367131
Książka
W koszyku
I. WYNALAZEK PIECZENIA W OGNIU: 1. Pierwszy przewrót kulinarny: a) Przetwarzający ogień, b) Pierwsze technologie przyrządzania jedzenia, c) Erodujące fale, II. SENS JEDZENIA: 1. Jedzenie jako rytuał i akt magiczny: a) Sens ludożerstwa, b) Pokarmy święte i nieświęte, c) Magia diet leczniczych, d) Dietetyczne czary, e) Dietetyka obfitości, III. Z PASTWISKA NA STÓŁ 1. Przewrót pasterski: od zbieractwa do produkcji jedzenia: a) Forpoczta ślimaków, b) Hodować czy nie hodować, c) Pasterski instynkt, d) Łowiectwo morskie, IV. JADALNE PŁODY ZIEMI: 1. Uprawa roślin pod kątem jedzenia: a) Zbieractwo i uprawa roli, b) Potężne trawy, c) Zdobywca świata, d) Bulwy i korzenie, które rządzą światem, V. JEDZENIE I POZYCJA SPOŁECZNA 1. Nierówności społeczne i powstanie arystokratycznej kuchni: a) Sukces nadmiaru, b) Powstanie i rozwój gastronomii, c) Przejęcie przez mieszczaństwo dworskiej kuchni, d) Międzyklasowe transfery, e) Dwory bez dworskiej kuchni?, VI. JEDZENIE ZA HORYZONTEM: 1. Jedzenie i dalekosiężna wymiana kulturowa: a) Tuż za horyzontem: co przeszkadza krzyżowaniu się wpływów kulinarnych, b) Czynniki przełamujące bariery: oddziaływanie imperiów, c) Kupcy i kelnerzy: sól i przyprawy, VII. WYZWANIE EWOLUCJI 1. Jedzenie i wymiana ekologiczna: a) Epopeja "Bounty", b) Globalna paleta, c) Przewrót na równinach, d) Amerykańska kariera banana, e) Migracje kukurydzy, f) Ziemniaki i słodkie ziemniaki, g) Środki słodzące, h) Granica Pacyfiku, VII. ŻYWIENIE GIGANTÓW: 1. Jedzenie i industrializacja w wiekach dziewiętnastym i dwudziestym: a) Uprzemysławiające się środowisko, b) Produkcja, przetwarzanie i dostawa, c) Ucztowanie i głód, d) Ostatnia faza przewrotu neolitycznego, e) Kłopoty z przechowywaniem, f) Dogodzić konsumentom.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej