371709
Książka
W koszyku
Dietoterapia / Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. - Wydanie 1, 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - XIII, [1], 446, [1] strona : rysunki ; 24 cm.
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki. [Wydaw. Lekarskie PZWL, 2015]
1. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka ; 2. Węglowodany ; 3. Białko ; 4. Tłuszcze ; 5. Witaminy ; 6. Składniki mineralne ; 7. Klasyfikacja diet ; 8. Wybrane choroby przewodu pokarmowego ; 9. Wybrane diety eliminacyjne ; 10. Dietoterapia i dietoprofilaktyka otyłości ; 11. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy ; 12. Cukrzyca ; 13. Hiperurykemia i dna ; 14. Nadciśnienie tętnicze ; 15. Przewlekła choroba nerek ; 16. Kamice układu moczowego ; 17. Niedokrwistość.
Status dostępności:
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-615.8 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104227 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej