Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(10)
Forma i typ
Książki
(10)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(25)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(5)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(2)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(6)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(2)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(4)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 9 (Czackiego 5)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Krupa Jan (1955- )
(2)
Mizerka Maciej (1968- )
(2)
Paszczak Artur (1968- )
(2)
Szpara Krzysztof
(2)
Baran-Zgłobicka Bogusława
(1)
Gargała Marta
(1)
Gwóźdź Marek
(1)
Kaźmierowski Tomasz
(1)
Kaźmierowski Tomasz (1967- )
(1)
Kondrat Marek (1950- )
(1)
Koszelnik Piotr (1972- )
(1)
Mazurkiewicz-Pizło Anna Jadwiga
(1)
Nycz Ewelina
(1)
Orłowski Stanisław (turystyka)
(1)
Pisarek Marta
(1)
Polar Dawid
(1)
Reczek Jarosław
(1)
Rymar Stanisław
(1)
Soliński Tomasz (1975- )
(1)
Witek Lucyna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Temat
Turystyka winiarska
(10)
Winiarstwo
(4)
Agroturystyka
(3)
Niepełnosprawni
(3)
Turystyka
(3)
Wino
(3)
Kaźmierowski, Tomasz (1967- )
(2)
Mizerka, Maciej (1968- )
(2)
Paszczak, Artur (1968- )
(2)
Wsie
(2)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Biopaliwa
(1)
Chrząszcze
(1)
Drożdże
(1)
Długosz królewski
(1)
Ekoturystyka
(1)
Geofizyka
(1)
Geologia inżynierska
(1)
Grzyby
(1)
Hydrologia
(1)
Kompost
(1)
Kondrat, Marek (1950- )
(1)
Koń huculski
(1)
Kredyt inwestycyjny
(1)
Kura
(1)
Kwas askorbinowy
(1)
Mikotoksyny
(1)
Muzeum-Zamek (Łańcut)
(1)
Muzyka ludowa polska
(1)
NATURA 2000
(1)
Ochrona krajobrazu
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Odpady elektryczne i elektroniczne
(1)
Ogródki i działki przydomowe
(1)
Partnerstwo publiczno-prywatne
(1)
Piwo
(1)
Polski Związek Wędkarski
(1)
Prawo ochrony środowiska międzynarodowe
(1)
Produkcja żywności
(1)
Pszczoły
(1)
Rolnictwo
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rozwój regionalny
(1)
Rozwój zrównoważony
(1)
Rośliny energetyczne
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Statystyka
(1)
Studenci
(1)
Studnie
(1)
Szlaki turystyczne
(1)
Turystyka kulturowa
(1)
Turystyka narciarska
(1)
Woda
(1)
Zbiorniki retencyjne
(1)
Łosoś atlantycki
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Żywność
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
2001-0
(2)
Temat: miejsce
Województwo podkarpackie (1999- )
(2)
Bolestraszyce (woj. podkarpackie)
(1)
Jezioro Solińskie (zbiornik wodny)
(1)
Karpaty (góry)
(1)
Markówka (dorzecze)
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Pogórze Przemyskie
(1)
Polska
(1)
Polska Południowa
(1)
San (dopływ Wisły ; rzeka)
(1)
San (dorzecze)
(1)
Słonne (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Słowacja
(1)
Węgry
(1)
Gatunek
Pamiętniki polskie
(3)
Materiały konferencyjne
(2)
Opracowanie
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Przewodniki turystyczne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Podróże i turystyka
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Od Bieszczadów do Tokaju : szlakiem wina białego / Stanisław Orłowski. - Olszanica : Wydawnictwo Bosz, 2012. - 191, [1] s. : fot. kolor., mapy kolor., pl. kolor. ; 22 cm.
Mapy na wewnętrznych stronach okł.
Na s. 4 okł. błędnie zapisany ISBN: 987-83-7576-173-3.
Bibliogr. s. 186-189.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-913 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-98354 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okładka wliczona w paginację. Tekst także na stronie 3. okładki.
Odmiany winorośli ; Odwiedziny w winnicy ; Trasa jasielsko-krośnieńska, Atrakcje regionu ; Winiarstwo w Karpatach ; Trasa sanocko-strzyżowska, Atrakcje regionu ; Trasa przemysko-jarosławska, Atrakcje regionu ; Winiarstwo organiczne ; Trasa rzeszowsko-przeworska, Atrakcje regionu ; Słowacja: Viničná hora a Gečová.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-11755 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Winne strony : opowieść o pasji, która zmienia życie / Marek Kondrat. - Kraków : Znak, 2015. - 212, [9] s. : il. (gł. kolor.) ; 22 cm.
Opowieść o pasji, która zmienia życie. Kamery, światła jupiterów i czerwone dywany Marek Kondrat zamienia na równe rzędy winnych krzewów i mroczne piwnice. U szczytu kariery aktorskiej schodzi ze sceny i znika z kinowych ekranów. W połowie życia, krok za krokiem, odkrywa nowy świat, którego centrum stanowi vitis vinifera - winna latorośl. Przygoda zamienia się w pasję, a ta - w sposób na życie. Świat wina Marka Kondrata to podróże w bliskie i dalekie regiony, to nieustanne odkrywanie krajobrazów, ich barw, smaków i zapachów, to spotkania z ludźmi, którzy, tak jak on, wybrali i pokochali wino. Marek Kondrat zabiera czytelników w podróż dookoła świata: od spalonej słońcem Toskanii przez górzystą Amerykę Południową po wyspy Nowej Zelandii, bo - jak mawiają - wino pite tam, skąd pochodzi, smakuje najlepiej. [Znak, 2015]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dot. m.in. woj. podkarpackiego.
Bibliogr. s. 255-265.
I. ZAGADNIENIA METODYCZNE ; II. WYBRANE TEORIE ROZWOJU REGIONALNEGO: 2.1. Zrównoważony rozwój regionalny, 2.2. Koncepcja konkurencyjności regionów, 2.3. Teoria dystryktów przemysłowych Marshalla, 2.4. Klastry jako instrumenty wsparcia rozwoju regionalnego (koncepcja M. Portera) ; III. TURYSTYKA W ROZWOJU SPOŁECZNO-EKONOMICZNYM REGIONU: 3.1. Miejsce turystyki we współczesnej gospodarce, 3.2. Pojęcie regionu w naukach społeczno-ekonomicznych, 3.3. Potencjał turystyczny regionu, 3.4. Turystyka jako czynnik rozwoju regionalnego, 3.5. Korzyści społeczno-ekonomiczne z rozwoju turystyki w regionie, 3.6. Skutki rozwoju turystyki w regionie, 3.7. Rola samorządu w rozwoju regionu z dominującą funkcją turystyczną, 3.8. Znaczenie turystyki w dokumentach strategicznych regionów ; IV. CHARAKTERYSTYKA ENOTURYSTYKI: 4.1. Miejsce enoturystyki w typologii turystyki, 4.2. Badania turystyki winiarskiej z perspektywy ekonomicznej, 4.3. Specyfika konsumentów korzystających z oferty enoturystycznej ; V. ZNACZENIE ENOTURYSTYKI W ROZWOJU REGIONU: 5.1. Cykl życia enoturystyki, 5.2. Znaczenie wartości niematerialnych dla rozwoju regionu, 5.3. Korzyści społeczno-ekonomiczne z rozwoju enoturystyki (m.in. Wpływ na gospodarkę regionu na przykładzie turystyki winiarskiej w Arizonie), 5.4. Koszty rozwoju enoturystyki, 5.5. Stymulanty rozwoju enoturystyki, 5.6. Model oddziaływania enoturystyki na region, 5.7. Turystyka winiarska w zrównoważonym rozwoju regionu ; VI. DIAGNOZA STANU ROZWOJU ENOTURYSTYKI W POLSCE: 6.1. Wielkość produkcji wina w wybranych krajach europejskich, 6.2. Areał upraw winorośli w Polsce w latach 2003-2011, 6.3. Charakterystyka producentów win gronowych z własnych upraw w Polsce, 6.4. Koszty założenia winnicy i wyposażenia przetwórni, 6.5. Prawne bariery rozwoju winiarstwa w Polsce, 6.6. Szara strefa w turystyce winiarskiej, 6.7. Działania władz regionu (case study samorządu województwa podkarpackiego), 6.8. Turystyka winiarska w opinii właścicieli winnic, 6.9. Winiarstwo i enoturystyka w opinii ekspertów, 6.10. Mikroekonomiczny model rozwoju enoturystyki, 6.11. Mezoekonomiczny model rozwoju enoturystyki w regionie, 6.12. Perspektywy rozwoju enoturystyki w Polsce - ocena na podstawie badań empirycznych ; PODSUMOWANIE I WNIOSKI.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99810 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. okł.: Przestrzenne, gospodarcze i humanistyczne aspekty rozwoju turystyki.
U dołu okł.: Turystyka.
Materiały z seminarium, 28 marca 2008 r., Rzeszów.
Dot. m.in. woj. podkarpackiego, Bieszczad, Polańczyka i Muzeum-Zamku w Łańcucie.
Bibliogr. przy ref.
Streszcz. ang. przy ref.
Anna Nowakowska - Kształcenie kadr turystycznych ; Jacek Biliński - 10 lat istnienia kierunku Turystyka i Rekreacja. Rozdz. I. PRZESTRZENNE ASPEKTY TURYSTYKI: Krzysztof Szpara - Bieszczady jako region turystyczny ; Magdalena Skała - Przemiany osadnictwa i zagospodarowania turystycznego w XX w. na przykładzie wsi Polańczyk ; Łukasz Wątroba - Możliwości rozwoju ekoturystyki na terenie Obniżenia Orawsko-Podhalańskiego ; Jan Krupa, Magdalena Dul - Perspektywy rozwoju turystyki winiarskiej w woj. podkarpackim ; Maciej Jackowski - Konie huculskie i ich rola w turystyce i rekreacji na obszarze Karpat Polskich. Rozdz. II. GOSPODARCZE UWARUNKOWANIA TURYSTYKI: Marek Gwóźdź - Gospodarka turystyczna w obliczu wyzwań społeczeństwa informacyjnego ; Patrycja Żegleń - Perspektywy wykorzystania partnerstwa publiczno-prywatnego (PPP) w rozwoju gospodarki turystycznej w województwie podkarpackim ; Wiesław Wagner - Problemy badawcze statystyki w turystyce ; Jerzy Drupka - Analiza porównawcza ruchu turystycznego w zespole zamkowo-parkowym w Łańcucie w lipcu 1965 i 1966 oraz 2008 r. ; Joanna Urbaniak - Turystyka filmowa w Polsce. Mrzonka czy szansa na rozwój gospodarczy wybranych regionów? Rozdz. III. HUMANISTYCZNE ASPEKTY TURYSTYKI: Janusz Zdebski - Natura ludzkiego wędrowania ; Renata Grzywacz, Marta Przydział - Rekreacja i turystyka jako nowe formy spędzania czasu wolnego ; Krzysztof Kaganek - Przegląd wybranych badań zagranicznych w zakresie turystyki osób niepełnosprawnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338.48 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96451 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą potwierdzają tyleż dobitnie, co dowcipnie, że świat jest książką, a ci, którzy nie podróżują, kończą lekturę na jednej stronie. Podróż taka jest tym ciekawsza, głębsza i pełna niespodzianek, gdy odbywa się w towarzystwie wina, kulinariów i zwykłych ludzkich losów związanych rzemieniem wszędobylskiej historii. Jak pisał Roger Scruton: „bez wina postrzegamy się wzajemnie takimi, jacy rzeczywiście jesteśmy, a społeczeństwa nie sposób zbudować na tak kruchej podstawie”. Tytułowe przymioty wina słusznie podkreślają, że dzięki tej książce otrzymujemy solidny zasób wiedzy o tym wykwintnym trunku wraz z ciekawymi propozycjami jego spożywania. Nie bez znaczenia jest właściwy wybór konkretnych miejsc, w tym wyjątkowych restauracji - od Sycylii po Sztokholm, od Lyonu po Budapeszt, od Jukatanu po Radżastan. Książka chwilami prowadzi jak po sznurku ulicami Rzymu i mostami Florencji, by po chwili móc zgubić się w Alpach, górach Sardynii i Omanu, pustyniach Izraela i łąkach Cotswolds. Jest czasem bardzo praktyczna, by za chwilę stać się zabawną, a przez moment nawet wzniosłą. Nie ma żadnego klucza poza może jednym - jest taka jak wino i pijący je ludzie: nieprzewidywalna i spontaniczna. [Zysk, 2016]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 10 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.3-66 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7-641 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.9-91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-91 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-66/69 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.20-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Człowiek Poznaje Świat)
Podróże z kwasem, garbnikiem i słodyczą potwierdzają tyleż dobitnie, co dowcipnie, że świat jest książką, a ci, którzy nie podróżują, kończą lekturę na jednej stronie. Podróż taka jest tym ciekawsza, głębsza i pełna niespodzianek, gdy odbywa się w towarzystwie wina, kulinariów i zwykłych ludzkich losów związanych rzemieniem wszędobylskiej historii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Streszczenie w języku angielskim i polskim.
ZROWNOWAŻONY ROZWÓJ TURYSTYKI W KARPATACH POLSKICH: 1. Wprowadzenie, 2. Kowencja Karpacka, 3. Wdrażanie zapisów Konwencji Karpackiej w Polsce - wybrane przykłady, 4. Działania na rzecz zrównoważonego rozwoju turystyki - wybrane przykłady, 5. Podsumowanie ; REGIONALNE PRODUKTY ATRAKCJĄ TURYSTYKI WIEJSKIEJ, W TYM AGROTURYSTYKI: 1. Wprowadzenie, 2. Rozwój turystyki na obszarach wiejskich, 3. Turystyka wiejska, w tym agroturystyka w województwie podkarpackim, 4. Dziedzictwo kulinarne województwa podkarpackiego, 5. Turystyka winiarska jako czynnik wzrostu atrakcyjności obszarów wiejskich, 6. Winnice oraz szlaki winiarskie jako produkt regionalny i element turystyki kulturowej kulinarnej, 7. Enoturystyka - perspektywy rozwoju, 8. Zagrożenia w rozwoju turystyki wiejskiej, 9. Podsumowanie ; ROLA SZTUCZNYCH ZBIORNIKÓW RETENCYJNYCH JAKO ELEMENTU PRZYRODY, GOSPODARKI I KRAJOBRAZU: 1. Wprowadzenie, 2. Charakterystyka hydrologiczna i ekologiczna sztucznych zbiorników wodnych, 3. Duża i mała retencja, 4. Rodzaje sztucznych zbiorników retencyjnych, 5. Mała retencja w województwie podkarpackim, 6. Podsumowanie ; MOŻLIWOŚCI BADAWCZE HORYZONTÓW WODONOŚNYCH PRZY UŻYCIU GEOFIZYCZNEJ APARATURY. STUDNIE - ZARYS PROBLEMATYKI BADAWCZEJ: 1. Wprowadzenie, 2. Zarys hydrologii Karpat Wschodnich, 3. Lokalizacja studni, 4. Geofizyka i radiestezja w badaniach obszarów wodonośnych - teoria i praktyka, 5. Radiestezja, 6. Wykonawstwo i użytkowanie studni, 7. Użytkowanie studni, 8. Architektura studni, 9. Podsumowanie ; ŻYWNOŚĆ BEZPIECZNA DLA CZŁOWIEKA I PRZYJAZNA DLA ŚRODOWISKA: 1. Wprowadzenie, 2. Zagrożenia dla człowieka i środowiska wynikające z nowoczesnych technologii produkcji żywności, 3. Produkcja wybranych grup żywności w aspekcie zdrowia człowieka i ochrony środowiska przyrodniczego, 4. Ochrona środowiska w rolnictwie i przemyśle spożywczym, 5. Produkcja żywności tradycyjnej i ekologicznej gwarancją zdrowia człowieka i ochrony środowiska, 6. Żywność ekologiczna w ofercie handlowej oraz ocena preferencji konsumenckich, 7. Podsumowanie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338.48 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-105969 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy ref. Indeks.
I. TURYSTYKA WIEJSKA - FORMY I FUNKCJE W ROZWOJU SPOŁECZNO-GOSPODARCZYM MEZOREGIONU: Przesłanki kształtowania profilu turystycznego gmin Pogórza Dynowskiego ; Agroturystyka sznasą ożywienia terenów wiejskich ; Możliwości rozwoju enoturystyki na Pogórzu Dynowskim ; Turystyka wiejska formą rekreacji i terapii dla osób niepełnosprawnych ; Analiza wybranych wskaźników społeczno-ekonomiczno-turystycznych gmin Pogórza Dynowskiego w latach 2004-2007 ; Turystyka w obliczu zmian klimatu. II. OCHRONA ŚRODOWISKA W ASPEKCIE ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU SPOŁECZNO-GOSPODARCZEGO REGIONU: Kontrola i monitoring systemów zarządzania zasobami środowiska ; Problematyka ochrony środowiska w aspekcie rozwoju turystyki wiejskiej ; Plan gospodarowania wodami w obszarze dorzecza Wisły i działania przewidziane do realizacji w programie wodno-środowiskowym kraju odnoszące się do obszaru Pogórza Dynowskiego ; Retencja związków biogennych w zbiornikach zaporowych górnego Sanu ; Wyznaczenie obszarów bezpośredniego zagrożenia powodzią w zlewni Sanu ; Analiza stopnia degradacji środowiska fragmentu "dawnego obszaru górniczego" Słonne w gminie Dubiecko ; Spływy powierzchniowe azotu do wód Sanu i jego dopływów ; Wyznaczenie silnie zmienionych i sztucznych części wód w zlewni Sanu ; Promowanie szacunku dla wody jako klucz do poprawy stanu środowiska wodnego, na przykładzie działań edukacyjnych RZGW w Krakowie ; Instrumenty ochrony środowiska i dziedzictwa kulturowego w prawie wspólnotowym ; Prawna ochrona łososia atlantyckiego w dorzeczu Sanu ; Postępowanie dyscyplinarne w Polskim Związku Wędkarskim jako procesowy instrument ochrony wód ; Możliwość zastosowań wybranych metod geofizycznych w badaniach środowiskowych, rejon Dynów - Dubiecko ; Zastosowanie metody georadarowej do lokalizacji infrastruktury komunalnej w obrębie rejonu Dynów - Dubiecko. III. DZIEDZICTWO KULTUROWE JAKO DETERMINANTA ROZWOJU TURYSTYKI NA SZCZEBLU REGIONALNYM I LOKALNYM: Turystyka kulturowa. Perspektywy rozwoju dla Pogórza Dynowskiego ; Krajobraz zlewni górnej Markówki - struktura, walory, problemy zagospodarowania ; Uwarunkowania rozowju "Szlaku Architektury Drewnianej" na Pogórzu Dynowskim ; Kierunki rozwoju turystyki "Szlaku Ikon Doliny Sanu" ; Woda w obrzędach i wierzeniach wsi nadsańskiej ; Nowoczesne inspiracje architektoniczne a problem ochrony dziedzictwa kulturowego w odniesieniu do Pogórza Dynowskiego. Z ŻAŁOBNEJ KARTY: Prof. dr hab. Wiesław Wagner 1945-2010.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-7780 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-7781 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy ref.
Tekst częśc. w jęz. ang., ukr.
Streszcz. w jęz. ang. przy ref.
PRODUKCJA ROLNICZA I PRZETWÓRSTWO ROLNO-SPOŻYWCZE: 1. Aktualne problemy zdrowotności polskich pszczół ; 2. Catalase activity and hydrogen peroxide portion in the tissues of wheat germs Triticum aestivum L. under the influence of salicylic acid and cadmium ions ; 3. Comperative description of oilness of sorts of flax oily in various conditions of growing ; 4. Dobrostan kur w różnych systemach utrzymania ; 5. Ekologiczne metody poprawy wigoru i zdolności kiełkowania nasion wybranych gatunków roślin uprawnych ; 6. Grzyby reishi - "lek na nieśmiertelność"? ; 7. Grzyby występujące na różnych gatunkach herbat ; 8. Influence of salicylic acid and Fusarium SP. on the growth and content of H2O2 in maize plant organs ; 9. Izolacja DNA z warzyw przy użyciu powszechnie dostępnych środków spożywczych i detergentów ; 10. Izolacja genomowego DNA z drożdży piekarniczych Saccharomyces cerevisiae z wykorzystaniem elektroforezy w żelu agarozowym w celu wizualizacji wyników ; 11. Kompost jako źródło mikroelementów dla roślin ; 12. Możliwości uprawy palczatki gerarda w warunkach klimatycznych Polski ; 13. Mycotoxins in forages ; 14. Nowe trendy w metodach usuwania mykotoksyn z produktów żywnościowych i pasz ; 15. Ocena biodostępności metali ciężkich z kompostów wyprodukowanych według różnych technologii ; 16. Oddziaływanie konwersji na system ekologiczny na zmiany w strukturze zasiewów na przykładzie województwa podkarpackiego ; 17. Oddziaływanie wybranych preparatów biologicznych na wartość siewną pszenicy ; 18. Porównanie wybranych cech morfologicznych i struktury plonu u Triticum spelta L. i Triticum aestivum ; 19. Proces produkcji piwa ; 20. Produkty pszczele, pszczoły i ich zagrożenie ze strony Varroa destructor ; 21. Przegląd metod oznaczania zawartości witaminy C ; 22. Role of rain worms and microorganisms in recultivation of soil which is muddy by oil its derivatives ; 23. Saccharomyces cerevisiae jako drożdże o szerokim zastosowaniu w życiu codziennym i przemyśle ; 24. Some aspects of morphogenesis undersoil spear Carex hirta L. in various conditions of growth (oil pollution) ; 25. Struktura zasiewów wybranych roślin uprawnych w gminie Mysłakowice ; 26. Woda smakowa - oranżada XXI wieku? ; 27. Vpliv bìostimulâtorìv rostu roslin na produktivnìst' rannìh sortìv kartoplì v umovah Peredkarpattâ ; 28. Wpływ metali ciężkich na zawartość barwników fotosyntetycznych w liściach żyta ; 29. Wpływ produktów z ziaren kawy na kiełkowanie i wzrost nasion rzeżuchy siewnej ; 30. Wykorzystanie efektywnych mikroorganizmów w produkcji ziemniaka jadalnego odmiany Lady Rosetta (na podstawie wybranych cech fizjologii roślin) ; 31. Wykorzystanie metody biologicznej w ochronie pomidora szklarniowego przed szkodnikami ; 32. Występowanie biegaczowatych (Col. Carabidae) w uprawach truskawki na terenie Medyni Głogowskiej. AKTUALNE UWARUNKOWANIA ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH: 33. Analiza potencjału rolniczego na przykładzie wybranego sołectwa w gminie Niepołomice ; 34. Ewidencjonowanie działalności gospodarczej z wykorzystaniem systemów informacji przestrzennej w gminie Raciechowice ; 35. Flora szlaków turystycznych Bieszczadzkiego Parku Narodowego ; 36. Liczebność populacji konia huculskiego i jego rola w ekorozwoju obszarów wiejskich Podkarpacia ; 37. Możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w wybranych regionach Polski - Kurpie i Podkarpacie ; 38. Ocena stanu wiedzy i postaw zdrowotnych studentów Wydziału Biologiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego wobec palenia tytoniu ; 39. Pomoc ze środków krajowych jako instrument wsparcia przemian w polskim rolnictwie na przykładzie kredytów inwestycyjnych z dofinansowaniem ARiMR ; 40. Rośliny energetyczne i ich wykorzystanie w gospodarstwie domowym jako alternatywa dla nieodnawialnych źródeł energii ; 41. Skrzypek ludowy - rola i miejsce w społeczności wiejskiej ; 42. Stopień zainteresowania gospodarstw agroturystycznych problemem kategoryzacji gospodarstw - wczoraj, dziś i jutro ; 43. Turystyka osób niepełnosprawnych na obszarach wiejskich. ALTERNATYWNE ŹRÓDŁA DOCHODÓW NA OBSZARACH WIEJSKICH: 44. Agroturystyka jako alternatywne źródło dochodów na przykładzie gminy Mysłakowice ; 45. Enoturystyka w województwie podkarpackim ; 46. Kierunek rozwoju turystyki w Bieszczadzkim Parku Narodowym uwzględniający oczekiwania społeczne ; 47. Kukurydza - surowiec do produkcji biopaliw ; 48. Oferta turystyczna gospodarstw agroturystycznych oraz kwater wiejskich powiatu bieszczadzkiego i leskiego zrzeszonych w Stowarzyszeniu "Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne - Bieszczady" ; 49. Perspektywy rozwoju turystyki narciarskiej na Podkarpaciu ; 50. Stan i perspektywy rozwoju gospodarstw agroturystycznych w gminie Krempna ; 51. Turystyka wiejska jako alternatywne źródło dochodu na przykładzie Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Podbabiogórze ; 52. Tworzenie turystycznych szlaków budownictwa sakralnego na obszarach wiejskich Beskidu Niskiego ; 53. Unikatowość budownictwa wiejskiego na przykładzie Markowej ; 54. Zagłębie wikliniarskie w Rudniku nad Sanem markowym produktem turystycznym. KSZTAŁTOWANIE I OCHRONA KRAJOBRAZU OBSZARÓW WIEJSKICH: 55. Chryzantemy pod "strzechy" - zastosowanie chryzantemy wielokwiatowej w ogrodach wiejskich ; 56. Deâkì aspekti dìâl'nostì ssavcìv - gruntoriïv ; 57. Edukacyjna rola Arboretum w Bolestraszycach ; 58. Figurki ogrodowe kicz czy sztuka? ; 59. Flora oczek polodowcowych w krajobrazie rolniczym ; 60. Kształtowanie środowiska naturalnego za pomocą owiec ; 61. Morfogeneza hypokotyli papryki w kulturze in vitro z wykorzystaniem pożywki kondycjonowanej ; 62. Obszary Natura 2000 - ostoją polskiej bioróżnorodności ; 63. Ochrona naturalnego krajobrazu obszarów wiejskich na terenie województwa podkarpackiego ; 64. Różnorodność gatunkowa rodzajów Brugmansia i Datura ; 65. Vpliv bìostimulâtorìv rostu roslin na produktivnìst' nagìdok lìkars'kih v umovah Peredkarpattâ ; 66. Wpływ stężenia makroelementów zawartych w pożywce podstawowej MS na wzrost i rozwój eksplantatów wyjściowych długosza królewskiego ; 67. Występowanie chrząszczy saproksylicznych na terenie Arboretum w Bolestraszycach ; 68. Zrównoważona gospodarka odpadami z grupy ZSEE ; 69. Zrównoważony rozwój obszarów wiejskich w otulinie Magurskiego Parku Narodowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-102083 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej