367640
Książka
W koszyku
Ogólna technologia żywności / Eugeniusz Pijanowski [et al.]. - Wyd. 8 uaktual. (2 dodr.). - Warszawa : WN-T, 2009. - 584, [2] s. : rys., wykr. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Cz. I. WSTĘP DO TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI: 1. Technologia żywności, bilans żywności, przemysł spożywczy, gospodarka żywnościowa; 2. Krótka charakterystyka głównych surowców przemysłu spożywczego, ich odbiór i czyszczenie; 3. Produkty spożywcze i ich jakość. Cz. II. OPERACJE I PROCESY ZWIĄZANE Z PRZETWARZANIEM ŻYWNOŚCI: 4. Operacje mechaniczne; 5. Operacje termiczne; 6. Niektóre operacje typu dyfuzyjnego; 7. Procesy i operacje fizykochemiczne; 8. Procesy chemiczne w technologii żywności; 9. Procesy biotechnologiczne w technologii żywności. Cz. III. METODY UTRWALANIA ŻYWNOŚCI: 10. Ogólne zasady utrwalania żywności; 11. Utrwalanie żywności metodą chłodzenia lub zamrażania; 12. Utrwalanie żywności za pomocą ogrzewania; 13. Utrwalanie żywności oparte na odwadnianiu i na dodawaniu substancji osmoaktywnych; 14. Utrwalanie żywności przez zakwaszanie i metodą chemiczną; 15. Niekonwencjonalne, nietypowe i skojarzone metody utrwalania żywności. Cz. IV. MATERIAŁY I TECHNIKI POMOCNICZE W TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI: 16. Stosowanie dodatków funkcjonalnych do żywności; 17. Mycie i dezynfekcja urządzeń i opakowań; 18. Pakowanie żywności; 19. Przechowywanie i transport żywności; 20. Kontrola procesu produkcyjnego; 21. Gospodarowanie energią, wodą i ochrona środowiska.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. s. 566-[567]. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej