367690
Książka
W koszyku
I. ŻYWIENIE W SYSTEMIE OCHRONY ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA: Zdrowie i jego uwarunkowania ; Żywność i żywienie a zdrowie ; Epidemiologia żywieniowa ; Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej ; Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie ; Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych ; Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji. II. UWARUNKOWANIA SPOSOBU ŻYWIENIA SIĘ SPOŁECZEŃSTWA: Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji ; Czynniki klimatyczne a sposób żywienia ; Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia ; Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa ; Czynniki społeczne a żywność i żywienie ; Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia ; Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe. III. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI I JEJ EFEKTY: Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania ; Upowszechnianie wiedzy o żywieniu ; Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu ; Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa ; Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywiania i stanu zdrowia ludności. IV. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA: Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny ; Bioterroryzm żywnościowy ; Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspeckie międzynarodowym ; Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności ; Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żwyności ; Żywienie a zdrowie spoęłczne w perspektywie XXI wieku.
Status dostępności:
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-93512/t.3 (1 egz.)
Strefa uwag:
Uwaga ogólna
T. 1 pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu ; T. 2 pt.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego.
Uwaga dotycząca bibliografii
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Recenzje:
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej