369213
Książka
W koszyku
Turystyka kulinarna / Magdalena Woźniczko, Tadeusz Jędrysiak, Dominik Orłowski. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2015. - 255, [1] strona : ilustracje (głównie kolorowe) ; 24 cm.
R. I DZIEDZICTWO KULINARNE JAKO ELEMENT TURYSTYKI: 1. Znaczenie gastronomii w turystyce ; 2. Sztuka kulinarna jako podstawowy składnik gastronomii ; 3. Dziedzictwo kulturowe a dziedzictwo kulinarne ; 4. Pojęcie turystyki kulinarnej, jej wartość i zakres ; 5. Rodzaje turystyki związanej z dziedzictwem kulinarnym ; 6. Turyści zainteresowani turystyką kulinarną ; 7. Sztuka kulinarna i jej miejsce na Liście Światowego Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO ; 8. Rozwój turystyki kulinarnej na świecie ; 9. Kreatywność jako szansa rozwoju turystyki kulinarnej ; R. II FORMY ORGANIZACJI TURYSTYKI KULINARNEJ W POLSCE: 1. Inicjatywy mające na celu promocję turystyki kulinarnej ; 2. Jarmarki, festyny i kiermasze żywnościowe ; 3. Święta i festiwale kulinarne ; 4. Targi gastronomiczne ; 5. Prezentacje, pikniki kulinarne, konkursy i zawody mistrzów kuchni ; 6. Pokazy wytwarzania tradycyjnych produktów spożywczych ; 7. Szlaki kulinarne ; 8. Muzea kulinarne ; 9. Muzea skansenowskie jako ostoja podtrzymania ludowych tradycji kulinarnych ; R. III KUCHNIA POLSKA I JEJ TRADYCJE ŻYWIENIOWE: 1. Historia kuchni polskiej na przestrzeni wieków ; 2. Kuchnia jako element kultury ludowej ; 3. Zmysły człowieka i ich znaczenie w kuchni polskiej ; 4. Charakterystyczne surowce, produkty i potrawy, występujące we współczesnej kuchni polskiej ; 5. Świąteczne tradycje kulinarne w Polsce ; 6. Tradycje polskiej gościnności ; 7. Polskie kuchnie regionalne jako element narodowego dziedzictwa kulinarnego ; R. IV KUCHNIE REGIONALNE W POLSCE: 1. Pojęcie i podział kuchni regionalnych w Polsce ; 2. Charakterystyka polskich kuchni regionalnych oraz ich bogactwo i różnorodność kulinarna ; R. V MARKA TRADYCYJNYCH I REGIONALNYCH PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH W UNII EUROPEJSKIEJ I POLSCE: 1. Istota i rola marki turystycznej ; 2. Tradycyjne i regionalne produkty żywnościowe oraz ich ochrona w Unii Europejskiej ; 3. Lista Produktów Tradycyjnych w Polsce ; 4. Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.
Status dostępności:
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-338.48 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-103011 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliografia na stronach 247-[256].
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej