępne również jako e-book.
1. Mało nas, mało nas do pieczenia chleba, czyli chleb i co do chleba?; 2. Szkoła "óczy", czyli co do szkoły?; 3. Green generation, czyli co do pracy?; 4. Analiza spożywcza, czyli przemycanie wartości odżywczych; 5. Opowieść wigilijna, czyli co na Boże Narodzenie?; 6. Odrobina Bullerbyn w Polsce, czyli co na Wielkanoc?; 7. Cukier krzepi, czyli słodycze i desery; 8. Niech żyje bal, czyli co na kinder party?; 9. Domowy bar szybkiej obsługi, czyli zdrowy fast food; 10. Co do picia, czyli kawa czy herbata?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Sprawdzone przez mamy.
Bibliogr. s. 261-263. Indeks.
W OPRACOWANIU.
Dostępne również jako e-book.
Mama trójki dzieci. Zdecydowała się całą rodziną na eksperyment żywieniowy i zrezygnowała z kupowania szkodliwie przetworzonej żywności. Julia Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie. Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowe jogurty bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy. Odpowiadając na potrzeby czytelników. Proponuje praktyczną książkę złożoną z 80 nowych przepisów na danie bez polepszaczy i sztucznych barwników. Wszystkie przetestowane we własnej kuchni i sfotografowane przez męża Jakuba. W książce znajdziesz proste i niedrogie pomysły na: własne pieczywo ; drugie śniadanie do pracy i szkoły ; nietypowe potrawy na przyjęcia dla dzieci ; desery dla łasuchów ; dania świąteczne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-90532 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr.
CZĘŚĆ I: FAKTY 1. Tło i podstawy; 2. Wprowadzenie do bulimii nerwowej; 3. Czy mam bulimię nerwową?; 4. Teorie odnoszące się do bulimii nerwowej CZĘŚĆ II: PROGRAM 5. Zachęta do zmiany; 6. Po co się zmieniać?; 7. Model kognitywny; 8. Mity na temat kontroli; 9. Utwierdzenie się w poczuciu kontroli; 10. Rozpoznawanie myśli przyzwalających; 11. Kwestionowanie myśli przyzwalających; 12. Rozpoznawanie pozytywnych przekonań na temat jedzenia; 13. Kwestionowanie pozytywnych przekonań na temat jedzenia; 14. Zmiana zachowań; 15. Rozpoznawanie założeń fundamentalnych; 16. Kwestionowanie założeń fundamentalnych; 17. Rozpoznawanie utrwalonych przekonań; 18. Kwestionowanie utrwalonych przekonań; 19. Zapobieganie nawrotom
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Rewelacyjna francuska dieta odchudzająca.
Próbowaliście już wszystkiego, stosowaliście wszystkie możliwe diety, a potem znów przybieraliście na wadze? Ta książka jest dla Was. Oto nowatorska, bezpieczna i niezwykle skuteczna dieta proteinowa, która pozwoli Wam nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale także uniknąć efektu jo-jo i utrzymać upragnioną figurę do końca życia! Kuracja składa sie z czterech etapów: błyskawiczna utrata kilogramów - łagodne dojście do upragnionej wagi - utrwalenie uzyskanej wagi - ostateczna, długotrwała stabilizacja wagi. W książce znajdziecie wiele prostych i apetycznych przepisów na zdrowe, pożywne dania. Przekonacie się, że skuteczna dieta nie musi być pasmem wyrzeczeń, żmudnego liczenia kalorii i rezygnacji z przyjemności, jaką daje jedzenie. [Wydaw. Otwarte, 2008]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okł.: Rewelacyjna francuska dieta odchudzająca.
Próbowaliście już wszystkiego, stosowaliście wszystkie możliwe diety, a potem znów przybieraliście na wadze? Ta książka jest dla Was. Oto nowatorska, bezpieczna i niezwykle skuteczna dieta proteinowa, która pozwoli Wam nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale także uniknąć efektu jo-jo i utrzymać upragnioną figurę do końca życia! Kuracja składa sie z czterech etapów: błyskawiczna utrata kilogramów - łagodne dojście do upragnionej wagi - utrwalenie uzyskanej wagi - ostateczna, długotrwała stabilizacja wagi. W książce znajdziecie wiele prostych i apetycznych przepisów na zdrowe, pożywne dania. Przekonacie się, że skuteczna dieta nie musi być pasmem wyrzeczeń, żmudnego liczenia kalorii i rezygnacji z przyjemności, jaką daje jedzenie. [Wydaw. Otwarte, 2009]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (2 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
To naprawdę działa! Ponad pół miliona Polaków schudło dzięki diecie doktora Dukana! Francuska dieta okazała się doskonała dla Polaków. Szybko tracą zbędne kilogramy, mają mnóstwo energii i czują się wspaniale. Aby ułatwić Ci chudnięcie, przy współpracy z doktorem Dukanem opracowaliśmy polskie przepisy zgodne z zasadami jego diety. Jeśli lubisz naszą narodową kuchnię, w tej książce znajdziesz receptury na tradycyjne dania: śledzie po kaszubsku, chłodnik po polsku, a nawet śląską roladę. A jeżeli gotujesz z fantazją, sięgnij po przepis na zupę imbirową, baba ghanoush albo cytrynowe steki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Indeks.
To naprawdę działa! Ponad pół miliona Polaków schudło dzięki diecie doktora Dukana! Francuska dieta okazała się doskonała dla Polaków. Szybko tracą zbędne kilogramy, mają mnóstwo energii i czują się wspaniale. Aby ułatwić Ci chudnięcie, przy współpracy z doktorem Dukanem opracowaliśmy polskie przepisy zgodne z zasadami jego diety. Jeśli lubisz naszą narodową kuchnię, w tej książce znajdziesz receptury na tradycyjne dania: śledzie po kaszubsku, chłodnik po polsku, a nawet śląską roladę. A jeżeli gotujesz z fantazją, sięgnij po przepis na zupę imbirową, baba ghanoush albo cytrynowe steki. [Wydaw. Otwarte, 2010]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Sensus)
Tyt. oryg.: "The Anorexia Workbook" 2004.
Bibliogr. s. 291-295.
Anoreksja jest chorobą cierpiącej psychiki. W krótkim czasie sieje spustoszenie w całym ciele, a w konsekwencji w całym życiu osoby nią dotkniętej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
T. 2 pt.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego ; T. 3 pt.: Żywienie czlowieka a zdrowie publiczne.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Elementy fizjologii i biochemii ; Energia ; Składniki odżywcze ; Żywność - wartość odżywcza i jakość zdrowotna ; Racjonalizacja żywienia ludności ; Ocena żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-93512/t.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
I. WSTĘP: 1. Człowiek i jego pokarm; 2. Historia nauki o żywieniu; 3. Cele i zadania nauki o żywieniu; 4. Problemy żywieniowe świata i organizacje międzynarodowe, II. ELEMENTY FIZJOLOGII I BIOCHEMII: 1. Spożywanie pokarmu - mechanizmy regulacyjne; 2. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu; 3. Trawienie i wchłanianie; 4. Katabolizm i anabolizm, III. ENERGIA: 1. Potrzeby energetyczne organizmu; 2. Wartość energetyczna pożywienia; 3. Bilans energii - kontrola masy ciała, IV. SKŁADNIKI ODŻYWCZE: 1. Węglowodany; 2. Tłuszcze; 3. Białka; 4. Składniki mineralne; 5. Witaminy, V. ŻYWNOŚĆ - WARTOŚĆ ODŻYWCZA I JAKOŚĆ ZDROWOTNA: 1. Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza; 2. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności; 3. Wzbogacanie żywności; 4. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu; 5. Dodatki do żywności; 6. Zanieczyszczenia i substancje antyodżywcze w żywności; 7. Jakość zdrowotna żywności i jej ochrona, VI. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI: 1. Żywienie a informacja genetyczna człowieka; 2. Normy żywieniowe; 3. Żywienie a zwyczaje kulturowe; 4. Planowanie żywienia; 5. Upowszechnianie wiedzy o żywieniu. Zalecenia żywieniowe, VII. OCENA ŻYWIENIA: 1. Ocena wyżywienia; 2. Ocena stanu odżywienia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej