Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
wypożyczone
(1)
Placówka
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Autor
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Turystyka kulinarna
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Smak łowi Makłowicz : świat od przystawki do deseru. - Kraków : Tesco Polska, 2014. - 239, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 18x24 cm.
Indeks.
Gdy wchodziliśmy do Unii Europejskiej, pojawiały się głosy, że zatracić możemy swą tożsamość, również tę kulinarną, że rodzime tradycje rozpłyną się bezpowrotnie w morzu cudzoziemskich wpływów, które po zniesieniu granic mają nas zalać i ostatecznie pogrążyć. Nic takiego nie nastąpiło. Jak pokazują doświadczenia innych krajów - znacznie dłużej w zjednoczonym europejskim świecie przebywających - mnogość obcych etnicznych kuchni jedynie pomaga miejscowym kulinariom, wpływa na nie ożywczo i twórczo. Nie chodzi tylko o podpatrywanie cudzych pomysłów, choć i to jest ważne, chodzi również o możliwość porównania. Skądże możemy wiedzieć, gdzie jedzeniowo jesteśmy, jeśli nie znamy innych smaków? Gotujemy więc po tajsku, francusku, włosku, chińsku, węgiersku i jak tylko chcemy, bowiem jedynie tak czyniąc, prawdziwie docenić możemy zrazy z kaszą, kaczkę z jabłkami czy szczawiową z jajkiem, gdy akurat na nie przyjdzie w garnku pora. Robert Makłowicz.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej