Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(26)
Forma i typ
Książki
(26)
Poradniki i przewodniki
(3)
Dostępność
dostępne
(31)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(22)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 11 (Dębicka 170)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Autor
Gumowska Irena (1912-1991)
(3)
Bańkowska Irena
(1)
Borzymińska Zofia (1953- )
(1)
Celejowa Irena (1917- )
(1)
Fedak Alina
(1)
Ferster Karol (1902-1985)
(1)
Gawlikowski Krzysztof (1940- )
(1)
Hanus Zofia
(1)
Hebda Krystyna
(1)
Koreywo Marek
(1)
Kozierowska Leonia
(1)
Kromer Adam
(1)
Kuczyńska Teresa (1929- )
(1)
Kłossowska Jadwiga
(1)
Maciesowicz Zofia
(1)
Macińska Wanda
(1)
Morsztynkiewicz-Czermińska Maryta
(1)
Pałęcka Janina (1938- )
(1)
Pokora Mirosław (1931-2006)
(1)
Rościszewska-Stoyanow Anna
(1)
Rudowska Irena (1918-1991)
(1)
Samołuk Joanna
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Sobański Oskar (1935-2008)
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Szymańska Irena (1921-1999)
(1)
Taborska Maria
(1)
Tuszyńska Wera
(1)
Zdzienicka Jolanta ( -2004)
(1)
Żylicz Joke
(1)
Żylicz Zbigniew (1955- )
(1)
Rok wydania
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(14)
1970 - 1979
(6)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(2)
1939-1945
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(23)
nieznany (x)
(1)
Język
polski
(24)
Temat
Odżywianie
(5)
Dziecko
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Barwniki roślinne
(1)
Chomiki
(1)
Dziewiarstwo ręczne
(1)
Farbiarstwo
(1)
Fasola
(1)
Groch zwyczajny
(1)
Grzyby
(1)
Hafciarstwo
(1)
Imiona osób
(1)
Kolacja
(1)
Kosmetyka
(1)
Krawiectwo
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia holenderska
(1)
Kuchnia portugalska
(1)
Mleko
(1)
Moda
(1)
Młodzież
(1)
Obyczaje
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Odzież damska
(1)
Papryka
(1)
Podwieczorki
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Potrawy wielkanocne
(1)
Powieść polska
(1)
Roboty ręczne
(1)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(1)
Sportowcy
(1)
Ubiór
(1)
Wielkanoc
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywność
(1)
Temat: dzieło
Ogniem i mieczem
(1)
Temat: czas
1801-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(7)
Wydawnictwa popularne
(3)
Poradniki
(2)
Felieton polski
(1)
Książka kucharska
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opracowanie
(1)
Słowniki polskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
26 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kulisy kroju i szycia : spódnice i bluzki / Zofia Hanus. - Wyd. 3. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1979. - 179, [1] s. : rys. ; 24 cm.
Tekst dwuszp.
I. WIADOMOŚCI WSTĘPNE: 1. Czy znasz swoją sylwetkę: Znajomość proporcji własnej figury ; Sylwetka z odchyleniami od proporcji ; Prawidłowe zdejmowanie miar ; 2. Rysowanie konstrukcyjnych form odzieży: Wiadomości podstawowe ; Modelowanie płaskie ; Dekatyzowanie ; Zasady prawidłowego ułożenia formy na tkaninie ; Zasady krojenia ; Oznaczanie konturów form na tkaninach. II. SPÓDNICE: 1. Spódnica podstawowa ; 2. Modelowanie spódnic na bazie formy spódnicy podstawowej: Spódnice poszerzane z fałdą z przodu ; Spódnice z fałdami od poziomej linii cięcia ; Spódnice z fantazyjnymi karczkami ; Spódnice z karczkami ; Spódnice z podwyższoną linia talii ; Spódnice poszerzone ze szwami bocznymi ; Spódnice poszerzone bez szwów bocznych ; Spódnica półkloszowa ; Spódnica z pełnego koła ; Spódnice z klinów ; Spódnica układana w fałdy ; Spódnica plisowana ; 3. Szycie spódnicy: Obliczanie ilości tkaniny ; Krojenie i przygotowanie do miary ; Miara spódnicy ; Szycie i wykończenie. III. BLUZKI: 1. Bluzka podstawowa ; 2. Bluzka podstawowa dopasowana zaszewkami ; 3. Bluzka na figurę nietypową ; 4. Modelowanie bluzek na bazie formy bluzki podstawowej: Bluzki dopasowane na linii talii ; Bluzki dopasowane zaszewkami i cięciami ; Bluzki koszulowe ; Bluzki z zapięciem "polo" ; Bluzki z plastronami ; Bluzki z karczkami ; Bluzki z fałdkami ; Bluzki o linii asymetrycznej ; Bluzki krojone łącznie z marszczonymi rękawkami ; 5. Szycie bluzki: Obliczenie ilości tkaniny ; Krojenie i przygotowanie do miary ; Miara bluzki ; Szycie i wykończanie. IV. RĘKAWY: 1. Rękaw podstawowy ; 2. Rękaw podstawowy koszulowy ; 3. Rękaw dopasowany ; 4. Rękaw krótki ; 5. Modelowanie rękawów na bazie rękawa podstawowego ; 6. Szycie rękawa ; 7. Sprawdzanie i usuwanie błędów. V. KOŁNIERZE: 1. Rysowanie form kołnierzy ; 2. Krojenie i szycie kołnierzy ; 3. Usuwanie błędów. VI. BLUZKI KIMONA I RAGLANY: 1. Kimona: Konstrukcja kimona z klinem ; Konstrukcja kimona z podkrojem ; Modelowanie kimona ; 2. Raglany: Konstrukcja bluzki raglanowej ; Modelowanie raglanów. VII. TUSZOWANIE WAD FIGURY PRZEZ MODELOWANIE FORMY PODSTAWOWEJ: Wysokie ramiona ; Niskie ramiona ; Sylwetka zbyt wyprostowana (postawa sprężysta) ; Sylwetka pochyła ; Jedno ramię obniżone. VIII. ZAPIĘCIA I DEKOLTY: 1. Zapięcia: Zapięcie jednorzędowe ; Zapięcie fantazyjne ; Zapięcie dwurzędowe ; Zapięcie "polo" ; Zapięcie sznurowane ; Zapięcie na zamek błyskawiczny ; Zapięcie na linii ramienia ; Zapięcie na okrągłe pętelki ; Zapięcie na płaskie pętelki ; Zapięcie "polo" fantazyjne ; Dziurki dziergane ; Dziurki odszywane ; Guziki ; 2. Dekolty: Dekolt wykończony odszyciem ; Dekolt "z łezką" ; Dekolt w kształcie litery V ; Dekolt karo ; Dekolt odszyty nałożoną plisą ; Dekolt z falbanką marszczoną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100274 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podwieczorki nie tylko słodkie / Krystyna Hebda. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1980. - 127, [1] s. : il. ; 17 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100251 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moda w rytmie epoki / Teresa Kuczyńska. - Wyd. 2 popr. i poszerz. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1979. - 170, [2] s. : il. ; 21 cm.
Styl schyłku wieku XX ; Wolność w modzie to nie takie łatwe ; Moda w oparach kiczu ; Moda a elegancja ; W kierunku ponadsezonowości ; Szyk w godzinie pracy ; Wieczorem... ; Współczesne dessous - wyrafinowane, ale w prostocie ; Troska o urodę ; Włosy i uczesanie ; Sekrety perfum ; Miesiąc nad morzem, w górach, na wsi zielonej ; Kostiumy kąpielowe ; Opalanie - dobroczynne czy szkodliwe ; "Okularnicy" bez kompleksów ; Kiedy biżuteria staje się dziełem sztuki albo... kiczem ; Nowa kobieta 40-letnia ; Trzeci wiek - to też nie koniec ; Mężczyzna schyłku lat siedemdziesiątych ; Wizerunek cielesny współczesnego mężczyzny ; Długowłosi, wąsacze, brodacze ; Do czego służą żurnale ; Kto przechodzi obok mody, przechodzi obok życia ; Anatomia gustu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100241 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kram z przysmakami / Maryta Morsztynkiewicz-Czermińska. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1989. - 183, [1] s. : rys. ; 21 cm.
Tajemnica dobrej kuchni ; Jak pobudzić apetyt ; Zwyczaje przy jedzeniu ; O chlebie, potrawach z mąki i kaszy ; O nabiale ; O obiadach dziś i jutro ; Hej, kto Polak na kotlety! ; Głos mają ryby ; Ziemniaki i warzywa ; Skarby leśnego runa ; Jedzcie róże, moi mili! ; Goście idą! ; Potrawy obrzędowe i świąteczne ; Ciasta i wypieki ; Księga napojów ; Miody, nalewki i drinki ; Letnie przepisy ; Potrawy różnych narodów ; Wszystkiego po trochu ; O zdrowiu też można pomyśleć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100598 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100252 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fasola i groch / Anna Rościszewska-Stoyanow. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1984. - 103 s. : rys. ; 17 cm.
(Warzywa i Owoce, Potrawy i Przetwory)
Gatunki i odmiany strączkowych ; Zastosowanie kulinarne suchych warzyw strączkowych ; Zasady przygotowania potraw ; PRZEPISY: Zupy, posiłki jednogarnkowe i regeneracyjne ; Sałatki ; Drugie dania i dodatki do drugich dań ; Wypieki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-101080 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100934 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Papryka / Joanna Samołuk. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1986. - 159, [1] s. : il. ; 17 cm.
(Warzywa i Owoce, Potrawy i Przetwory)
Wiadomości ogólne ; Przepisy ; Surówki ; Sałatki ; Przekąski ; Papryka na jarzynę ; Drugie dania i dania kolacyjne ; Sosy ; Przetwory ; Zastosowania przetworów z papryki ; Przykładowe jadłospisy z wykorzystaniem potraw i przetworów z papryki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100314 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Grzyby / Zdzisława Skrodzka. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1985. - 151, [1] s. ; 17 cm.
(Warzywa i Owoce, Potrawy i Przetwory)
Bibliogr. s. 146.
PRZEPISY: Sałatki i przekąski ; Zupy ; Drugie dania i dania kolacyjne ; Wypieki ; Sosy ; Przetwory.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99995 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Obyczaje ; Przepisy.
święta Wielkiej Nocy były zawsze dla nas, Polaków symbolem zwycięstwa dobra nad złem, ducha nad naturą. święta te podkreślają nasz narodowy charakter, naszą polską serdeczność, dzięki którym religia i obyczaj przenikają się wzajemnie. Książka Hanny Szymanderskiej jest jednym z najwspanialszych opisów wszystkich tradycji, które złożyły się na specyfikę Wielkiego Tygodnia i polskiego stołu wielkanocnego. [lubimyczytac.pl, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-68377 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6- 39 (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. F.7-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-39 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.11-39 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Chomiki / Maria Taborska. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1991. - 80 s. : tab.,il. ; 21 cm.
(Zwierzęta w Twoim Domu)
Temat
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-636/638 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Farbowanie barwnikami naturalnymi / Weronika Tuszyńska. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1986. - 94, [1] s. : rys. ; 21 cm.
Bibliogr. s. 93.
Zarys historyczny farbowania ; Wiadomości ogólne ; Barwniki ; Barwienie wełny ; Kolory i ich odcienie ; Przepisy - Receptury ; Dodatek - uzupełnienie ; Spis barwników naturalnych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Karmimy małe dziecko / Jolanta Zdzienicka. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1986. - 208 s. : il., rys., wykr. ; 21 cm.
Bibliogr. s. 204.
Nie tylko teoretyczne podstawy żywienia: Zapotrzebowanie energetyczne, Z czego składa się pożywienie dziecka, Wartości odżywcze pokarmów, Skażenia produktów żywnościowych, Jak postępować z produktami spożywczymi, Co tracimy podczas przygotowywania pokarmów, Trawienie i przyswajanie pokarmów, Od ssania piersi do kotleta schabowego, Dieta a stolce, Sami współtworzymy grymasnika, Kolka jelitowa ; Karmienie piersią ; Karmienie sztuczne ; Żywienie dziecka chorego ; Przepisy kulinarne: Ogólne uwagi, Przepisy dla dzieci zdrowych, Potrawy dla dzieci chorych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100344 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100247 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kolacje u Kowalskich / Jadwiga Kłossowska. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo "Watra", 1989. - 191, [1] strona : ilustracje ; 22 cm.
Temat
Dziedzina i ujęcie
Książka ta jest jak gdyby dalszym ciągiem wydanej po raz pierwszy 1 1983 r. książki pt. "Obiady u Kowalskich". Te same ma założenia, podobny układ. Króciutki wstęp zawiera bardzo skondensowane "Mini-vademecum" podstawowych zasad prawidłowego żywienia. Część podstawowa książki - podzielona na cztery rozdziały odpowiadające czterem porom roku - zawiera po 30 jadłospisów kolacyjnych na wiosnę, lato, jesień i zimę. Na każdy miesiąc proponowana jest jedna dziesiątka jadłospisów, dzięki czemu ta sama kolacja może powtórzyć się zaledwie 3 razy w miesiącu. Jadłospisy powiązane są z "Obiadami u Kowalskich", przewiduje się bowiem w kolacjach zastosowanie innych niż obiadach źródeł podstawowych składników pokarmowych, np. białka. Jeśli konkretnego dnia obiad był mięsny, na kolacje zaplanowane są jajka, sery lub ryby itd. [...] od Autora
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mleko w potrawach i napojach / Zofia Maciesowicz. - Wydanie 6. - Warszawa : Wydawnictwo "Watra", 1979. - 111, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Mleko - pierwszy i podstawowy pokarm ; Mleko i produkty mleczne ; Mleko i produkty mleczne w żywieniu chorych ; Zupy ; Drudie dania ; Desery i wypieki ; Przystawki, dodatki do pieczywa, sosy ; Napoje.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Oczka zwykłe i niezwykłe / Irena Szymańska. - Wyd. 3. - Warszawa : Wydawnictwo "Watra", 1979. - 94, [1] s. : fot.,rys. ; 23 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 264.
WIDMO GŁODU: Głód utajony ; LICZĄ SIĘ NIE TYLKO KALORIE: Gdy brak białka ; Gdy brak składników mineralnych ; Gdy brak witamin ; Antywitaminy ; NA TROPACH METABOLIZMU: Człowiek jako maszyna ; Kłopoty z bilansem ; Trawienie ; Strawność i przyswajalność ; Równowaga kwasowo-zasadowa ; Enzymy ; U ŹRÓDEŁ POŻYWIENIA: Węglowodany ; Tłuszcze ; Białka ; Woda ; Smakowitość ; PRODUKCJA ŻYWNOŚCI: Nieco historii ; Produkcja roślinna: Nawożenie ; Maszyny ; Genetyka ; Pobudzanie rozwoju ; Hydroponika ; W walce ze szkodnikami ; Rośliny potrzebują wody ; Produkcja zwierzęca: Żywienie ; Genetyka w hodowli ; Mechanizacja i automatyzacja ; Podwodne spichrze ; Od eksploatacji do hodowli ; Bogactwo planktonu ; Ryby z wód słodkich ; Choroby zwierząt wrogiem produkcji ; PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY: Przetwa: Dwa łyki historii ; Narodziny wielkiego przemysłu ; Mięso i przetwory mięsne ; Mleko - pokarm doskonały ; Masło ; Sery ; Lody ; Jaja ; "Chleba naszego powszedniego" ; Kariera olejów roślinnych ; Konkurentka masła ; Cukier krzepi ; Słodki przemysł ; Kawa i herbata ; Kłopotliwy produkt fermentacji ; Zwycięska droga "ziemnych jabłek" ; Witaminy w naturalnej postaci ; Koncentraty ; Utrwalanie żywności: Suszenie, puszkowanie, pasteryzacja, sterylizacja, fasteryzacja ; Niskie temperatury: Chłodzenie, zamrażanie, suszenie mrożone czyli liofilizacja, suszenie próżniowe ; Napromieniowanie ; Mikrofale ; Ultradźwięki ; Solenie ; Fermentacja ; Cukrzenie ; Marynowanie ; Wędzenie ; Chemizowanie ; Stosowanie antybiotyków ; Działanie enzymów ; Stosowanie azotu ; WROGOWIE UKRYCI W ŻYWNOŚCI: Chemizacja na ławie oskarżonych ; Pestycydy ; Izotopy radioaktywne ; Zatrucia pokarmowe ; BŁĘDY W ŻYWIENIU A ZDROWIE: Otyłość ; Zabójca ludzkości nr 1 ; Podejrzany cukier ; Niedostatek laktazy ; Alergie pokarmowe ; Lek jako antagonista pokarmu ; Antypokarm ; Nie tylko co, ale i jak się jada ; ABY NAJLEPIEJ DOTRZEĆ DO SPOŻYWCY: Transport ; Opakowanie ; Sprzedaż ; Żywienie zbiorowe ; Nawyki, zwyczaje, tradycje ; Świat od strony kuchni ; NOWE ŹRÓDŁA: Rolnictwo ; Żywność z morza ; Konbu, nori i funori ; Obiecująca Chlorella ; Synteza żywności: Biosynteza ; Kotlet z ropy naftowej ; Sznycel z gazu ; Jajko z węgla ; Biosynteza bez zastrzeżeń ; Chemosynteza ; Klops z liści ; Uniwersalna soja ; Kukurydza ; Supergrzyby ; Egzotyczne warzywa i owoce ; JUTRO I POJUTRZE ŻYWIENIA: Czy będziemy jadali pigułki ; Rok 2000 ; Rok 2100.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-10172 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-493 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-89808 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej