369192
Książka
W koszyku
Niemal codziennie słyszymy o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa albo całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom. Co powoduje, że mamy tak nieodpartą ochotę na białko zwierzęce i nie potrafimy się od niego odzwyczaić? I dlaczego ewolucja nie uczyniła nas wegeterianami, skoro jedzenie mięsa nam szkodzi? Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata, odkrywając przed nami różne kultury spożywania mięsa. Pokazuje niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, laboratoria w Holandii, w których hoduje się mięso, a także opisuje składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie. Bada potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych praprzodków. Ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od białka zwierzęcego. [Czarna Owca, 2017]
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104733 (1 egz.)
Strefa uwag:
Tyt. oryg.: Meathooked : the history and Science of our 2,5-milion-year obsession with meat, 2016
Uwaga ogólna
Tyt. oryg.: "Meathooked : the history and Science of our 2,5-milion-year obsession with meat", 2016.
Uwaga dotycząca bibliografii
Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej