Sorting
Source
Katalog centralny
(23)
Form of Work
Książki
(23)
Poradniki i przewodniki
(2)
Status
available
(25)
unavailable
(1)
Branch
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 13 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(21)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Author
Gumowska Irena (1912-1991)
(3)
Bańkowska Irena
(1)
Borzymińska Zofia (1953- )
(1)
Celejowa Irena (1917- )
(1)
Fedak Alina
(1)
Ferster Karol (1902-1985)
(1)
Gawlikowski Krzysztof (1940- )
(1)
Hanus Zofia
(1)
Hebda Krystyna
(1)
Koreywo Marek
(1)
Kozierowska Leonia
(1)
Kromer Adam
(1)
Kuczyńska Teresa (1929- )
(1)
Maciesowicz Zofia
(1)
Macińska Wanda
(1)
Morsztynkiewicz-Czermińska Maryta
(1)
Pałęcka Janina (1938- )
(1)
Pokora Mirosław (1931-2006)
(1)
Rościszewska-Stoyanow Anna
(1)
Rudowska Irena (1918-1991)
(1)
Samołuk Joanna
(1)
Sobański Oskar (1935-2008)
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Taborska Maria
(1)
Tuszyńska Wera
(1)
Zdzienicka Jolanta ( -2004)
(1)
Żylicz Joke
(1)
Żylicz Zbigniew (1955- )
(1)
Year
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(12)
1970 - 1979
(5)
1960 - 1969
(1)
Time Period of Creation
1901-2000
(2)
1939-1945
(1)
1989-2000
(1)
Country
Poland
(22)
Language
Polish
(22)
Subject
Odżywianie
(5)
Dziecko
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Barwniki roślinne
(1)
Chomiki
(1)
Farbiarstwo
(1)
Fasola
(1)
Groch zwyczajny
(1)
Hafciarstwo
(1)
Imiona osób
(1)
Kosmetyka
(1)
Krawiectwo
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia holenderska
(1)
Kuchnia portugalska
(1)
Mleko
(1)
Moda
(1)
Młodzież
(1)
Obyczaje
(1)
Obyczaje towarzyskie
(1)
Odzież damska
(1)
Papryka
(1)
Podwieczorki
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy szybkie i łatwe
(1)
Potrawy wielkanocne
(1)
Powieść polska
(1)
Roboty ręczne
(1)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(1)
Sportowcy
(1)
Ubiór
(1)
Wielkanoc
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywność
(1)
Subject: work
Ogniem i mieczem
(1)
Subject: time
1801-
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Genre/Form
Przepisy kulinarne
(7)
Wydawnictwa popularne
(3)
Felieton polski
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opracowanie
(1)
Poradniki
(1)
Słowniki polskie
(1)
Domain
Kulinaria
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
23 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-101561 (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 179-[180].
Zasady racjonalnego żywienia w sporcie ; Normy żywienia i wyżywienia dla sportowców ; Specyfika odżywiania w okresie treningu, zawodów i odnowy ; Regulowanie ciężaru ciała w sporcie ; Odżywki w sporcie ; Zatrucia pokarmowe ; Produkty spożywcze ; Układanie jadłospisów ; Przepisy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-100294 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-100906 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-100820 (1 egz.)
Book
In basket
Dookoła stołu / Irena Gumowska. - Wyd. 3. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1981. - 145, [2] s. : il. ; 20 cm.
Życie "kręci" się przy stole ; U nas i gdzie indziej ; Do stołu podano ; Sztuka poprawnego picia i jedzenia ; O tym trzeba wiedzieć ; Rozmowy towarzyskie ; Przyjęcia nietypowe.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-100397 (1 egz.)
Book
In basket
Obiad w pół godziny / Irena Gumowska. - Wyd. 3. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1980. - 243, [1] s. : il., tab. ; 19 cm.
Indeks.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. A-100245 (1 egz.)
Book
In basket
Kulisy kroju i szycia : spódnice i bluzki / Zofia Hanus. - Wyd. 3. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1979. - 179, [1] s. : rys. ; 24 cm.
Tekst dwuszp.
I. WIADOMOŚCI WSTĘPNE: 1. Czy znasz swoją sylwetkę: Znajomość proporcji własnej figury ; Sylwetka z odchyleniami od proporcji ; Prawidłowe zdejmowanie miar ; 2. Rysowanie konstrukcyjnych form odzieży: Wiadomości podstawowe ; Modelowanie płaskie ; Dekatyzowanie ; Zasady prawidłowego ułożenia formy na tkaninie ; Zasady krojenia ; Oznaczanie konturów form na tkaninach. II. SPÓDNICE: 1. Spódnica podstawowa ; 2. Modelowanie spódnic na bazie formy spódnicy podstawowej: Spódnice poszerzane z fałdą z przodu ; Spódnice z fałdami od poziomej linii cięcia ; Spódnice z fantazyjnymi karczkami ; Spódnice z karczkami ; Spódnice z podwyższoną linia talii ; Spódnice poszerzone ze szwami bocznymi ; Spódnice poszerzone bez szwów bocznych ; Spódnica półkloszowa ; Spódnica z pełnego koła ; Spódnice z klinów ; Spódnica układana w fałdy ; Spódnica plisowana ; 3. Szycie spódnicy: Obliczanie ilości tkaniny ; Krojenie i przygotowanie do miary ; Miara spódnicy ; Szycie i wykończenie. III. BLUZKI: 1. Bluzka podstawowa ; 2. Bluzka podstawowa dopasowana zaszewkami ; 3. Bluzka na figurę nietypową ; 4. Modelowanie bluzek na bazie formy bluzki podstawowej: Bluzki dopasowane na linii talii ; Bluzki dopasowane zaszewkami i cięciami ; Bluzki koszulowe ; Bluzki z zapięciem "polo" ; Bluzki z plastronami ; Bluzki z karczkami ; Bluzki z fałdkami ; Bluzki o linii asymetrycznej ; Bluzki krojone łącznie z marszczonymi rękawkami ; 5. Szycie bluzki: Obliczenie ilości tkaniny ; Krojenie i przygotowanie do miary ; Miara bluzki ; Szycie i wykończanie. IV. RĘKAWY: 1. Rękaw podstawowy ; 2. Rękaw podstawowy koszulowy ; 3. Rękaw dopasowany ; 4. Rękaw krótki ; 5. Modelowanie rękawów na bazie rękawa podstawowego ; 6. Szycie rękawa ; 7. Sprawdzanie i usuwanie błędów. V. KOŁNIERZE: 1. Rysowanie form kołnierzy ; 2. Krojenie i szycie kołnierzy ; 3. Usuwanie błędów. VI. BLUZKI KIMONA I RAGLANY: 1. Kimona: Konstrukcja kimona z klinem ; Konstrukcja kimona z podkrojem ; Modelowanie kimona ; 2. Raglany: Konstrukcja bluzki raglanowej ; Modelowanie raglanów. VII. TUSZOWANIE WAD FIGURY PRZEZ MODELOWANIE FORMY PODSTAWOWEJ: Wysokie ramiona ; Niskie ramiona ; Sylwetka zbyt wyprostowana (postawa sprężysta) ; Sylwetka pochyła ; Jedno ramię obniżone. VIII. ZAPIĘCIA I DEKOLTY: 1. Zapięcia: Zapięcie jednorzędowe ; Zapięcie fantazyjne ; Zapięcie dwurzędowe ; Zapięcie "polo" ; Zapięcie sznurowane ; Zapięcie na zamek błyskawiczny ; Zapięcie na linii ramienia ; Zapięcie na okrągłe pętelki ; Zapięcie na płaskie pętelki ; Zapięcie "polo" fantazyjne ; Dziurki dziergane ; Dziurki odszywane ; Guziki ; 2. Dekolty: Dekolt wykończony odszyciem ; Dekolt "z łezką" ; Dekolt w kształcie litery V ; Dekolt karo ; Dekolt odszyty nałożoną plisą ; Dekolt z falbanką marszczoną.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. WG-64 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. A-100274 (1 egz.)
Book
In basket
Podwieczorki nie tylko słodkie / Krystyna Hebda. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1980. - 127, [1] s. : il. ; 17 cm.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-100251 (1 egz.)
Book
In basket
Moda w rytmie epoki / Teresa Kuczyńska. - Wyd. 2 popr. i poszerz. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1979. - 170, [2] s. : il. ; 21 cm.
Styl schyłku wieku XX ; Wolność w modzie to nie takie łatwe ; Moda w oparach kiczu ; Moda a elegancja ; W kierunku ponadsezonowości ; Szyk w godzinie pracy ; Wieczorem... ; Współczesne dessous - wyrafinowane, ale w prostocie ; Troska o urodę ; Włosy i uczesanie ; Sekrety perfum ; Miesiąc nad morzem, w górach, na wsi zielonej ; Kostiumy kąpielowe ; Opalanie - dobroczynne czy szkodliwe ; "Okularnicy" bez kompleksów ; Kiedy biżuteria staje się dziełem sztuki albo... kiczem ; Nowa kobieta 40-letnia ; Trzeci wiek - to też nie koniec ; Mężczyzna schyłku lat siedemdziesiątych ; Wizerunek cielesny współczesnego mężczyzny ; Długowłosi, wąsacze, brodacze ; Do czego służą żurnale ; Kto przechodzi obok mody, przechodzi obok życia ; Anatomia gustu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-100241 (1 egz.)
Book
In basket
Kram z przysmakami / Maryta Morsztynkiewicz-Czermińska. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1989. - 183, [1] s. : rys. ; 21 cm.
Tajemnica dobrej kuchni ; Jak pobudzić apetyt ; Zwyczaje przy jedzeniu ; O chlebie, potrawach z mąki i kaszy ; O nabiale ; O obiadach dziś i jutro ; Hej, kto Polak na kotlety! ; Głos mają ryby ; Ziemniaki i warzywa ; Skarby leśnego runa ; Jedzcie róże, moi mili! ; Goście idą! ; Potrawy obrzędowe i świąteczne ; Ciasta i wypieki ; Księga napojów ; Miody, nalewki i drinki ; Letnie przepisy ; Potrawy różnych narodów ; Wszystkiego po trochu ; O zdrowiu też można pomyśleć.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-100598 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-100252 (1 egz.)
Book
In basket
Fasola i groch / Anna Rościszewska-Stoyanow. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1984. - 103 s. : rys. ; 17 cm.
(Warzywa i Owoce, Potrawy i Przetwory)
Gatunki i odmiany strączkowych ; Zastosowanie kulinarne suchych warzyw strączkowych ; Zasady przygotowania potraw ; PRZEPISY: Zupy, posiłki jednogarnkowe i regeneracyjne ; Sałatki ; Drugie dania i dodatki do drugich dań ; Wypieki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-101080 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-100934 (1 egz.)
Book
In basket
Papryka / Joanna Samołuk. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1986. - 159, [1] s. : il. ; 17 cm.
(Warzywa i Owoce, Potrawy i Przetwory)
Wiadomości ogólne ; Przepisy ; Surówki ; Sałatki ; Przekąski ; Papryka na jarzynę ; Drugie dania i dania kolacyjne ; Sosy ; Przetwory ; Zastosowania przetworów z papryki ; Przykładowe jadłospisy z wykorzystaniem potraw i przetworów z papryki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-100314 (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Obyczaje ; Przepisy.
święta Wielkiej Nocy były zawsze dla nas, Polaków symbolem zwycięstwa dobra nad złem, ducha nad naturą. święta te podkreślają nasz narodowy charakter, naszą polską serdeczność, dzięki którym religia i obyczaj przenikają się wzajemnie. Książka Hanny Szymanderskiej jest jednym z najwspanialszych opisów wszystkich tradycji, które złożyły się na specyfikę Wielkiego Tygodnia i polskiego stołu wielkanocnego. [lubimyczytac.pl, 2021]
This item is available in 4 branches. Expand the list to see details.
There are copies available to loan: sygn. WG-39 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. A-68377 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. F.8-39 (1 egz.)
Biblioteka nieczynna
There are copies available to loan: sygn. F.10-39 (1 egz.)
Book
In basket
Chomiki / Maria Taborska. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1991. - 80 s. : tab.,il. ; 21 cm.
(Zwierzęta w Twoim Domu)
Subject
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. WG-636/638 (1 egz.)
Book
In basket
Farbowanie barwnikami naturalnymi / Weronika Tuszyńska. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1986. - 94, [1] s. : rys. ; 21 cm.
Bibliogr. s. 93.
Zarys historyczny farbowania ; Wiadomości ogólne ; Barwniki ; Barwienie wełny ; Kolory i ich odcienie ; Przepisy - Receptury ; Dodatek - uzupełnienie ; Spis barwników naturalnych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-100642 (1 egz.)
Book
In basket
Karmimy małe dziecko / Jolanta Zdzienicka. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1986. - 208 s. : il., rys., wykr. ; 21 cm.
Bibliogr. s. 204.
Nie tylko teoretyczne podstawy żywienia: Zapotrzebowanie energetyczne, Z czego składa się pożywienie dziecka, Wartości odżywcze pokarmów, Skażenia produktów żywnościowych, Jak postępować z produktami spożywczymi, Co tracimy podczas przygotowywania pokarmów, Trawienie i przyswajanie pokarmów, Od ssania piersi do kotleta schabowego, Dieta a stolce, Sami współtworzymy grymasnika, Kolka jelitowa ; Karmienie piersią ; Karmienie sztuczne ; Żywienie dziecka chorego ; Przepisy kulinarne: Ogólne uwagi, Przepisy dla dzieci zdrowych, Potrawy dla dzieci chorych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-100344 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
There are copies available to loan: sygn. A-100247 (1 egz.)
Book
In basket
Mleko w potrawach i napojach / Zofia Maciesowicz. - Wydanie 6. - Warszawa : Wydawnictwo "Watra", 1979. - 111, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Mleko - pierwszy i podstawowy pokarm ; Mleko i produkty mleczne ; Mleko i produkty mleczne w żywieniu chorych ; Zupy ; Drudie dania ; Desery i wypieki ; Przystawki, dodatki do pieczywa, sosy ; Napoje.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again