Sorting
Source
Katalog centralny
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(1)
Branch
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(1)
Author
Palińska Marcelina
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Subject
Kultura stołu
(1)
Sztućce
(1)
Subject: time
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Subject: place
Europa
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
1 result Filter
Book
In basket
(Silva Rerum)
Bibliografia, netografia na stronach 261-271.
W muzeach, antykwariatach, na targach staroci, a nawet w domowych szufladach często znajdujemy dziwne przedmioty, których przeznaczenia nie jesteśmy w stanie odgadnąć. To dawne sztućce: sierpy di cytryn, specjalne nożyki do pomarańczy, "łyżkowicelce" do żółwi, szczypce do szparagów, widelczyki do sardynek, łyżki dla wąsaczy i wiele innych. Książka Marceliny Palińskiej, historyczki sztuki i kulturoznawczyni, to fascynujący i pięknie przy tym ilustrowany - przewodnik po stołach dziewiętnastowiecznego mieszczaństwa i burżuazji, opowieść o zapomnianych już potrawach i trunkach. Autorka nie tylko przybliża nam kulturę, której już nie ma, ale także stara się odpowiedzieć na ważne pytania: dlaczego akurat w wieku XIX tak ogromna ilość zróżnicowanych sztućców stała się nagle absolutnie niezbędna? Dr hab. Piotr Oczko Uniwersytet Jagielloński
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-107648 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again