Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(27)
Forma i typ
Książki
(27)
Poradniki i przewodniki
(11)
Publikacje fachowe
(6)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje naukowe
(4)
Dostępność
dostępne
(25)
wypożyczone
(7)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(10)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(8)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(8)
Autor
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Ciborowski Artur
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Wentz Izabella
(2)
Albrecht Piotr
(1)
Białkowska Magdalena
(1)
Cabalska Barbara
(1)
Campbell Emily
(1)
Czumakow Ewa (1956- )
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Grochowska Urszula (medycyna)
(1)
Hasik Jan Marian (1922-2001)
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Kierebiński Czesław
(1)
Laughin Andrew
(1)
Longo Valter (1967- )
(1)
Majewski Marcin (dietetyk)
(1)
Marciniak Michał (dietetyk)
(1)
Mielus Monika
(1)
Nowosadzka Maria
(1)
Pańkowska Ewa
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Rogowska Gabriela
(1)
Sands Dorota
(1)
Sobolewska Agnieszka
(1)
Spodaryk Mikołaj (pediatra)
(1)
Stachowska Ewa (1966- )
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szopa Iwona (tłumaczka)
(1)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(1)
Wolańska-Buzalska Diana
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(14)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(2)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(17)
1901-2000
(2)
Kraj wydania
Polska
(26)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(25)
Odbiorca
Lekarze
(5)
Dietetycy i żywieniowcy
(3)
Szkoły wyższe
(3)
Dietetycy
(2)
Lekarze specjaliści
(1)
Temat
Żywienie chorych
(24)
Dietetyka
(11)
Odżywianie
(6)
Leczenie żywieniowe
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Choroby dziecięce
(3)
Cukrzyca
(3)
Dziecko chore
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Żywienie dojelitowe
(3)
Choroba Hashimoto
(2)
Choroby ludzi
(2)
Leczenie dietą
(2)
Tarczyca
(2)
Żywienie pozajelitowe
(2)
Ajurweda
(1)
Choroba Leśniowskiego-Crohna
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby tarczycy
(1)
Chorzy z chorobą Alzheimera
(1)
Cukrzycy
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko
(1)
Długowieczność
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Insulinooporność
(1)
Jelita
(1)
Kucharstwo
(1)
Leczenie
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Mukowiscydoza
(1)
Nerki
(1)
Nieswoiste zapalenia jelit
(1)
Nowotwór
(1)
Post
(1)
Tłuszcze
(1)
Witaminy
(1)
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
(1)
Współwystępowanie chorób
(1)
Węglowodany
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(1)
Żywienie sztuczne
(1)
Żywność
(1)
Żywność wzbogacona
(1)
Gatunek
Poradnik
(9)
Przepisy kulinarne
(7)
Podręcznik
(6)
Podręczniki akademickie
(3)
Jadłospis
(1)
Monografia
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(19)
Kulinaria
(5)
Edukacja i pedagogika
(2)
Styl życia, moda i uroda
(1)
27 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Żywienie a zdrowie / Czesław Kierebiński, Zofia Godlewska. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1986. - 127, [1] s., [24] s. tabl. : il. kolor., wykr. ; 21 cm.
(Zdrowie dla Wszystkich)
Bibliogr. s. [128].
Wpływ żywienia na zdrowie ; Aktywność fizyczna a zdrowie ; Podstawy racjonalnego żywienia ; Żywienie rodziny ; Żywienie dietetyczne ; Prawidłowe przygotowywanie potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100334 (1 egz.)
Książka
W koszyku
T. 1 pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywnieniu ; T. 3 pt.: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Praktyczne wskazówki do prawidłowego żywienia w różnych okresach życia ; Rola żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób ; Żywienie pozajelitowe i dojelitowe ; Praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-93512/t.2 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Wydanie 1. - 2. dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-615.8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-107544 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa Marian Grzymisławski. - Wydanie 1 - 1. dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIII, [1], 593, [1] strona : ilustracje, fotografia, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Dla studentów dietetyki, dietetyków i lekarzy praktyków.
1. Fizjologia układu pokarmowego. Hormonalna kontrola pobierania pokarmu ; 2. Żywienie dzieci i młodzieży ; 3. Dietoprofilaktyka i dietoterapia gerontologiczna ; 4. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących ; 5. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego ; 6. Żywienie w cukrzycy ; 7. Leczenie dietetyczne otyłości ; 8. Problematyka diagnozowania i leczenia dietetycznego pacjentów niedożywionych ; 9. Postępowanie dietetyczne w zaburzeniach odżywiania ; 10. Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych ; 11. Żywienie w chorobach nerek ; 12. Żywienie w chorobach układu krążenia ; 13. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach skóry ; 14. Żywienie osób z nadwrażliwością pokarmową ; 15. Podstawy żywienia klinicznego ; 16. Prebiotyki, probiotyki, suplementy diety i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-Podr.61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukrzyca : personalizacja terapii i opieki nad pacjentem / redakcja naukowa Ewa Pańkowska. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017. - 361, [1] strona : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy niektórych rozdziałach. Indeks.
Cz. I. WYBRANE ZAGADNIENIA Z DIABETOLOGII, PEDIATRII I PSYCHOLOGII KLINICZNEJ: 1. Definicja, klasyfikacja cukrzycy i zapadalności na cukrzycę typu 1 ; 2. Autoagresja w cukrzycy typu 1. Polimorfizm procesów autoimmunologicznych ; 3. Dynamika progresji cukrzycy typu 1 od jej rozpoznania. Monitorowanie sekrecji C-peptydu ; 4. Podstawy insulinoterapii ; 5. Żywienie w cukrzycy - zalecenia i rekomendacje ; 6. Zachowania żywieniowe dzieci i młodzieży w kontekście zaleceń dotyczących odżywiania w cukrzycy typu 1 - wyzwania dla profesjonalisty ; 7. Monitorowanie rozwoju fizycznego dziecka w kontekście jego zapotrzebowania na energię i ważne składniki odżywcze ; 8. Rozwój somatyczny w przebiegu cukrzycy ; 9. Hipoglikemia ; 10. Najczęstsze endokrynopatie w cukrzycy typu 1 w wieku rozwojowym ; 11. Najczęstsze choroby autoimmunizacyjne w cukrzycy typu 1 ; 12. Celiakia a cukrzyca ; 13. Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego ; 14. Najczęstsze choroby pasożytnicze przewodu pokarmowego ; 15. Zaburzenia psychiczne w cukrzycy ; 16. Cukrzyca, choroba przewlekła - wybrane zagadnienia psychologiczne ; Cz. II. STUDIUM PRZYPADKÓW I HISTORIE OSÓB CHORUJĄCYCH NA CUKRZYCĘ: 17. Hipoglikemia jako wiodący objaw utrudniający codzienne funkcjonowanie pacjenta z cukrzycą typu 1 ; 18. Nadmierna masa ciała i nieprawidłowy rozwój fizyczny ; 19. Hiperglikemia i wahania glikemii jako objaw i stan codziennych trudności, z którymi zmagają się osoby chorujące na cukrzycę ; 20. Opisy różnych i często klinicznie istotnych problemów występujących w przebiegu cukrzycy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105311 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej