Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(25)
Forma i typ
Książki
(24)
Poradniki i przewodniki
(21)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(43)
wypożyczone
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(9)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(2)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(4)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(2)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(3)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(3)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 9 (Czackiego 5)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(4)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(3)
Filia 15 (Lwowska 60)
(6)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(5)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(2)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Konińska Grażyna
(3)
Źródlak Małgorzata
(3)
Davis William (1957- )
(2)
Habak-Huzior Paulina
(2)
Marczewska Anna (dietetyk)
(2)
Palewicz Roman
(2)
Adamek Izabela
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bressanini Dario (1963- )
(1)
Chemin Aimery
(1)
Compart Pamela J
(1)
Czarkowska Iwona
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Drzymała Jana
(1)
Ferreira Coralie
(1)
Freer Chrissy
(1)
Green Peter H. R
(1)
Jaworska Dorota (kulinaria)
(1)
Jones Rory
(1)
Karczewska Krystyna
(1)
Kwiecień Tomasz (1965- )
(1)
Laake Dana Godbout
(1)
Madejska Weronika
(1)
Madejska Weronika (1996- )
(1)
Malinowski Jerzy Jarosław
(1)
Marczewska Anna
(1)
Mautino Beatrice
(1)
Mielczarek Agnieszka (nauki o zdrowiu)
(1)
Morawska Dorota
(1)
Przybyszewska Katarzyna (pediatra)
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Savill Antoinette (1959- )
(1)
Skawran Katarzyna
(1)
Smile Olga
(1)
Smile Weronika
(1)
Wiśniewska Natalia (tłumaczka)
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Zioła-Zemczak Katarzyna
(1)
Łowicka Salomea
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(18)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
Kraj wydania
Polska
(24)
Język
polski
(23)
Odbiorca
Chorzy
(3)
Chorzy na celiakię
(1)
Niepełnosprawni
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura włoska
(1)
Temat
Dieta bezglutenowa
(24)
Potrawy dietetyczne
(11)
Zdrowe odżywianie
(7)
Celiakia
(6)
Dieta bezmleczna
(6)
Kuchnia wegańska
(3)
Żywność bezglutenowa
(2)
Żywność bezlaktozowa
(2)
Alergia pokarmowa
(1)
Badania naukowe
(1)
Celiaka- choroba trzewna
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dietetyka
(1)
Dziecko z ADHD
(1)
Gluten
(1)
Kobieta
(1)
Kolacja
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Leczenie
(1)
Nasiona
(1)
Obiad
(1)
Odporność
(1)
Odżywianie
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Współwystępowanie chorób
(1)
Zboże
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Temat: dzieło
bezglutenowejadlo.pl (blog)
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(11)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Poradnik
(7)
Przepisy kulinarne
(5)
Książki kucharskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(16)
Medycyna i zdrowie
(6)
Nauka i badania
(1)
25 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Contro natura: dagli OGM al"bio", falsi allarmi e verita nascoste del cibo che partiamo in tavola" 2015
Jak nie dać się nabrać i świadomie wybrać zdrową żywność. Czy eko jest eko i czy gluten jest szkodliwy? Książką dla wszystkich szukających rzetelnej informacji o zdrowym odżywianiu, zmęczonych nieustannym zalewem dietetycznych mód i nowinek. Autorzy w przystępny sposób przedstawiają wyjaśnienia, jakich dostarcza nam nauka. Przy okazji rozprawiają się z wieloma rozpowszechnionymi mitami na temat rzekomo zdrowego żywienia. Co to znaczy, że jedzenie jest naturalne? Jaki kolor powinna mieć marchewka? Czy kwadratowe jabłka GMO są Takie straszne? Komu gluten naprawdę szkodzi? co nam mówi przedrostek eko dodany do nazwy produktu? Włoski duet, chemik i biolożka, stara się odpowiedzieć na pytania i wątpliwości współczesnego konsumenta. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz objaśnieniom można dokonać wyboru, bez obaw, że działamy przeciw naturze. Pogromcy mitów pomogą w naszych kuchniach. Praktyczny i niezbędny przewodnik po tym. Co "ograniczone", "tradycyjne" i "wolne od". [Wydawnictwo Literackie, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109043 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-613.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: rodzinne uroczystości, dania dla dzieci, święta, przyjęcia, niedzielne obiady, eleganckie kolacje.
Przepisy dla każdego! Mięsne, wegetariańskie, bezglutenowe. Szukasz przepisów, które pozwolą Ci ułożyć menu na wyjątkową okazję? Chcesz zabłysnąć w towarzystwie? Twoi znajomi to wegetarianie i do tego nie tolerują glutenu? 100% smaku to zestaw pysznych pomysłów kulinarnych, które zadowolą każdego gościa, nawet tego najbardziej wymagającego. Chrupiące grzanki na przystawkę, aromatyczne zupy, smakowite dania główne, do tego pieczone warzywa z pachnącymi świeżymi ziołami, a na koniec coś, co osłodzi Twoje przyjęcie: pyszne desery i ciasta. Znajdziesz tu przepisy w wersjach klasycznych, wegetariańskich i bezglutenowych na takie okazje: - przyjęcia: imieniny, urodziny, parapetówki, sylwester; - rodzinne uroczystości: rocznice, chrzciny, komunie, dzień babci i dziadka, dzień matki i ojca; - dla dzieci: urodziny, podwieczorki, dzień dziecka; - niedzielne obiady, eleganckie kolacje; - święta: Boże Narodzenie, Wielkanoc. [Wydawnictwo WAM, 2019]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 447-[456].
Celiakia polega na tym, że gluten uszkadza wyściółkę jelita cienkiego, przez co nie może ono prawidłowo wchłaniać pokarmu. Powikłania obejmują niepłodność, choroby wątroby, depresję, inne dolegliwości autoimmunologiczne (w tym cukrzycę typu 1 i choroby tarczycy), a nawet nowotwory. Lek na Twoje problemy ze zdrowiem może znajdować się w tej książce. Światowej sławy ekspert w dziedzinie celiakii wraz z uznaną autorką książek z zakresu medycyny, u której zdiagnozowano celiakię w 1998 roku, napisali wyjątkowy przewodnik dotyczący tej choroby: jej prawidłowego diagnozowania, leczenia i życia z nią. Dzięki nim poznasz najnowsze badania medyczne dotyczące celiakii, nietolerancji glutenu i wrażliwości na to białko. Autorzy zdradzają również nowe wytyczne dotyczące eliminowania objawów celiakii oraz pełne spektrum bezpiecznych składników. [https://ksiegarnia.pwn.pl/Celiakia-autodiagnoza-i-samodzielne-leczenie,788712093,p.html, dostęp 26.06.2020]
Cz. I. CZY JEDZENIE, KTÓRE JESZ, ZJADA CIEBIE?: 1. Prawidłowe trawienie, 2. Przewód pokarmowy w ogniu: celiakia, 3. Jak wpływa na ciebie celiakia? ; 4. Skąd mogę wiedzieć, że choruję? Diagnoza celiakii, 5. Diagnoza różnicowa: dlaczego celiakia pozostaje niezdiagnozowana?, 6. Dlaczego ludzie chorują na celiakię? ; Cz. II. WSPÓŁWYSTĘPUJĄCE CHOROBY I POWIKŁANIA: 7. Objawy neurologiczne, 8. Nowotwory złośliwe, 9. Osteoporoza, 10. Depresja, 11. Opryszczkowate zapalenie skóry i inne choroby skóry, 12. Cukrzyca, 13. Niepłodność, 14. Inne choroby autoimmunologiczne i współwystępujące ; Cz. III. ZROZUMIENIE I LECZENIE CELIAKII: MEDYCYNA: 15. Co musisz wiedzieć i wykonać po diagnozie, 16. Dlaczego objawy utrzymują się: jestem na diecie, ale nie czuję się lepiej, 17. Badania kontrolne ; Cz. IV. DIETA: CZY JESZ, ABY ŻYĆ, CZY ŻYJESZ, ABY JEŚĆ?: 18. Co oznacza życie bez glutenu: podstawy, 19. Czytanie etykiet, 20. Gotowanie bez glutenu, 21. Jedzenie poza domem, 22. Uroczystości rodzinne, 23. Gabinet lekarski i kosmetyczny, 24. Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa? ; Cz. V. ŻYCIE Z CELIAKIĄ: 25. Radzenie sobie z dziećmi i młodymi osobami z celiakią, 26. Dorośli: radzenie sobie ze zmianą, 27. Badania: znalezienie lekarstwa, 28. Mity i niezbadane obszary ; ZAŁĄCZNIKI: A. Przewodnik po składnikach, B. Wyjaśnienia dotyczące zbóż, C. Interesujące książki i artykuły, D. Dane kontaktowe ośrodków medycznych, E. Międzynarodowe grupy wsparcia, F. Publikacje i źródła.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej