Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Poradniki i przewodniki
(6)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(12)
wypożyczone
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(7)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(7)
Filia 15 (Lwowska 60)
(3)
Autor
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Binkowska-Bury Monika
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Cohen Suzy‏
(1)
Czekański Marek (1948- )
(1)
Fijałek Zbigniew Edward
(1)
Frączek Barbara
(1)
Goldacre Ben
(1)
Gottlieb Bill (1953- )
(1)
Greenblatt James
(1)
Ihnatowicz Paulina
(1)
Januszewicz Paweł (1952- )
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Kasprzyk Agnieszka (tłumaczka)
(1)
Krysiewicz Ana
(1)
Krzysztofiak Hubert
(1)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(1)
Kujawa Maria (psycholog)
(1)
Molski Marcin
(1)
Ryan Monique (1962- )
(1)
Wierzbicka Iwona (dietetyk)
(1)
Wojciechowski Aleksander (tłumacz)
(1)
Woźniak Leszek (1955- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(11)
nieznany (po)
(1)
Odbiorca
Dietetycy
(1)
Rodzice
(1)
Sportowcy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Suplementy diety
(13)
Odżywianie
(5)
Kosmetyki
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dietetyka
(2)
Odporność
(2)
Sportowcy
(2)
Bezpieczeństwo produktu
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Biegacze (sportowcy)
(1)
Cukrzyca
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dietetyczne środki spożywcze
(1)
Dzieci
(1)
Fizjologia sportu
(1)
Innowacje
(1)
Kolarze
(1)
Kosmetologia
(1)
Kwasy tłuszczowe omega-3
(1)
Kłamstwo
(1)
Leczenie
(1)
Leki
(1)
Marketing
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Mindfulness
(1)
Napoje energetyzujące
(1)
Opakowania
(1)
Osoby z ADHD
(1)
Otyłość
(1)
Papieros
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Prawo wspólnotowe europejskie
(1)
Probiotyki
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Przemysł farmaceutyczny
(1)
Pływacy
(1)
Reklama
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Samoleczenie
(1)
Szczepienia ochronne
(1)
Trening sportowy
(1)
Trzustka
(1)
Wartość odżywcza
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wysiłek fizyczny
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Zespół ADHD
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Żywność ekologiczna
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(6)
Podręcznik
(2)
Opracowanie
(1)
Poradniki
(1)
Publicystyka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(9)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
13 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowie publiczne ; cz. 3)
Bibliogr. przy rozdz.
Pacjenci, lekarze, przemysł farmaceutyczny - wzajemne relacje: korzyści czy źródła kłopotów? ; Wybrane źródła informacji o lekach ; Problematyka samoleczenia w zdrowiu publicznym ; Suplementy diety jako problem zdrowia publicznego ; Zrozumienie pojęcia ryzyka farmakoterapii ; Sfałszowane leki, wyroby medyczne i suplementy diety ; Badania kliniczne leków: wiedza fachowa i wiedza społeczeństwa ; Działania niepożądane leków ; Szczepienia ochronne - bezpieczna i efektywna metoda zapobiegania zagrożeniom zdrowia publicznego ; Problem polipragmazji u osób powyżej 65. roku życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99034 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 305-[344].
1. WPROWADZENIE I OGÓLNE INFORMACJE: Podział suplementów ; Uwaga na niedobory ; Dekalog suplementacji. 2. MITY: Suplementy są tym samym co leki ; Suplementy mogą zastępować żywność ; Suplementy uzależniają ; Przyjmowanie suplementów diety wymaga konsultacji ze specjalistą ; Suplementy są niebezpieczne dla kobiet w ciąży. 3. SUPLEMENTY DIETY A INTERAKCJE: Interakcje leków i suplementów z ziołami ; Interakcje leków i suplementów z żywnością ; Witaminy a interakcje ; Składniki mineralne a interakcje ; Jak łączyć? 4. SUPLEMENTY W CODZIENNEJ DIECIE: Suplementacja kwasów tłuszczowych ; Suplementy ziołowe. 5. SUPLEMENTACJA W ODPOWIEDZI NA CODZIENNE PROBLEMY: Kłopoty z cerą ; Kłopoty z włosami ; Kłopoty z paznokciami ; Zaparcia i wzdęcia ; Biegunka ; Bezsenność ; Stres, lęk i zły nastrój ; Brak energii i zmęczenie ; Problemy z koncentracją i pamięcią. 6. SUPLEMENTACJA W CIĄŻY. 7. SUPLEMENTACJA W CHOROBACH: Choroba Hashimoto ; Choroba Gravesa-Basedowa ; Choroba Leśniewskiego-Crohna ; Wrzodziejące zapalenie jelita grubego ; Insulinooporność ; Zespół policystycznych jajników. 8. SUPLEMENTACJA W PRZYPADKU NOWOTWORÓW: Suplementacja u chorych na nowotwory ; Rola suplementacji w redukcji powikłań chemioterapii ; Szczegółowe omówienie suplementacji w prewencji i zwalczaniu powikłań ; Suplementacja w trakcie immunoterapii i leczenia kierunkowego molekularnie. 9. PRZEPISYT. 10. JAK MĄDRZE WYBIERAĆ SUPLEMENTY: Omega-3 ; Witamina D ; Cynk ; Selen ; Probiotyki ; Magnez ; Wapń ; Witaminy z grupy B ; Kłopoty ze skórą, włosami i paznokciami ; Kłopoty z samopoczuciem i wydajnością ; Wsparcie tarczycy ; Niedobory ferrytyny,
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-112658 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak wzmocnić odporność : dieta, styl życia, umysł, suplementy / Iwona Wierzbicka. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Zwierciadło Sp. z o.o., copyright 2020. - 447, [1] strona : fotografie ; 22 cm.
Kompendium wiedzy na temat zdrowego stylu życia i wzmacniania odporności. Proste i praktyczne sposoby na poprawę zdrowia i cieszenie się pełnią życia. Masz problemy ze zdrowiem, z cerą, włosami? Cierpisz na stany zapalne, choroby przewlekłe lub autoagresywne? Męczą cię alergie, astma albo zaburzenia hormonalne ? Czujesz, że brakuje ci odporności? Chcesz poczuć się lepiej? Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny z wieloletnią praktyką, namawia do powrotu do natury, zadbania o swoje ciało i umysł, stosowania właściwie dobranej diety i prowadzenia zdrowego stylu życia. Z poradnika dowiesz się m.in.: - jak styl życia wpływa na twoje zdrowie i samopoczucie, - co jeść i pić, by jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, - jak zmienić swoje nawyki, by stale wzmacniać odporność organizmu, - jak być bliżej natury i z niej korzystać, - do czego i jak możesz wykorzystać suplementy. Zawarte w książce rady są łatwe do zastosowania i bezpieczne dla każdego, kto z nich skorzysta. Pomogą szybko usunąć wiele dolegliwości i przyczynią się do odczuwalnej poprawy komfortu życia. Iwona Wierzbicka - Dietetyk kliniczny z wieloletnim doświadczeniem. Ukończyła dietetykę kliniczną w PWSZ w Nysie, a ponadto studia psychologiczne i ekonomiczne, jak również niezliczoną liczbę kursów i szkoleń. Była instruktorem fitness, prowadziła własne studio treningu personalnego, była międzynarodowym szkoleniowcem indoor cycling. Od 2008 roku ma własną poradnię dietetyczną Ajwendieta. W pracy stara się dotrzeć do pierwotnych przyczyn choroby. Do pacjenta podchodzi holistycznie, czyli całościowo – zalecając dietę, pracę z ciałem i umysłem, zmianę stylu oraz suplementację. Stworzyła autorski program do układania diet w oparciu o alergie i nietolerancje pokarmowe oraz alergie wziewne. Od wielu lat jest szkoleniowcem. Wygłasza wykłady. Prowadzi kompleksowy kurs dietetyka klinicznego. Występuje na największych konferencjach w Polsce i za granicą. Prowadzi wielotysięczny kanał na YouTubie oraz bloga dietetycznego, gdzie wspólnie z zespołem dietetyków dzieli się wiedzą. Prywatnie jest mamą, żoną, posiadaczką 3 kotów i 2 psów. Każdy wolny czas spędza na pogłębianiu wiedzy klinicznej i na realizowaniu hobby, takich jak fotografia, podróże, wycieczki rowerowe i ogrodnictwo. [www.azymut.pl, 2023]
STYL ŻYCIA: Stan zapalny ; Stres ; Ogólne zasady dla zdrowia ; UMYSŁ: Od głowy wszystko się zaczyna ; DIETA: Biodostępność i odżywczość to priorytet ; Dieta dobrych produktów ; Podroby ; Mięso (najlepiej czerwone z tłuszczem) ; Ryby i owoce morza ; Buliony i wywary z kości ; Mięso, ryby, podroby - tego nie jedz ; Jaja ; Warzywa ; Kiełki ; Owoce ; Grzyby ; Miód i pierzga ; Orzechy ; Pestki ; Orzechy i pestki - tego nie jedz ; Kwas fitynowy: dobry czy zły? ; Tłuszcze ; Zboża i pseudozboża ; Strączki - jeść czy nie jeść? ; Jak zrobić zakupy ; SUPLEMENTY: Suplementy poprawiające odporność ; Witamina C ; aloes ; Chlorella ; Glicyna ; Olejki eteryczne - naturalne ; Kilka ziół ; Olejek CBD ; Woda utleniona.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Diabetes without drugs" 2010.
Bibliografia, netografia na stronach 544-[582]. Indeks.
Suzy Cohen jest dyplomowaną farmaceutką z ponaddwudziestoletnim stażem zawodowym, wykładowcą, autorką artykułów w prasie fachowej oraz książek: Tarczyca. Diagnoza i leczenie, The 24-Hour Pharmacist, Drug Muggers: How to Keep Your Medicine from Stealing the Life Out of You! i Real Solutions from Head to Toe. Suzy jest absolwentką Uniwersytetu Florydzkiego oraz członkiem Instytutu Medycyny Funkcjonalnej, Akademii Medycyny Przeciwstarzeniowej, Amerykańskiego Kolegium Postępu Medycznego i Amerykańskiego Stowarzyszenia Farmaceutycznego. Większość lekarzy i instytucji służby zdrowia traktuje cukrzycę jak jednokierunkową ulicę: kiedy już ją masz, pozostaje ci tylko łagodzenie objawów restrykcyjną dietą, regularne kontrolowanie poziomu cukru we krwi oraz przyjmowanie kosztownych leków. Ale to nieprawda! Autorka Suzy Cohen uważa, że cukrzycę można wyleczyć bezpiecznymi, naturalnymi metodami. Jej zdaniem organizm należy traktować jako całość i wspomagać go suplementami diety, minerałami i mądrym dobieraniem produktów, które trafiają na nasze talerze. Prezentowany w książce program, oparty na wynikach badań naukowych, wykorzystuje naturalne alternatywy. Pomaga organizmowi odbudowywać zdolność produkowania insuliny niezbędnej do utrzymania stężeń glukozy na prawidłowym poziomie, naprawić uszkodzone komórki oraz złagodzić efekty uboczne przyjmowanych leków, z których wiele pozbawia nas ważnych składników odżywczych. Pozbycie się nadwagi, unormowanie poziomu cukru we krwi i naturalne leczenie cukrzycy wymaga tylko pięciu kroków: Etap 1: Picie zielonych koktajli bogatych w składniki odżywcze, spirulinę, chlorellę i młody jęczmień, dzięki którym uzupełnimy niedobory witamin, minerałów, mikroelementów i przeciwutleniaczy. Etap 2: Przyjmowanie suplementów witaminy D, która pomaga unormować poziom cukru i zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Etap 3: Zwiększenie zawartości błonnika w diecie w celu obniżenia ciśnienia tętniczego i poziomu złego cholesterolu LDL. Etap 4: Przyjmowanie suplementów obniżających poziom cukru i działających przeciwzapalnie, takich jak resweratrol, kurkuma i kwas liponowy. To pozwoli podkręcić metabolizm oraz ułatwi spalanie tłuszczu i cukru. Etap 5: Włączenie do diety minerałów, takich jak chrom, magnez, żelazo i wanad, które pobudzają procesy metaboliczne. Dzięki tym pięciu niewielkim zmianom ochronimy serce, nerki, oczy i kończyny przed uszkodzeniami wywoływanymi przez cukrzycę oraz zmniejszymy ryzyko powikłań. [https://ksiegarnia.pwn.pl/Cukrzyca-bez-lekarstw,765835441,p.html, dostęp 4.10.2022]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-616 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111262 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesna kosmetologia. 2, Kosmetyki, zabiegi, suplementy / Marcin Molski. - Wydanie 1. - 2. dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2015. - XIV, [2], 305, [3] strony, [10] stron tablic : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 157-[158], [288]. Indeks.
1. KOSMETYKI: Roślinne składniki aktywne: algi, rośliny afrykańskie, rośliny Ameryki Południowej i Północnej, rośliny azjatyckie, rośliny europejskie, rośliny indyjskie, masła i oleje roślinne, roślinne komórki macierzyste ; Zwierzęce składnik aktywne: bakterie i pierwiastki, ślimaki, zwierzęce komórki macierzyste ; Syntetyczne składniki aktywne ; Składniki o działaniu synergicznym ; Biostymulujące składniki aktywne ; Kompleksy substancji aktywnych ; Nowoczesne nośniki kosmetyczne: nanonośniki, mikronośniki ; Dodatki: naturalne konserwanty, naturalne przeciwutleniacze, naturalne barwniki ; Kompatyfikacja kosmetyków ; 2. SUPLEMENTY: Szkodliwość składników suplementów ; Naturalne suplementy ; Makroelementy ; Mikroelementy ; Witaminy: wutaminy hydrofobowe ; witaminy hydrofilowe, Quasi-witaminy ; Suplementy eubiotyczne ; Syplementy dla mózgu: choroba Alzheimera ; Suplementy deficytowe i imminostymulujące ; Nowoczesne nośniki suplementów ; 3. ZABIEGI: Zabiegi chemiczne: karboksyterapia, tlenoterapia, złoto ; Zabiegi mechaniczne: hydrodermabrazja, JetPeel, mikrodermabrazja, mezaterapia igłowa ; Zabiegi plazmowe: plazmowa regeneracja skóry ; Zabiegi prądowe: dezinkrustacja, elektroliza, jonoforeza, mezoterapia bezigłowa, zabiegi RF-Micro Channel ; Zabiegi termiczne: diatermia, kriolipoliza ; Zabiegi ultradźwiękowe: kawitacja ultradźwiękowa, lifting ultradżwiękowy, sonoforeza ; Zabiegi elektromagnetczne: laser, LED, promieniowanie rozproszone.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 182-[184].
1. Co rozumiemy przez suplementy diety? ; 2. Rodzaje suplementów diety ; 3. Czy "zwyczajowe" żywienie zawiera niezbędne makro- i mikroskładniki? ; 4. Suplementy diety a zapobieganie i leczenie otyłości ; 5. Suplementy diety a zdrowie układu krążenia ; 6. Suplementy diety i ich potencjalne działanie hipoglikemizujące ; 7. Preparaty roślinne i ich znaczenie dla wątroby ; 8. Suplementy diety - ich znaczenie u osób w wieku starszym ; 9. Suplementy diety a intensywne ćwiczenia fizyczne ; 10. Suplementy diety a okres rozrodczy i ciąża ; 11. Suplementy diety a zapobieganie i leczenie chorób nowotworowych ; 12. Działania niepożądane suplementów oraz interakcje suplementów diety z lekami ; 13. Regulacje prawne dotyczące rynku suplementów diety.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-Podr.61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Naturalna odporność : radzi Matka Aptekarka / Ana Krysiewicz. - Warszawa : Muza, 2021. - 334, [2] strony ; 21 cm.
Netografia na stronach 321-326.
Recepty od Matki Natury na walkę z infekcjami. Znowu to samo - dziecko płacze wymęczone kaszlem i gorączką, a rodzice czują nadciągający ból głowy i drapanie w gardle. Apteki i przychodnie zapełniają się, a my zaczynamy się zastanawiać, jak uchronić rodzinę przed infekcjami, a przede wszystkim jak zwiększyć odporność dzieci. Na pomoc przychodzi farmaceutka, Ana Krysiewicz, znana jako Matka Aptekarka, która ułatwia rozeznanie się w tym, co jest warte naszej uwagi, a co jest tylko reklamową bujdą. Naturalna odporność to praktyczny poradnik, w którym znajdują się konkretne wskazówki, jak przez dwanaście miesięcy w roku wspierać układ odpornościowy całej rodziny. Odpowiednia ilość snu, zbilansowana dieta czy zadbanie o komfort termiczny to tylko kilka puzzli większej układanki. Autorka przedstawia też długą listę naturalnych wspomagaczy odporności i wskazuje, które z nich działają, a które mogą co najwyżej zapewnić efekt placebo. A jeśli dojdzie już do choroby, Matka Aptekarka krok po kroku doradzi, jak z nią walczyć bez popadania w niebezpieczną przesadę. Dzieli się także „smakowitymi” historiami z pracy w aptece i z życia swojej rodziny. Czy warto podawać dzieciom multiwitaminę? Co jeść i pić, by uchronić się przed chorobą? Co powinna zawierać apteczka dziecka, a co dorosłego? Jaki jest związek między stresem a odpornością? Jak w prosty sposób przygotować domowe kiszonki i syropy? Które ze współczesnych lub tradycyjnych sposobów na odporność faktycznie działają? Wskazówki Any Krysiewicz pomogły już dziesiątkom tysięcy rodziców odróżnić mity od faktów i ustrzec się przed niepotrzebnymi wydatkami. [Muza, 2021]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-109956 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szkodliwa medycyna / Ben Goldacre ; przełożył Aleksander Wojciechowski. - Wydanie 1. w tej edycji. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2019. - 421 stron : wykresy ; 22 cm.
Tytuł oryginału: "Bad science" 2008.
Fałszywe terapie. Szkodliwe leki. Kłamliwe statystyki. Oszustwa farmaceutycznych koncernów Dr Ben Goldacre w swojej kolumnie na łamach „Guardiana” od lat demaskuje manipulacje podejrzanymi danymi medycznymi i pseudomedyczne metody leczenia, odkrywa ponure tajemnice stojące za praktykami producentów leków, bierze pod lupę medyczne mistyfikacje, np. tę rozpętaną wokół szczepionki trójskładnikowej MMR, a także analizuje robiące wodę z mózgu reklamy kosmetyków, akupunkturę i homeopatię, witaminy i wywołujący wśród społeczeństwa poruszenie temat „toksyn”. Ta pełna goryczy i sarkazmu, choć przy tym przezabawna, książka, stanowiąca plon jego wieloletniego śledztwa dziennikarskiego, jest niezwykle fascynującą i otrzeźwiającą podróżą po obszarze szkodliwej niby-medycyny, którą codziennie karmią nas przeróżne media i pozujący na autorytety szarlatani. [Zysk i S-ka Wydawnictwo, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-66 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-108851 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Septem)
Tytuł oryginału: "Sports nutrition for endurance athletes" 2012.
Wydanie 3. odnosi się do oryginału.
Bibliografia na stronach 417-423.
Cz. I. CODZIENNA DIETA W SPORTACH WYTRZYMAŁOŚCIOWYCH. Optymalne odżywianie dla treningu i zdrowia: 1. Podstawy codziennego uzupełniania płynów. Łyk przydatnych informacji, 2. Składniki odżywcze sprzyjające zdrowiu i wydolności fizycznej. Budowanie solidnej bazy żywieniowej, 3. Witaminy, minerały i elektrolity. Elementarz sportowej diety ; Cz. II. DIETA TRENINGOWA. Optymalizowanie diety pod kątem najwyższej wydolności fizycznej: 4. Codzienna dieta treningowa. Żywienie umożliwiające skuteczną regenerację, 5. Odżywianie się i picie na potrzeby treningów i zawodów. Najważniejsza jest pora, 6. Odchudzanie, budowa masy mięśniowej i zmiana składu ciała. Poprawianie współczynnika siły do masy ciała, 7. Wspomagające środki ergogeniczne. Oddzielić fakty od fikcji ; Cz. III. WSKAZÓWKI ŻYWIENIOWE DOTYCZĄCE WYBRANYCH DYSCYPLIN. Sportowy plan żywieniowy w praktyce: 8. Odżywianie dla triatlonistów (i innych wieloboistów), 9. Odżywianie dla kolarzy (szosowych, górskich, torowych i przełajowych), 10. Odżywianie dla biegaczy długodystansowych, 11. Odżywianie dla pływaków ; Cz. IV. SPECJALNE WZGLĘDY ŻYWIENIOWE. Radzenie sobie z wyzwaniami: 12. Sportowcy o nietypowych potrzebach żywieniowych, 13. Zwiększanie wydolności i rozwiązywanie problemów za pomocą odżywiania, 14. Metody żywieniowe w warunkach ekstremalnych ; DODATKI: Indeks glikemiczny produktów żywnościowych, Zestawienie witamin i minerałów, Porównanie żywieniowych produktów sportowych, Tworzenie idealnej diety treningowej, Przykładowe jadłospisy, Arkusz tempa pocenia się.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Psyche/Soma)
Indeks.
CZ. I: PLAN LECZENIA PLUS-MINUS: 1. Cudowny minerał: Plus: magnez ; 2. Równoważenie fal mózgowych w celu zwiększenia koncentracji: Plus: oligomeryczne proantocyjanidyny, oligoproantocyjanidyny (opc) ; Plus: neurofeedback (neurotrening, neuroterapia) ; 3. przełomowa naturalna terapia łagodząca skłonność do irytacji, gniewu i agresji: Plus: lit jako składnik odżywczy ; 4. Zbilansowane składniki odżywcze, zrównoważone zachowanie: Plus: miedź ; Minus: cynk ; 5. Uzdrowić jelita, pomóc mózgowi: Minus: brak równowagi mikroflory jelitowej ; Plus: probiotyki ; 6. Dobre jedzenie niedobre dla waszego dziecka: Minus: nadwrażliwość i alergie pokarmowe ; Plus: enzymy trawienne ; 7. Wzmacnianie komórek mózgowych, osłabianie adhd: Plus: omega-3 ; 8. Rozwiążcie problem cukru – po prostu dodajcie białko minus: słodzone napoje: Plus: białko ; 9. Naturalna alternatywa dla leków na adhd: Plus: prekursory neuroprzekaźników ; 10. Nareszcie skoncentrowani – styl życia: głęboki sen i regularne ćwiczenia fizyczne: Minus: problemy ze snem i zaburzenia snu ; Plus: regularne ćwiczenia fizyczne ; 11. Poprawa koncentracji, oddech za oddechem: Plus: uważność (medytacja mindfulness) ; CZĘŚĆ II: NAJLEPSZE ROZWIĄZANIA MEDYCZNE I BEHAWIORALNE: 12. Leki na adhd - minus: skutki uboczne ; 13. rodzicielstwo plus: kluczowe strategie poprawy zachowania dziecka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111118 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak. - Wydanie 1. - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
1. ŻYWIENIE: Trawienie i przemiana materii ; Reakcja organizmu na wysiłek fizyczny ; Adaptacja do wysiłku fizycznego i metody oceny wydolności fizycznej ; Biochemia wysiłku fizycznego ; Bilans energetyczny ; Planowanie aktywności fizycznej dla osób klinicznie zdrowych ; Budowa i skład ciała człowieka ; Żywienie, wysiłek fizyczny i geny ; Makroskładniki pokarmowe - białko ; Makroskładniki pokarmowe - węglowodany ; Makroskładniki pokarmowe - tłuszcze ; Wartość odżywcza produktów spożywczych ; Witaminy w żywieniu osób aktywnych fizycznie ; Składniki mineralne w żywieniu osób aktywnych fizycznie ; Woda i elektrolity podczas wysiłku fizycznego ; Wpływ diety na równowagę kwasowo-zasadową organizmu ; Żywienie, wysiłek fizyczny i układ odpornościowy ; Wolne rodniki w wysiłku fizycznym ; Zaburzenia przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i sportowców ; Mikrobiota jelitowa a wysiłek fizyczny ; Alergia na pokarmy i nietolerancje pokarmowe ; Zaburzenia odżywiania ; Alkohol a sport ; 2. DIETETYKA: Zalecenia żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie ; Przygotowanie do wysiłku ; Regeneracja powysiłkowa ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - redukcja masy ciała ; Strategie żywieniowe wpływające na masę i skład ciała - zwiększanie masy mięśniowej ; Zywienie dzieci i młodzieży uprawiającej sport ; Kobieta sportowiec: czy kobiety uprawiające sport wyczynowo mają specjalne wymagania żywieniowe? ; Sportowiec z cukrzycą ; Sportowiec wegetarianin ; Dieta w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych ; Dieta w profilaktyce i leczeniu zaburzeń lipidowych ; Dieta w profilaktyce i leczeniu hiperurykemii u sportowców ; Dieta w profilaktyce i leczeniu niedoboru żelaza u sportowców ; Wybrane diety alternatywne i koncepcje żywieniowe ; Poradnictwo dietetyczne oparte na dowodach naukowych ; Psychologia i odżywianie - ograniczenia w procesie redukcji masy ciała ; 3. SUPLEMENTY DIETY: Suplementy diety w sporcie ; Suplementacja i żywienie a doping ; 4. PRAKTYCZNE ASPEKTY DIETETYKI: Metody pomiaru dobowego i treningowego wydatku energetycznego ; Kalorymetria pośrednia w ocenie metabolizmu energetycznego ; Metody oceny sposobu żywienia ; Metody oceny stanu odżywiania ; Monitoring medyczny sportowca ; Poradnictwo żywieniowe - rola dietetyka sportowego ; Dieta osób aktywnych ; Żywienie w różnych dyscyplinach sportowych ; Żywienie w rekreacyjnej aktywności fizycznej ; Fakty i mity w dietetyce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach.
Streszczenie w języku angielskim.
R. I. KOSMETYKI, Marta Szulc, Aleksandra Badora: 1. Innowacyjne produkty kosmetyczne ; 2. Innowacyjne opakowalnictwo kosmetyków ; 3. Logistyka i marketing produktów kosmetycznych ; Literatura ; R. II. NAPOJE ENERGETYZUJĄCE, Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora: 1. Napoje energetyzujące dostępne na rynku ; 2. Opakowania napojów energetyzujących ; Literatura ; R. III. PAPIEROSY KONWENCJONALNE I NOWEJ GENERACJI, Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora: 1. Papierosy dostępne na rynku ; 2. Opakowania papierosów ; Literatura ; R. IV. BIOPRODUKTY ZIOŁOWE I ICH SUPLEMENTACJA, Katarzyna Mrozowska, Aleksandra Badora: 1. Charakterystyka suplementów diety ; 2. Wybrane rośliny w suplementach diety ; 3. Suplementy diety a wybrane choroby ; 4. Suplementy diety i ich skutki uboczne ; Literatura ; R. V. KWASY OMEGA I ICH SUPLEMENTACJA, Joanna Szafranek, Aleksandra Badora: 1. Kwasy omega ; 2. Źródła kwasów omega ; 3. Wzbogacenie żywności w kwasy omega ; 4. Aspekty zdrowotne kwasów omega ; 5. Produkty bogate w kwasy omega ; Literatura ; R. VI. AKRYLOAMID I WWA W ŻYWNOŚCI, Monika Flis, Aleksandra Badora: 1. Akryloamid w żywności ; 2. WWA w żywności ; 3. Bezpieczeństwo żywności przetworzonej ; Literatura.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108027 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej