Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(1)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 11 (Dębicka 170)
(1)
Autor
Kurko Vâčeslav Iosifovič
(1)
Miskiewicz-Bogusławska Zofia
(1)
Wasilewski Stanisław
(1)
Wolski Franciszek
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
1960 - 1969
(1)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Temat
Wędzarnictwo
(2)
Kucharstwo
(1)
Mięso
(1)
Ryby
(1)
Gatunek
Poradniki
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Fiziko-himičeskie i himičeskie osnovy kopčeniâ".
Bibliogr. s. 204-[212].
Dla inżynierów i techników oraz dla pracowników instytutu naukowych.
FIZYKOCHEMICZNE ZASADY WYTWARZANIA DYMU WĘDZARNICZEGO: Budowa, skład i własności drewna ; Spalanie drewna i wytwarzanie dymu ; Chemizm wytwarzania dymu ; Wpływ warunków wytwarzania na skład dymu ; Dym jako aerozol ; Czynniki wpływające na gęstość dymu ; WĘDZENIE I ROLA SKŁADNIKÓW DYMU: Przenikanie składników dymu w głąb produktu ; Określenie stopnia uwędzenia produktów ; Składniki dymu wpływające na smak i zapach wędzonych produktów ; Przeciwutleniające działanie procesu wędzenia ; Własności bakteriobójcze dymu ; Wysychanie produktów i ubytki wagowe ; Czynniki wpływające na barwę powierzchni wędzonych produktów ; Czynniki wywołujące zmiany barwy w głębi wędzonych produktów ; Zmiany chemiczne i fizykochemiczne zachodzące w produktach podczas ich wędzenia ; Zmiany w strukturze histologicznej tkanek ; CHARAKTERYSTYKA ZASADNICZYCH URZĄDZEŃ STOSOWANYCH PRZY WĘDZENIU: Generatory dymu wędzarniczego ; Komory wędzarnicze ; WĘDZENIE ELEKTROSTATYCZNE (W POLU ELEKTRYCZNYM WYSOKIEGO NAPIĘCIA): Teoretyczne założenia wędzenia elektrostatycznego ; Polepszenie wskaźników organoleptycznych produktów wędzonych metodą elektrostatyczną ; Przenikanie składników dymu w głąb produktu ; Urządzenia do wędzenia elektrostatycznego ; Ekonomika i perspektywy zastosowania wedzenia elektrostatycznego ; OBRÓBKA PRODUKTÓW ZA POMOCĄ PREPARATÓW WĘDZĄCYCH: Preparaty wędzące ; Właściwości preparatów wędzących ; Technologia wędzenia mokirego ; Możliwości intensyfikacji i mechanizacji wędzenia przy wykorzystaniu preparatów wędzących ; Chemiczno-technologiczne podstawy procesu wędzenia bez dymu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-9436 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wędzenie mięsa i ryb : [oraz budowa wędzarni] / Franciszek Wolski. - Warszawa : Arystoteles, 2013. - 63 s. : fot. kolor. ; 24 cm.
Wędzenie ; Co to jest wędzenie? ; Metody wędzenia ; Dobór i przygotowanie drewna ; Wytwarzanie i działanie dymu ; Inne paliwa do ogrzewania wędzarni ; Wędzarnie ; Rodzaje i budowa wędzarni ; Gdzie jeszcze można wędzić? ; Najczęstsze błędy w wędzeniu ; Przygotowanie mięsa i ryb do wędzenia ; Peklowanie ; Solenie ; Płukanie i suszenie ; Dodatkowe wyposażenie ; Wędzenie mięsa ; Wędzenie kiełbasy ; Wędzenie ryb i owoców morza.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.11-636/639 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej