Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Dostępność
dostępne
(6)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(5)
Autor
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Bańkowska Jolanta
(1)
Bem Ewa (toksykologia)
(1)
Duda Grażyna
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Nikonorow Maksym (1913-1985)
(1)
Piotrowski Jerzy Kazimierz (1926-2004)
(1)
Puchalski Czesław
(1)
Sandner Henryk
(1)
Wiąckowski Stanisław Kazimierz (1929- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
1970 - 1979
(1)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Temat
Pestycydy
(6)
Chemikalia
(2)
Gleba
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Toksykologia
(2)
Żywność
(2)
Agrochemia
(1)
Amoniak
(1)
Biogaz
(1)
Biotechnologia
(1)
Burak cukrowy
(1)
Cebula
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroby odzwierzęce
(1)
Choroby pasożytnicze
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Drożdże
(1)
Działanie uboczne leków
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Grusza
(1)
HACCP
(1)
Komórki macierzyste
(1)
Kosmetyki
(1)
Lasery
(1)
Medicago truncatula
(1)
Medycyna regeneracyjna
(1)
Metale
(1)
Mikotoksyny
(1)
Mleko
(1)
Mleko owcze
(1)
Nawożenie
(1)
Ochrona roślin
(1)
Owady
(1)
Państwowa Inspekcja Sanitarna
(1)
Pole elektromagnetyczne
(1)
Pomidory
(1)
Powietrze
(1)
Promieniowanie jonizujące
(1)
Przeciwutleniacze
(1)
Rekultywacja gruntów
(1)
Rolnictwo
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rośliny oleiste
(1)
Rośliny trujące
(1)
Spektroskopia
(1)
Spektroskopia atomowa absorpcyjna
(1)
Sprężystość
(1)
Substancje i produkty ropopochodne
(1)
Substancje uzależniające
(1)
Surowce roślinne
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
Szrotówek kasztanowcowiaczek
(1)
Tworzywa sztuczne
(1)
Woda
(1)
Zatrucia pokarmowe
(1)
Zboże
(1)
Związki aromatyczne
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Świnia
(1)
Gatunek
Podręcznik akademicki
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-53351 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Streszcz. ang. przy referatach.
Bibliogr. przy referatach
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-55756 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność a zdrowie i prawo / Henryk Gertig, Grażyna Duda. - Wyd. 2 uzup. - Warszawa : Wydaw. Lekarskie PZWL, cop. 2004. - 339 s. ; 23 cm.
Indeks
1. Podstawy ustawodawstwa żywnościowego 2. Nadzór nad warunkami sanitarno-higienicznymi determinującymi stan zdrowia człowieka w świetle obowiązującego ustawodawstwa 3. Zatrucia i zakażenia pokarmowe pochodzenia bakteryjnego 4. Choroby zakaźne odzwierzęce (inwazyjne) i i pasożytnicze 5. Szkodniki magazynów żywnościowych 6. Rośliny wyższe i grzyby jako nośniki substancji szkodliwych dla zdrowia 7. Dozwolone substancje dodawane do żywności 8. Pestycydy jako zanieczyszczenia żywności 9. Chemiczne zanieczyszczenia żywności i skażenia promieniotwórcze 10. Przedmioty użytku, z uwzględnieniem materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-61 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
1. Ogólne wiadomości o toksykologii ; 2. Toksykometria ; 3. Drogi wchłaniania, metabolizm i wydalanie ksenobiotyków ; 4. Mechanizmy działania toksycznego ; 5. Kinetyka przemian i wydalania substancji toksycznych ; 6. Metale ; 7. Wybrane związki nieorganiczne ; 8. Wybrane związki alifatyczne ; 9. Wybrane związki aromatyczne ; 10. Pestycydy ; 11. Leki wywołujące zatrucia ostre ; 12. Środki uzależniające ; 13. Tworzywa sztuczne ; 14. Kosmetyki ; 15. Bezpieczeństwo chemiczne ; 16. Szkodliwe działanie promieniowania jonizującego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91994 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-71046 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
Tekst częśc. ang. Streszcz. ang., pol. przy pracach.
I. ROLNICTWO: Methods for Moisture Content, Electrical Properties and Thermal behaviour of Food Materials Investigation ; Physical Methods for Quality Evaluation of Selected Dairy Products ; The impast of daily Bains of body weight on results of groeth and slaughter performance traits of different breed gilts ; Pola magnetyczne jako czynnik poprawiający jakość materiału siewnego roślin ; Zastosowanie metody spektroskopii podczerwieni do badania wpłyu pół magnetycznych stałych i wolnozmiennych na jakość wybranych odmian pomidorów szklarniowych ; Application of new technology of Raman microscopes in plant tissue chemometry ; Laser Ablation Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry (LA-ICP-MS) as a fast and non-destructive micro-chemical analysis method of solid samples ; Ocena wybranych własciwości fizykochemicznych produktów przetwarzania nasion oleistych poddanych obróbce wstępnej ; Metody badania energochłonności procesu rozdrabniania surowca roślinnego ; Ocena zewnętrznej jakości korzeni buraków cukrowych z uwzględnieniem zróżnicowanego wykorzystania plonu ; Nowe tendencje w badaniach fizyko-chemicznego oczyszczania gleb z substancji ropopodobnych ; of the Photochem® system un agricultural investigations ; Immunochemical methods in pesticidesĺ content analysis of food products ; Wyznaczenie cech mechanicznych wybranych odmian cebuli (Allium cepa l.) w zakresie zmian obciążenia ; Serradella and faba bean catch crops as a kind of organic manuring in sweet corn cultivation ; Alcohol-selective amperometric biosensors based on natural and mutated alcohol oxidases ; Konstruowanie laboratoryjnych modeli bioreaktorów do detoksykacji formaldehydu ze środowiska ; The influence of hand thinning of pear flowers on yield and pear quality ; The changes of commercial value of the belly with ribs ; Medicago truncatula - roślina modelowa w badaniach metabolomu roślin bobowatych (Fabaceae) ; Niekonwencjonalne techniki utrwalania soków i moszczów ; Przydatność mleka owczego do produkcji napojów fermentowanych ; Zagadnienia zdrowotne i analityczne antyoksydantów roślinnych ; Wpływ funkcjonowania nasion roślin leczniczych z rodziny Apiaceae na ich wartość siewną ; Mikotoksyny w żywności ; Występowanie mikotoksyn w wybranych produktach przemysłu owocowego ; Drożdże niekonwencjonalne jako potencjalni producenci etanolu paliwowego z lignocelulozowych odpadów rolniczych ; Perspektywa zwiększenia wykorzystania biogazu w gospodarstwach rolniczych w Polsce na przykładzie Niemiec i Holandii ; Modern analytical methods in environmental analysis - ICP-MS technique ; Wykorzystanie substancji saponinowych w ochronie środowiska i zdrowia zwierząt gospodarskich ; Zmiana liczebności szrotów kasztanowcowiaczka (Cameraria ohridella Deschka & Dimic) w wybranych rejonach Lublina. II. BIOTECHNOLOGIA: Metabolic Engineering of Non-conventional Yeasts for Construction of Robust Producers of Fuels and Chemicals ; Advantages and limitations of molecular-based methods used for in study of bacterial diversity in soils contaminated with PAH's ; Mezenchymalne komórki macierzyste oraz perspektywy ich zastosowania w terapii klinicznej wybranych schorzeń ; Skeletal Muscle Stem Cells as a tool in muscle regeneration ; Effect of ciprofloxacin on Bone Marrow Mesenchymal Stem Cells proliferation ; Betulina i jej pochodne - triterpeny pochodzenia naturalnego o różnorodnej aktywności farmakologicznej ; Zdolność buteiny i nowych pochodnych triazoli do "zmiatania" wolnych rodników ; Odpowiedź humoralna gąsienic Galleria mellonella na zakażenie drożdżami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-100142 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej