Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(32)
Forma i typ
Książki
(32)
Poradniki i przewodniki
(18)
Dostępność
dostępne
(52)
wypożyczone
(7)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(9)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(4)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(7)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(3)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(3)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(2)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(6)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(3)
Filia 9 (Czackiego 5)
(2)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(4)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(7)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(6)
Filia 17 (Paderewskiego 154)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Dymek Marta
(2)
Maciesowicz Zofia
(2)
Tarnawska-Busza Celina
(2)
Adiraja Dasa
(1)
Blasco Gimeno Mercedes
(1)
Britton Sarah
(1)
Cosson Audrey
(1)
Curto Loli (1956- )
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Czelej Anna
(1)
Domaradzka Violetta
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Fisher Tara
(1)
Garnier Virginie
(1)
Godlewska Anna (1971- )
(1)
Gubała Katarzyna (1978- )
(1)
Guerre Isabelle
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Jack Alex (1945- )
(1)
Jacórzyński Bohdan
(1)
Jankowska Anna (filolog)
(1)
Jönsson Karoline (1988- )
(1)
Krasnopolska Ewa
(1)
Kucharczyk Jan
(1)
Kushi Aveline
(1)
Kushi Michio (1926- )
(1)
Madejska Weronika
(1)
Mazurkiewicz-Petek Sylwia
(1)
McCartney Mary (1969- )
(1)
McCartney Paul (1942- )
(1)
McCartney Stella (1971- )
(1)
Ohsawa Georges (1893-1966)
(1)
Olko Stanisława
(1)
Orzechowska-Zeidler Iwona
(1)
Pająk Zofia
(1)
Piątkowska-Wolska Zofia
(1)
Princet Aline
(1)
Rigg Annie
(1)
Skibicka Emilia
(1)
Starzyńska Feliksa
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Teperek Agata
(1)
Wałkowicz Eryk
(1)
Wiśniewska Natalia (tłumaczka)
(1)
Wójciak Dominika
(1)
Zakrzewski Robert
(1)
Zgliczyńska Danuta
(1)
Żukowski Dariusz (1978- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(15)
1901-2000
(3)
1945-1989
(2)
1939-1945
(1)
Kraj wydania
Polska
(27)
Szwecja
(1)
Język
polski
(25)
Temat
Potrawy jarskie
(31)
Makrobiotyka
(4)
Weganizm
(4)
Wegetarianizm
(4)
Kuchnia wegańska
(3)
Odżywianie
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Potrawy z ryb
(2)
Warzywa
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dietetyka
(1)
Długowieczność
(1)
Grzyby
(1)
Krzewy jagodowe
(1)
Kuchnia bałkańska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Mleko
(1)
Owoce
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Post
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Ryby
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zen
(1)
Zupy
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(11)
Publikacja bogato ilustrowana
(10)
Książka kucharska
(8)
Poradnik
(3)
Wydawnictwa popularne
(2)
Książki kucharskie
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(18)
Medycyna i zdrowie
(3)
Chemia
(1)
32 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "The meat free Monday cookbook" 2011.
Indeks.
Paul, Stella i Mary McCartney zainicjowali kampanię Meat Free Monday (Poniedziałki bez mięs) w czerwcu 2009 roku. Zainspirował ich raport, w którym wykazano, że zmiany klimatyczne spowodowane przemysłową produkcją mięsa są jednym z najpoważniejszych problemów ekologicznych świata. Książka prezentuje urozmaicone menu na każdy poniedziałek roku. Każdy z 52 zestawów zawiera dwa przepisy na dania główne oraz cztery na pozostałe posiłki. Poniedziałki bez mięs to inspiracja i nieoceniona pomoc dla wszystkich, którzy troszczą się o środowisko naturalne i są gotowi zrezygnować z jedzenia mięsa raz w tygodniu. Autorzy proponują pyszne wiosenne zupy, oryginalne letnie sałatki, niezwykłe jesienne zapiekanki i rozgrzewające zimowe gulasze, które zachwycą nawet najbardziej zatwardziałych mięsożerców. Przepisy udostępnili Paul i Stella McCartney oraz inne gwiazdy show-biznesu, a także mistrzowie sztuki kulinarnej. Swoimi ulubionymi i sprawdzonymi recepturami dzielą się m.in.: Skye Gyngell, Giorgio Locatelli, Yotam Ottolenghi, Bruno Loubet, Theo Randall, Tom Aikens, Kevin Spacey, Pink, Twiggy, Woody Harrelson i Vivienne Westwood. [Publicat, 2012]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-110586 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Małe Kulinaria)
Dod. do tyt. wg okł.
1. Dania z makaronu i mięsa; 2. Dania mączne z mięsem; 3. Potrawy z ryżu, kasz i mięsa; 4. Dania warzywno mięsne; 5. Dania z ziemniaków i mięsa; 6. Sałatki z mięsem; 7. Dania wegetariańskie; 8. Sałatki rybne i warzywne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Brak informacji o dostępności: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dania jarskie / Zofia Maciesowicz. - Warszawa : Watra, 1979. - 191, [1] s. : il. ; 20 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są obecnie niedostępne: sygn. F.8-64
Książka
W koszyku
Na okł.: Jak przyrządzić dania makrobiotyczne z: makaronów, zbóż, kiełków, tofu, roślin strączkowych, ryb, warzyw i alg.
Bibliogr. s. 226. Indeks.
Specjaliści od żywienia na całym świecie są zgodni co do tego, że dieta makrobiotyczna istotnie wpływa na nasze zdrowie, wygląd i równowagę wewnętrzną. Autorka książki zachęca do czerpania z niezwykłych wartości makrobiotyki. Zgodnie z wielowiekową tradycją Japonii - kraju wyróżniającego się zdumiewającą liczbą ludzi długowiecznych oraz bardzo niskim wskaźnikiem osób otyłych - celem makrobiotyki jest poszukiwanie równowagi niezbędnej do prowadzenia zdrowego i aktywnego życia. Makrobiotyka zakłada, że źródłem dolegliwości są pokarmy, w których naruszono naturalną równowagę. Dlatego dieta makrobiotyczna sprzyja profilaktyce i leczy ponad 200 chorób, w tym cukrzycę, pewne rodzaje nowotworów oraz zaburzenia układu sercowo-naczyniowego. Zastępując spożywanie cukru oraz tłuszczów zwierzęcych pokarmami korzystnymi dla zdrowia, makrobiotyka pozwala zachować zgrabną sylwetkę oraz wigor i optymizm. [Publicat, 2009]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pięć przemian w kuchni wegetariańskiej / Anna Czelej. - Warszawa : "Efekt", 1992 ([s.l. : s.n.]). - 184 s., [1] k. tabl. luź. : rys. ; 20 cm.
Bibliogr. s. 181-182. - Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okł. wliczona w paginację.
Tyt. oryg.: "Ma cuisine : veggie" 2015.
Superprzystępna kuchnia wegetariańska! Kuchnia to przede wszystkim smaki, kolory, zapachy. Oryginalne i urozmaicone przepisy ujęte w piękną szatę graficzną prezentują odkrywcze połączenia. To uczta dla smakoszy i zwolenników porcji witamin w każdym posiłku. Minetsrone z komosą ryżową, tadżin z dynią, sałatka z buraków, malin i kaszy jęczmiennej... Łatwe w wykonaniu i znakomite w samku propozycje dla jaroszy i zwolenników dobrej kuchni. [Buchmann, 2016]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 6 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.2-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.5-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-64 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.10-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100820 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-68739 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielono mi! : sałatki, przekoąski, zupy, koktajle, desery /[redakcja Magdalena Drukort]. - Poznań : Olimp Media ; copyright 2018. - 188, [4] strony : fotofrafie kolorowe, 22 cm.
Zielone jest zdrowe i pyszne! Kuchnia oparta na warzywach i owocach w tym kolorze może być bardzo różnorodna, gdyż zielonych roślin jadalnych jest mnóstwo: szpinak, sałata, brokuł, groszek, cukinia, ogórek, awokado, kiwi, winogrono...Wymieniać dałoby się jeszcze długo. Zapraszamy do rozsmakowania się w zielonych daniach, przyrządzonych według naszych przepisów. Proponujemy nie tylko sałatki, ale także zimne i ciepłe przekąski, zupy, koktajle, a nawet desery. Znajdziesz tu m.in. sałatkę ze szparagów i szpinaku, chłodnik ogórkowy na jogurcie, placki z cukinii oraz sorbet z kiwi na patyku. [Olimp Media, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Cocina vegetariana para niños... : y para toda la familia" 2012.
Indeks.
Ta wyjątkowa książka wprowadza całą rodzinę - w przypadku dzieci już od najwcześniejszego dzieciństwa - w najatrakcyjniejszą i najzdrowszą formę wegetarianizmu: dietę mleczno-jajeczno-roślinną, zwaną inaczej laktoowowegetarianizmem. W założeniach wykorzystuje się w niej całą gamę produktów pochodzenia roślinnego, które są bardzo zróżnicowane i posiadają mnóstwo substancji odżywczych, smaków, kolorów i konsystencji. W książce tej znajdziemy: duży wybór przepisów na potrawy wegetariańskie, jasne i ciekawe informacje dotyczące podstawowych składników diety, takich jak owoce, warzywa, rośliny liściaste, zboża, rośliny strączkowe, bakalie, algi, jajka i nabiał; potrawy dobrane do poszczególnych etapów rozwoju dziecka; zabawne dania do przyrządzania razem z dziećmi; przewodnik po codziennym jadłospisie. [Wydawnictwo Jedność, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2018. - 271, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Indeks.
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z konkretnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze. [www.azymut.pl, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Mleko w potrawach i napojach / Zofia Maciesowicz. - Wydanie 6. - Warszawa : Wydawnictwo "Watra", 1979. - 111, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Mleko - pierwszy i podstawowy pokarm ; Mleko i produkty mleczne ; Mleko i produkty mleczne w żywieniu chorych ; Zupy ; Drudie dania ; Desery i wypieki ; Przystawki, dodatki do pieczywa, sosy ; Napoje.
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "The Hare Krishna book of vegetarian cooking".
Ta książka kucharska to coś więcej niż zbiór 130 przepisów na indyjskie potrawy wegetariańskie. Niesie ona ze sobą posmak dawnych Indii - niepowtarzalne połączenie wiedzy i piękna. Przepisy są tak proste, że będziesz się dziwić, jak to możliwe - że przygotowane według nich potrawy mają taki wspaniały smak. Jeśli raz ich spróbujesz, zrozumiesz, dlaczego podbiły one serca przyjaciół i gości odwiedzających świątynie ruchu Hare Kryszna na całym świecie. [The Bhaktivedanta Book Trust, 1993]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zielone Boże Narodzenie / Karoline Jönsson ; przełożyła Agata Teperek. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 27 cm.
Tytuł oryginału: "Den goda gröna julen" 2017.
Indeks.
Jedzenie na zimę ; Wypieki i słodkości ; Napoje ; Świąteczny stół ; Na przerwę noworoczną.
Roślinne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas spotkań przy kawie i grzanym winie. "Zielona" Gwiazdka to uroczysty czas i dla ludzi, i dla zwierząt. I czas objadania się: daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia, cebula z pieca - to tylko część pysznych wegańskich przepisów na niezapomniane święta. [Wydawnictwo Marginesy, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-641.5 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
(3 Składniki (do 5), 15 Minut)
Tytuł oryginału: "Plats mijotés" 2016.
Indeks.
Łatwe i szybkie przepisy na potrawy, które można przygotować wcześniej i odgrzać następnego dnia, czyli dania prawdziwej codziennej kuchni. Z potraw duszonych można wybrać dania klasyczne lub egzotyczne, na przykład caponatę, kurczaka w curry, tagine z jaglęciny z gruszkami i miodem, wieprzowinę duszoną z papryką lub pulpety jagnięce w korzennym sosie pomidorowym. Co cenne, potrawy duszone są jeszcze smaczniejsze po podgrzaniu! 3 do 5 składników i w 15 minut mamy smaczne potrawy duszone! [Wydawnictwo Jedność, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na książce nazwa bloga kulinarnego autorki: My new roots.
Tytuł oryginału: "Naturally nourished" 2017.
Indeks.
Sarah Britton wprowadza kuchnię wegetariańską na nowy tor: oto książka kucharska dopasowana do każdego budżetu i na każdy dzień tygodnia. Dania główne, dodatki, zupy, sałatki i przekąski nie wymagają skomplikowanych technik gotowania, a składniki można znaleźć w sklepie na rogu. Każdą z potraw można zmienić na wersję wegańską i bezglutenową. Każda pozwala na niekończące się wariacje kulinarne - ponieważ nadwyżkę tego, co zostało z poprzedniego dnia, z powodzeniem można wykorzystać w nowej, oszałamiającej potrawie. Na przykład jeśli z zupy imbirowo-grochowej zostało wam trochę imbiru, możecie zrobić marchew macerowaną w imbirze. Albo jeśli zostanie wam sałatki ze szmaragdowego ogrodu, możecie ją wykorzystać w tęczowym hummusie. Albo jeśli z polenty z buraczanymi wstążkami i pesto z rukoli zostanie wam pesto, możecie położyć je na kanapki z chleba razowego i przykryć jajkiem sadzonym. Ta piękna książka - pełna smacznych zdjęć - udowadnia, że gotować można z radością, a nie w pocie czoła. Że nie jest to droga przez mękę. [Marginesy, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.16-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia roślinna / [redakcja Małgorzata Durnowska]. - Poznań : Olimp Media, copyright 2018. - 191, [1] strona : fotografie kolorowe ; 22 cm.
Na okadce: pyszne dania z liści, łodyg, strączków, korzeni, bulw a nawet kwiatów.
Jadalne są najróżniejsze części roślin: liście, korzenie, bulwy, kwiaty, nasiona... W naszej książce znajdziesz niebanalne przepisy na dania z popularnymi warzywami: marchewką, pomidorami, kapustą czy burakami, ale także z rzadszymi, a powracającymi dziś do łask - jarmużem czy pasternakiem. Prezentujemy również grzyby w różnych odsłonach. Odkryj z nimi bogactwo smaków kuchni roślinnej! [Olimp Media, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej