364179
Książka
W koszyku
1. Smak ; 2. Węch ; 3. Wzrok ; 4. Słuch ; 5. Dotyk ; 6. Nastrój w czasie posiłku ; 7. Jedzenie w towarzystwie ; 8. Jedzenie na pokładzie samolotu ; 9. Pamiętny posiłek ; 10. Posiłek spersonalizowany ; 11. Posiłek doznaniowy ; 12. Posiłek cyfrowy ; 13. Powrót do futurystów.
Gastrofizyka to nowa dziedzina wiedzy zapoczątkowana przez profesora Charlesa Spence'a, łącząca psychologię, neuronaukę i projektowanie. Opierając się na dwóch dekadach badań poświęconych niezwykłym związkom łączącym nasze zmysły, Spence pokazuje, jak doświadczyć nowych doznań kulinarnych. Jak najpełniej wykorzystać każdy posiłek, skupiając się na tym, co jemy, ale przede wszystkim na tym, o czym wtedy myślimy. W swojej książce Spence opisuje każdy zmysł i posiłek, aby przedstawić dziesiątki czynników "spoza talerza" wpływających na doznania towarzyszące jedzeniu: ciężar sztućców, umieszenie talerza, muzyka w tle i wiele innych. Pokazuje również, jak firmy spożywcze i najlepsze restauracje na świecie wykorzystują nowoczesne technologie i jak to prawdopodobnie wpłynie na nasze jedzenie w przyszłości.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-106445 (1 egz.)
Strefa uwag:
Tytuł oryginału: Gastrophysics, 2017
Uwaga ogólna
Tytuł oryginału: "Gastrophysics" 2017.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej