Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(12)
Forma i typ
Książki
(12)
Dostępność
dostępne
(24)
tylko na miejscu
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(3)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(5)
Filia 2 (Fredry 5)
(2)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(2)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(2)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(2)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 9 (Czackiego 5)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(2)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(2)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Jurczak Katarzyna
(2)
Bendyk Edwin (1965- )
(1)
Bocianowski Bohdan (1911-1983)
(1)
Carper Jean
(1)
Emsley John (1938- )
(1)
Gałecka Maria
(1)
Grimm Hans-Ulrich
(1)
Grimm Hans-Ulrich (1955- )
(1)
Kowalak Adam
(1)
Kozłowski Marian
(1)
Molenda Jarosław (1965- )
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pawlikowska Beata (1965- ). W dżungli zdrowia
(1)
Pawłowski Aleksander (nauki medyczne)
(1)
Pszczołowski Konrad
(1)
Stobiński Jerzy
(1)
Słowikowska Joanna (tłumaczka)
(1)
Weryho Maria (1858-1944)
(1)
Żukowski Paweł
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(3)
1970 - 1979
(2)
1900 - 1909
(1)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(12)
Temat
Żywność
(11)
Odżywianie
(5)
Chemia farmaceutyczna
(2)
Leczenie
(2)
Owoce
(2)
Tworzywa sztuczne
(2)
Warzywa
(2)
Alkohol
(1)
Azotany
(1)
Biochemia
(1)
Celuloza
(1)
Chemia
(1)
Chemikalia
(1)
Cholesterol
(1)
Cukier
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Dietetyka
(1)
Dwutlenek węgla
(1)
Gałka muszkatołowa
(1)
Geochemia
(1)
Historia
(1)
Jęczmień
(1)
Kosmetyka
(1)
Metale
(1)
Mikroelementy
(1)
Morwa
(1)
Nauka
(1)
Odzież
(1)
Osobliwości
(1)
Palma daktylowa
(1)
Perfumy i wody toaletowe
(1)
Przemysł chemiczny
(1)
Przyroda
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Rzemiosło
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Technika
(1)
Technologia
(1)
Technologia chemiczna
(1)
Trucizny
(1)
Trzcina cukrowa
(1)
Tłuszcze
(1)
Winorośl
(1)
Zapach
(1)
Zatrucia metalami
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(10)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-46125 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy naprawdę wiesz, co jesz? Dzięki tej książce uświadamiasz sobie, jak wielka jest różnica pomiędzy oficjalną wersją, a tym co naprawdę loduje na Twoim talerzu. Autor otworzy Twoje oczy na produkcję przemysłową pożywienia i jej zaplecze. Jednocześnie ukaże, jak ważne jest, żeby konsumenci się zjednoczyli i walczyli o swoje prawa. Dowiedz się: Jakie kłamstwa są powielane w oglądanych przez Ciebie reklamach ; W jaki sposób kryl można zostać przemieniony we frankfurterki, a z substratu bioodpadów powstaje gulasz ; Dlaczego jedzenie oszukuje zmysły, ale nas nie odżywia ; Kto manipuluje nie tylko Tobą, ale i Twoimi dziećmi, Dlaczego słodziki bywają niezdrowe i co robi cukier w kiełbasie ; Jaki wpływ mają na nas sztuczne aromaty i jak wiele ich jest w tym, co jemy ; Kto odpowiada za epidemię otyłości. Bądź świadomym konsumentem! [Wydaw. Vital, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-66 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Chemie im Essen : Lebensmittel-Zusatzstoffe wie sie wirken, warum sie schaden" 2013.
Bibliogr. s. [315]-350.
Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Odkryj prawdziwe działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów i środków modyfikowanych genetycznie. [Wydaw. Vital, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103703 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Ochrona i Kształtowanie Środowiska)
Bibliogr. s.209-211.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-504 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(W Dżungli Zdrowia / Beata Pawlikowska ; t. 5)
Soczewica i fasola to znakomite źródło białka, migdały i orzechy zwierają dużo magnezu poprawiającego nastrój, kasza jaglana przywraca wewnętrzną równowagę, a peruwiańska kasza guinoa zwiera wszystkie niezbędne aminokwasy. W pestkach naszych polskich jabłek, moreli i brzoskwiń kryje się przeciwrakowa witamina B17, miód ma wiele właściwości leczniczych, a z nasion dzikiej róży robi się najlepszy olejek, którego można używać zamiast kremu do twarzy. To są prawdziwe skarby, o których ludzie już chyba zapomnieli. A przecież są tuż obok, bardzo blisko nas! Od rumianku, czosnku i żurawiny przez kaszę gryczaną i jęczmienny pęczak aż po stewię, yerba mate i awokado. Oto największe, bezcenne skarby naszej cywilizacji. [Burda Publishing Polska, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Indeks.
Chleb - Masło. Margaryna. Sery. Kumys - Kawa. Cykoria - Herbata - Kakao - Cukier - Kawior - Cynamon - Musztarda - Bulion - Wino - Piwo - Ocet - Alkohol. Spirytus. Eter. Arak - Miód. Pierniki. Wosk - Olej. Oliwa. Tran. Łój i inne tłuszcze - Krochmal. Sago. Arrow-root - Wody mineralne. Wody gazowe - Klej. Żelatyna. Agar-agar - Gliceryna - Tytoń - Mydło - Olejki lotne - Farby - Szuwaks - Len i wyroby lniane - Konopie - Bawełna i wyroby bawełniane - Wełna - Jedwab - Filc - Garbarstwo - Szczotki - Cerata. Linoleum - Świece - Zapałki - Węgiel drzewny - Węgiel kamienny - Torf - Nafta - Gaz oświetlający - Oświetlenie elektryczne - Asfalt - Smoła - Siarka - Wapno. Cement - Gips - Soda - Kreda - Guma i piłki - Korek - Szkło - Glina. Cegła. Garncarstwo. Porcelana - Ołóewk - Atrament - Papier - Lak - Tabliczka szyfrowa i szyfer - Igły i szpilki - Blacha i drut - Mosiądz. Tombak. Bronz. Najzylber. Nikiel - Gąbka - Szyldkret - Korale - Perły
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. AD-35849 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 55-56.
Czarny ołów ; Śmiercionośne srebro - rtęć ; Kadm zabija powoli ; Trujący półmetal - arsen ; Metale toksyczne w polu i ogrodzie ; Ratujmy się sami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100947 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-41224 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Historia roślin jadalnych / Jarosław Molenda. - Warszawa : Bellona, cop. 2014. - 245, [2] s., 32 s. tabl. kolor. : il. kolor., fot. ; 22 cm.
Na okł.: Trunki, słodkości i wyrafinowane potrawy z roślin w dziejach człowieka.
Bibliogr. s. 231-[234].
Rośliny odgrywały ważną rolę w dziejach ludzkości, ale istnieją gatunki. które wywarły fundamentalny wpływ na rozwój kultur, narodów czy religii. Te rośliny zmieniły świat, wpływając na bieg historii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-102739 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [323]-337. Indeks.
Jean Carper, znana autorka artykułów i książek o zdrowiu i żywieniu, wykorzystując ostatnie wyniki badań naukowych, ukazuje korzystne właściwości pięćdziesięciu pięciu powszechnie spożywanych pokarmów. Poczynając od bananów, a na ziemniakach kończąc, przedstawia lecznicze działanie każdego z nich i radzi, jak je wykorzystać w walce ze schorzeniami. Oto przykłady zaczerpnięte z książki: *jedzenie kapusty raz dziennie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 66%, *jedna marchewka dziennie zmniejsza zagrożenie rakiem płuc, *porcja ryby dwa razy w tygodniu zmniejsza ryzyko ataku serca, *pół cebuli spożywanej raz dziennie powoduje wzrost cholesterolu HDL nawet o 30% [Vesper, 2008]
Żywność - nowe koncepcje ; Jak pokarmy walczą z chorobami ; Pokarmy: nowoczesny lekospis ; Choroba a żywienie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka dostarcza wiele cennych informacji opisujących właściwości lecznicze i żywieniowe popularnych oraz mniej znanych: warzyw, owoców, ziół, herbat, olejów czy kasz. Dzięki tej książce, Drogi Czytelniku, dowiesz się jak cenne i niezwykłe wartości zdrowotne posiadają na przykład: miód, czosnek, żeń-szeń, aronia, brokuły itd. Poza tym zamieszczonych zostało szereg przepisów kulinarnych o szczególnych walorach leczniczych jak np. soki czy nalewki, dzięki czemu każdy z nas może spróbować złagodzić czy też zwalczyć przeróżne dolegliwości - od zwykłych przeziębień, poprzez problemy z układem krążenia, bóle głowy, nerwowość, cukrzycę, otyłość czy nadciśnienie. Poznajmy pokarmy, które są w stanie poprawić nam nastrój i wygląd, obniżyć poziom stresu i dodać sił witalnych. [www.azymut.pl, 2012]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-615.8 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-577 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-57 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej