Gawęcki Jan (1944- )
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Dostępność
wypożyczone
(6)
dostępne
(4)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(5)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(5)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2478)
Kozioł Paweł
(2013)
Bekker Alfred
(1663)
Vandenberg Patricia
(1164)
Kotwica Wojciech
(793)
Gawęcki Jan (1944- )
(-)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(787)
Kowalska Dorota
(671)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(666)
Doyle Arthur Conan
(642)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(600)
Wallace Edgar
(584)
Zarawska Patrycja (1970- )
(517)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(505)
Cartland Barbara
(492)
Kochanowski Jan
(484)
Shakespeare William (1564-1616)
(471)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(463)
Shakespeare William
(462)
Christie Agatha (1890-1976)
(444)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(443)
Dickens Charles
(440)
Popławska Anna (filolog)
(440)
Buchner Friederike von
(438)
Maybach Viola
(434)
Hackett Pete
(432)
Waidacher Toni
(423)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(403)
Prus Bolesław (1847-1912)
(402)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(399)
Roberts Nora (1950- )
(397)
Chopin Fryderyk (1810-1849)
(396)
Verne Jules
(391)
Fabianowska Małgorzata
(385)
Drewnowski Jacek (1974- )
(376)
Konopnicka Maria
(373)
Twain Mark
(362)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(354)
Steel Danielle (1947- )
(349)
May Karl
(345)
Poe Edgar Allan
(339)
Bach Johann Sebastian (1685-1750)
(336)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(331)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(318)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(308)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(305)
Ludwikowska Jolanta
(305)
Tuwim Julian (1894-1953)
(301)
London Jack
(298)
Rzehak Wojciech (1967- )
(298)
Dönges Günter
(286)
Mahr Kurt
(284)
Boy-Żeleński Tadeusz
(283)
Darlton Clark
(280)
Leśmian Bolesław
(279)
Ewers H.G
(278)
Beethoven Ludwig van (1770-1827)
(271)
Vega Lope de
(265)
Barca Pedro Calderón de la
(264)
Донцова Дарья
(264)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(263)
Trzeciak Weronika
(262)
Kühnemann Andreas
(258)
Sienkiewicz Henryk
(257)
Mozart Wolfgang Amadeus (1756-1791)
(254)
Zimnicka Iwona (1963- )
(254)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(249)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(247)
Krasicki Ignacy
(243)
King Stephen (1947- )
(241)
Francis H.G
(240)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(239)
Montgomery Lucy Maud
(237)
Conrad Joseph
(234)
Austen Jane
(233)
Polkowski Andrzej (1939-2019)
(233)
Goscinny René (1926-1977)
(231)
Vlcek Ernst
(231)
May Karol
(230)
Autores Varios
(229)
Barner G.F
(229)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(228)
Chávez José Pérez
(222)
Ławnicki Lucjan
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(220)
Stevenson Robert Louis
(219)
Oppenheim E. Phillips
(215)
Palmer Roy
(215)
Kraszewski Józef Ignacy
(213)
Szulc Andrzej
(213)
Wyspiański Stanisław (1869-1907)
(213)
Kochanowski Jan (1530-1584)
(212)
Wells H. G
(212)
Balzac Honoré de
(211)
Kipling Rudyard
(211)
Szal Marek
(211)
Voltz William
(211)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(209)
Rok wydania
2000 - 2009
(8)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(7)
Temat
Odżywianie
(7)
Żywność
(4)
Zdrowie publiczne
(2)
Choroby ludzi
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywienie dojelitowe
(1)
Żywienie pozajelitowe
(1)
Gatunek
Podręczniki
(3)
Podręczniki akademickie
(2)
Podręcznik
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki terminologiczne
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 451.
I. WSTĘP: 1. Pojęcie zdrowia ; 2. Relacje między między żywnością, żywieniem i zdrowiem. II. ŻYWNOŚĆ: 1. Definicje i podział produktów żywnościowych ; 2. Jakość żywności i jej uwarunkowania ; 3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności ; 4. Biotechnologia w produkcji żywności ; 5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie ; 6. Znakowanie żywności ; 7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności. III. ŻYWIENIE: 1. Istota racjonalnego żywienia ; 2. Podstawowe składniki pożywienia ; 3. Żywność jako źródło składników odżywczych ; 4. Trawienie i przyswajanie pożywienia ; 5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia ; 6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna ; 7. Żywienie dietetyczne ; 8. Interakcje leków ze składnikami żywności. IV. ZDROWIE: 1. Biologiczne podstawy zdrowia ; 2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych ; 3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka ; 4. Inne zagrożenia dla zdrowia ; 5. Instrumenty polityki prozdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. A-Inf.-61
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. Wyp-61
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6.- 61-Czyt (1 egz.)
Książka
W koszyku
T. 2 pt.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego ; T. 3 pt.: Żywienie czlowieka a zdrowie publiczne.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Elementy fizjologii i biochemii ; Energia ; Składniki odżywcze ; Żywność - wartość odżywcza i jakość zdrowotna ; Racjonalizacja żywienia ludności ; Ocena żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-93512/t.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
T. 1 pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu, t. 2 pt.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
I. ŻYWIENIE W SYSTEMIE OCHRONY ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA: 1. Zdrowie i jego uwarunkowania ; 2. Żywność i żywienie a zdrowie ; 3. Epidemiologia żywieniowa ; 4. Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej ; 5. Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie ; 6. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych ; 7. Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji. II. UWARUNKOWANIA SPOSOBU ŻYWIENIA SIĘ SPOŁECZEŃSTWA: 1. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji ; 2. Czynniki klimatyczne a sposób żywienia ; 3. Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia ; 4. Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa ; 5. Czynniki społeczne a żywność i żywienie ; 6. Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia ; 7. Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe. III. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI I JEJ EFEKTY: 1. Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania ; 2. Upowszechnianie wiedzy o żywieniu ; 3. Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu ; 4. Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa ; 5. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywiania i stanu zdrowia ludności. IV. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA: 1. Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny ; 2. Bioterroryzm żywnościowy ; 3. Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspeckie międzynarodowym ; Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności ; 4. Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żwyności ; 5. Żywienie a zdrowie społeczne w perspektywie XXI wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
T. 1 pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu ; T. 2 pt.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
I. ŻYWIENIE W SYSTEMIE OCHRONY ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA: Zdrowie i jego uwarunkowania ; Żywność i żywienie a zdrowie ; Epidemiologia żywieniowa ; Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej ; Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie ; Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych ; Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji. II. UWARUNKOWANIA SPOSOBU ŻYWIENIA SIĘ SPOŁECZEŃSTWA: Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji ; Czynniki klimatyczne a sposób żywienia ; Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia ; Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa ; Czynniki społeczne a żywność i żywienie ; Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia ; Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe. III. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI I JEJ EFEKTY: Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania ; Upowszechnianie wiedzy o żywieniu ; Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu ; Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa ; Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywiania i stanu zdrowia ludności. IV. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA: Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny ; Bioterroryzm żywnościowy ; Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspeckie międzynarodowym ; Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności ; Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żwyności ; Żywienie a zdrowie spoęłczne w perspektywie XXI wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-93512/t.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
I. WSTĘP: 1. Człowiek i jego pokarm; 2. Historia nauki o żywieniu; 3. Cele i zadania nauki o żywieniu; 4. Problemy żywieniowe świata i organizacje międzynarodowe, II. ELEMENTY FIZJOLOGII I BIOCHEMII: 1. Spożywanie pokarmu - mechanizmy regulacyjne; 2. Budowa układów związanych z przyswajaniem pokarmu; 3. Trawienie i wchłanianie; 4. Katabolizm i anabolizm, III. ENERGIA: 1. Potrzeby energetyczne organizmu; 2. Wartość energetyczna pożywienia; 3. Bilans energii - kontrola masy ciała, IV. SKŁADNIKI ODŻYWCZE: 1. Węglowodany; 2. Tłuszcze; 3. Białka; 4. Składniki mineralne; 5. Witaminy, V. ŻYWNOŚĆ - WARTOŚĆ ODŻYWCZA I JAKOŚĆ ZDROWOTNA: 1. Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza; 2. Zmiany wartości odżywczej podczas przechowywania i przetwarzania żywności; 3. Wzbogacanie żywności; 4. Tabele składu i wartości odżywczych żywności oraz informacja żywieniowa na opakowaniu; 5. Dodatki do żywności; 6. Zanieczyszczenia i substancje antyodżywcze w żywności; 7. Jakość zdrowotna żywności i jej ochrona, VI. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI: 1. Żywienie a informacja genetyczna człowieka; 2. Normy żywieniowe; 3. Żywienie a zwyczaje kulturowe; 4. Planowanie żywienia; 5. Upowszechnianie wiedzy o żywieniu. Zalecenia żywieniowe, VII. OCENA ŻYWIENIA: 1. Ocena wyżywienia; 2. Ocena stanu odżywienia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-Inf.-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
T. 1 pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywnieniu ; T. 3 pt.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia ; Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób ; Żywienie pozajelitowe i dojelitowe ; Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-93512/t.2 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej