Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
Placówka
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(6)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Autor
Chałupnik Agata (1972- )
(1)
Drzał-Sierocka Aleksandra
(1)
Eichler Anna
(1)
Jarecka Urszula (socjolog)
(1)
Kawalec Magdalena
(1)
Kostkiewiczowa Teresa (1936- )
(1)
Kowalczyk Bartosz
(1)
Szpakowska Małgorzata (1940- )
(1)
Walczak Karol (1987- )
(1)
Wieczorkiewicz Anna (1962- )
(1)
Wrangham Richard W. (1948- )
(1)
Zdrowicka-Wawrzyniak Magdalena
(1)
Łuszczykiewicz Piotr (1964- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(5)
portugalski
(1)
Temat
Odżywianie
(6)
Erotyzm
(2)
Antropologia filozoficzna
(1)
Antropologia społeczna
(1)
Ciało ludzkie w filozofii
(1)
Collegium Nobilium Pijarów (Warszawa)
(1)
Dziedzictwo kulturowe
(1)
Etyka
(1)
Gender
(1)
Gotowanie
(1)
Higiena
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kobieta
(1)
Kucharstwo
(1)
Kultura
(1)
Kultura dworska
(1)
Miasta
(1)
Miłość
(1)
Ojcostwo
(1)
Piękno
(1)
Przyjemność
(1)
Szczęście
(1)
Szkolnictwo
(1)
Teatr
(1)
Tożsamość płciowa
(1)
Widowiska
(1)
Śmierć
(1)
Środki masowego przekazu
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1901-2000
(2)
2001-
(2)
1601-
(1)
1601-1700
(1)
1701-
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
Temat: miejsce
Europa
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Literatura polska
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-94529 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Kontinuum)
Mat. z konf. pt.:"(Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku", która odbyła się w 2013 r.
W cop. r. wyd.: 2013.
Indeks.
Wstęp ; Jeść! Kulturowe konteksty jedzenia (zapis debaty) ; CZ. I JEDZENIE W (NIE)ŚWIADOMOŚCI: Praca w domu czy w gospodarstwie: wartościowanie zajęć domowych kobiet wiejskich ; Zmierzch epoki tradycyjnego tradycyjnego konsumenta, czyli wspólne zakupy ekologicznej żywności kształtują tożsamość społeczną młodych Polaków. Odradzający się ruch żywieniowy kooperatyw spożywczy w Polsce - przykład Warszawy ; Marnotrawstwo żywności. Zarys podstawowych uwarunkowań ekonomicznych i kulturowych ; Uważne jedzenie jako forma praktyki duchowej i filozofia codzienności ; CZ. II KONTEKSTY WYBRANYCH REPREZENTACJI JEDZENIA W KULTURZE WSPÓŁCZESNEJ: Wszystko czerwone. Coca-cola, PRL i kino polskie ; Sztuka kulinarna postczłowieka, czyli bioartystyczne Master Chef ; Blogowi profesjonaliści w kuchni, czyli o energii społecznej przełożonej na internetowe statystyki ; "Baby do garów!", czyli feminizm od kuchni. Kulinaria w perspektywie genderowej ; Kucharz na szklanym ekranie, czyli o różnorodnych obliczach programów kulinarnych ; CZ. III MIĘDZY ETYKĄ A FILOZOFIĄ, MIĘDZY PRAGNIENIEM A POTRABĄ: Sprawstwo w obliczu granicznego doświadczenia głodu w lagrze - niemoralność heroicznej etyki ; Filozofia kanibalizmu ; "Food film" na opak. Artystyczny wymiar jedzenia w filmach "Wielkie żarcie", "Super Size Me" oraz "Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-102209 (1 egz.)
Książka
W koszyku
ROZDZIAŁY LUB ARTYKUŁY TEJ KSIĄŻKI SKATALOGOWANO POD WŁASNYMI TYTUŁAMI. DOSTĘPNE POD TYTUŁEM PRACY ZBIOROWEJ.
Bibliogr. przy pracach.
CZ. I: SWOJSKIE PRZESTRZENIE SMAKU – DOM, REGION, ŚWIAT: SMAK DZIECIŃSTWA, SMAK DOMU: Magdalena Radkowska-Walkowicz: Mleko matki. Wstęp do antropologii jedzenia dla najmłodszych ; Ewa Maciejewska-Mroczek: „Bobas lubi wybór”? Kompetencje, ryzyko i upodmiotowienie, czyli o współczesnych metodach żywienia małych dzieci ; Joanna Mroczkowska: Gospodyni, matka, uzdrowicielka. Rola kuchni w kształtowaniu tożsamości współczesnych kobiet wiejskich ; Urszula Jarecka: Luksusowe smaki w doświadczeniu codziennym i retoryce potocznej ; SMAKI LOKALNOŚCI: Elżbieta Rybicka: Kuchnia, mapa, mit środkowoeuropejski (wokół Cafe Museum Roberta Makłowicza) ; Ewa Kopczyńska: Stare i nowe smaki lokalnego wina: o lubuskiej winorośli, winnicach i winiarzach ; Blanka Brzozowska: Zjadanie miasta – doświadczenie przestrzeni miejskiej w perspektywie nowych praktyk kulinarnych ; Włodzimierz Karol Pessel: Kulturoznawca w poszukiwaniu smaków Warszawy ; Małgorzata Owczarska: Ma’a tahiti, brzuch, tożsamość i świat postkolonialny ; Urszula Markowska-Manista: Tęsknota za wielbłądzim mlekiem. Gorzki smak wojny i pomocy żywnościowej w Rogu Afryki – przypadek Somalii i Dadaab ; CZ II: SMAK W PRZESTRZENI SYMBOLICZNEJ – PRAKTYKI KULINARNE W MEDIACH: WYOBRAŹNIA KULINARNA I PRAKTYKA SMAKU: Anna Wieczorkiewicz: O wyobraźni kulinarnej i aporiach jedzenia. Kultura uwikłana w konsumpcję ; Anna Wieczorkiewicz, Magdalena Marek: Przyprawianie życia smakiem. Sympatycy slow food w poszukiwaniu dobrego życia ; Agata Bachorz: Jedzenie „prawdziwe” i „nieprawdziwe”? Kategoria autentyczności w internetowym dyskursie kulinarnym ; Katarzyna Stańczak-Wiślicz: Kryzysowe praktyki kulinarne w Polsce lat 80. XX wieku na łamach owczesnej prasy kobiecej ; PERFORMANCE SMAKU: Monika Kostaszuk-Romanowska: Praktyki kulinarne we wspołczesnym teatrze polskim ; Marta Brzezińska: W poszukiwaniu filmowej kuchni totalnej – od Gabriela Axela do Petera Greenawaya ; Anna Wieczorkiewicz: „Kraj, alkohol, system i ludzie”. Alkohol w komediach filmowych PRL-u ; Małgorzata Nieszczerzewska: Nie tylko kwestia smaku. O estetyce fotografii kulinarnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-102763 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Wiedza o Kulturze)
Bibliogr. przy rozdz.
Tekst częśc. tł. z różnych jęz.
CIAŁO W KULTURZE. I. Dół materialno-cielesny ; II. Jedzenie i sztuka kulinarna ; III. Uroda i sprawność ; IV. Choroba i zdrowie ; V. Tożsamość płciowa ; VI. Seks i seksualność ; VII. Miłość ; VIII. Ciało poza ciałem ; IX. Umieranie i śmierć.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-92278 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp.Muz.Księg 1925 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy pracach.
Publikacja finansowana ze środków statutowych Wydziału Pedagogczno-Artstycznego w Kaliszu
Streszczenie w języku angielskim przy pracach.
I. Waldemar Kuligowski, Zgniły pochrzyn i święte psy. Kształtowanie się antropologicznej refleksji nad jedzeniem jako praktyką kulturową ; Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak, Gotowanie na ekranie. Słów kilka o nieustającej popularności programów kulinarnych w telewizji ; Dominika Narożna, Co jeść? – telewizyjne audycje na temat żywienia. Studium przypadku ; Magdalena Szulc, Cooking is the new black, czyli przepis na najmodniejszy post w blogosferze ; Marta Miaskowska, Wideo w mediach społecznościowych – substytut relacji międzyludzkich czy nowa rzeczywistość? ; Ramona Ślusarczyk, Katarzyna Kopecka-Piech, Instagram jako technologia intruzywna i „epistemiczna tapeta”. Mediatyzacja życia codziennego w obszarze tzw. zdrowego odżywiania ; Sebastian Latocha, Retoryka zdrowia. Jedzenie i magia na łamach „Men’s Health”. Portret (z negatywu) samopoczucia współczesnego mężczyzny ; Robert Grochowski, Zasady i normy przekazu komunikatu reklamowego środków spożywczych (żywieniowych), a prawa człowieka ; Bartosz Kowalczyk, Wielki głód albo jak smakuje ludzka wątroba ; Samanta Kowalska, Kuchnia smaków przyprawiona paragrafem. Ochrona dziedzictwa kulinarnego – wybrane aspekty prawno międzynarodowe ; Paulina Wiśniewska, Moda na gotowanie w kontekście problematyki konsumpcjonizmu, głodu na świecie, zatruwania żywności i cierpienia zwierząt hodowlanych – jako wyzwań z zakresu bezpieczeństwa społecznego współczesnego świata ; Michał Jarnecki, W pogoni za tożsamością lub jej iluzją w turystyce kulinarnej . Kuchnia a tożsamość narodowa ; Arkadiusz Bednarczuk, Muzeum sztuki kulinarnej jako medium pamięci zbiorowej ; Barbara Borzyszkowska (Koszela), W nurcie kulinarnej festiwalizacji kultury na przykładzie imprezy plenerowej – Imieniny Borowej Ciotki w Zagrodzie Styp-Rekowskich w Płotowie ; Alina Werochowska, Kaszubskie tradycje kulinarne – medialny zamęt, czy udane próby ich ocalenia? ; Justyna Kubik, Kulinaria a rozrywka społeczności lokalnych – na podstawie lokalnego przekazu medialnego ; Karol Walczak, Wizerunek ludowego jedzenia na przykładzie wybranych przekazów medialnych ; Piotr Łuszczykiewicz, O liryczności jedzenia (od antycznej Grecji do peerelowskiej Polski) ; Eliza Gajzler, Z umiarem o umiarze. Kilka uwag Ignacego Krasickiego o jedzeniu i piciu ; Juliusz Grzybowski, O niecodziennych zwyczajach kulinarnych tebańskich kobiet.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107463 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Badań nad Wiekiem Osiemnastym : studia i źródła. Studia ; nr 5)
Indeks.
Definicje i synonimy "przyjemności" w polskich i obcych słownikach XVI-XVIII wieku ; Przyjemność w XVIII wieku: perspektywa leksykologii, semantyki, estetyki ; Rozkosze światowców: konwersacja ; Przyjemności parkowe i ogrodowe w życiu i literaturze polskich oświeconych ; Poznanie natury jako źródło przyjemności. Filozoficzne i poetyckie konteksty szcześcia ; Miasto w literaturze: przestrzeń przyjemności "uczciwej" i "nagannej" ; Elegijne przyjemności ; Słodka i dolegliwa razem rzecz, czyli trudne przyjemności ojcostwa w literaturze czasów stanisławowskich ; Zabawy przyjemne i pożyteczne w oświeceniowej alkowie ; Kobiece przyjemności w XVIII wieku ; "Przyjemności" wszeteczne, czyli o prostytucji w Warszawie stanisławowskiej ; Kwestia smaku. Kulinarne fascynacje oświecenia ; Osiemnastowieczna przyjemność ucztowania na dworach magnackich ; Z życia towarzyskiego polskich elit szlachecko-magnackich w Gdańsku w połowie 1757 roku (Przebendowscy, Adam Kazimierz Czartoryski i wielu innych) ; Przyjemność i obowiązek. Stanisław Poniatowski czyta wieści z Paryża ; Przyjemność w teoriach dramatyczno-teatralnych i jej osiemnastowieczne rewizje ; Uroki widowiska pod obłokiem dla różnego stanu ludzi (niedziela 14 września 1788 r. w Łazienkach) ; Rekreacja w elitarnych szkołach Europy epoki oświecenia ; Przyjemność a konserwatywna moralistyka francuska w bibliotece i programie Collegium Nobilium w Warszawie ; Rozkosze negacji. Inny i obcy w literaturze polskiego oświecenia ; Przyjemność podróżowania, czyli (tylko?) przyjemność pisania (o podrózy) ; Koncepcje przyjemności w myśli estetycznej XVIII wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96371 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej