Szkoły zawodowe
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(33)
Forma i typ
Książki
(33)
Publikacje dydaktyczne
(31)
Publikacje fachowe
(12)
Poradniki i przewodniki
(2)
Dostępność
dostępne
(30)
wypożyczone
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(25)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(5)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(2)
Autor
Jałowiec-Sawicka Magdalena
(4)
Buhmann Gero
(3)
Wach-Mińkowska Beata
(3)
Bukała Wanda
(2)
Gierusz Barbara (1952- )
(2)
Górski Eugeniusz (1924-2017)
(2)
Pacholski Krzysztof (1953-2018)
(2)
Albinus Ivonne
(1)
Breitkopf Bogusława
(1)
Cichy Janusz
(1)
Dobrzański Tadeusz
(1)
Dominik Piotr (technolog żywności)
(1)
Dreher Silke
(1)
Dudik Karol
(1)
Fuglewicz Roman
(1)
Gmińska Renata
(1)
Gortatewicz Dominika
(1)
Głocki Wojciech
(1)
Helbing Hannelore
(1)
Jakubik Aleksandra
(1)
Jaroszewska Barbara
(1)
Jaworski Jacek (ekonomia)
(1)
Karbowiak Małgorzata (nauczyciel)
(1)
Kleemiß Britta
(1)
Kowalczyk Jan (elektronik)
(1)
Kołodziejczyk Sławomir
(1)
Kudzia Sławomir
(1)
Kulikowska-Jakubik Teresa
(1)
Meier Karsten
(1)
Mielczarczyk Zofia
(1)
Mierzwa Ewa
(1)
Orlik Władysław
(1)
Pawluczuk Iwona
(1)
Rabka Marcin
(1)
Radomski Jan (1898-1977)
(1)
Ratajska Magdalena
(1)
Richter Małgorzata
(1)
Sarna Izabella
(1)
Schweers Inka
(1)
Szczęch Krzysztof
(1)
Szkarowski Aleksander (1953- )
(1)
Topolski Zdzisław
(1)
Tołpa Stanisław (1901-1996)
(1)
Tully Iris
(1)
Wiśniewska-Żelichowska Maria
(1)
Zack Dieter
(1)
Zborowski Adam
(1)
Łatowski Leszek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(27)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
1970 - 1979
(1)
1960 - 1969
(1)
1950 - 1959
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(26)
1901-2000
(5)
1945-1989
(4)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(33)
Język
polski
(32)
Odbiorca
Dzieci
(19246)
6-8 lat
(11655)
0-5 lat
(9627)
9-13 lat
(8335)
Młodzież
(4059)
Szkoły zawodowe
(33)
14-17 lat
(3161)
Szkoły wyższe
(1073)
Szkoły podstawowe
(567)
Rodzice
(489)
Szkoły średnie
(362)
Lekarze
(296)
Poziom podstawowy
(208)
Szkoły ponadgimnazjalne
(195)
Nauczyciele
(164)
Dorośli
(137)
18+
(128)
Niewidomi
(125)
Studenci
(121)
Poziom średniozaawansowany
(105)
Prawnicy
(105)
A2 (poziom biegłości językowej)
(96)
Menedżerowie
(96)
B2 (poziom biegłości językowej)
(87)
Przedsiębiorcy
(83)
B1 (poziom biegłości językowej)
(81)
A1 (poziom biegłości językowej)
(77)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(74)
Szkoły muzyczne I stopnia
(59)
Logopedzi
(58)
Psycholodzy
(58)
Gimnazja
(55)
Licea
(55)
Pedagodzy
(47)
Fizjoterapeuci
(45)
Klasa 1.
(41)
Pracownicy naukowi
(40)
Dziewczęta
(38)
Psychoterapeuci
(36)
Adwokaci
(35)
Programiści
(35)
Urzędnicy
(33)
Księgowi
(32)
Radcy prawni
(31)
Sędziowie
(31)
Technikum
(31)
Terapeuci zajęciowi
(29)
Klasa 2.
(28)
Lekarze rodzinni
(28)
Pracodawcy
(28)
Szkoły ponadpodstawowe
(27)
Kobieta
(26)
Bibliotekarze
(24)
Klasa 3.
(24)
Klasa 7.
(23)
Pediatrzy
(23)
C1 (poziom biegłości językowej)
(22)
Inżynierowie
(22)
Klasa 8.
(21)
Poziom niższy średniozaawansowany
(21)
Ratownicy medyczni
(21)
Klasa 4.
(20)
Nauczyciele akademiccy
(20)
Poziom zaawansowany
(20)
Aplikanci
(19)
Doradcy podatkowi
(19)
Przedszkola
(19)
Chorzy
(18)
Psychiatrzy
(18)
Inżynierowie budownictwa
(17)
Specjaliści ds. marketingu
(17)
Terapeuci
(17)
Uczniowie
(17)
Cudzoziemcy
(16)
Nauczyciele języka polskiego
(16)
Niedowidzący
(16)
A1 poziom biegłości językowej
(15)
Klasa 5.
(15)
Pielęgniarki
(15)
Prokuratorzy
(15)
Dietetycy i żywieniowcy
(14)
Dziennikarze
(14)
Nauczanie początkowe
(14)
Poziom rozszerzony
(14)
Specjaliści ds. kadr
(14)
Szkoły artystyczne
(14)
Szkoły muzyczne II stopnia
(14)
8-9 lat
(13)
Chirurdzy
(13)
Chłopcy
(13)
Grupa wiekowa 9-13 lat
(13)
Klasa 6.
(13)
Położne
(13)
Ekonomiści
(12)
Grupa wiekowa 6-8 lat
(12)
Klasa 4
(12)
Policjanci
(12)
Szkoły policealne
(12)
9-13
(11)
Architekci
(11)
Temat
BHP
(7)
Fryzjerstwo
(7)
Prawo pracy
(5)
Elektrotechnika
(3)
Rachunkowość
(3)
Samochody
(3)
Elektronika
(2)
Instalacje elektryczne
(2)
Księgowość
(2)
Bezpieczeństwo procesów przemysłowych
(1)
Botanika
(1)
Budownictwo
(1)
Chemia
(1)
Chemiczna analiza jakościowa
(1)
Ciepłownictwo
(1)
Egzaminy zawodowe
(1)
Farmakognozja
(1)
Farmakologia
(1)
Frezarka
(1)
Frezowanie
(1)
Gastronomia
(1)
Hotelarstwo
(1)
Kosmetologia
(1)
Kosmetyka
(1)
Leki
(1)
Makijaż
(1)
Manikiur i pedikiur
(1)
Masaż
(1)
Maszyny
(1)
Materiały budowlane
(1)
Montaż
(1)
Opieka długoterminowa
(1)
Opiekunowie medyczni
(1)
Paleontologia
(1)
Pierwsza pomoc
(1)
Postać leku
(1)
Recepta
(1)
Rysunek techniczny
(1)
Sieć cieplna
(1)
Skóra (anatomia)
(1)
Sprawozdawczość finansowa
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Szkolenie BHP
(1)
Tokarka
(1)
Tokarstwo
(1)
Transport
(1)
Transport kolejowy
(1)
Transport wewnętrzny
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Gatunek
Podręcznik
(26)
Poradnik
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Kompendia i repetytoria
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(19)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(10)
Inżynieria i technika
(9)
Medycyna i zdrowie
(6)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(6)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Architektura i budownictwo
(1)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Transport i logistyka
(1)
33 wyniki Filtruj
Książka
CD
W koszyku
Tytuł oryginału: "Das neue Friseur Buch in Lernfeldern" 2010.
Płyta CD zawiera kolekcję fryzur z "Kuriera Fryzjerskiego" nr 3/2012.
Indeksy.
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu fryzjer i technik usług fryzjerskich. W książce zaprezentowano następujące zagadnienia: - orientacja w zawodzie i kształceniu fryzjera, - powitanie i obsługa klientów, - pielęgnacja włosów i skóry głowy, - polecanie fryzur, - strzyżenie włosów, wykonanie fryzury, -trwała zmiana kształtu włosów, - nieutleniające farby do włosów, farbowanie i rozjaśnianie włosów, - pielęgnacja i upiększanie dłoni i paznokci, - kosmetyka upiększająca, współtworzenie ekonomiki przedsiębiorstwa w salonie fryzjerskim, - kompleksowe usługi fryzjerskie. Na końcu każdego rozdziału zaprezentowano zawodowe słownictwo angielskie, a na końcu podręcznika słownik najważniejszych terminów zawodowych w językach angielskim i niemieckim. [www.azymut.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-687 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Realizuje treści z zakresu kwalifikacji A.19.
Na okładce i stronie tytułowej: Podręcznik technik usług fryzjerskich, fryzjer.
Na okładce : Nowa podstawa programowa.
1. Bezpieczeństwo i higiena pracy fryzjera ; 2. Wstęp do fryzjerstwa ; 3. Aspekty biologiczno-chemiczne we fryzjerstwie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-687 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Nowa podstawa programowa.
Na okładce i stronie tytułowej: Kwalifikacja A.23 ; technik usług fryzjerskich ; podręcznik.
Dla technikum.
1. Historia stylizacji fryzur i jej wpływ na nowoczesne fryzjerstwo ; 2. Podstawy projektowania fryzur ; 3. Kolor i jego zastosowanie we fryzjerstwie ; 4. Projektowanie fryzur.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-687 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej i okładce: Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 243-245. Indeks.
Wprowadzenie do zagadnień bezpieczeństwa i higieny pracy ; Regulacje prawne w zakresie ochrony pracy ; Czynniki zagrożeń zawodowych ; Ergonomia w kształtowaniu warunków pracy ; Kształtowanie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy ; Ochrona przeciwpożarowa ; Pierwsza pomoc w stanach zagrżenia życia i zdrowia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112127 (1 egz.)
Książka
W koszyku
BHP w branży budowlanej / Wanda Bukała, Małgorzata Karbowiak. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, copyright 2016. - 240 stron : ilustracje (głównie kolorowe), fotografie, wykresy ; 24 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Efekty kształcenia wspólne dla branży. Reforma 2012.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 236-238.
Dla uczniów i kursantów kształcących się w zawodach w branży budowlanej.
Regulacje prawne w zakresie ochrony pracy ; Zagrożenia zawodowe w budownictwie oraz metody ich eliminowania i redukcji ; Zagrożenia wynikające z prowadzenia prac budowlanych ; Kształtowanie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w budownictwie ; Zasady bezpiecznego wykonywania pracy w budownictwie ; Wypadki przy pracach budowlanych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-331.45/.46 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bhp w branży hotelarskiej / Janusz Cichy. - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, copyright 2016. - 174 strony : ilustracje (głównie kolorowe), fotografie, rysunki ; 25 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Efekty kształcenia wspólne dla branży. Reforma 2012.
Bibliografia na stronie 172.
Dla uczniów i kursantów kształcących się w zawodach w branży hotelarskiej.
Podstawowe pojęcia z zakresu bhp ; Przepisy prawne w zakresie ochrony pracy ; Zagrożenia zawodowe w branży hotelarskiej ; Zagrożenia wynikające z pracy w branży hotelarskiej ; Kształtowanie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy w hotelu ; Postępowanie w sytuacjach zagrożenia pożarowego ; Zagrożenia terrorystyczne w hotelu ; Pierwsza pomoc w stanach zagrożenia życia i zdrowia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-331.45/.46 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rysunek techniczny maszynowy / Tadeusz Dobrzański. - Wydanie 26., 6 dodruk (PWN). - Warszawa : Wydawnictwo WNT - Wydawnictwo Naukowe PWN, 2019. - 228, [1] strona : rysunki, wykresy ; 29 cm.
Spis norm na stronach 210-225.
Na okładce: Wydanie dwudzieste szóste z aktualnym spisem norm.
Indeks.
Dla studentów wyższych uczelni technicznych, uczniów szkół technicznych oraz personelu inżynieryjno-technicznego zakładów przemysłowych i biur konstrukcyjnych i projektowych.
1. Rodzaje rysunków ; 2. Znormalizowane elementy rysunku technicznego maszynowego ; 3. Konstrukcje geometryczne ; 4. Rzutowanie prostokątne ; 5. Widoki, przekroje i kłady ; 6. Wymiarowanie ; 7. Tolerowanie wymiarów oraz kształtu i położenia ; 8. Oznaczanie chropowatości i falistości powierzchni oraz obróbki cieplnej i powłok ; 9. Wyznaczanie przekrojów brył, linii przenikań i rozwinięć powierzchni brył ; 10. Rysowanie połączeń części maszynowych, sprężyn i uszczelnień ; 11. Rysowanie osi, wałów, łożysk, sprzęgieł i hamulców ; 12. Rysowanie przekładni oraz mechanizmów zębatkowych i zapadkowych ; 13. Schematy mechaniczne, hydrauliczne, pneumatyczne, energetyki cieplnej i techniki próżni ; 14. Rysunki wykonawcze części ; 15. Rysunki złożeniowe ; 16. Wprowadzanie zman na rysunkach ; 17. Rzuty aksonometryczne ; 18. Elementy rysunku elektrycznego, chemicznego i architektoniczno-budowlanego ; 19. Wykresy techniczne ; 20. Gospodarka rysunkowa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-744 (1 egz.)
Książka
W koszyku
BHP w branży gastronomicznej / Piotr Dominik. - Wydanie 3 (2019). - Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2019. - 216 stron : ilustracje (głównie kolorowe), fotografie ; 24 cm.
Na stronie tytułowej i okładce: Efekty kształcenia wspólne dla branży.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 212-215.
Dla uczniów kształcących się w zawodach branży gastronomicznej.
Elementy bezpieczeństwa i higieny pracy ; Prawne regulacje branżowe ; Instytucje i służby działające w zakresie ochrony pracy ; Higiena, opieka zdrowotna i środki ochrony pracowników ; Zagrożenia związane z wykonywaniem zadań zawodowych ; Postępowanie w razie zagrożenia zdrowia i życia ; Zagrożenia bezpieczeństwa żywności ; Bezpieczeństwo żywności ; Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego ; Zasady organizacji stanowisk pracy ; Warunki sanitarno-higieniczne produkcji i ekspedycji potraw ; Bezpieczne funkcjonowanie instalacji technicznych i urządzeń stosowanych w zakładach gastronomicznych ; Ochrona przeciwpożarowa w zakładzie gastronomicznym ; Postępowanie proekologiczne w działalności zakładów gastronomicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-331.45/.46 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poradnik tokarza / Karol Dudik, Eugeniusz Górski. - Wydanie 12, 1. dodruk (PWN) - Warszawa : Wydawnictwo WNT - Wydawnictwo Naukowe PWN, 2016. - 658 stron : Ilustracje, rysunki, wykresy ; 21 cm.
Bibliografia na stronie [639]. Indeks.
Dla operatorów obrabiarek - tokarzy, także dla uczniów zawodowych i średnich szkół mechanicznych oraz nauczycieli.
1. Podstawy tokarstwa ; 2. Noże tokarskie ; 3. Tokarki ; 4. Wyposażenie tokarek ; 5. Toczenie zewnętrznych powierzchni cylindrycznych ; 6. Obróbka otworów na tokarce ; 7. Przecinanie na tokarce ; 8. Toczenie stożków ; 9. Obróbka gwintów ; 10. Toczenie wałków mimośrodowych ; 11. Toczenie kształtowe ; 12. Zataczanie ; 13. Szlifowanie, dogładzanie i docieranie na tokarkach ; 14. Radełkowanie ; 15. Zwijanie sprężyn ; 16. Stanowisko robocze i organizacja pracy ; 17. Bezpieczeństwo i higiena pracy tokarza ; 18. Tablice matematyczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-621 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-14187 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik samodzielnej nauki księgowania / Barbara Gierusz. - Gdańsk : ODDK, 2016. - 539 stron : ilustracje ; 21 cm.
PODSTAWY RACHUNKOWOŚCI: Rachunkowość jako część systemu informacyjnego przedsiębiorstwa ; Zasoby majątkowe i źródła ich finansowania ; Bilans ; Zdarzenia gospodarcze i ich wpływ na składniki bilansu ; Konto księgowe i jego rola w ewidencji operacji gospodarczych ; Dzielenie i łączenie kont ; Wynik finansowy ; Podstawowe zasady prowadzenia rachunkowości ; WYBRANE PROBLEMY RACHUNKOWOŚCI FINANSOWEJ: Środki pieniężne, rachunki bankowe oraz inne krótkoterminowe aktywa finansowe ; Rozrachunki ; Obrót materiałowy i towarowy ; Aktywa trwałe ; Wynagrodzenia ; Ewidencja i rozliczenie kosztów ; Ogólne zasady kalkulacji oraz wycena produkcji niezakończonej ; Ewidencja produktów pracy ; Przychody i koszty związane z ich osiągnięciem ; Podatek dochodowy wpływający na wynik finansowy ; Wynik finansowy i jego podział ; Kapitały (fudusze) zasadnicze i specjalne ; Sprawozdanie finansowe ; Zasady ewidencji księgowej podatku od towarów i usług.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-657 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-657 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pomoc dydaktyczna w nauczaniu podstaw rachunkowości dla uczniów, studentów oraz pracowników służb księgowych.
1. MAJĄTEK I ŹRÓDŁA JEGO FINANSOWANIA. BILANS: 1.1. Aktywa trwałe i obrotowe, 1.2. Kapitały własne i obce, 1.3. Struktura bilansu ; 2. PRZYCHODY I KOSZTY. RACHUNEK ZYSKÓW I STRAT: 2.1. Przychody i koszty a obszary (struktura) działalności przedsiębiorstwa, 2.2. Kalkulacyjny rachunek zysków i strat, 2.3. Rachunek zysków i strat w wariancie porównawczym ; 3. PODZIAŁ I IDENTYFIKACJA OPERACJI GOSPODARCZYCH: 3.1. Operacje bilansowe, 3.2. Operacje wynikowe ; 4. EWIDENCJA OPERACJI NA KONTACH BILANSOWYCH: 4.1. Zakładanie, otwieranie i zamykanie kont, 4.2. Księgowanie operacji gospodarczych, 4.3. Sporządzanie zestawienia obrotów i sald, przygotowanie bilansu ; 5. PODZIELNOŚĆ I ŁĄCZENIE KONT: 5.1. Podział poziomy kont księgowych, 5.2. Podział pionowy kont księgowych, 5.3. Łączenie kont, zasady funkcjonowania kont rozrachunków ; 6. FUNKCJONOWANIE KONT WYNIKOWYCH: 6.1. Ewidencja operacji wynikowych, 6.2. Ustalanie wyniku finansowego metodą księgową, sporządzanie rachunku zysków i strat ; 7. OD BILANSU DO BILANSU: 7.1. Prowadzenie dziennika operacji gospodarczych, 7.2. Księgowość i sprawozdawczość finansowa w ujęciu kompleksowym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-657 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej