Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(644)
Forma i typ
Książki
(636)
Poradniki i przewodniki
(275)
Proza
(33)
Publikacje popularnonaukowe
(33)
Publikacje naukowe
(20)
Publikacje dydaktyczne
(16)
Publikacje fachowe
(13)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(9)
Audiobooki
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Poezja
(3)
Artykuły
(1)
Czasopisma
(1)
Filmy i seriale
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(981)
wypożyczone
(216)
nieokreślona
(14)
tylko na miejscu
(6)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(221)
Wypożyczalnia Główna - czytelnia (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(6)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(176)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(5)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(72)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(25)
Filia 2 (Fredry 5)
(35)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(30)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(56)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(30)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(82)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(46)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(24)
Filia 9 (Czackiego 5)
(31)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(72)
Filia 11 (Dębicka 170)
(12)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(13)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(53)
Filia 15 (Lwowska 60)
(99)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(47)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(15)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(37)
Filia 20 (Solarza 9a)
(29)
Autor
Dąbrowska Beata Anna
(10)
Dąbrowska Ewa (internista)
(8)
Gawęcki Jan (1944- )
(7)
Dukan Pierre (1941- )
(6)
Gumowska Irena (1912-1991)
(6)
Lewandowska Anna (1988- )
(6)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(6)
Makarowska Magdalena
(6)
Wolański Robert (fotograf)
(6)
Żak Aleksandra
(6)
Bator Julita
(5)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(5)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(5)
Błaszczyszyn Maja
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Jarosz Mirosław (1957- )
(4)
Musiałowska Dominika (dziennikarka)
(4)
Pawlikowska Beata (1965- )
(4)
Rossowski Dariusz
(4)
Schulz Jan
(4)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(4)
Zaremba Marek (dietetyk)
(4)
Überhuber Edyta
(4)
Antczak-Judycka Agnieszka
(3)
Art Piotr
(3)
Banaś-Domińska Małgorzata
(3)
Barillé Albert (1921-2009)
(3)
Barillé Albert (1921-2009). Sekrety ludzkiego ciała
(3)
Bosacka Katarzyna
(3)
Carper Jean
(3)
Chutkan Robynne
(3)
Ciborowski Artur
(3)
Clase Mia (1977- )
(3)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(3)
Dziubińska Joanna (filolożka)
(3)
Gorzelińska Joanna
(3)
Głowacki Łukasz
(3)
Głowińska Anita
(3)
Högström Justyna
(3)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(3)
Kijek Krzysztof
(3)
Kłosińska Anna (odżywianie)
(3)
Mizera Justyna
(3)
Modzelewska Eliza
(3)
Moriyama Naomi (1947- )
(3)
Mosley Michael (1957- )
(3)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(3)
Negrońska Aleksandra
(3)
Negrońska Aleksandra. Friends
(3)
Nertby Aurell Lina (1978- )
(3)
Nowak Ewa (1966- )
(3)
Oworuszko Monika
(3)
Oworuszko Monika. Kryminał dietetyczny
(3)
Oślizło Ryszard
(3)
Pawlikowska Beata (1965- ). W dżungli zdrowia
(3)
Piórkowski Dariusz (1976- )
(3)
Pociecha Daria
(3)
Pszczołowski Konrad
(3)
Revenvall Agnes
(3)
Rogulska Anna
(3)
Rozwarzewska Monika
(3)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(3)
Rybak-Dombrowska Justyna
(3)
Stromkie-Złomaniec Monika
(3)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(3)
Szaciłło Karolina
(3)
Szaciłło Maciej
(3)
Traczyk Władysław Zygmunt (1928-2009)
(3)
Łukawski Krzysztof (historia)
(3)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(2)
Anger Joanna
(2)
Asgodom Sabine (1953- )
(2)
Augustyn-Protas Anna
(2)
Bareła Malwina
(2)
Basse Monika von
(2)
Bator Jakub
(2)
Bean Anita
(2)
Berger Stanisław (1923- )
(2)
Bertrandt Jerzy (1952- )
(2)
Bojarska-Ferenc Mariola
(2)
Borzobohata-Sawicka Maria
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Chudzik Małgorzata
(2)
Cichocka Aleksandra (dietetyk)
(2)
Cramm Dagmar von (1955- )
(2)
Cybulska Barbara (1939- )
(2)
Czekański Marek (1948- )
(2)
Daninos Jean-Michel
(2)
Davis William (1957- )
(2)
Doyle William (1942- )
(2)
Dąbrowska Ewa (nauki medyczne)
(2)
Faryna Monika
(2)
Friedman Steve (1955- )
(2)
Fung Jason
(2)
Gaber Katarzyna
(2)
Gagne Steve
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Gertig Henryk (1924- )
(2)
González Carlos (1960- )
(2)
Górnicka Jadwiga (1921- )
(2)
Rok wydania
2020 - 2024
(142)
2010 - 2019
(290)
2000 - 2009
(103)
1990 - 1999
(73)
1980 - 1989
(16)
1970 - 1979
(14)
1960 - 1969
(2)
1930 - 1939
(2)
1920 - 1929
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(357)
1901-2000
(17)
1989-2000
(9)
1945-1989
(6)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(590)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(573)
angielski
(2)
nieznany (po)
(1)
portugalski
(1)
Odbiorca
Dzieci
(43)
6-8 lat
(31)
9-13 lat
(22)
0-5 lat
(19)
Szkoły wyższe
(14)
Rodzice
(13)
Młodzież
(9)
14-17 lat
(7)
Dietetycy i żywieniowcy
(4)
Lekarze
(4)
Kobieta
(3)
Pediatrzy
(3)
Dietetycy
(2)
Lekarze rodzinni
(2)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Psycholodzy
(2)
14-17
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Dorośli
(1)
Dziewczęta
(1)
Endokrynolodzy
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kobiety
(1)
Nauczyciele
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Osoby z zaburzeniami odżywiania
(1)
Proza
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Sportowcy
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(35)
Literatura amerykańska
(4)
Literatura angielska
(3)
Temat
Odżywianie
(358)
Zdrowe odżywianie
(275)
Dietetyka
(73)
Żywność
(48)
Potrawy dietetyczne
(46)
Zdrowy styl życia
(36)
Otyłość
(26)
Zaburzenia odżywiania
(26)
Kobieta
(25)
Choroby ludzi
(22)
Dzieci
(22)
Leczenie
(19)
Ziołolecznictwo
(19)
Higiena
(15)
Aktywność fizyczna
(14)
Warzywa
(13)
Witaminy
(13)
Dieta odchudzająca
(12)
Gimnastyka
(12)
Medycyna niekonwencjonalna
(12)
Zwyczaje żywieniowe
(12)
Flora bakteryjna jelit
(11)
Jedzenie (czynność)
(11)
Kosmetyka
(11)
Kucharstwo
(11)
Leczenie dietą
(11)
Odporność
(11)
Owoce
(11)
Uczucia
(11)
Ciąża
(10)
Dieta owocowo-warzywna
(10)
Jelita
(10)
Odchudzanie
(10)
Przemiana materii
(10)
Skóra (anatomia)
(10)
Cholesterol
(9)
Dziecko
(9)
Hormony
(9)
Kobieta ciężarna
(9)
Kuchnia wegańska
(9)
Mikroelementy
(9)
Młodzież
(9)
Potrawy dla dzieci
(9)
Sportowcy
(9)
Ćwiczenia siłowe
(9)
Żywienie chorych
(9)
Alkoholizm
(8)
Choroby układu pokarmowego
(8)
Dieta bezglutenowa
(8)
Dieta oczyszczająca
(8)
Higiena psychiczna
(8)
Insulinooporność
(8)
Nowotwór
(8)
Oddychanie
(8)
Choroba Hashimoto
(7)
Cukrzyca
(7)
Dieta cukrzycowa
(7)
Dieta niskowęglowodanowa
(7)
Fizjologia
(7)
Komórka (biol.)
(7)
Menopauza
(7)
Mózg
(7)
Post
(7)
Trening sportowy
(7)
Wpływ na zdrowie
(7)
Żywność prozdrowotna
(7)
Choroby psychiczne
(6)
Gruczoły dokrewne
(6)
Kuchnia wegetariańska
(6)
Leczenie żywieniowe
(6)
Medycyna chińska
(6)
Nastolatki
(6)
Obyczaje
(6)
Odpoczynek
(6)
Profilaktyka zdrowotna
(6)
Relacje międzyludzkie
(6)
Rozród
(6)
Suplementy diety
(6)
Słodycze
(6)
Układ pokarmowy
(6)
Wegetarianizm
(6)
Zdrowie fizyczne
(6)
Życie codzienne
(6)
Ajurweda
(5)
Choroby dziecięce
(5)
Gimnastyka kobieca
(5)
Krążenie krwi
(5)
Lecznictwo
(5)
Masaż
(5)
Mikrobiom człowieka
(5)
Mięśnie
(5)
Nerwy
(5)
Niemowlę
(5)
Rodzina
(5)
Schizofrenia
(5)
Składniki odżywcze
(5)
Tarczyca
(5)
Wsie
(5)
Zaburzenia i dewiacje seksualne
(5)
Zdrowie publiczne
(5)
Temat: dzieło
Biblia
(1)
Dreaming of fat men
(1)
Jedzenie było moim Bogiem
(1)
bezglutenowejadlo.pl (blog)
(1)
Temat: czas
2001-
(19)
1901-2000
(8)
1989-2000
(5)
1701-
(4)
2001-0
(4)
1601-
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-
(2)
1801-1900
(2)
1501-
(1)
1501-1600
(1)
1901-
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
1989-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Stany Zjednoczone (USA)
(4)
Londyn (Wielka Brytania)
(3)
Europa
(1)
Górny Śląsk
(1)
Jersey City (Stany Zjednoczone, stan New Jersey)
(1)
Krosno (woj. podkarpackie)
(1)
Niemcy
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Powiat bieszczadzki (woj. podkarpackie)
(1)
Prusy
(1)
Tarnobrzeg (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Ukraina
(1)
Wielka Brytania
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Zabór pruski
(1)
Gatunek
Poradnik
(232)
Przepisy kulinarne
(166)
Publikacja bogato ilustrowana
(65)
Wydawnictwa popularne
(55)
Książka kucharska
(48)
Opracowanie
(29)
Poradniki
(29)
Podręcznik
(20)
Opowiadania i nowele
(17)
Podręczniki akademickie
(15)
Powieść obyczajowa
(13)
Publikacje dla dzieci
(9)
Podręcznik akademicki
(6)
Podręczniki
(6)
Praca zbiorowa
(6)
Tablice i wzory
(5)
Jadłospis
(3)
Książki dla małych dzieci
(3)
Monografia
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Poradniki i przewodniki
(3)
Powieść przygodowa
(3)
Raport z badań
(3)
Wydawnictwa dla dzieci
(3)
Materiały konferencyjne
(2)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(2)
Publicystyka polska
(2)
Słowniki terminologiczne
(2)
Wiersze
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Artykuł problemowy
(1)
Artykuł z pracy zbiorowej
(1)
Atlas anatomiczny
(1)
Dane statystyczne
(1)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Encyklopedie
(1)
Fantastyka
(1)
Felieton
(1)
Felieton polski
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Higiena
(1)
Komiks
(1)
Korespondencja
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Książki kucharskie
(1)
Książki mówione
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Literatura polska
(1)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Poradniki dla młodzieży
(1)
Poradniki dla nauczycieli
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Powieść
(1)
Powieść autobiograficzna
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publicystyka
(1)
Reportaż
(1)
Reportaż problemowy
(1)
Romans
(1)
Rymowanki
(1)
Słowniki polskie
(1)
Słowniki polsko-angielskie
(1)
Wydawnicctwa popularne
(1)
Zagadki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(237)
Kulinaria
(164)
Styl życia, moda i uroda
(35)
Kultura fizyczna i sport
(17)
Psychologia
(17)
Edukacja i pedagogika
(6)
Historia
(6)
Biologia
(5)
Rozwój osobisty
(5)
Hobby i czas wolny
(2)
Media i komunikacja społeczna
(2)
Religia i duchowość
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Chemia
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Nauka i badania
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
644 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej i okładce: autorki bestsellera "Żyj 120 lat, czyli moc mikroodżywiania".
Wszystkiego najlepszego! Coraz częściej zdajemy sobie sprawę, że kluczem do zdrowia są odpowiednie nawyki. Jakie dokładnie, podpowiada mikroodżywianie, dziedzina łącząca elementy dietetyki, medycyny i farmacji. Precyzyjnie wyjaśnia, co w sobie zbadać, co jeść, jakie niedobory uzupełnić, żeby działać w maksimum swoich możliwości - świetnie się czuć, mieć mnóstwo energii, a przy tym wyglądać promiennie. Pierwsza w Polsce książka o mikroodżywianiu "Żyj 120 lat, czyli moc mikroodżywiania" została stworzona jako zbiór podstawowych wiadomości. Druga jest przełożeniem teorii na praktykę. Zawiera rady sprawdzone w pracy terapeutki i specjalistki medycyny stylu życia. Z tej książki dowiesz się, jak: zwiększyć odporność organizmu zadbać o szczęśliwe jelita, zadbać o szczęśliwe jelita, walczyć z otyłością brzuszną złagodzić PMS i endometriozę, przejść lekko przez ciążę, nie zauważyć menopauzy, uregulować pracę tarczycy, poprawić pracę wątroby, zlikwidować złe nastroje pożegnać uciążliwe migreny, obniżyć poziom cukru, poprawić jakość snu "Bądź najzdrowszą wersją siebie" to wyzwanie. Jeśli się go podejmiesz, będziesz się czuć wspaniale w swoim ciele przez całe długie życie. Nie odkładaj zmian na później. Zacznij teraz. [Wydawnictwo Pascal, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109837 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Bibljoteczka Higjeniczna : Biblioteczka Higieniczna ; z. 15)
- Cel odżywiania. Materiały odżywcze. Potrzebna ilość
materiałów odżywczych. Pokarmy - Budowa narządu pokarmowego. Jego czynność przyswa-
jania i rozkładania pokarmów - Wskazania higieniczne. Zaznajomienie się z obrazem
przemiany materii. Ilość i jakość pokarmów. Pożywki
i używki. Witaminy - Pokarmy zwierzęce. Mleko. Produkty mleczne - masło,
ser. Jaja. Mięso. Konserwy - Pokarmy roślinne. Chleb. Zboża. Rośliny strączkowe
Ziemianki. Konserwy jarzynowe. Owoce - Używki. Sposób ich działania. Herbata. Kawa. Kakao.
Jarstwo - Zakończenie. Określenie w liczbach wagi i kalorii
pożywienia potrzebnego. Obiad u człowieka zamożnego,
średniozamożnego i niezamożnego. Odżywianie dzieci
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. AD-35784 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia antyrakowa jest wyjątkową książką kucharską. We wstępie czytelnicy znajdą klarowny opis założeń autorki w odniesieniu do najnowszych badań nad rakiem. W części głównej znajdują się smakowite przypisy podzielone na 8 działów: Przystawki, Sałatki, Zupy, Tarty, Dania mięsne, Dania z ryb, Dania na słodko oraz Desery. Każdy przepis opatrzony jest informacją, które składniki potrawy mają działanie przeciwnowotworowe, co pozwoli modyfikować potrawy, zachowując jednocześnie ich zdrowotne działanie. Kuchnia antyrakowa to sprawdzone przepisy zarówno dla tradycjonalistów, jak i miłośników nowinek kulinarnych. Kolorowa tarta z łososiem, brokułami i marchewką? Królik z tymiankiem i cytryną? Chłodnik ogórkowy z krewetkami? Jeżeli myśleliście, że jedzenie zdrowe to jedzenie nudne - jesteście w błędzie! Przygotujcie się na nowe doznania kulinarne Chantal Tse. [Esprit, 2011]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616-006 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.16-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Biblioteka nieczynna
Książka
W koszyku
Na okł.: Na podstawie serii emitowanej w TVNStyle.
Indeks.
Mało, mleko, chleb. Codzienny koszyk z zakupami. Tylko czy to, co do niego wrzucamy, jest zdrowe? Warte swojej ceny? Czy tak odżywcze jak mówi reklama? Nasze autorki przejrzały wszystkie półki z żywnością w sklepach i supermarketach. Sprawdziły jakość wędlin i nabiału, przekopały chłodnie z mrożonkami, zważyły żywność light i spróbowały, co pysznego wysmażyły nam fast food. Dzięki temu powstał rewelacyjny poradnik, w którym podpowiadają, jak wybrać najzdrowsze produkty w najlepszych cenach. Wskazują składniki niebezpieczne o bezwartościowe. Informują jakim hasłom nie wierzyć i na które napisy na opakowaniach zwracać uwagę. Przede wszystkim jednak bezlitośnie obnażają sztuczki speców od marketingu i reklamy. [Publicat, 2011]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 7 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-613(2) (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Biblioteka nieczynna
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Biblioteka nieczynna
Książka
W koszyku
Tł. z jęz. ang.
Natura człowieka ; Człowiek w świecie fizycznym ; Pożywienie człowieka ; Świat istot żywych ; Naturalna mikrobiocenoza ; Żywienie a zakażenie ; Ewolucja chorób zakaźnych ; Zanieczyszczenie środowiska ; Zanieczyszczenie środowiska ; Zmiany układu zachorowań ; Adaptacja i jej niebezpieczeństwa ; Lawina populacyjna ; Hipokrates w stroju współczesnym ; człowiek wobec środowiska ; Wykorzenienie czy opanowanie ; Opanowanie chorób ; Adaptacja medycyny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-673 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 451.
I. WSTĘP: 1. Pojęcie zdrowia ; 2. Relacje między między żywnością, żywieniem i zdrowiem. II. ŻYWNOŚĆ: 1. Definicje i podział produktów żywnościowych ; 2. Jakość żywności i jej uwarunkowania ; 3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności ; 4. Biotechnologia w produkcji żywności ; 5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie ; 6. Znakowanie żywności ; 7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności. III. ŻYWIENIE: 1. Istota racjonalnego żywienia ; 2. Podstawowe składniki pożywienia ; 3. Żywność jako źródło składników odżywczych ; 4. Trawienie i przyswajanie pożywienia ; 5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia ; 6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna ; 7. Żywienie dietetyczne ; 8. Interakcje leków ze składnikami żywności. IV. ZDROWIE: 1. Biologiczne podstawy zdrowia ; 2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych ; 3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka ; 4. Inne zagrożenia dla zdrowia ; 5. Instrumenty polityki prozdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
W jaki sposób francuski zachowują młodość, pogodę duch i zgrabną sylwetkę, nie przestrzegając wymyślonych diet? Jak dbają o siebie, jak się bawią, by doznać jak najwięcej przyjemności? Na czym polega ich sekret? [Albatros, 2007]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Biblioteka nieczynna
Brak okładki
Książka
W koszyku
Żywienie a zdrowie / Czesław Kierebiński, Zofia Godlewska. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1986. - 127, [1] s., [24] s. tabl. : il. kolor., wykr. ; 21 cm.
(Zdrowie dla Wszystkich)
Bibliogr. s. [128].
Wpływ żywienia na zdrowie ; Aktywność fizyczna a zdrowie ; Podstawy racjonalnego żywienia ; Żywienie rodziny ; Żywienie dietetyczne ; Prawidłowe przygotowywanie potraw.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100334 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cztery kroki do zdrowia / Stefania Korżawska. - Warszawa : Corsam, 2013. - 175 s. : rys. ; 21 cm.
(Twoje zdrowie / Stefania Korżawska)
Nie wolno tracić nadziei, nawet wtedy, gdy inni już nadziei na życie nam nie dają. Należy wszystko zacząć od początku - dokąd na polskim polu rośnie prawdziwe, zdrowe pożywienie, dokąd w promieniach słońca tańczą zioła, jest szansa, że organizm się odnowi, że ciepła życiodajna krew popłynie w nim, dożywi wszystkie komórki i zdrowie będzie powracało.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cztery kroki do zdrowia / Stefania Korżawska. - Warszawa : Corsam, 2013. - 175 s. : rys. ; 21 cm.
(Twoje Zdrowie)
Nie wolno tracić nadziei, nawet wtedy, gdy inni już nadziei na życie nam nie dają. Należy wszystko zacząć od początku - dokąd na polskim polu rośnie prawdziwe, zdrowe pożywienie, dokąd w promieniach słońca tańczą zioła, jest szansa, że organizm się odnowi, że ciepła życiodajna krew popłynie w nim, dożywi wszystkie komórki i zdrowie będzie powracało. Wierna przyjaciółka ziół, Stefania Korżawska [Corsam, 2013]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 8 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. F.2-61
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [299]-315.
Streszcz. w jęz. niem. lub ang.
Spis treści także w jęz. niem.
STAN I WYNIKI BADAŃ NAD POŻYWIENIEM PROWADZONYCH PRZEZ RÓZNE DYSCYPLINY: Kulturowe i społeczne znaczenie pożywienia ; Stan badań nad pożywieniem ludów neolitu na ziemiach polskich ; Badania historyczne nad pożywieniem w Polsce ; Z badań nad dziennimi racjami żywnościowymi w XIII - XVI w. ; Rozwój etnograficzny zainteresowań pożywieniem ludności wiejskiej w Polsce ; Pożywienie w pracach Polskiego Atlasu Etnograficznego ; Współczesne badania nad żywieniem ludności wiejskiej ; Metodyka i wyniki badań lekarskich nad sposobem odżywiania ludności wiejskiej w województwie krakowskim ; Badania nad spożyciem ludności wiejskiej prowadzone przez Wyższą Szkołę Rolniczą w Krakowie ; Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie - nowopowstała placówka naukowa ; Polsko-słowackie powiązania na przykładzie pożywienia ludowego ; Tradycyjna gastronomia węgierska i Muzeum Gastronomiczne w Budapeszcie ; TRADYCJE I PRZEMIANY W POŻYWIENIU WSI POLSKIEJ: Pożywienie pasterza na polskiej Orawie ; Pożywienie ludowe na polskim Spiszu w drugiej połowie XIX i w XX wieku ; Tradycyjne i wspóóczesne pożywienie mieszkańców dolnośląskiej wsi Wrzosy ; Analiza zmian sposobu żywienia ludności w jednej ze wsi lubelskich w rejonie słabo uprzemysłowinym ; Akcja oświatowa na wsi a zmiany w sposobie żywienia na przykładzie jednej ze wsi woj. lubelskiego ; Żywienie i stan odżywiania ludności wiejskiej w jednej ze wsi w rejonie uprzemysłowionym ; MONOGRAFIA RÓŻNYCH DZIAŁÓW POŻYWIENIA: Tradycyjna produkcja masła w Polsce ; Typy maślnic w Polsce i ich występowanie w świetle skartowań Polskiego Atlasu Etnograficznego ; Stępa w Polsce ; Tradycyjny wyrób chleba w zachodniej części województwa krakowskiego ; Rośliny dziko rosnące w tradycyjnym pożywieniu chłopów kozienieckich ; GOSPODARKA MLECZNA LUDÓW POZAEUROPEJSKICH: Tradycyjna produkacja mleczna w Jordanii ; Tradycyjna produkcja mleczna w Mauretanii ; Przetwórstwo mleka u ludności Gór Sulejmana ( Afganistan- Pakistan) ;
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100171 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.12-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Biblioteka nieczynna
Książka
W koszyku
Jesteś tym, co jesz : dieta, która zmieni twoje życie / Gillian McKeith ; przeł. Tomasz Norbert. - Wyd. 1 (dodr.). - Poznań : Rebis, 2012. - 223, [1] s. : fot. kolor. ; 22 cm.
Na okł.: Będziesz szczuplejszy, zdrowszy i szczęśliwszy...
Indeks.
Doktor Gillian McKeith osiągnęła niewiarygodne rezultaty, odmieniając nawyki żywieniowe najgorzej odżywiających się Brytyjczyków. Dzięki tej książce poznasz tajemnice jej fantastycznej diety i zmienisz swoje życie - będziesz zdrowszy i szczęśliwszy. * Przeprowadź test na inteligencję żywieniową i przekonaj się, jak wpływa na ciebie to, co jesz. * Pozbądź się niezdrowych nawyków żywieniowych. * Naucz się zapobiegać problemom zdrowotnym związanym z niewłaściwym odżywianiem, np. cukrzycy. * Dowiedz się, jak niewielkie zmiany mogą doprowadzić do niewiarygodnych rezultatów * Jedz więcej... nie mniej. Przestrzegając prostych rad doktor McKeith już wkrótce będziesz się czuł i wyglądał wspaniale. Będziesz zdumiony, jak wielkie znaczenie może mieć kilka drobnych zmian i jak łatwo je przeprowadzić. [Rebis, 2012]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na okł. podtyt.: naturalne metody obniżania, zdrowy tryb życia, 40 sprawdzonych przepisów.
Indeks.
SPIS TREŚCI: Cholesterol - w nadmiarze szkodliwy; Cholesterol jako czynnik ryzyka; Ruch podnosi poziom HDL; Zdrowe żywienie - najlepsze lekarstwo; Ważny wybór - właściwy kwas tłuszczowy; Produkty naturalne obniżają poziom cholesterolu; Obiady, które krzepią serce; Lekkie dania na kolację.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowe słodkości : motywacja i porady na zdrowe życie / Agnieszka Nitsu. - Warszawa : Wydawnictwo BIS, 2018. - 239, [1] strona : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Poradnik dla wszystkich, którzy chcą jeść słodycze bez wyrzutów sumienia. Agnieszka Nitsu jest dietetykiem i autorką bloga www.aktywnezywienie.pl. W książce dzieli się swoimi osobistymi doświadczeniami, daje wskazówki dotyczące zdrowego sposobu odżywiania i motywuje do zmiany złych nawyków żywieniowych. Książka zawiera ponad 150 przepisów na zdrowe słodkości – ciasta, desery i koktajle, przygotowane ze zdrowych, nieprzetworzonych produktów, bez cukru, mąki pszennej, nabiału i utwardzanych tłuszczów. Smacznego i na zdrowie! [Wydawnictwo BIS, 2018]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Septem)
Tyt. oryg.: Eat stop eat.
Stan wyposzczenia ; Zanik postu ; Zapomnij o wszystkim, co czytałaś na temat postu ; Post a metabolizm ; Post a ćwiczenia fizyczne ; Post a mózg ; Post a masa mięśniowa ; Post a głód ; Post a poziom cukru we krwi ; Inne mity na temat poszczenia ; Dobroczynny wpływ poszczenia na zdrowie ; Wpływ poszczenia na zdrowie - wnioski ; Życie z "Eat Stop Eat" ; Poszczenie z ""Eat Stop Eat" ; Jedzenie "Eat Stop Eat" ; Co robić podczas postu? ; Jak trenować z "Eat Stop Eat" ; Stwórz swój własny program treningowy ; Dobroczynny wpływ ćwiczeń na zdrowie ; Jak utrzymać niższą wagę z "Eat Stop Eat" ; "Eat Stop Eat" - wnioski ; "Eat Stop Eat" - najczęściej zadawane pytania.
Wszystkie diety odchudzające działają - każda (odpowiednio restrykcyjnie stosowana) prowadzi do oczekiwanego efektu. Chudniemy, zbliżamy się do wymarzonej wagi, sylwetki, oczekiwanego wyglądu. Kilka tygodni, miesięcy, rok. I co dalej? Problem w tym, że większość diet odchudzających polega na wykluczaniu. Eliminujemy z diety tłuszcze, węglowodany, białka, kalorie. To działa do momentu, w którym powracamy do starych nawyków żywieniowych. W końcu ile czasu można być na diecie, prawda? A jeśli bym Ci powiedział, że skuteczne odchudzanie wcale nie musi oznaczać tego rodzaju restrykcyjnych diet? A jeśli bym Ci powiedział, że można jeść i żyć w sposób, który będzie miał niezwykle dobroczynny wpływ na Twoje zdrowie, który pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy i który nie będzie wymagał od Ciebie długiego ograniczania się, stosowania wymyślnych schematów żywieniowych i suplementów diety ani planowania posiłków? Ta książka jest o… głodzeniu się. O poście. O jego zbawiennym wpływie na zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Stanowi wynik wieloletniej fascynacji autora sportem i dietami. Podsumowuje aktualną wiedzę medyczną na temat postu, zawiera także doświadczenia oraz obserwacje autora w tej materii. Przeczytaj i zastanów się, co jest lepsze - bycie ciągle na diecie czy normalne jedzenie z uzdrawiającym postem od czasu do czasu? [Helion, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104126 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej