378391
Book
In basket
Smak łowi Makłowicz : świat od przystawki do deseru. - Kraków : Tesco Polska, 2014. - 239, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 18x24 cm.
Gdy wchodziliśmy do Unii Europejskiej, pojawiały się głosy, że zatracić możemy swą tożsamość, również tę kulinarną, że rodzime tradycje rozpłyną się bezpowrotnie w morzu cudzoziemskich wpływów, które po zniesieniu granic mają nas zalać i ostatecznie pogrążyć. Nic takiego nie nastąpiło. Jak pokazują doświadczenia innych krajów - znacznie dłużej w zjednoczonym europejskim świecie przebywających - mnogość obcych etnicznych kuchni jedynie pomaga miejscowym kulinariom, wpływa na nie ożywczo i twórczo. Nie chodzi tylko o podpatrywanie cudzych pomysłów, choć i to jest ważne, chodzi również o możliwość porównania. Skądże możemy wiedzieć, gdzie jedzeniowo jesteśmy, jeśli nie znamy innych smaków? Gotujemy więc po tajsku, francusku, włosku, chińsku, węgiersku i jak tylko chcemy, bowiem jedynie tak czyniąc, prawdziwie docenić możemy zrazy z kaszą, kaczkę z jabłkami czy szczawiową z jajkiem, gdy akurat na nie przyjdzie w garnku pora. Robert Makłowicz.
Availability:
All copies are currently on loan: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Indeks.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again