367690
Książka
W koszyku
I. WSTĘP: 1. Pojęcie zdrowia ; 2. Relacje między między żywnością, żywieniem i zdrowiem. II. ŻYWNOŚĆ: 1. Definicje i podział produktów żywnościowych ; 2. Jakość żywności i jej uwarunkowania ; 3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności ; 4. Biotechnologia w produkcji żywności ; 5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie ; 6. Znakowanie żywności ; 7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności. III. ŻYWIENIE: 1. Istota racjonalnego żywienia ; 2. Podstawowe składniki pożywienia ; 3. Żywność jako źródło składników odżywczych ; 4. Trawienie i przyswajanie pożywienia ; 5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia ; 6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna ; 7. Żywienie dietetyczne ; 8. Interakcje leków ze składnikami żywności. IV. ZDROWIE: 1. Biologiczne podstawy zdrowia ; 2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych ; 3. Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka ; 4. Inne zagrożenia dla zdrowia ; 5. Instrumenty polityki prozdrowotnej.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. 451.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej