Konserwacja żywności
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
Placówka
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Autor
Lundén Theres (1979- )
(1)
Moskal Maria
(1)
Shirbidova Tatiana
(1)
Temple Nicola
(1)
Wojciechowska Ewa (tłumaczka)
(1)
Wätterbäck Johannes (1971- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Kobieta
(5267)
Literatura polska
(4589)
Płyty gramofonowe
(4556)
Polska
(3980)
Przyjaźń
(3698)
Konserwacja żywności
(-)
Rodzina
(3687)
II wojna światowa (1939-1945)
(3078)
Poezja polska
(2593)
Miłość
(2570)
Relacje międzyludzkie
(2457)
Zwierzęta
(2404)
Powieść polska
(2389)
Tajemnica
(2138)
Powieść amerykańska
(1979)
Wojsko
(1922)
Muzyka polska
(1921)
Filozofia
(1880)
Magia
(1880)
Pisarze polscy
(1789)
Język polski
(1667)
Dziewczęta
(1568)
Żydzi
(1542)
Pamiętniki polskie
(1477)
Rodzeństwo
(1450)
Nastolatki
(1344)
Śledztwo i dochodzenie
(1314)
Uczniowie
(1305)
Kultura
(1302)
Życie codzienne
(1254)
Literatura
(1198)
Małżeństwo
(1173)
Polacy za granicą
(1173)
Polityka
(1168)
Dzieci
(1122)
Powieść angielska
(1120)
Sztuka
(1069)
Uczucia
(1057)
Psy
(1050)
Publicystyka polska
(1004)
Władcy
(998)
Wsie
(996)
Ludzie a zwierzęta
(988)
Muzyka niemiecka
(982)
Teatr polski
(969)
Trudne sytuacje życiowe
(952)
Nauka
(948)
Literatura dziecięca polska
(940)
Historia
(902)
Duchowieństwo katolickie
(892)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(880)
Powieść obyczajowa amerykańska
(876)
Literatura młodzieżowa polska
(868)
Boże Narodzenie
(860)
Zabójstwo
(858)
Arystokracja
(856)
Chłopcy
(846)
Opowiadanie polskie
(839)
Turystyka
(825)
Koty
(818)
Kościół katolicki
(816)
Politycy
(816)
Policjanci
(802)
Sekrety rodzinne
(798)
Dziecko
(789)
Dziennikarze
(783)
Podróże
(735)
Polityka międzynarodowa
(719)
Szlachta
(718)
Postawy
(717)
Wychowanie w rodzinie
(715)
Osoby zaginione
(708)
Prywatni detektywi
(706)
Wybory życiowe
(701)
Uprowadzenie
(689)
Opowiadanie dziecięce przygodowe
(677)
Młodzież
(669)
Prawo
(668)
Przestępczość zorganizowana
(667)
Wojna
(659)
Przedsiębiorstwo
(652)
Poszukiwania zaginionych
(651)
Muzyka
(644)
Etyka
(642)
Miasta
(642)
Religia
(642)
Wychowanie
(636)
Społeczeństwo
(633)
Nauczyciele
(631)
Dramat polski
(629)
Relacja romantyczna
(626)
Topografia
(620)
Matki i córki
(618)
Walka dobra ze złem
(617)
Sztuka polska
(604)
Chrześcijaństwo
(603)
Mężczyzna
(602)
Powieść obyczajowa polska
(598)
Szkolnictwo
(585)
Ruch oporu
(581)
Muzyka rozrywkowa polska
(579)
Gatunek
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Kulinaria
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Seria #Nauka)
Tytuł oryginału: "Best before : the evolution and future of processed food" 2018.
Bibliografia, netografia na stronach [283]-293. Indeks.
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. [Bo.wiem, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Najlepsi na świecie szefowie kuchni sami hodują rośliny, których używają, przyrządzając swoje wybitne potrawy. Teraz możesz do nich dołączyć z kompleksowym przewodnikiem po sezonowej kuchni. Jak uprawiać zioła, pomidory, szczypior i wiele innych warzyw, żeby mieć najlepsze zbiory? Jak przechowywać warzywa i owoce, żeby nie straciły niebywałego smaku jesieni, zapachu lata czy wiosennej świeżości? I w końcu, jak połączyć najlepsze jakościowo produkty pochodzące z własnego warzywnika lub od lokalnych dostawców, żeby stworzyć smaczne i proste potrawy? Odkryj na nowo sezonową kuchnię i przygotuj: - wyraziste kimchi, - wyborną pastę z fety i tymianku, - makaron z kremowym sosem z jarmużu, - zupę z chrzanową śmietanką, - kremową pastę baba ghanoush i wiele innych potraw, które zachwycą twoją rodzinę i przyjaciół. Zbierz, przechowaj, zjedz to zdecydowanie więcej niż poradnik ogrodniczy czy zwykła książka kucharska. To przepięknie ilustrowany, bogaty przewodnik po smakach i zapachach darów natury, które tak łatwo można wyhodować, zakonserwować i zmienić w ekscytujące kulinarne doznania. [Znak Koncept, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-112662 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej