378561
Książka
W koszyku
Fotografia kulinarna : od zdjęcia do arcydzieła / Nicole S. Young ; [tłumaczenie Piotr Cieślak]. - Wydanie 2. - Gliwice : Wydawnictwo Helion, copyright 2016. - X, 262 strony : ilustracje kolorowe, fotografie ; 23 cm.
Niniejsza książka jest drugim, zaktualizowanym wydaniem bestsellerowego poradnika tworzenia doskonałych zdjęć kulinarnych. Autorka niezwykle ciekawie i przystępnie przedstawia podstawy fotografii, prezentuje tajniki stylizacji i dekoracji potraw, a także wprowadza do metod korekcji zdjęć w programie Adobe Lightroom. Sporo miejsca poświęca kwestii publikowania własnych prac, przygotowania profesjonalnego portfolio i budowania swojej pozycji jako twórcy pięknych zdjęć. [Helion, 2016]
Rozdz. 1. PODSTAWY FOTOGRAFII KULINARNEJ. Narzędzia i techniki w cyfrowej fotografii kulinarnej: Aparaty cyfrowe ; Obiektywy i ogniskowe ; Statywy i akcesoria ; Praca z plikami cyfrowymi ; Trzy składowe ekspozycji: przysłona, czas otwarcia migawki i czułość ISO. Rozdz. 2. OŚWIETLENIE. Techniki i sprzęt oświetleniowy w fotografii kulinarnej: Rodzaje światła ; Akcesoria do modelowania światła ; Charakter światła ; Kierunek padania światła. Rozdz. 3. STYLIZACJA I REKWIZYTY. Sztuka prezentacji potraw: Rozważania nad stylizacją ; W trosce o jakość ; Podstawy stylizacji potraw ; Wskazówki i sztuczki ; Stylizacja z użyciem rekwizytów ; Rozdz. 4. KADROWANIE I KOMPOZYCJA. Twórz lepsze zdjęcia dzięki starannie dobranej kompozycji: W poszukiwaniu harmonii ; Perspektywa i kadrowanie ; Ogniskowa, kompresja perspektywy i głębia ostrości ; Ostrość ; Kształty, linie i kolory. Rozdz. 5. DAJ SIĘ POZNAĆ. Zabieganie o sukces w internecie: Strona WWW to Twój dom w internecie ; Udostępnianie prac i budowanie sieci kontaktów ; Ochrona cyfrowych treści. Rozdz. 6. EDYCJA ZDJĘĆ W PROGRAMIE ADOBE LIGHTROOM. Wydobywanie ze zdjęć tego, co najlepsze: Omawiamy program Adobe Lightroom - Przestrzeń robocza modułu Library (biblioteka) ; Omawiamy program Adobe Lightroom - Przestrzeń robocza modułu Develop (przetwarzanie) ; Pierwsze kroki ; Moduł Library (biblioteka) ; Moduł Develop (przetwarzanie) ; Eksportowanie plików. Rozdz. 7. ZA KULISAMI. Fotografia kulinarna od A do Z: Przekąski ; Zielone smoothie z mango ; Sałatka z grejpfruta ; Khao soi.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-77 (1 egz.)
Strefa uwag:
Tytuł oryginału: Food photography : from snapshots to great shots, 2016
Uwaga ogólna
Tytuł oryginału: "Food photography : from snapshots to great shots" 2016.
Uwaga dotycząca bibliografii
Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej