Sorting
Source
Katalog centralny
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Status
unavailable
(1)
Branch
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Author
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Subject
Turystyka kulinarna
(1)
Genre/Form
Książka kucharska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Domain
Kulinaria
(1)
1 result Filter
Book
In basket
Smak łowi Makłowicz : świat od przystawki do deseru. - Kraków : Tesco Polska, 2014. - 239, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 18x24 cm.
Indeks.
Gdy wchodziliśmy do Unii Europejskiej, pojawiały się głosy, że zatracić możemy swą tożsamość, również tę kulinarną, że rodzime tradycje rozpłyną się bezpowrotnie w morzu cudzoziemskich wpływów, które po zniesieniu granic mają nas zalać i ostatecznie pogrążyć. Nic takiego nie nastąpiło. Jak pokazują doświadczenia innych krajów - znacznie dłużej w zjednoczonym europejskim świecie przebywających - mnogość obcych etnicznych kuchni jedynie pomaga miejscowym kulinariom, wpływa na nie ożywczo i twórczo. Nie chodzi tylko o podpatrywanie cudzych pomysłów, choć i to jest ważne, chodzi również o możliwość porównania. Skądże możemy wiedzieć, gdzie jedzeniowo jesteśmy, jeśli nie znamy innych smaków? Gotujemy więc po tajsku, francusku, włosku, chińsku, węgiersku i jak tylko chcemy, bowiem jedynie tak czyniąc, prawdziwie docenić możemy zrazy z kaszą, kaczkę z jabłkami czy szczawiową z jajkiem, gdy akurat na nie przyjdzie w garnku pora. Robert Makłowicz.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
All copies are currently on loan: sygn. F.18-64 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again