364673
Książka
W koszyku
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie. [lubimyczytac.pl, 2020]
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-612 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108559 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-61 (1 egz.)
Strefa uwag:
Tytuł oryginału: Way we eat now: strategies for eating in a word of change, 2019
Uwaga ogólna
Na okładce: Jak rewolucja żywieniowa zmieniła nasze ciała, życie i świat.
Tytuł oryginału: "The Way we eat now: strategies for eating in a word of change" 2019.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 462-[474].
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej