Form of Work
Książki
(605)
Publikacje dydaktyczne
(12)
Publikacje fachowe
(6)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poezja
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Status
only on-site
(553)
available
(79)
unknown
(17)
Branch
Wypożyczalnia Główna (Dąbrowskiego 33a)
(8)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(553)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(3)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(10)
Filia 2 (Fredry 5)
(4)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(10)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(6)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(10)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(2)
Filia 9 (Czackiego 5)
(3)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(12)
Filia 11 (Dębicka 170)
(9)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Filia 15 (Lwowska 60)
(4)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(7)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(4)
Filia 18 (Ćwiklińskiej 2)
(2)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Author
Rymsza-Zalewska Danuta
(9)
Leitner Roman
(8)
Czerni Sergiusz
(7)
Góralski Andrzej (1936- )
(7)
Jędrzejewski Jędrzej
(7)
Kruczek Witold
(7)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Żakowski Wojciech (1929-1993)
(7)
Berger Maria M
(6)
Jaworska Teresa
(6)
Żak Krzysztof
(6)
Arciszewski Tomasz
(5)
Boratyn Mieczysław
(5)
Dobrzański Tadeusz
(5)
Kujawski Adam
(5)
Leksiński Wacław (1932- )
(5)
Molenda Jacek
(5)
Chojnowska-Ślisz Barbara
(4)
Głowacka Elżbieta
(4)
Kreyser Ryszard
(4)
Orear Jay (1925- )
(4)
Osiowski Jerzy (1927-2013)
(4)
Schellenberg Anna
(4)
Skrzyńska Maria
(4)
Sokołowska Małgorzata (1955- )
(4)
Szabatin Jerzy (1942- )
(4)
Szarski J
(4)
Szarski Jan
(4)
Babicz-Zielińska Ewa
(3)
Banaś Józef (1950- )
(3)
Bartol Wiktor
(3)
Bender Anna
(3)
Bernas Stefan (1919-1983)
(3)
Bielecki Jan (?-2001)
(3)
Chabłowski Jerzy
(3)
Dietrich Marek (1934- )
(3)
Drozdowski Bronisław (1928- )
(3)
Feld Mieczysław (1924- )
(3)
Grzywa Edward Jan (1933-2014)
(3)
Kaczorek Tadeusz (1932- )
(3)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(3)
Macukow Bohdan (1946- )
(3)
Marciniak Wiesław
(3)
Martin Maria
(3)
Nabiałek Ireneusz (1934- )
(3)
Pietrzyk Tadeusz
(3)
Redakcja Encyklopedii Słowników i Leksykonów WNT
(3)
Seidler Jerzy
(3)
Semeniuk Bazyli
(3)
Siedlecka Irena
(3)
Żakowski Wojciech
(3)
Amiel Jean (1905-1986)
(2)
Antoniewicz Jerzy
(2)
Baranowski Adam
(2)
Baranowski Jerzy (elektronik)
(2)
Bartoszek-Pączkowska Agnieszka
(2)
Basiński Antoni
(2)
Bańkowski Zdzisław (1913- )
(2)
Bek Jan (1932-2000)
(2)
Beulig Gerhard
(2)
Bieńkowska-Lipińska Krystyna
(2)
Bolkowski Stanisław (1930- )
(2)
Bryc Stefania
(2)
Błażewski Stefan
(2)
Celiński Zdzisław (1932- )
(2)
Dobrowolski Jan (1919- )
(2)
Dryjański Piotr (?-2006)
(2)
Gajda Wojciech (1956- )
(2)
Gdowski Bogusław (1932- )
(2)
Gizbert-Studnicki Paweł (?-2007)
(2)
Gradoń Leon (1947- )
(2)
Hyc Jan
(2)
Iglewski Michał
(2)
Imbierowicz Mirosław
(2)
Iwańska Jolanta
(2)
Janicka Sabina
(2)
Jezierska Hanna
(2)
Juhasz-Dąbrowska Emma
(2)
Jóźwicki Romuald (1934- )
(2)
Kacman Perła
(2)
Kalisz Barbara
(2)
Kamiński Zbigniew
(2)
Kamiński Zbigniew (fizyka)
(2)
Kemula Wiktor (1902-1985)
(2)
Kirschke Roman
(2)
Konarzewski Zygmunt
(2)
Koronacki Jacek (1945- )
(2)
Kowalska Maria
(2)
Koziej Eugeniusz
(2)
Kreyser Ryszard (?-2003)
(2)
Kujawski Adam (1934-2004)
(2)
Kunicki Henryk
(2)
Kupis Bogdan
(2)
Kurczab Marcin
(2)
Luboński Paweł
(2)
Majewski Władysław (1933-2002)
(2)
Maludzińska Grażyna
(2)
Markowski Andrzej (?-2003)
(2)
Matuszewski Wojciech
(2)
Matwin Stanisław
(2)
Year
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(84)
1990 - 1999
(113)
1980 - 1989
(199)
1970 - 1979
(173)
Time Period of Creation
1901-2000
(11)
2001-
(8)
1989-2000
(7)
1945-1989
(6)
Country
Poland
(582)
Language
Polish
(575)
German
(7)
Audience Group
Szkoły wyższe
(11)
Inżynierowie
(7)
Szkoły średnie
(3)
Studenci
(1)
Technikum
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Technika
(38)
Matematyka
(34)
Komputery
(23)
Chemia
(20)
Elektronika
(20)
Fizyka
(20)
Żywność
(20)
Maszyny
(15)
Półprzewodniki
(13)
Języki programowania
(12)
Metale
(12)
Elektroenergetyka
(11)
Obwód elektryczny
(10)
Przetwarzanie danych
(10)
Przyrządy pomiarowe
(10)
Statystyka matematyczna
(10)
Tworzywa sztuczne
(10)
Analiza matematyczna
(9)
Technologia chemiczna
(9)
Drukarstwo
(8)
Edytorstwo
(8)
Elektrotechnika
(8)
Układy elektroniczne
(8)
Woda
(8)
Wodór
(8)
Modele matematyczne
(7)
Optyka
(7)
Pomiary
(7)
Algorytmy
(6)
Automatyka
(6)
Budownictwo
(6)
Degradacja środowiska
(6)
Egzaminy do szkół wyższych
(6)
Materiałoznawstwo
(6)
Ochrona środowiska
(6)
Pierwiastki chemiczne
(6)
Rachunek prawdopodobieństwa
(6)
Reakcje chemiczne
(6)
Urządzenia elektryczne
(6)
Akustyka
(5)
Atom
(5)
Chemia fizyczna
(5)
Ciało stałe
(5)
Fizyka jądrowa
(5)
Funkcje
(5)
Informatyka
(5)
Mechanika
(5)
Powietrze
(5)
Programowanie (informat.)
(5)
Samochody
(5)
Sterowanie
(5)
Technologia
(5)
Technologia chemiczna organiczna
(5)
Algebra
(4)
Chemia organiczna
(4)
Diody
(4)
Elektrony
(4)
Elektrownie
(4)
Fotografia
(4)
Generatory drgań elektrycznych
(4)
Kinetyka chemiczna
(4)
Logika matematyczna
(4)
Maszyny elektryczne
(4)
Materia
(4)
Mikroprocesor
(4)
Minikomputery i mikrokomputery
(4)
Naprężenia i odkształcenia
(4)
Niezawodność urządzeń
(4)
Przemysł
(4)
Przemysł chemiczny
(4)
Rachunek całkowy
(4)
Symulacja
(4)
Telekomunikacja
(4)
Termodynamika chemiczna
(4)
Tranzystory
(4)
Układy elektroniczne analogowe
(4)
Wzmacniacze
(4)
Algebra liniowa
(3)
Analiza numeryczna
(3)
Astronautyka
(3)
Badania operacyjne
(3)
Biochemia
(3)
Chemia analityczna
(3)
Cząsteczka
(3)
Dynamika
(3)
Elektroakustyka
(3)
Elektrochemia
(3)
Energetyka
(3)
Energetyka słoneczna
(3)
Energetyka wiatrowa
(3)
Energetyka wodna
(3)
Energia
(3)
Enzymy
(3)
Fizyka doświadczalna
(3)
Gazy
(3)
Geoenergetyka
(3)
Grafy
(3)
Gry i zabawy umysłowe
(3)
Jednostki miar
(3)
Kinematyka
(3)
Subject: work
Puls (czasopismo ; 1977-1981)
(1)
Subject: time
1901-2000
(3)
1901-
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
2001-
(2)
Genre/Form
Słowniki terminologiczne
(46)
Podręczniki akademickie
(27)
Podręcznik akademicki
(16)
Podręcznik
(15)
Poradniki
(15)
Encyklopedie
(14)
Słowniki angielsko-polskie
(12)
Słowniki polsko-angielskie
(12)
Słowniki
(10)
Bibliografie
(8)
Fotografia
(8)
Wydawnictwa popularne
(8)
Ćwiczenia i zadania dla szkół średnich
(8)
Słowniki wielojęzyczne
(7)
Podręczniki
(6)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(6)
Słowniki niemiecko-polskie
(5)
Ćwiczenia i zadania
(4)
Encyklopedia
(3)
Materiały pomocnicze dla szkół podstawowych
(3)
Materiały pomocnicze dla szkół średnich
(3)
Słowniki polsko-francuskie
(3)
Słowniki polsko-niemieckie
(3)
Słowniki rosyjsko-polskie
(3)
Tablice i wzory
(3)
Antologia
(2)
Fotografia barwna
(2)
Słowniki francusko-polskie
(2)
Słowniki frazeologiczne
(2)
Bibliografia
(1)
Esej
(1)
Film
(1)
Makrofotografia
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik dla szkół średnich
(1)
Podręczniki dla szkół średnich
(1)
Recenzja literacka
(1)
Słowniki bułgarsko-polskie
(1)
Słowniki czesko-polskie
(1)
Słowniki grecko-polskie
(1)
Słowniki hiszpańsko-polskie
(1)
Słowniki polsko-bułgarskie
(1)
Słowniki polsko-greckie
(1)
Słowniki polsko-hiszpańskie
(1)
Słowniki polsko-rosyjskie
(1)
Słowniki polsko-rumuńskie
(1)
Słowniki polsko-włoskie
(1)
Słowniki rumuńsko-polskie
(1)
Słowniki słowacko-polskie
(1)
Słowniki włosko-polskie
(1)
Słownikie wielojęzyczne
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Domain
Inżynieria i technika
(13)
Literaturoznawstwo
(2)
Chemia
(1)
605 results Filter
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-62694 (1 egz.)
Book
In basket
Fizyka / Waldemar Adamowicz [i in.] ; red. Andrzej Januszajtis [i in.]. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1987. - 338 s., [4] k. tabl. kolor. : fot., portr., rys. ; 25 cm.
(Ilustrowana Encyklopedia dla Wszystkich / red. Heliodor Chmielewski)
Bibliogr. Druk dwuszp.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-Inf. (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-49895 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-69915 (1 egz.)
Book
In basket
Podstawy i rozwój lotnictwa / Rościsław Aleksandrowicz. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1967. - 561, [3] s. : fot., portr., rys., wykr. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 555-[556]. Indeks.
I. Od podstaw teoretycznych do zbudowania samolotu ; II. Budowa płatowca ; III. Użytkowanie samolotu i rozwój lotnictwa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-10941 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Tyt. oryg.: "1000 kérdés-felelet a technika világából".
Fizyka ; Chemia, przemysł chemiczny ; Tworzywa sztuczne ; Elektrotechnika ; Pomiary, przyrządy, automatyka ; Technika łączności ; Górnictwo ; Hutnictwo ; Maszynoznawstwo ; Mechanizacja w rolnictwie ; Energia ; Technika atomowa ; Komunikacja wodna i lądowa ; Lotnictwo, rakiety ; Budownictwo ; Materiały budowlane ; Przemysł drzewny ; Przemysł spożywczy ; Przemysł tekstylny ; Przemysł skórzany ; Przemysł papierniczy ; Przemysł poligraficzny.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-10180 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-66143 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-22871 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-40511/t.2 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-Inf, A-62865 (2 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-53257 (1 egz.)
Book
In basket
I. Arytmetyka i algebra 1. Obliczenia arytmetyczne 2. Przekształcenia algebraiczne 3. Równania algebraiczne 4. Równania logarytmiczne i wykładnicze 5. Postępy 6. Kombinatoryka i dwumian Newtona 7. Zadania tekstowe arytmetyczne i algebraiczne II. Geometria i trygonometria 8. Planimetria 9. Wielościany 10. Bryły obrotowe 11. Przekształcenia trygonometryczne 12. Równania trygonometryczne 13. Funkcje cyklometryczne
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-37530 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-78287 (1 egz.)
Book
In basket
O kosmetykach praktycznie / Jacek Arct. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1987. - 110, [2] s. : rys. ; 21 cm.
Autor: Arct Jacek
Bibliogr.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-65527 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. F.11-66/69 (1 egz.)
Book
In basket
Biblioteka fachowa / Edward Assbury, Jadwiga Czarnecka. - Wyd. 3 popr. i uzup. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1965. - 310, [1] s., [3] k. tabl. złoż. : il., faks., fot., rys., err. ; 21 cm.
1 wyd. pt.: Jak prowadzić bibliotekę fachową w zakładzie produkcyjnym, 2 wyd. pt.: Jak prowadzić bibliotekę w zakładzie pracy.
Książka przeznaczona dla personelu bibliotek fachowych i dla współpracujacego z bibliotekami aktywu technicznego i ekonomicznego.
Bibliogr. s. 305-[311].
PODSTAWOWE ZAŁOŻENIA BIBLIOTEKI FACHOWEJ: Witamina niezbędna dla przemysłu ; Rozwój bibliotek fachowych ; Organizacja ośrodków informacji ; Zadania biblioteki fachowej ośrodka informacji technicznej i ekonomicznej ; ORGANIZACJA I ADMINISTRACJA BIBLIOTEKI FACHOWEJ: Organizacja biblioteki ; Kierownik biblioteki ; Komisja krzewienia czytelnictwa literatury fachowej oraz informacji technicznej i ekonomicznej ; Środki finansowe ; Lokal i urządzenie biblioteki: Pomieszczenie ; Rozplanowanie biblioteki ; Urządzenie pomieszczeń bibliotecznych ; Obliczanie powierzchni biblioteki ; Sprzęty biblioteczne ; Pomoce biblioteczne ; Druki biblioteczne ; Czynności kancelaryjno-gospodarcze ; GROMADZENIE ZBIORÓW: Zasady doboru wydawnictw ; Źródła informacji o wydawnictwach ; Technika gromadzenia zbiorów: Zakup (prenumerata) ; Dary ; Wymiana ; Zwroty za wydawnictwa zagubione lub zniszczone ; Ewidencja księgowa zbiorów ; EWIDENCJA BIBLIOTECZNA ZBIORÓW: Zadania ewidencji i ogólne wskazówki w sprawie jej prowadzenia ; Inwentaryzowanie wydawnictw zwartych (książek) ; Inwentaryzowanie czasopism i innych wydawnictw ciągłych ; Inwentaryzowanie zbiorów specjalnych ; Rejestr przechodni ; Pieczętowanie i znakowanie ; Przepisywanie ksiąg ewidencyjnych ; Odpowiedzialność za księgi ewidencyjne i ich przechowanie ; KATALOGOWANIE. SPORZĄDZANIE KATALOGU ALFABETYCZNEGO: Katalogi biblioteczne: Rodzaje katalogów ; Forma zewnętrzna katalogów ; Katalogowanie wydawnictw zwartych (książek): Zasady ogólne. Typy kart katalogowych ; Sporządzanie karty głównej ; Sporządzanie karty głównej dla dzieł wielotomowych i współwydanych ; Sporządzanie kart pomocniczych ; Katalogowanie czasopism i innych wydawnictw ciągłych ; Układanie katalogu alfabetycznego ; Katalogowanie zbiorów specjalnych ; KLASYFIKACJA. SPORZĄDZANIE KATALOGU RZECZOWEGO: Zasady ogólne ; System klasyfikacji dziesiętnej ; Klasyfikowanie zbiorów ; Układanie katalogu rzeczowego ; OPRAWA I TECHNICZNE WYPOSAŻENIE ZBIORÓW ; USTAWIANIE NA PÓŁKACH I MAGAZYNOWANIE ZBIORÓW: Ustawianie wydawnictw zwartych (książek) ; Ustawianie czasopism i innych wydawnictw ciągłych ; Ustawianie zbiorów specjalnych ; Wolny dostęp do półek ; KARTOTEKA DOKUMENTACYJNA: Pojęcie i zadania kartoteki ; Kartoteka dokumentacyjna i jej budowa ; Układ kartoteki dokumentacyjnej ; Korzystanie z kartoteki dokumentacyjnej ; TECHNIKA UDOSTĘPNIANIA ZBIORÓW: Zasady i formy udostępniania ; Technika udostępniania: Czytelnia ; Wypożyczalnia ; Obieg czasopism ; Obieg kart dokumentacyjnych ; Wypożyczenia międzybiblioteczne ; KRZEWIENIE CZYTELNICTWA LITERATURY FACHOWEJ: Zadania w zakresie krzewienia czytelnictwa ; Czynniki współdziałające w krzewieniu czytelnictwa ; Materiały informacyjne do propagandy ; Formy i metody propagandy czytelnictwa: Zasady ogólne ; Praca z czytelnikiem indywidualnym ; Krzewienie czytelnictwa wśród załogi ; Uwagi końcowe ; KONTROLA ZBIORÓW ; USUWANIE WYDAWNICTW: Zasady usuwania wydawnictw zbędnych ; Ewidencja ubytków ; PLANOWANIE I SPRAWOZDAWCZOŚĆ: Plan pracy ; Sprawozdawczość biblioteczna ; ZAŁĄCZNIKI: Zasady transkrypcji ; Wzór protokołu kontroli ; Wzorcowy regulamin dla czytelników ; Rysunek kartoteki dokumentacyjnej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-Instr, A-6375 (2 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-34773/t.3 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Copies are only available in the library: sygn. A-67460 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Całość pod red. Zdzisława E. Sikorskiego.
Bibliogr. przy niektórych rozdz. Indeks.
Wyd. 1 i 2 ukazały się pt.: Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności ; wyd. 3 i 4 ukazały się pt.: Chemia żywności : skład, przemiany i właściwości żywności.
SPIS TREŚCI: 1. WITAMINY 1.1. Charakterystyka ogólna i podział 1.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 1.2.1. Witamina A 1.2.2. Witamina D 1.2.3. Witamina E 1.2.4. Witamina K 1.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 1.3.1. Tiamina (witamina B1) 1.3.2. Ryboflawina (witamina B2) 1.3.3. Kwas nikotynowy i jego amid (witamina PP) 1.3.4. Kwas pantotenowy (witamina B5) 1.3.5. Pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina (witamina B6) 1.3.6. Kwas foliowy 1.3.7. Cyjanokobalamina (witamina B12) 1.3.8. Biotyna (witamina H) 1.3.9. Kwas L-askorbinowy (witamina C) 1.3.10. mio-lnozytol i cholina 1.3.11. Witamina P (bioflawonoidy). 2. TŁUSZCZ MLECZNY: STRUKTURA, SKŁAD l WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE 2.1. Wstęp 2.1.1. O podstawowych zaletach masła w skrócie 2.1.2. O historii masła w skrócie 2.1.3. Kontrowersje dotyczące jakości zdrowotnej masła 2.1.4. Sprzeczne interesy przemysłu tłuszczowego i przemysłu mleczarskiego 2.2. Wybrane zarządzania i przepisy prawne odnoszące się do masła 2.3. Struktura fizyczna i skład chemiczny masła 2.3.1. Struktura fizyczna masła 2.3.2. Ogólny skład chemiczny tłuszczu mlecznego 2.4. Naturalne składniki tłuszczu mlecznego 2.4.1. Kwasy tłuszczowe tłuszczu mlecznego 2.4.2. Triacyloglicerole tłuszczu mlecznego 2.4.3. Tokoferole w tłuszczu mlecznym 2.4.4. Substancje nieulegające zmydleniu w tłuszczu mlecznym 2.4.5. Substancje lotne tworzące naturalny aromat masła 2.5. Wpływ procesów technologicznych na właściwości funkcjonalne masła 2.5.1. Zarys technologii produkcji masła 2.5.2. Właściwości funkcjonalne oraz zastosowanie tłuszczu mlecznego i masła Piśmiennictwo 3. ALERGENY ŻYWNOŚCI 3.1. Wprowadzenie 3.2. Podstawowe określenia stosowane w immunologii i alergologii 3.3. Nomenklatura alergenów 3.4. Przyczyny powstawania alergii 3.4.1. Atopia 3.4.2. Ekspozycja na alergeny 3.4.3. Czynniki środowiskowe 3.5. Mechanizm reakcji alergicznej na pokarmy 3.6. Podstawowe alergeny pokarmowe 3.6.1. Alergeny mleka krowiego 3.6.2. Alergeny jaja 3.6.3. Alergeny ryb 3.6.4. Alergeny skorupiaków 3.6.5. Alergeny orzechów 3.6.6. Alergeny orzechów ziemnych (Arachis hypogaea) 3.6.7. Alergeny soi (Glycine max) 3.6.8. Alergeny pszenicy 3.7. Inne surowce roślinne będące źródłem alergenów pokarmowych powszechnych w Polsce 3.7.1. Ziemniak (Solarium tuberosum) 3. 7. 2. Pomidor (Lycopericon esculentum) 3. 7. 3. Seler (Apium graveolens) 3. 7. 4. Marchew (Daucus carota) 3. 7. 5. Truskawka (Fregaria ananassa) 3.8. Substancje dodawane do żywności 3.8.1. Wpływ dodatków do żywności na organizm 3.8.2. Substancje konserwujące 3.8.3. Substancje słodzące 3.8.4. Barwniki 3.8.5. Substancje poprawiające smak 3.9. Wpływ procesów technologicznych na zmiany alergenności produktów spożywczych na przykładzie mleka krowiego 3.9.1. Rodzaje procesów zmniejszających alergenność białek mleka 3.9.2. Wpływ procesów termicznych na immunoreaktywne właściwości białek mleka krowiego 3.9.3. Modyfikacje chemiczne białek mleka 3.9.4. Modyfikacje białek mleka w wyniku fermentacji mlekowej 3.9.5. Modyfikacje enzymatyczne białek serwatkowych mleka krowiego 3.9.6. Zastosowanie promieniowania gamma 3.10. Reakcje krzyżowe alergenów Piśmiennictwo 4. MUTAGENNE, RAKOTWÓRCZE l PRZECIWRAKOTWÓRCZE SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI 4.1. Wprowadzenie 4.2. Udział substancji mutagennych i rakotwórczych w procesie kancerogenezy 4.3. Aktywacja metaboliczna i tworzenie adduktów z DNA 4.4. Ocena mutagenności i rakotwórczości substancji 4.5. Związki mutagenne w żywności 4.5.1. Wstęp 4.5.2. Mikotoksyny 4.5.3. Nitrozoaminy 4.5.4. Mutageny w żywności poddanej obróbce termicznej 4.5.5. Mutageny w używkach 4.6. Inne czynniki ryzyka 4.7. Substancje ochronne 4.7.1. Wstęp 4.7.2. Substancje o działaniu przeciwrakotwórczym 4.7.3. Chemioprofilaktyka nowotworów 4.8. Podsumowanie Piśmiennictwo 5. SKAŻENIA ŻYWNOŚCI 5.1. Prawna ochrona zdrowia konsumenta 5.2. Rodzaje, stopień i ekologiczne przyczyny skażenia żywności 5.3. Aspekty toksykologiczne 5.3.1. Toksykologia żywności - cel i przedmiot badań 5.3.2. Toksyczne właściwości zanieczyszczeń żywności 5.3.3. Ocena toksykologiczna związków chemicznych 5.3.4. Substancje obce w organizmie 5.4. Zanieczyszczenie żywności metalami 5.4.1. Źródła zanieczyszczenia 5.4.2. Toksyczne działante metali 5.4.3. Zawartość metali w surowcach żywnościowych 5.4.4. Pobranie metali z żywnością 5.5. Mikotoksyny 5.5.1. Skażenie żywności i pasz mikotoksynami 5.5.2. Działanie toksyczne mikotoksyn 5.5.3. Sposoby zapobiegania powstawaniu, usuwanie lub inaktywacja niektórych mikrotoksyn z paszy i żywności 5.5.4. Metody oznaczania mikotoksyn 5.6. Pestycydy 5.6.1. Klasyfikacja pestycydów 5.6.2. Toksyczne właściwości wybranych pestycydów 5.7. Polichlorobifenyle 5.8. Dioksyny 5.8.1. Chemiczne właściwości dioksyn 5.8.2. Występowanie 5.8.3. Toksyczne właściwości dioksyn 5.8.4. Ocena toksyczności dioksyn 5.9. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne 5.10. Azotany(V) i azotany(lll) 5.10.1. Źródła azotanów(V) i azotanów(lll) w żywności 5.10.2. Działanie toksyczne azotanów(V) i azotanów(lll) 5.10.3. Pobranie azotanów(V) i azotanów(lll) z żywnością 5.11. Radionuklidy 5.11.1. Źródła i kumulacja radionuklidów w żywności 5.11.2. Skutki biologiczne działania radionuklidów 5.12. Możliwości technologiczne zmniejszenia skażenia żywności Piśmiennictwo 6. ROLA SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI W ŻYWIENIU CZŁOWIEKA 6.1. Potrzeby człowieka w zakresie żywienia 6.2. Wartość biologiczna białka 6.2.1. Rola aminokwasów w organizmie 6.2.2. Przemiany białek w organizmie 6.2.3. Zapotrzebowanie na białko 6.2.4. Wartość odżywcza białka 6.3. Wartość biologiczna lipidów 6.3.1. Rola lipidów pożywienia 6.3.2. Przemiany lipidów w organizmie 6.3.3. Rola niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych 6.3.4. Cholesterol i jego rola w organizmie 6.3.5. Zapotrzebowanie człowieka na lipidy 6.4. Wartość biologiczna sacharydów 6.4.1. Rola sacharydów w organizmie 6.4.2. Przemiany sacharydów w organizmie 6.4.3. Rola błonnika 6.4.4. Zapotrzebowanie na sacharydy 6.5. Wartość biologiczna witamin 6.5.1. Rola witamin 6.5.2. Czynniki wpływające na przyswajalność witamin 6.5.3. Rola witamin w profilaktyce chorób cywilizacyjnych 6.6. Składniki mineralne i równowaga kwasowo-zasadowa 6.6.1. Rola składników mineralnych w organizmie 6.6.2. Czynniki wpływające na przyswajalność składników mineralnych 6.6.3. Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu 6.7. Woda i gospodarka wodą w organizmie 6.8. Normy żywienia i zasady prawidłowego odżywiania 6.9. Rola składników żywności w profilaktyce chorób cywilizacyjnych 6.9.1. Wprowadzenie 6.9.2. Otyłość 6.9.3. Miażdżyca 6.9.4. Nadciśnienie tętnicze krwi 6.9.5. Osteoporoza 6.9.6. Anoreksja i bulimia 6.9.7. Żywność funkcjonalna w prewencji chorób Piśmiennictwo 7. INTERAKCJE SKŁADNIKÓW ŻYWNOŚCI 7.1. Wprowadzenie 7.2. Struktury składników żywności i interakcje fizyczne 7.3. Czynniki wpływające na chemiczne i biochemiczne interakcje składników 7.4. Interakcje wpływające na barwę żywności 7.4.1. Zmiany barwników mięsa i ryb 7.4.2. Zmiany naturalnych barwników owoców i warzyw 7.4.3. Brunatnienie nieenzymatyczne 7.4.4. Ciemnienie enzymatyczne 7.5. Interakcje wpływające na zapach żywności 7.5.1. Interakcje związków zapachowych z głównymi składnikami żywności 7.5.2. Reakcje hydrolizy 7.5.3. Utlenianie 7.5.4. Procesy pirolityczne 7.6. Interakcje wpływające na teksturę i reologiczne właściwości żywności 7.6.1. Wprowadzenie 7.6.2. Interakcje wywołujące stężenie pośmiertne i kruszenie mięsa 7.6.3. Denaturacja białek w mrożonej żywności 7.6.4. Interakcje w żelach i jadalnych foliach 7.6.5. Reakcje sieciowania w cieście 7.7. Interakcje zmieniające biologiczną wartość żywności 7.7.1. Zmiany strawności białek 7.7.2. Straty aminokwasów 7.8. Powstawanie związków toksycznych Piśmiennictwo 8. ROLA ANALITYKI CHEMICZNEJ W ZAPEWNIANIU POŻĄDANEJ JAKOŚCI ŻYWNOŚCI 8.1. Wprowadzenie 8.2. Rola analityki w zapewnianiu jakości surowców i w jej ocenie 8.3. Analityka chemiczna w interesie konsumenta 8.4. Chemiczne metody badania produktów żywnościowych 8.4.1. Wprowadzenie 8.4.2. Miareczkowanie 8.4.3. Miareczkowanie potencjometryczne 8.4.4. Metody kolorymetryczne i spektrofotometryczne 8.4.5. Metody chromatograficzne 8.5. Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności 8.6. Granice wykrywalności oznaczanych składników w różnych surowcach i produktach żywnościowych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
All copies are currently on loan: sygn. F.4-54 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. F.6-Czyt.664 (1 egz.)
There are copies available to loan: sygn. F.10-54 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again