Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(16)
Forma i typ
Książki
(16)
Publikacje naukowe
(5)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(19)
wypożyczone
(5)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(5)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(11)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(2)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Autor
Puchalski Czesław
(3)
Gajdek Grażyna
(2)
Hensel Witold (1917-2008)
(2)
Pazdur Jan (1909-2001)
(2)
Augustyńska-Prejsnar Anna
(1)
Baranowski Bohdan (1915-1993)
(1)
Bartyś Julian (1923-1982)
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Grabek-Lejko Dorota
(1)
Kaczmarski Mateusz (agronomia)
(1)
Koszelnik Piotr (1972- )
(1)
Kowecka Elżbieta
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Krupa Jakub Wojciech
(1)
Krupa Jan (1955- )
(1)
Kudzia Magdalena
(1)
Kupczyński Aleksander Nikodem
(1)
Liberti Stefano (1974- )
(1)
Lymbery Philip (1965- )
(1)
Mazur Krystyna (tłumaczka)
(1)
Moskal Maria
(1)
Nicewicz-Staszowska Ewa
(1)
Oakeshott Isabel
(1)
Oślizło Ryszard
(1)
Ritter Wolfgang (1948- )
(1)
Rulski-Bożek Mateusz
(1)
Rymar Stanisław
(1)
Różycka-Glassowa Maria
(1)
Smoliński Dawid Michał
(1)
Sobczak Tadeusz
(1)
Sosin-Krosnowska Natalia (1982- )
(1)
Sowa Patrycja
(1)
Szpara Krzysztof
(1)
Szydłowska Marta (kulinaria)
(1)
Temple Nicola
(1)
Warner Anthony
(1)
Woźniak Leszek (1955- )
(1)
Zając Radosław Jan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(7)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(1)
1970 - 1979
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(12)
Kraj wydania
Polska
(16)
Język
polski
(16)
Odbiorca
Pszczelarze
(1)
Temat
Produkcja żywności
(10)
Żywność
(7)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Rolnictwo
(4)
Jakość żywności
(3)
Produkcja
(3)
Turystyka
(3)
Żywność ekologiczna
(3)
Agroturystyka
(2)
Budownictwo
(2)
Energetyka
(2)
Górnictwo
(2)
Handel
(2)
Higiena
(2)
Kultura materialna
(2)
Odpoczynek
(2)
Odzież
(2)
Praca
(2)
Produkcja zwierzęca
(2)
Przemysł
(2)
Rozwój zrównoważony
(2)
Technologia żywności
(2)
Transport
(2)
Łączność
(2)
Agrobiznes
(1)
BRW
(1)
Barszcz Sosnowskiego
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Bioróżnorodność
(1)
Chleb
(1)
Chów zwierząt
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Demografia
(1)
Dolina Lotnicza
(1)
Efektywność ekonomiczna
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Ekorozwój
(1)
Energetyka odnawialna
(1)
Etnografia
(1)
Fotowoltaika
(1)
Gleba
(1)
Globalne ocieplenie
(1)
Gospodarka komunalna
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Gry i zabawy
(1)
Głód
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Hutnictwo
(1)
Hydrologia
(1)
Innowacje
(1)
Inwestycje
(1)
Kary i opłaty ekologiczne
(1)
Klastry (ekonomia)
(1)
Komunikacja
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Metoda Delphi
(1)
Mieszkania
(1)
Mieszkańcy wsi
(1)
Minerały
(1)
Miód
(1)
Mięso
(1)
Nalewki
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Odnawialne źródła energii
(1)
Ogrzewanie centralne
(1)
Osadnictwo
(1)
Owady zapylające
(1)
Pasieka (pszczelarstwo)
(1)
Planowanie przestrzenne
(1)
Planowanie strategiczne
(1)
Polska
(1)
Produkcja rolnicza
(1)
Produkty mleczne
(1)
Produktywność pracy
(1)
Programy Podkarpacki Naturalny Wypas
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Przemysł chemiczny
(1)
Przemysł maszynowy
(1)
Przemysł odzieżowy
(1)
Przeprowadzka
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Pszczelarstwo
(1)
Pszczoła miodna
(1)
Rozwój regionalny
(1)
Rośliny
(1)
Rzemiosło ludowe
(1)
Samorząd terytorialny
(1)
Sport
(1)
Społeczna odpowiedzialność biznesu (CSR)
(1)
Studnie
(1)
Styl życia
(1)
Surowce
(1)
Szkolnictwo zawodowe
(1)
Technika
(1)
Technika sanitarna
(1)
Transport kolejowy
(1)
Turystyka winiarska
(1)
Ul
(1)
Uprawa roślin
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Województwo podkarpackie (1999- )
(3)
Polska
(2)
Karpaty (góry)
(1)
Podlaskie, województwo
(1)
Recz (woj. zachodniopomorskie, pow. Choszczno)
(1)
Gatunek
Praca zbiorowa
(5)
Opracowanie
(3)
Poradnik
(2)
Reportaż
(2)
Książka kucharska
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(10)
Ochrona środowiska
(3)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
16 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Dotyczy m.in. województwa podkarpackiego.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Renata Stanisławczyk, Mariusz Rudy, Paulina Duma-Kocan, Marian Gil - Zagrożenia chemiczne w żywności ; Grażyna Gajdek, Sylwia Kotowicz, Ewa Baran - Analiza rynku i handlu detalicznego oraz dynamika sprzedaży wybranych produktów ekologicznych w placówkach handlowych województwa podkarpackiego ; Justyna Belcar, Józef Gorzelany - Ocena jakości ziarna jęczmienia ozimego i jarego z przeznaczeniem na cele browarnicze w aspekcie warunków klimatycznych w okresie wegetacji roślin w wybranych gospodarstwach rolnych ; Michał Chmiel, Magdalena Krystyjan, Greta Adamczyk - Innowacyjne opakowania w przemyśle spożywczym ; Marcin Halicki - Łańcuch dostaw a ryzyko - refleksje ; Jadwiga Lechowska, Jadwiga Topczewska, Małgorzata Ormian, Wojciech Mroczka - Potencjał produkcyjny krów rasy czerwono-białej użytkowanych w gospodarstwie rolnym realizującym Program Ochrony Zasobów Genetycznych bydła na Podkarpaciu ; Karolina Mroczek, Janusz R. Mroczek - Tradycyjne produkty mleczne jako element zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich Podkarpacia ; Barbara Stadnik, Renata Tobiasz-Salach - Wykorzystanie roślin uprawnych w energetyce ; Barbara Stadnik, Renata Tobiasz-Salach - Rynek nasienny w Polsce ; Agata Znamirowska, Katarzyna Szajnar, Małgorzata Pawlos, Magdalena Buniowska, Magdalena Kowalczyk - Normalizacja w produkcji żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110702/cz.1 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dotyczy m.in. Podkarpackiego.
Bibliografia przy pracach.
Streszczenie w języku angielskim przy pracach.
Aleksandra Gumienna, Maria Tarapatskyy, Marcin Lewicki, Justyna Ruchała, Katarzyna Ostróżka, Grzegorz Zaguła, Czesław Puchalski - Rozwój winiarstwa w Polsce na przykładzie rejonu podkarpackiego - szanse i problemy ; Jadwiga Lechowska, Grażyna Gajdek, Magdalena Dec - Ocena jakości jaj zakupionych w handlu detalicznym z różnych systemów utrzymania kur ; Marcin Lewicki, Maria Tarapatskyy, Aleksandra Gumienna, Katarzyna Ostróżka, Marcin Bajcar, Czesław Puchalski - Zastosowanie transglutaminazy w przemyśle spożywczym ; Janusz R. Mroczek, Karolina Mroczek - Wartość rzeźna buhajków różnych ras pochodzących z regionu południowo-wschodniej Polski ; Katarzyna Ostróżka, Maria Tarapatskyy, Dorota Wichrowska, Aleksandra Gumienna, Marcin Lewicki, Bogdan Saletnik, Czesław Puchalski - Maltitol i erytrytol jako zamienniki cukru w produkcji lodów śmietankowych ; Mariusz Rudy, Paulina Angrys - Analiza wpływu zamrażania mięsa wieprzowego na jego skład chemiczny i teksturę ; Zofia Sokołowicz, Anna Augustyńska-Prejsnar, Małgorzata Ormian - Wpływ wysokiej temperatury w czasie odchowu na jakość mięsa kurcząt brojlerów ; Maria Tarapatskyy, Patrycja Sowa, Krzysztof Kręcichwost, Aleksandra Gumienna, Marcin Lewicki, Katarzyna Ostróżka, Czesław Puchalski - Ocena wartości odżywczej innowacyjnego pieczywa chrupkiego z dodatkiem naturalnego zakwasu ; Joanna Kaszuba, Mariola Róg, Barbara Kogut - Ocena wybranych wskaźników jakości chleba bezglutenowego wypiekanego z mieszanek wypiekowych na bazie mąki gryczanej i jaglanej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108634 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria #Nauka)
Tytuł oryginału: "Best before : the evolution and future of processed food" 2018.
Bibliografia, netografia na stronach [283]-293. Indeks.
Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. [Bo.wiem, 2021]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dotyczy m.in. województwa podkarpackiego.
Bibliografie, netografie przy pracach.
Finansowanie: Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (Polska)
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Jan Buczek, Marta Jańczak-Pieniążek, Gospodarowanie glebową materią ograniczoną w rolnictwie ; Oskar Basara, Natalia Matłok, Wojciech Litwińczuk, Józef Gorzelany, Opracowanie metody inicjacji i stabilizacji kultur tkankowych "Lonicera caerulea L. var. emphyllocalyx" w oparciu o doniesienia naukowe ; Justyna Belcar, Józef Gorzelany, Wpływ dodatku substancji słodzącej na jakość i parametry tekstury muffin bezglutenowych ; Justyna Belcar, Wiesław Kosiorowski, Józef Gorzelany, Opracowanie nowego produktu na przykładzie mieszanek musli ; Janusz Kawa, Emilia Wieczorek, Wpływ surowców pochodzenia zwierzęcego na funkcjonowanie organizmu człowieka w XIX wieku ; Jadwiga Topczewska, Jadwiga Lechowska, Wanda Krupa, Organizacja systemu produkcji w sektorze spożywczym dla ograniczenia strat i marnowania żywności ; Aleksander Marszałek, Jadwiga Topczewska, Jadwiga Łechowska, Bezpieczeństwo pracy w sektorze rolno-spożywczym ; Piotr Kuźniar, Patrycja Piątek, Józef Gorzelny, Natalia Matłok, Miłosz Zardzewiały, Wybrane aspekty zarządzania transportem w przedsiębiorstwach przetwórstwa rolno-spożywczego w województwie podkarpackim ; Grażyna Gajdka, Bartosz Fedejko, Piotr Molenda, Uwarunkowania rozwoju fotowoltaiki w Polsce i wybranych krajach europejskich - analiza porównawcza ; Grażyna Gajdek, Bartłomiej Wajda, Katarzyna Prejsnar, OZE w budownictwie mieszkaniowym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110702/cz.3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Ending hunger : the quest to feed the world without destroying it" 2021.
Indeks.
Głód ; Krótka historia głodu ; Krótka historia zagłady ; Jak zmienić świat ; Co żeśmy uczynili? ; Nieprzekraczalne granice ; Mięso to... ; Lokalne i organiczne ; GMO ; Marnotrawstwo ; Alternatywa dla białka ; Zachowujmy się ; Co możemy zrobić? ; Co ja mogę zrobić?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-551.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Dotyczy m.in. województwa podkarpackiego.
Bibliografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Wieprzowina „fit”. Próba oceny twarogów metodą skaningowej kalorymetrii różnicowej (DSC). Produkcja miodów pitnych : historia i perspektywy. Dynamika fermentacji i jakości napojów serwatkowych fermentowanych przez szczepy drożdży Saccharomyces bayanus. Turystyka kulinarna w województwie podkarpackim. Właściwości prozdrowotne białej czekolady fortyfikowanej wyciągami herbacianymi. Właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwutleniające wybranych miodów z nietypowych pożytków pszczelich. Analiza mikrobiologiczna potraw sous vide z karpia przy wykorzystaniu metody PCR. Prozdrowotne właściwości zbóż. Wpływ częstotliwości spożycia żywności typu fast food na masę ciała i samopoczucie rzeszowskich studentów. Właściwości antyoksydacyjne owoców i soku z bzu czarnego (Sambucus nigra L.). Niekonwencjonalne surowce do produkcji piw. Wpływ procesu marynowania z dodatkiem fosforanu na jakość mięśni piersiowych poddanych gotowaniu. Cechy fizykochemiczne i sensoryczne mięsa kurcząt brojlerów poddanych procesowi marynowania i pieczenia. Antyoksydacyjne właściwości kiełków wybranych gatunków roślin. Ocena możliwości wykorzystania pomiarów kolorymetrycznych do identyfikacji miodów odmianowych. Produkty jęczmienne w żywieniu człowieka. Właściwości prozdrowotne owsa w żywieniu człowieka. Analiza właściwości miodów pochodzących z nietypowych pożytków pszczelich. Orkisz - zapomniane bogactwo. Preferencje konsumentów w zakresie spożycia żywności funkcjonalnej. Rola i udział suplementów diety w żywieniu osób dorosłych - bezpieczeństwo i ryzyko ich stosowania. Aktywność przeciwutleniająca i całkowita zawartości polifenoli w smoothies z dodatkiem owoców jagodowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-113853/t.2 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Dobra praktyka pszczelarska to przełożone na pracę w pasiecie zasady tzw. dobrej praktyki rolniczej. Od kilkudziesięciu lat w rolnictwie, w tym w chowie i hodowli zwierząt, zwraca się szczególną uwagę na uzyskiwanie żywności dobrej jakości oraz dobrostan zwierząt. Dla pszczelarstwa dobra praktyka oznacza umiejętne postępowanie z pszczołami i uzyskiwanie wartościowych produktów pszczelich. Prowadzenie pasieki stosownie do potrzeb pszczół, w sposób przyjazny dla środowiska, i produkowanie miodu bez zanieczyszczeń powinno być celem każdego pszczelarza. W książce opisano pożądane działania pszczelarskie, uwzględniające też regularną kontrolę wyników. Na szczególną uwagę zasługują podane w książce obszerne informacje na temat zapobiegania występowaniu i zwalczania ostatnio zawleczonego do Europy małego chrząszcza ulowego. [www.bonito.pl, 2022]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-636/638 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-111769 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia. Właśnie teraz gdzieś na świecie zabitych zostaje 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pastwisk, bo rozrastający się przemysł hodowlany zamknął je w klatkach i boksach. Rocznie pochłania on dziesiątki miliardów niewinnych istot hodowanych na mięso, mleko i jaja, które codziennie zjadamy. Przez 3 lata Philip Lymbery podróżował po świecie i przyglądał się temu, jak wygląda „od kuchni” przemysłowa hodowla zwierząt i jak wpływa ona na ludzi, zwierzęta i planetę. Lymbery odwiedza m.in. fabryki w USA, Peru, Chinach i Meksyku. Pokazuje, jak umyślnie pogarszana jest jakość jedzenia, które trafia na nasze stoły: od sztucznego przyspieszania wzrostu zwierząt, poprzez używanie ogromnych ilości środków chemicznych, antybiotyków i leków hormonalnych, po nadprodukcję zboża na paszę. Farmagedon jest wołaniem do naszego sumienia, wezwaniem do ujrzenia w hodowli przemysłowej jednej z najbardziej przerażających przyczyn marnowania żywności, cierpienia zwierząt, wymierania zagrożonych gatunków, zanieczyszczenia wód oraz rosnącej liczby chorób cywilizacyjnych. Autor nie zostawia jednak czytelnika wyłącznie z bulwersującym obrazem przemysłu żywieniowego - pokazuje, jak w prosty sposób każdy konsument może uchronić się przed jedzeniem mięsa, jajek i mleka pozyskiwanych w tak skandaliczny sposób. Oto wstrząsający obraz produkcji jedzenia, które ląduje na naszych talerzach - obowiązkowa lektura dla wszystkich, których obchodzi, czym karmią siebie i swoich bliskich na co dzień. [Mova, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110032 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "I signori del cibo" 2016.
Bibliografia na stronach: 379-[383].
Jedzenie na naszym talerzu to ostatnie ogniwo globalnego systemu produkcji żywności, który prowadzi wprost do zagłady Ziemi. Warto być tego świadomym wybierając się do supermarketu. Zmowa koncernów spożywczych i finansistów doprowadziła do powstania firm-szarańczy, które produkują żywność na masową skalę, jak najmniejszym możliwym kosztem. Jedynym ich celem są szybkie zyski. Rabują zasoby naturalne, aż do całkowitego ich wyczerpania. Zniszczywszy jedno miejsce przenoszą się gdzie indziej, dokładnie tak, jak robi to stado szarańczy. Liberti śledzi największych producentów wieprzowiny - najczęściej spożywanego mięsa; soi - najbardziej poszukiwanego warzywa strączkowego; tuńczyka w puszce - drugiego (po krewetkach) najczęściej sprzedawanego produktu pochodzenia morskiego oraz koncentratu pomidorowego, wyrobu z najpopularniejszego na świecie warzywa. Te produkty stanowią podstawę diety większości światowej populacji, a zarazem przyczynę największych szkód wyrządzanych Ziemi przez przemysł spożywczy. Dziennikarz ostrzega: obecny system żywieniowy jest nie do utrzymania. Pora poważnie się zastanowić, co dalej. Stefano Liberti – nagradzany dziennikarz i producent filmowy. Współpracuje m.in. z „Internazionale”, „Le Monde Diplomatique”, „El Pais” czy „Al. Jazeera English”. W 2008 r. wydał książkę „Na południe od Lampeduzy”, której przyznano nagrodę “Indro Montanelli”. W 2011 napisał “Land grabbing. Journeys into the new colonialism”, która została przetłumaczona na angielski, francuski, niemiecki, hiszpański, koreański oraz chiński. Jest reżyserem filmów “The hell of child-wizards”, “Closed sea” (wraz z Andreą Segre), “Container 158” (z Enrico Parentiego), “Soyalism” (również z Parentim). [kulturalnysklep.pl, 2019]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-reportaż 6 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-107634 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Twoja Kuchnia)
Tęsknota za niezapomnianymi zapachami i smakami dzieciństwa oraz, niestety, w coraz większym stopniu zmodyfikowana żywność, skłaniają do samodzielnego wytwarzania jedzenia. Bo cóż może być smaczniejszego i bardziej wartościowego jak własnoręcznie wypieczony chleb, zamarynowane warzywa oraz tłoczone soki? Encyklopedia domowych wyrobów to kompendium wiedzy na temat wytwarzania zdrowej żywności i napojów. Zgromadzono w niej szczegółowe informacje na temat samodzielnego wypiekania pieczywa, wytwarzania kiełbas, szynek, nabiału oraz dżemów i przetworów z warzyw. Czytelnik znajdzie w niej też przepisy na domowe nalewki, likiery, wina i samogon. [www.azymut.pl, 2017]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-Czyt.64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cisza i spokój : cała prawda o życiu daleko od miasta / Natalia Sosin-Krosnowska. - Warszawa : Wydawnictwo Czarna Owca, 2018. - 284, [4] strony : ilustracje, fotografie kolorowe ; 23 cm.
Bibliografia na stronach 284-[285].
AGROTURYSTYKA: Apartamenty do wynajęcia ; Agroturystyka i rajdy konne ; Pensjonat w starym pruskim domu ; Agroturystyka. Podsumowanie ; HODOWLA ZWIERZĄT I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI: Hodowla pszczół i produkcja miodu ; Produkcja serów kozich ; Produkcja serów owczych ; Szkolenie psów ratowniczych, agroturystyka i praca zdalna ; Hodowla zwierząt i produkcja żywności. Podsumowanie ; UPRAWA ROŚLIN: Samowystarczalność ; Permakultura. O uprawie możliwej nawet w środku miasta ; Uprawa roślin. Podsumowanie, czyli rady dla początkujacych ogrodników ; Jedz "chwasty". Jadalne rośliny dziko rosnące ; RZEMIOSŁO I USŁUGI: Zduństwo, ceramika, warsztaty ; Stolarstwo artystyczne ; Praca twórcza i działania społeczne ; Praca zdalna ; W starym młynie ; Rzemiosło i usługi. Podsumowanie ; Co możesz zrobić na wsi? Kilka pomysłów ; JUŻ NA MIEJSCU, CZYLI ŻYCIE NA WSI: Sąsiedzi ; Rodzina ; Samotność ; ZAMIAST ZAKOŃCZENIA ; PODSUMOWANIE. O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ, GDY CHCESZ SIĘ WYPROWADZIĆ NA WIEŚ ; WARTO ODWIEDZIĆ: Warto spróbować.
Hałas, smog, zabójcze tempo. Brak czasu na oddech, książkę i rozmowę z przyjaciółmi. Zapełniony kalendarz nie przewiduje czasu na chorobę, a budzik znów przypomina, że kolejny dzień pracy dawno się zaczął. A gdyby tak wszystko rzucić? I uciec tam, gdzie korki i pośpiech będą tylko złym wspomnieniem. Tam, gdzie jest cisza i spokój. Natalia Sosin-Krosnowska rozmawiała z blisko setką ludzi, którzy powiedzieli dość i wybrali wieś. Zapytała ich: jak szukać domu? czy można tak po prostu kupić sobie ziemię? ile potrzeba na to wszystko pieniędzy? jak na zmianę reagują dzieci? a przede wszystkim: z czego się utrzymać na wsi? Cisza i spokój jest szczerą opowieścią o ludziach, którzy nie bali się zaryzykować i spełnić marzenie o życiu daleko od miasta. To także zbiór porad, jakie daliby przyjaciołom marzącym o podobnej zmianie, a w szczególności sobie samym z czasów, gdy zaczynali swoją przygodę. Odsłania wszystko to, o czym nie myślisz, marząc o życiu daleko od miasta, a co warto wiedzieć, by szczęśliwie osiąść na wsi. [Wydawnictwo Czarna Owca, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-316.7 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Streszczenie w języku angielskim i polskim.
ZROWNOWAŻONY ROZWÓJ TURYSTYKI W KARPATACH POLSKICH: 1. Wprowadzenie, 2. Kowencja Karpacka, 3. Wdrażanie zapisów Konwencji Karpackiej w Polsce - wybrane przykłady, 4. Działania na rzecz zrównoważonego rozwoju turystyki - wybrane przykłady, 5. Podsumowanie ; REGIONALNE PRODUKTY ATRAKCJĄ TURYSTYKI WIEJSKIEJ, W TYM AGROTURYSTYKI: 1. Wprowadzenie, 2. Rozwój turystyki na obszarach wiejskich, 3. Turystyka wiejska, w tym agroturystyka w województwie podkarpackim, 4. Dziedzictwo kulinarne województwa podkarpackiego, 5. Turystyka winiarska jako czynnik wzrostu atrakcyjności obszarów wiejskich, 6. Winnice oraz szlaki winiarskie jako produkt regionalny i element turystyki kulturowej kulinarnej, 7. Enoturystyka - perspektywy rozwoju, 8. Zagrożenia w rozwoju turystyki wiejskiej, 9. Podsumowanie ; ROLA SZTUCZNYCH ZBIORNIKÓW RETENCYJNYCH JAKO ELEMENTU PRZYRODY, GOSPODARKI I KRAJOBRAZU: 1. Wprowadzenie, 2. Charakterystyka hydrologiczna i ekologiczna sztucznych zbiorników wodnych, 3. Duża i mała retencja, 4. Rodzaje sztucznych zbiorników retencyjnych, 5. Mała retencja w województwie podkarpackim, 6. Podsumowanie ; MOŻLIWOŚCI BADAWCZE HORYZONTÓW WODONOŚNYCH PRZY UŻYCIU GEOFIZYCZNEJ APARATURY. STUDNIE - ZARYS PROBLEMATYKI BADAWCZEJ: 1. Wprowadzenie, 2. Zarys hydrologii Karpat Wschodnich, 3. Lokalizacja studni, 4. Geofizyka i radiestezja w badaniach obszarów wodonośnych - teoria i praktyka, 5. Radiestezja, 6. Wykonawstwo i użytkowanie studni, 7. Użytkowanie studni, 8. Architektura studni, 9. Podsumowanie ; ŻYWNOŚĆ BEZPIECZNA DLA CZŁOWIEKA I PRZYJAZNA DLA ŚRODOWISKA: 1. Wprowadzenie, 2. Zagrożenia dla człowieka i środowiska wynikające z nowoczesnych technologii produkcji żywności, 3. Produkcja wybranych grup żywności w aspekcie zdrowia człowieka i ochrony środowiska przyrodniczego, 4. Ochrona środowiska w rolnictwie i przemyśle spożywczym, 5. Produkcja żywności tradycyjnej i ekologicznej gwarancją zdrowia człowieka i ochrony środowiska, 6. Żywność ekologiczna w ofercie handlowej oraz ocena preferencji konsumenckich, 7. Podsumowanie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-338.48 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-105969 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-33 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy pracach.
Streszczenia w języku angielskim przy pracach.
Program Podkarpacki Naturalny Wypas - założenia i efekty jego realizacji ; Prozdrowotne aspekty żywności funkcjonalnej ; Ocena efektów Programu Podkarpacki Naturalny Wypas jako czynnika rozwoju produkcji żywca wołowego na Podkarpaciu ; Rola zwierząt trawożernych w kształtowaniu środowiska przyrodniczego łąk i pastwisk ; Właściwości gleb użytków zielonych wypasanych w ramach Programu Podkarpacki Naturalny Wypas ; Zróżnicowanie roślinności oraz analiza flory powierzchni wypasanych w grupach ekologicznych i użytkowych ; Różnorodność owadów zapylających, ich rola w ekosystemach oraz znaczenie łąk i pastwisk w ich ochronie ; Zwalczanie barszczu Sosnowskiego i innych inwazyjnych gatunków roslin przez wypas.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R-12185 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Cz. 3. FORESIGHT: Doświadczenia wynikające z zastosowanych metod badawczych w projektach typu foresight ; Rola foresight w programowaniu innowacyjnej gospodarki regionu ; Proces foresightu regionalnego w obszarze turystyki zrównoważonej na przykładzie wybranych projektów ; Foresight strategiczny w zarządzaniu innowacyjnym ; Scenariusze rozwoju technologii górniczych w aspekcie ich dostępności dla podmiotów decyzyjnych ; Foresight dla zrównoważonego rozwoju regionu na przykładzie województwa podkarpackiego ; Foresight narzędziem wyznaczania kierunków rozwoju przedsiębiorstw zaawansowanych technologicznie ; Foresight i zarządzanie wiedzą szansą na sukces przedsiębiorstwa w nowej gospodarce ; Priorytetowe technologie sektora informacyjnego w projekcie foresight województwa podkarpackiego ; Metodyka postępowania w badaniu delfickim w projekcie foresight ; Ocena ekoinnowacyjności technologii w projekcie foresight. Cz. 4. KLASTRY: Klastry ľ istota i znaczenie w podnoszeniu konkurencyjności przedsiębiorstw ; Uwarunkowania organizacyjno-prawne funkcjonowania klastrów w kontekście regionalnego systemu innowacji ; Klastry medialne we współczesnej gospodarce ; Wsparcie finansowe klastrów w sektorze rolno-spożywczym z funduszy unijnych w latach 2007- 2013 ; Klastry jako narzędzie poprawy konkurencyjności przedsiebiorstw na przykładzie klastra äDolina Lotnicza" w województwie podkarpackim. Cz. 5. EKOLOGICZNE ASPEKTY FUNKCJONOWANIA PRZEDSIĘBIORSTW I REGIONU: Wpływ ekologicznej reformy podatkowej w wybranych krajach Unii Europejskiej na zachowania proekologiczne przedsiębiorstw ; Aktywność gmin doliny Sanu w zakresie ochrony środowiska ; Źródła modernizacji ekologicznej przedsiębiorstw ; Strategiczne reakcje biznesu na globalne wyzwania ekologiczne w regulowanym środowisku. Cz. 6. EKONOMICZNE ASPEKTY FUNKCJONOWANIA FIRMY I REGIONU: Rozwój kanałów dystrybucji na rynku żywności ekologicznej ; Wewnętrzny system zarządzania jakością w BRW S.A. ; Klasyfikacja ryzyka w projektach europejskich - cechy projektów i kategorie ryzyka ; Rola władz lokalnych i regionalnych we wspieraniu rozwoju sektora turystyki ; Relacje gospodarstw rolniczych z rynkiem ; Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw a ryzyko w środowisku pracy ; Ocena ekonomicznej efektywności inwestycji w energetykę odnawialną ľ ujęcie metodyczne ; Ocena konkurencyjności systemów produkcyjnych ; Zarządzanie produktywnością pracy w nowoczesnej organizacji ; Przygotowanie propozycji - zdefiniowanie obszarów najbardziej prorozwojowych dla Podlasia ; Finansowa ocena mechanizmów wsparcia inwestycji w energetykę odnawialną na przykładzie ciepłowni biomasowej w Reczu ; Problemy określania rentowności produkcji jednostkowej i małoseryjnej mieszanej ; Wybrane aspekty rozwojowe regionu Podkarpacia ; Sytuacja transportu kolejowego w związku z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej ; Analiza porównawcza metod pomiaru wielkości ryzyka w pracach projektowych na przykładzie przedsięwzięć z branży IT ; Dystrybucja jako element budowy przewagi strategicznej przedsiębiorstw branży mięsnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-99020/t.2 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej