Kubica R
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2478)
Kozioł Paweł
(2013)
Bekker Alfred
(1644)
Vandenberg Patricia
(1163)
Kotwica Wojciech
(793)
Kubica R
(-)
Sienkiewicz Henryk (1846-1916)
(788)
Kowalska Dorota
(671)
Mickiewicz Adam (1798-1855)
(665)
Doyle Arthur Conan
(647)
Żeleński Tadeusz (1874-1941)
(600)
Wallace Edgar
(585)
Zarawska Patrycja (1970- )
(515)
Kraszewski Józef Ignacy (1812-1887)
(507)
Cartland Barbara
(490)
Kochanowski Jan
(484)
Shakespeare William (1564-1616)
(471)
Shakespeare William
(466)
Krzyżanowski Julian (1892-1976)
(464)
Christie Agatha (1890-1976)
(444)
Dickens Charles
(444)
Żeromski Stefan (1864-1925)
(444)
Popławska Anna (filolog)
(440)
Buchner Friederike von
(438)
Maybach Viola
(434)
Hackett Pete
(432)
Waidacher Toni
(423)
Prus Bolesław (1847-1912)
(403)
Słowacki Juliusz (1809-1849)
(403)
Brzechwa Jan (1900-1966)
(398)
Verne Jules
(398)
Chopin Fryderyk (1810-1849)
(396)
Roberts Nora (1950- )
(396)
Fabianowska Małgorzata
(384)
Drewnowski Jacek (1974- )
(376)
Konopnicka Maria
(373)
Twain Mark
(359)
Konopnicka Maria (1842-1910)
(353)
Steel Danielle (1947- )
(349)
May Karl
(345)
Poe Edgar Allan
(341)
Bach Johann Sebastian (1685-1750)
(336)
Chotomska Wanda (1929-2017)
(330)
Iwaszkiewicz Jarosław (1894-1980)
(318)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Montgomery Lucy Maud (1874-1942)
(308)
Andersen Hans Christian (1805-1875)
(305)
Ludwikowska Jolanta
(302)
Tuwim Julian (1894-1953)
(301)
Rzehak Wojciech (1967- )
(298)
London Jack
(297)
Dönges Günter
(285)
Mahr Kurt
(284)
Boy-Żeleński Tadeusz
(283)
Darlton Clark
(280)
Leśmian Bolesław
(279)
Ewers H.G
(278)
Beethoven Ludwig van (1770-1827)
(271)
Vega Lope de
(265)
Barca Pedro Calderón de la
(264)
Lindgren Astrid (1907-2002)
(263)
Донцова Дарья
(263)
Trzeciak Weronika
(262)
Kühnemann Andreas
(258)
Sienkiewicz Henryk
(258)
Mozart Wolfgang Amadeus (1756-1791)
(254)
Zimnicka Iwona (1963- )
(254)
Fredro Aleksander (1793-1876)
(249)
Cholewa Piotr W. (1955- )
(248)
Krasicki Ignacy
(243)
King Stephen (1947- )
(241)
Francis H.G
(240)
Orzeszkowa Eliza (1841-1910)
(239)
Conrad Joseph
(237)
Montgomery Lucy Maud
(237)
May Karol
(235)
Austen Jane
(234)
Polkowski Andrzej (1939-2019)
(233)
Goscinny René (1926-1977)
(231)
Vlcek Ernst
(231)
Autores Varios
(229)
Barner G.F
(228)
Makuszyński Kornel (1884-1953)
(228)
Chávez José Pérez
(222)
Stevenson Robert Louis
(222)
Ellmer Arndt
(221)
Ławnicki Lucjan
(221)
Szancer Jan Marcin (1902-1973)
(220)
Oppenheim E. Phillips
(215)
Palmer Roy
(215)
Balzac Honoré de
(213)
Kraszewski Józef Ignacy
(213)
Wyspiański Stanisław (1869-1907)
(213)
Kochanowski Jan (1530-1584)
(212)
Szulc Andrzej
(212)
Wells H. G
(212)
Kipling Rudyard
(211)
Voltz William
(211)
Szal Marek
(210)
Courths-Mahler Hedwig (1867-1950)
(209)
Rok wydania
2000 - 2009
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Toksykologia
(1)
Trucizny
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 316-[323]. Indeks.
1. TRUCIZNY - Stara sztuka, nowa sztuka; 2. FIZJOLOGIA - Jak związki chemiczne działają na organizm i co organizm z nimi robi: Narażenie, Uszkodzenia miejscowe, Wchłanianie do organizmu, Losy związku chemicznego w organizmie, Usuwanie związków chemicznych z organizmu, Czynniki wpływające na większą lub mniejszą toksyczność związków chemicznych, Czynniki wpływające na działanie związków chemicznych na ludzi, Skutki działania związków chemicznych na organizm, Diagnozowanie i leczenie zatrucia; 3. NIE OBAWIAJ SIĘ LEKÓW - Nie ma leków bezpiecznych, są tylko bezpieczne sposoby ich używania: Paracetamol, Talidomid, Aspiryna, Penicylina, Inne leki pochodzące od pleśni, Mutacje i oporność bakterii, Hydralazyna i izoniazyd - czynniki genetyczne a toksyczność leku, Narkotyki, Leki ziołowe, Ocena bezpieczeństwa leków; 4. KREW, POT I ŁZY - Pestycydy: DDT i chloroorganiczne środki owadobójcze, Związki fosforoorganiczne, Parakwat - bezpieczny środek chwastobójczy czy niebezpieczna trucizna?, Inne środki chwastobójcze, Inne pestycydy, Czy pestycydy pozostają w żywności?; 5. PIERWSZE ZGINĘŁY KOTY - Zanieczyszczenia środowiskowe: Rtęć - skażenie i zatrucie, Arsen, Dioksyna (TCDD), PCB oraz PBB (polichlorobifenyle oraz polibromobifenyle), Leki w ściekach, Ołów, Glin; 6. NATURALNI ZABÓJCY - Trujące związki chemiczne stworzone przez naturę: Skopolamina i wrzeszczący korzeń mandragory, Alkaloidy pirolizydynowe, Rycyna, Cykuta i szczwół plamisty - kat Sokratesa, Strychnina - otruty przez ostatnią dawkę w butelce, Paproć, Toksyny grzybowe - trujące muchomory i grzyby magiczne, Toksyny zwierzęce, Bakterie; 7. SZALONY KAPELUSZNIK I CIĘŻKI PRZYPADEK TRĄDZIKU - Przemysłowe związki chemiczne: Rtęć, Chlorek winylu, Kadm, Rozpuszczalniki, Azbest, Najczęstsze skutki działania przemysłowych związków chemicznych na robotników, Prawodawstwo chroniące robotników; 8. POD ZLEWEM I W OGRODOWEJ SZOPIE - Trucizny domowe: W jaki sposób środek do usuwania powłok malarskich powoduje zatrucie tlenkiem węgla, Tlenek węgla - zwyczajna, a jednak zabójcza trucizna, Płyn do chłodnic - słodki, a jednak zabójczy, Alkohol metylowy, Wąchanie kleju lub odurzanie się rozpuszczalnikami, Alkohol - ulubiony środek odurzający; 9. ZEMSTA NA RASPUTINIE - Związki chemiczne używane do zabijania: Cyjanek - gorzkie migdały, Herman Goering i Rasputin, Arsen, Strychnina, Tal - trucizna prawie doskonała, Morderstwo za pomocą tlenku węgla, Morderstwo za pomocą herbicydu, Trucizny używane w czasie wojny; 10. NAPITEK IMBIROWY I OLEJ HISZPAŃSKI - Toksyczne składniki i zanieczyszczenia żywności: Naturalne zanieczyszczenia żywności, Sporysz, Trikoteceny i inne mikotoksyny, Botulina i botulizm, Czerwone przypływy i trujące małże, Żywność zawierająca substancje toksyczne, Nienaturalne zanieczyszczenia żywności, Zanieczyszczenia żywności powstające podczas jej przygotowania; 11. ŻÓŁCIEŃ MASŁOWA I ZIELEŃ SCHEELE'A - Dodatki do żywności: Rodzaje dodatków do żywności, Czy dodatki do żywności są szkodliwe?, Tartrazyna, Inne barwniki żywności, Kwas benzoesowy i benzoesany, Przeciwutleniacze, Sacharyna, Glutaminian sodu i syndrom chińskiej restauracji, Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności i jej zanieczyszczeń; 12. RYZYKOWNY INTERES - Ocena bezpieczeństwa i ryzyka chemicznego: Ocena narażenia, Niebezpieczeństwo, Ocena bezpieczeństwa i jak się ona przydaje, Ocena ryzyka związanego z zanieczyszczeniami żywności, Jak ludzie postrzegają ryzyko?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-615 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93449 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej