Głowacka-Penczyńska Aneta
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
wypożyczone
(1)
Placówka
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2478)
Kozioł Paweł
(2013)
Bekker Alfred
(1661)
Vandenberg Patricia
(1164)
Kotwica Wojciech
(793)
Głowacka-Penczyńska Aneta
(-)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(788)
Kowalska Dorota
(671)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(666)
Doyle Arthur Conan
(642)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(600)
Wallace Edgar
(584)
Zarawska Patrycja (1970- )
(517)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(507)
Cartland Barbara
(492)
Kochanowski Jan
(484)
Shakespeare William (1564-1616)
(471)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(464)
Shakespeare William
(464)
Christie Agatha (1890-1976)
(444)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(444)
Dickens Charles
(440)
Popławska Anna (filolog)
(440)
Buchner Friederike von
(438)
Maybach Viola
(434)
Hackett Pete
(432)
Waidacher Toni
(423)
Prus Bolesław (1847-1912)
(403)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(403)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(399)
Chopin Fryderyk (1810-1849)
(396)
Roberts Nora (1950- )
(396)
Verne Jules
(391)
Fabianowska Małgorzata
(385)
Drewnowski Jacek (1974- )
(376)
Konopnicka Maria
(373)
Twain Mark
(362)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(354)
Steel Danielle (1947- )
(349)
May Karl
(345)
Poe Edgar Allan
(338)
Bach Johann Sebastian (1685-1750)
(336)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(331)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(318)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(308)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(305)
Ludwikowska Jolanta
(302)
Tuwim Julian (1894-1953)
(301)
London Jack
(298)
Rzehak Wojciech (1967- )
(298)
Dönges Günter
(286)
Mahr Kurt
(284)
Boy-Żeleński Tadeusz
(283)
Darlton Clark
(280)
Leśmian Bolesław
(279)
Ewers H.G
(278)
Beethoven Ludwig van (1770-1827)
(271)
Vega Lope de
(265)
Barca Pedro Calderón de la
(264)
Донцова Дарья
(264)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(263)
Trzeciak Weronika
(262)
Kühnemann Andreas
(258)
Sienkiewicz Henryk
(258)
Mozart Wolfgang Amadeus (1756-1791)
(254)
Zimnicka Iwona (1963- )
(254)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(249)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(248)
Krasicki Ignacy
(243)
King Stephen (1947- )
(241)
Francis H.G
(240)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(239)
Montgomery Lucy Maud
(237)
May Karol
(235)
Conrad Joseph
(234)
Austen Jane
(233)
Polkowski Andrzej (1939-2019)
(233)
Goscinny René (1926-1977)
(231)
Vlcek Ernst
(231)
Autores Varios
(229)
Barner G.F
(229)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(228)
Chávez José Pérez
(222)
Ławnicki Lucjan
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(220)
Stevenson Robert Louis
(219)
Oppenheim E. Phillips
(215)
Palmer Roy
(215)
Kraszewski Józef Ignacy
(214)
Wyspiański Stanisław (1869-1907)
(213)
Kochanowski Jan (1530-1584)
(212)
Szulc Andrzej
(212)
Wells H. G
(212)
Balzac Honoré de
(211)
Kipling Rudyard
(211)
Szal Marek
(211)
Voltz William
(211)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(209)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Żywność
(1)
Gatunek
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Streszczeniew języku angielskim przy rozdziałach.
CZ. 1. POKARM W ŚWIETLE ŹRÓDEŁ ARCHEOLOGICZNYCH I HISTORYCZNYCH: Malwina Brachmańska - Mięso jako źródło do badań nad ucztami, określeniem ich znaczenia i pozycją społeczną w Egipcie okresu nagadyjskiego ; Justyna Żychlińska - Zwierzęta w kulturze łużyckiej - między konsumpcją realną a konsumpcją symboliczną ; Jarosław Nowaszczuk - Pliniusz Młodszy o posiłkach w swoich czasach ; Maciej Wiencek - Produkty żywnościowe w późnym antyku na podstawie źródeł monastycznych ; Kamil Kajkowski - Pokarm dla Bogów? Ofiary z pożywienia w obrzędowości Słowian nadbałtyckich doby wczesnego średniowiecza ; Ewa J. Białowąs - Przyprawy i dodatki do potraw stosowane w polskiej kuchni średniowiecznej ; Mateusz P. Modrzycki - Regulacje prawne dotyczące "kultury konsumpcji" w miastach pruskich na tle europejskim - zarys problematyki (XIV-XVI w.) ; Joanna Gierszewska-Barwik - Kawa - trucizna czy lekarstwo? Dawne uwarunkowania społeczno-kulturowe dotyczące leczniczego stosowania kawy i prób jej fałszowania ; Anetta Głowacka-Penczyńska - Piwowarstwo i gorzelnictwo w małych miastach Wielkopolski w XVII wieku ; Daniel Dzienisiewicz, Filip Graliński, Piotr Wierzchoń - Fast food pod longwochronologizacyjną lupą: z historii szybkich posiłków w polszczyźnie pisanej ; Małgorzata Chudzikowska-Wołoszyn - Eraz z Rotterdamu o kategoriach humanistycznego biesiadowania. Na podstawie poradnika De civilitate morum puerilium ; Agnieszka Bywalec - Zalecenia żywieniowe dla chorych i rekonwalescentów od XVI do XVIII wieku w polskich poradnikach medycznych ; Katarzyna Zielińska - Rzecz o jarskich początkach na przykładzie najstarszych i najbardziej popularnych poradników żywieniowych XIX i XX wieku ; Alicja Żuchowska - Zasady żywienia niemowląt w wybranych XIX-wiecznych poradnikach pedagogicznych ; Anita Napierała - Dieta a długowieczność, czyli o makrobiotyce i innych zaleceniach dietetycznych w piśmiennictwie higienicznym XIX wieku ; Grażyna Czerniak, Jolanta Kowalik - Popularyzowanie sztuki kulinarnej na podstawie czasopisma "Kobieta w świecie i w Domu" (w latach 1934-1939) ; Katarzyna Głowania - Przepisy kulinarne w czasopiśmie "NS Frauen-Warte" ; CZ.2. JEDZENIE W ASPEKCIE SPOŁECZNYM: Mateusz Żmudziński - Uwagi na temat jedzenia jako źródła informacji o ludziach i ich kulturze na przestrzeni dziejów ; Dariusz Chyła - Wyżywienie pensjonariuszy przytułków kujawskich w XVI-XVIII wieku ; Hanna Stypa - O chlebie naszym powszednim - motyw chleba w kulturze i języku polskim ; Mariola Tymochowicz - Od obrzędu ku biesiadzie - pożywienie na tradycyjnym i współczesnym weselu (na materiale z woj. lubelskiego) ; Katarzyna Prorok - Dobry bób, kiedy jest głód? Bób w polskiej tradycji ludowej - próba definicji kognitywnej ; Anna Kaczan - Zjedz jęczmień jęczmień! Lecznicze zastosowania zbóż w polskiej tradycji ludowej ; Bogna Derkowska-Kostkowska, Agnieszka Wysocka - Jak na pączki to tylko do Greya. Gdzie i co jadano w dawnej Bydgoszczy ; Monika Milewska - Owoc mango jako symbol myśli Mao Zedonga. Historia pewnego daru ; Jakub Sawicki - Trzy biografie, jeden instytut i praktyczna nauka o żywieniu, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie w latach 1963-1975 na tle tendencji w RFN i NRD ; Marta Studenna-Skrukwa - "Zbiorowo i zdrowo" - kulinaria w radzieckim przekazie propagandowym w latach 1971 – 1975 ; Anna Marcinkiewicz-Kaczmarczyk - Jak zdrowo i ekonomicznie żywić rodzinę w PRL? Wytyczne Ligi Kobiet Polskich dotyczące odżywiania społeczeństwa polskiego w okresie kryzysu gospodarczego lat 80. XX wieku ; Anna M. Kiełbowska - Dobre maniery przy jedzeniu - czy znaczą dziś to samo co dawniej? ; Karolina Cynk - Żywność - jej wybrane aspekty w odbiorze polskich i czeskich studentów ; Justyna Gołębiowska - Social cooking - o potrzebie wspólnego gotowania w komentarzu socjologa ; Dominika Zagrodzka - Kim jest foodie? - próba wstępnej charakterystyki zjawiska foodismu ; Monika Kostaszuk-Romanowska - Gulasz z krokodyla - rzecz o spakietowanych degustacjach turystycznych ; Małgorzata Pietras-Mrozicka - Ból (nie)jedzenia. Bo jedzenie nie zawsze smakuje... Rozważania na temat doświadczania jedzenia w kontekście wybranych chorób ; Olga Słowik - Między chorobą a stylem życia. Anoreksja w interpretacjach feministycznych lat 80. i 90. XX wieku ; Noah Rosenkranz zu Rotenstein - Koszerność jako znak żydowskiej tożsamości ; Małgorzata Staszczak-Ciałowicz - Kod jedzeniowego tabu jako wyraz tożsamości religijnej: studium ideologii postu w erze reformacji ; CZ. 3. POKARM W ŚWIETLE LITERATURY ORAZ SZTUKI NOWOŻYTNEJ I WSPÓŁCZESNEJ: Dominika Dżwinel - Literacki konflikt kulinarny - między sarmackim stołem a oświeceniową kawiarnią ; Renata Gadamska-Serafin - Juliusza Słowackiego autobiografia kulinarna (na podstawie listów do matki) ; Matylda Chrząszcz - Poemat "Obiad" Władimira Filimonowa - wstęp do analizy ; Katarzyna Skulimowska - Osakijska kultura kulinarna w literaturze na przykładzie Meoto Zenzai Ody Sakunosuke ; Anna Pięcińska - Menu żeglarzy - analiza na podstawie tekstów polskich szant ; Barbara Krasińska - "Cukier krzepi" - pokarm w XX-wiecznej reklamie prasowej i plakacie. Wybrane przykłady ; Aleksandra Drzał-Serocka - Co jedzą "ci inni"? Wątki kulinarne stereotypowych przekonań na temat imigrantów we wczesnym kinie amerykańskim ; Monika Błaszczak - Nadmiar jadła i napitku - o "obżarstwie" i "opilstwie" w utworach dramatycznych i spektaklach teatralnych ; Magdalena Grenda - Motyw jedzenia, konsumpcji i ucztowania w działaniach artystycznych poznańskich teatrów niezależnych ; Irena Górska - Jedzenie w perspektywie aisthesis. Między estetyczną przyjemnością a obrzydzeniem i wstrętem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. AF-107019 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej