Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(8)
tylko na miejscu
(1)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(5)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 11 (Dębicka 170)
(1)
Autor
Łuczaj Łukasz (1972- )
(2)
Boutenko Sergei (1984- )
(1)
Fijołek Monika
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Krupa Jan (1955- )
(1)
Maurizio Adam (1862-1941)
(1)
Szelichowska-Kiziniewicz Marta (1969- )
(1)
Szpara Krzysztof
(1)
Łuczaj Sarah (1970- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Temat
Rośliny jadalne dzikie
(7)
Odżywianie
(2)
Owoce
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Azbest
(1)
Biomasa
(1)
Chleb
(1)
Dziedzictwo kulturowe
(1)
Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" (Dynów)
(1)
Hotelarstwo
(1)
Kucharstwo
(1)
NATURA 2000
(1)
Nielegalne wysypiska odpadów
(1)
Obszary zalewowe
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Odpady
(1)
Odpady niebezpieczne
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Pompa ciepła
(1)
Popiół
(1)
Rolnictwo
(1)
Rośliny chronione
(1)
Rośliny trujące
(1)
Satysfakcja konsumentów
(1)
Servqual
(1)
Spółdzielczość rolnicza
(1)
Suszenie
(1)
Turystyka
(1)
Turystyka biznesowa
(1)
Wapowska, Katarzyna (1548?-1596)
(1)
Łąki i pastwiska
(1)
Łęgi
(1)
Śmieci
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Dynów (woj. podkarpackie, pow. rzeszowski, gm. Dynów ; okolice)
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Pogórze Przemyskie
(1)
Rzeszów (woj. podkarpackie)
(1)
San (dopływ Wisły ; dolina)
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Atlas roślin
(1)
Materiały konferencyjne
(1)
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
7 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Arboretum Bolestraszyce ; z. 11)
Dot. m.in. Rzeszowszczyzny.
Bibliogr. przy ref.
Tekst częśc. ang.
Streszcz. ang., pol. przy ref.
Ł. Łuczaj - Polska, Włochy, Japonia i Ameryka, czyli kilka kulturowych porównań dotyczących użytkowania kulinarnego dzikich roślin ; J. Piórecki - Kotewka orzech wodny zapomniana roślina jadalna ; W.M. Szymański - Wstępne badania nad efektywnością zbioru organów podziemnych dzikich roślin jadalnych Polski ; E. Pirożnikow - Postulowany przez księdza Kluka program zdrowotnego użytkowania pokarmowego dziko rosnących roślin jako lekarstwo na nędzę jednych oraz na nadmiar zbytków innych ; W. Wenerska - Dzikie rośliny jadalne w polskiej literaturze pięknej XIX wieku ; A.Z. Kucharska, A. Sokół-Łętowska - Skład chemiczny i wykorzystanie owoców dziko rosnących ; Z. Kłodnicki, A. Dróżdż - Dzikie rośliny jadalne - materiały, mapy i opracowania tekstowe Pracowni Polskiego Atlasu Etnograficznego ; M. Marciniak - Dzikie rośliny jadalne w kulturze wsi wschodniej części polskich Karpat ; E. Szot-Radziszewska - Dziko rosnące rośliny jadalne na Kielecczyznie w XIX i XX wieku w świetle źródeł etnograficznych ; U. Janicka-Krzywda - Rośliny dziko rosnące zbierane w okolicach Babiej Góry ; Ł. Łuczaj - Dzikie rośliny jadalne używane w okresach niedoboru żywności we wschodniej części Karpat (powiaty Krosno, Sanok, Lesko, Nadwórna, Kosów i Kołomyja) według ankiety szkolnej z 1934 roku ; Ł. Łuczaj - Zapomniane dzikie rośliny pokarmowe południa Polski - czyściec błotny, paprotka zwyczajna, bluszczyk kurdybanek i ostrożeń łąkowy ; K. Oklejewicz, Ł. Łuczaj - Ludowe nazewnictwo i klasyfikacja rodzaju Rubus (malina i jeżyna) w Polsce ; I. Kołodziejska-Degórska - Z czego "uwarić harbatę"? Dzikie rośliny jadane w polskich wsiach na południowej Bukowinie (Rumunia) ; M. Świąder - Dzikie rośliny jadalne w kolekcji roślin warzywnych ogrodu botanicznego - CZRB PAN w Warszawie ; I. Kosenko - The medicinal significance of hazelnut corylus spp. and its economic use ; T.V. Sergeeva - Prospects of Pyracantha coccinea usage in medicine, cosmetics, phytomelioration and other branches ; A. Kuzemko - Wild food plants in the meadow communities of Ukraine.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-94416 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas dzikich roślin jadalnych : 150 polskich gatunków / Monika Fijołek. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, copyright 2017. - 191, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Wademekum)
Bibliografia na stronie 7. Indeksy.
Dzikie rośliny w kuchni? Tak, bo to niezwykle tanie i smaczne rozwiązanie, a nade wszystko zdrowy sposób na codzienne posiłki. Babka, brzoza, ruta, skrzyp i szczaw to dostępne na wyciągnięcie ręki dziko rosnące rośliny zawierające niezwykłe bogactwo cennych składników pokarmowych. Prezentowany atlas zawiera wiele przydatnych informacji na temat występowania poszczególnych gatunków i sposobów ich wykorzystania w kuchni wraz z konkretnymi przepisami. [www.azymut.pl, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109067 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-58 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Owoce z lasów i pól / Irena Gumowska. - Wyd. 2. - Warszawa : Watra, 1985. - 190, [2] s. : rys. ; 21 cm.
Indeksy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.11-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Wild edibles. A practical guide to foraging, wit easy identification of 60 edible plants and 67 recipes" 2013.
Na okł.: Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasion, orzechów i kwiatów.
Bibliogr., netogr. s. [297]-302 i 304.
Rośliny i regiony opisane w książce ; Dziko korzystne ; Zielenina i zielone smoothies ; Dzieci i natura. 1. Podstawy zbierania dzikich roślin. 2. Polowy przewodnik po roślinach jadalnych. 3. Przepisy na dzikie rośliny jadalne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-615 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Dzika kuchnia / Łukasz Łuczaj. - Warszawa : Wydawnictwo Nasza Księgarnia, 2013. - 319, [1] s. : fot. kolor. ; 26 cm.
Na okł. podtyt.: Opisy roślin, przepisy kulinarne, felietony.
Bibliogr. s. 315. Indeks.
To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidło z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów "W dziką stronę" [Nasza Księgarnia, 2013]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-99452 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pożywienie roślinne i rolnictwo : w rozwoju dziejowym / Adam Maurizio. - Krosno : Krośnieńska Oficyna Wydawnicza, 2017. - XX, 409, [2] strony, [1] karta tablic : ilustracje, rysunki ; 25 cm.
Indeks.
Reprint, oryginał: Warszawa, nakładem Kasy Mianowskiego, 1926.
[...] Adam Maurizio uznawany jest za jednego z twórców nowoczesnej bromatologii nauki zajmującej się badaniem żywności. Stworzył od podstaw jedną z jej gałęzi – historię pożywienia. Opublikował na ten temat ponad 100 artykułów i 21 większych prac w postaci książkowej. Jedną z najważniejszych, wręcz fundamentalnych jest ta publikacja. Obejmuje ona zagadnienia pożywienia roślinnego od czasów starożytnych po współczesne autorowi. [Krośnieńska Oficyna Wydawnicza, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105114 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy pracach.
Streszczenie w języku angielskim przy pracach.
CZĘŚĆ I. WALORY PRZYRODNICZE ORAZ ICH OCHRONA W ASPEKCIE JAKOŚCI ŚRODOWISKA I ZDROWIA CZŁOWIEKA: Krzysztof Kud - Estetyczne i praktyczne walory łąk łęgowych Doliny Sanu jako realizacja dobra publicznego ; Mariusz Klich - Społeczno-ekonomiczne aspekty funkcjonowania wybranych obszarów Natura 2000 na Pogórzu Dynowskim i Pogórzu Przemyskim ; Barbara Gutkowska - Wybrane gatunki roślin chronionych z terenu Pogórza Dynowskiego mające działanie trujące i lecznicze ; Agnieszka Momora - Wybrane rośliny jadalne - żywiec gruczołowaty, żywokost sercowaty, czosnek niedźwiedzi. Walory zdrowotne i odżywcze ; Mateusz Kryczyk, Adam Masłoń - Nielegalne składowiska odpadów jako źródło zanieczyszczeń środowiska naturalnego [dotyczy odpadów komunalnych]. CZĘŚĆ II. DZIEDZICTWO HISTORYCZNE ORAZ WSPÓŁCZESNE WALORY ANTROPOGENICZNE CZYNNIKAMI ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU TURYSTYKI: Stanisław Rymar - Wybitne postacie polskiej nauki, polityki i gospodarki oraz ich związki z Krośnieńskim Zagłębiem Naftowym. Subiektywny wybór autorski w 100-lecie odzyskania niepodległości państwa polskiego [Ignacy Mościcki, Józef Piłsudski, Eugeniusz Romer (1871-1954), Klaudiusz Angerman, Jan Nowak (1880-1940), Stanisław Pilat] ; Jan Rogula - Katarzyna Wapowska - wielka dobrodziejka Kościoła na ziemi dynowskiej w XVI wieku ; Marta Kawa - Ruch spółdzielczy na terenie Pogórza Dynowskiego na przykładzie Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Dynowie ; Izabela Cichocka, Jan Krupa - Turystyka biznesowa w usługach hotelarskich Rzeszowa ; Grażyna Dyrda, Sylwia Dyrda-Maciałek - Jakość wiejskiej bazy noclegowej a satysfakcja konsumenta w świetle wyników badań bezpośrednich metodą Servqual ; Jan Krupa, Arleta Podkul - Koncepcja utworzenia "Karpackiego Szlaku Piwa" jako atrakcji turystycznej ; Anna Nizioł - Turysta niepełnosprawny w świetle zrównoważonego rozwoju turystyki na terenie Pogórza Dynowskiego i Pogórza Przemyskiego ; CZĘŚĆ III. TECHNOLOGIA PRZEMYSŁOWO-ROLNICZA W ASPEKCIE OCHRONY ŚRODOWISKA: Witold Niemiec, Tomasz Trzepieciński - Pozyskiwanie i suszenie surowców zielarskich szansą na podniesienie opłacalności produkcji rolnej na obszarze Pogórza Dynowskiego ; Marta Wójcik, Feliks Stachowicz - Przydatność popiołów ze spalania biomasy w praktyce rolniczej ; Bernadeta Rajchel, Robert Klimczak - Wykorzystanie pompy ciepła w domu jednorodzinnym jako systemu przyjaznego środowisku przyrodniczemu ; Marta Wójcik, Feliks Stachowicz - Metody recyklingu wyrobów azbestowych w aspekcie propagowania zasad gospodarki odpadami niebezpiecznymi na terenach wiejskich.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-11112 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. R-11113 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej