Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Dostępność
dostępne
(4)
wypożyczone
(1)
Placówka
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(5)
Autor
Amarowicz Ryszard
(1)
Bertrandt Jerzy (1952- )
(1)
Brzeziński Jacek (1934-2003)
(1)
Dżugan Małgorzata
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Nikonorow Maksym (1913-1985)
(1)
Pasternakiewicz Anna Małgorzata
(1)
Roszkowski Wojciech (1947- )
(1)
Seńczuk Witold
(1)
Smoczyński Stefan
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Temat
Żywność
(4)
Toksykologia
(3)
Toksykologia żywności
(2)
Trucizny
(2)
Antybiotyki
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Chemia
(1)
Konserwanty żywności
(1)
Leki
(1)
Mikotoksyny
(1)
Narkotyki
(1)
Odżywianie
(1)
Owady
(1)
Pestycydy
(1)
Pierwiastki chemiczne
(1)
Rozpuszczalniki
(1)
Ryby
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Tworzywa sztuczne
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Zatrucia
(1)
Zatrucia lekami
(1)
Zatrucia metalami
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Zwierzęta jadowite
(1)
Środki dopingowe
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Gatunek
Podręczniki
(1)
Ćwiczenia laboratoryjne dla szkół wyższych
(1)
5 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-66969 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
T. 1 pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu ; T. 2 pt.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
I. ŻYWIENIE W SYSTEMIE OCHRONY ZDROWIA SPOŁECZEŃSTWA: Zdrowie i jego uwarunkowania ; Żywność i żywienie a zdrowie ; Epidemiologia żywieniowa ; Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej ; Przyczyny zaburzeń zdrowia o podłożu żywieniowym na świecie ; Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych ; Genetyka i genomika w ocenie ryzyka chorób dietozależnych i ich prewencji. II. UWARUNKOWANIA SPOSOBU ŻYWIENIA SIĘ SPOŁECZEŃSTWA: Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia populacji ; Czynniki klimatyczne a sposób żywienia ; Postęp naukowo-techniczny a sposób żywienia ; Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia społeczeństwa ; Czynniki społeczne a żywność i żywienie ; Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia ; Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe. III. RACJONALIZACJA ŻYWIENIA LUDNOŚCI I JEJ EFEKTY: Polityka wyżywienia ludności - cele i instrumenty wdrażania ; Upowszechnianie wiedzy o żywieniu ; Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu ; Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa ; Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywiania i stanu zdrowia ludności. IV. BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA: Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny ; Bioterroryzm żywnościowy ; Bezpieczeństwo żywności i żywienia w aspeckie międzynarodowym ; Regulacje prawne zapewniające bezpieczeństwo żywności ; Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym żwyności ; Żywienie a zdrowie spoęłczne w perspektywie XXI wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-93512/t.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 67.
I. Podstawowe pojęcia z toksykologii żywności. II. Naturalne związki nieodżywcze i szkodliwe występujące w surowcach i produktach żywnościowych: ĆWICZENIE II/1. Wpływ procesów technologicznych na zawartość tiocyjanianów w warzywach ; ĆWICZENIE II/2. Oznaczanie zawartości kwasu szczawiowego w kawie i herbacie. III. Chemiczne zanieczyszczenia żywności: III.A. Zanieczyszczenia środowiskowe żywności ; III.B. Zanieczyszczenia żywności pochodzące z procesu technologicznego ; III.B.1. Pozostałości substancji świadomie użytych w procesie technologicznym ; III.B.2. Pozostałości przypadkowe pochodzące z procesu technologicznego ; ĆWICZENIE III/1. Oznaczanie zawartości azotanów(V) i azotanów(III) w mięsie i jego przetworach ; ĆWICZENIE III/2. Oznaczanie zawartości niklu w tłuszczach utwardzanych ; ĆWICZENIE III/3. Oznaczanie migracji formaldehydu z papieru opakowaniowego ; ĆWICZENIE III/4. Oznaczanie chlorków w papierze przeznaczonym do pakowania żywności. IV. Substancje chemiczne celowo dodawane do żywności: ĆWICZENIE IV/1. Oznaczanie zawartości konserwantów w przetworach owocowo-warzywnych ; ĆWICZENIE IV/2. Wykrywanie syntetycznych przeciwutleniaczy w tłuszczach ; ĆWICZENIE IV/3. Wykrywanie barwników syntetycznych w produktach spożywczych ; ĆWICZENIE IV/4. Odzysk substancji aromatyzujących z żywności ; ĆWICZENIE IV/5. Oznaczanie zawartości kwasu fosforowego(V) w napojach typu Cola. V. Zafałszowania produktów spożywczych: ĆWICZENIE V/1. Wykrywanie syropu skrobiowego w miodzie ; ĆWICZENIE V/2. Wykrywanie 5-hydroksymetylofurfuralu w miodzie. VI. Oszacowanie dziennego pobrania zanieczyszczeń żywności z dietą: ĆWICZENIE VI. Oszacowanie pobrania metali ciężkich i azotanów z dzienną racją pokarmową.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-99128 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-52697 (1 egz.)
Brak okładki
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej