Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(3)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 11 (Dębicka 170)
(1)
Autor
Arens-Azevedo Ulrike
(1)
Chorąży Magdalena
(1)
Drzazga Bohdan (1934- )
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Jacórzyński Bohdan
(1)
Kwiatkowski Robert
(1)
Michałowska Elżbieta
(1)
Rohardt Monika
(1)
Starzyńska Feliksa
(1)
Tawska Iwona
(1)
Łuczaj Łukasz (1972- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(2)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Temat
Owoce
(6)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Ciasta
(1)
Deestryfikacja
(1)
Jajka
(1)
Krzewy jagodowe
(1)
Kucharstwo
(1)
Mleko
(1)
Odżywianie
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Produkty i przetwory zbożowe
(1)
Technologia chemiczna organiczna
(1)
Warzywa
(1)
Gatunek
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Indeks.
Co roku przyroda zasypuje nas owocami i warzywami. I już od niepamiętnych czasów ludzie próbują je przechowywać. Dla naszych przodków była to konieczność, jeśli pragnęli spożywać urozmaicone i bogate w witaminy potrawy w miesiącach zimowych. Dziś przyrządzanie przetworów znów jest modne, chociaż robienie zapasów na zimę nie jest konieczne. [Fragment książki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzika kuchnia / Łukasz Łuczaj. - Warszawa : Wydawnictwo Nasza Księgarnia, 2013. - 319, [1] s. : fot. kolor. ; 26 cm.
Na okł. podtyt.: Opisy roślin, przepisy kulinarne, felietony.
Bibliogr. s. 315. Indeks.
To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów "W dziką stronę" [Nasza Księgarnia, 2013]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-99452 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Owoce z lasów i pól / Irena Gumowska. - Wyd. 2. - Warszawa : Watra, 1985. - 190, [2] s. : rys. ; 21 cm.
Indeksy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.11-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Warszawie. Rozprawy Naukowe ; t. 71)
Tyt. i streszcz. także w ang., ros.
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-44605 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-51821 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej