Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(14)
Forma i typ
Książki
(14)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje naukowe
(4)
Dostępność
dostępne
(15)
wypożyczone
(3)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(8)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(9)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Autor
Badora Aleksandra (1964- )
(1)
Baranowski Maciej (tłumacz)
(1)
Barone Caterina
(1)
Blythe Jim (1951- )
(1)
Bolzoni Luciana
(1)
Buchcar Rafał
(1)
Błaszczak Agnieszka
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Cierpiszewski Ryszard
(1)
Dudziński Zdzisław
(1)
Długosz Jan (zarządzanie)
(1)
Emblem Anne
(1)
Emblem Henry
(1)
Farmer Neil
(1)
Grzegorczyk Krzysztof (transport)
(1)
Górska Grażyna (tłumacz)
(1)
Herriott Luke
(1)
Jasiołek Katarzyna
(1)
Kawecka-Wyrzykowska Elżbieta
(1)
Kornobis Piotr
(1)
Krauze Stanisław
(1)
Montanari Angela
(1)
Parisi Salvatore (1970- )
(1)
Sikorski Witold (1950- )
(1)
Steinka Izabela
(1)
Woźniak Leszek (1955- )
(1)
Zin Marek (1947- )
(1)
Żakowska Hanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(7)
2000 - 2009
(5)
1940 - 1949
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
Kraj wydania
Polska
(14)
Język
polski
(14)
Odbiorca
Magazynierzy
(1)
Studenci
(1)
Temat
Opakowania
(13)
Innowacje
(3)
Kosmetyki
(3)
Żywność
(3)
Marketing
(2)
Mięso
(2)
Mleko
(2)
Prawo wspólnotowe europejskie
(2)
Przemysł
(2)
Reklama
(2)
Tłuszcze
(2)
ADR (transport)
(1)
Barwniki spożywcze
(1)
Bezpieczeństwo produktu
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Budownictwo
(1)
Chemikalia
(1)
Cysterny
(1)
Elektroniczna wymiana danych
(1)
Gospodarka magazynowa
(1)
Grafika polska
(1)
Grafika użytkowa
(1)
Handel
(1)
Harmonizacja prawa
(1)
Jajka
(1)
Kiszenie żywności
(1)
Kody kreskowe
(1)
Komunikacja społeczna
(1)
Komunikowanie marketingowe
(1)
Koncentraty spożywcze
(1)
Kwasy tłuszczowe omega-3
(1)
Leki
(1)
Logistyka gospodarcza
(1)
Magazyn
(1)
Marketing bezpośredni
(1)
Merchandising
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mąka
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Napoje bezalkoholowe
(1)
Napoje energetyzujące
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Opakowania z tworzyw sztucznych
(1)
Owoce
(1)
PRL
(1)
Papieros
(1)
Pieczywo
(1)
Piekarstwo
(1)
Pojazdy
(1)
Prawo międzynarodowe
(1)
Prawo przewozowe
(1)
Promocja handlowa
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Public relations
(1)
RFID
(1)
Reklama prasowa
(1)
Reklama radiowa
(1)
Reklama telewizyjna
(1)
Reklama zewnętrzna
(1)
Ryby
(1)
Rynek
(1)
Sponsoring
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Suplementy diety
(1)
Targi i wystawy
(1)
Techniki sprzedaży
(1)
Towary
(1)
Transport
(1)
Transport drogowy
(1)
Transport towarowy
(1)
Unia Europejska (UE)
(1)
Warzywa
(1)
Witryna sklepowa
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wzornictwo przemysłowe
(1)
Zabawki
(1)
Zastosowanie i wykorzystanie
(1)
Zboże
(1)
Znak towarowy
(1)
Łańcuch dostaw
(1)
Łączność bezprzewodowa
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
1901-2000
(2)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Gatunek
Opracowanie
(6)
Podręcznik
(2)
Akty prawne
(1)
Instrukcja
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradniki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(3)
Transport i logistyka
(2)
Historia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
14 wyników Filtruj
Książka
CD
W koszyku
Na okł.: Szablony na płycie CD.
Indeks.
1. Książki i czasopisma ; 2. Foldery i katalogi ; 3. Karty okolicznościowe i zaproszenia ; 4. Ulotki i druki reklamowe ; 5. Płyty CD i DVD ; 6. Opakowania produktów ; 7. Koperty, listowniki, papaterie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-91962 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: "Translation from the English language edition : Food Packaging Hygiene" 2015.
Bibliogr. przy rozdz.
1. Wpływ składu chemicznego opakowań żywności na przydatność technologiczną: kwestia bezpieczeństwa i higieny żywności ; 2. Zanieczyszczenia nieograniczone żywności jako wynik oddziaływania opakowań ; 3. Plastyfikatory wykorzystywane przy produkcji PVC przeznaczonego do żywności: ocena migracji specyficznej ; 4. Ograniczone zanieczyszczenia opakowań - nowe zagrożenia ; 5. Chemiczne i mikrobiologiczne aspekty interakcji żywności i opakowań do żywności ; 6. Powstanie korozji na metalowych opakowaniach do żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104787 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziale. Indeks.
Cz. I PODSTAWY OPAKOWALNICTWA: 1. Opakowalnictwo i społeczeństwo: Wstęp: zarys historii opakowalnictwa ; Wydarzenia społeczne: zmiany wzorców konsumpcji i ich wpływ na opakowania ; Rozwój biznesu: wpływ globalizacji i nowoczesny handel detaliczny ; Rozmaite poziomy opakowań: pierwotny (podstawowy), wtórny (dodatkowy) i trzeciorzędowy ; Wykorzystanie materiałów opakowaniowych i ich rozwój ; Środowiskowa perspektywa: odpowiedzialne wykorzystanie zasobów naturalnych ; 2. Opakowania w łańcuchu logistycznym: Wprowadzenie ; Rozwój, budowa i współzależność segmentów globalnego łańcucha dostaw opakowań ; Opakowanie jako sposób dostarczania rozwiązań efektywnych kosztowo ; Wyzwania w łańcuchu dostaw ; Istotność szkoleń ; Źródła dodatkowych informacji i wskazówek ; Bibliografia ; 3. Funkcje opakowań: Wprowadzenie ; Zabezpieczenie ; Ochrona produktu ; Utrwalanie ; Stosowanie opakowania do zapewniania wygody użytkowania ; Opakowanie jako źródło informacji o produkcie ; Opakowanie wspomagające sprzedaż ; Podsumowanie ; Źródła dodatkowych informacji i wskazówek ; Bibliografia ; 4. Ustawodawstwo dotyczące opakowań: Wstęp ; Akty legislacyjne dotyczące opakowalnictwa ; Ustawodawstwo odnoszące się do jakości i bezpieczeństwa produktów podczas ich wytwarzania, dystrybucji, magazynowania i stosowania ; Akty legislacyjne dotyczące uczciwości w handlu ; Akty prawne odnoszące się do ochrony środowiska przyrodniczego ; Wymogi prawne w handlu zagranicznym ; Źródła dodatkowych informacji ; Rola związków zawodowych ; Co jest prawnie wymagane, a co stanowi dobrą praktykę ; Metody umożliwiające uzyskanie zgodności ; Konsekwencje nieprzestrzegania ustawodawstwa ; Źródła dodatkowych informacji i porad ; Oświadczenie ; 5. Opakowalnictwo a zrównoważony rozwój: Wstęp: po co się trudzić? ; Pojęcia podstawowe ; Odpady ; Zgodność z ustawodawstwem ; Ponowne (wielokrotne) użycie i odzysk opakowań ; Opakowania odpowiedzialne środowiskowo ; Zgodność z dobrowolnymi umowami ; Zaburzenie klimatu ; Źródła dodatkowych informacji i porad ; 6. Opakowania i marketing: Wprowadzenie ; Definicja marketingu ; Rola marketingu ; Wpływ marki i opakowania na promocję i reklamę produktów ; Znakowanie i kompozycja marketingowa ; Promocja marki ; Znaczenie spójności komunikacji ; Korzystanie z narzędzi i technik badania rynku w celu określenia potrzeb klientów ; Źródła dodatkowych informacji ; Cz. II. MATERIAŁY OPAKOWANIOWE I ELEMENTY OPAKOWAŃ: 7. Opakowania szklane: Wstęp ; Zalety i wady szkła jako materiału opakowaniowego ; Produkcja szkła ; Formowanie pojemników szklanych ; Odprężanie ; Uszlachetnianie ; Kontrola opakowań ; Tolerancje wymiarowe ; Konstrukcja opakowań ; Zdobienie i etykietowanie opakowań szklanych ; Pozostałe procesy szklarskie ; Źródła dodatkowych informacji i porad ; 8. Sztywne opakowania metalowe: Wprowadzenie do opakowań metalowych ; Surowce ; Wytwarzanie sztywnych opakowań metalowych ; Zamknięcia metalowe ; Porównanie kosztów wytwarzania: surowce i procesy kształtowania ; Wymagania techniczne opakowań ; Procesy zdobienia ; Wpływ na środowisko przyrodnicze ; Bibliografia ; 9. Opakowania z folii aluminiowej: Wprowadzenie ; Przetwarzanie aluminium ; Oczyszczanie (rafinacja) ; Wytapianie ; Produkcja folii aluminiowej ; Wykańczanie folii, powłoki i lakiery ; Drukowanie i wytłaczanie ; Wykorzystanie folii aluminiowej do wytwarzania laminatów ; Folie metalizowane aluminium ; 10. Opakowania papierowe i tekturowe: Wstęp ; Właściwości papieru i tektury ; Surowce ; Proces roztwarzania ; Wstępna obróbka włókien w celu poprawy wydajności ; Produkcja papieru i tektury ; Procesy przetwarzania papieru (poniżej 250 g/m2) ; Procesy przetwarzania tektury (ponad 250 g/m2) ; Źródła dodatkowych informacji i porad ; 11. Opakowania z tektury falistej: Wstęp ; Materiały do tektury falistej ; Procesy wytwarzania tektury falistej ; Wzory pudeł z tektury falistej ; Zdobienie i nadrukowywanie na pudła z tektury falistej ; Specjalna obróbka tektury ; Testowanie materiałów i pojemników z tektury ; Źródła dodatkowych informacji i porad ; 12. Podstawy chemii polimerów stosowanych w opakowalnictwie: Wprowadzenie ; Podstawowe zasady polimeryzacji ; Polimeryzacja addycyjna (łańcuchowa lub koordynacyjna) polimerów ; Polimeryzacja kondensacyjna (stopniowa) ; Kopolimeryzacja i polimeryzacja z sieciowaniem ; Czynniki wpływające na charakterystykę polimerów ; Źródła dodatkowych informacji i porad ; 13. Właściwości tworzyw sztucznych stosowanych do produkcji materiałów opakowaniowych: Wstęp ; Rynek tworzyw sztucznych ; Właściwości tworzyw sztucznych i ich znaczenie w opakowalnictwie ; Tworzywa sztuczne powszechnie stosowane w opakowalnictwie ; Polimery specjalne stosowane w opakowalnictwie ; Biopolimery ; Wnioski/podsumowanie ; Źródła dodatkowych informacji ; 14. Procesy produkcji materiałów opakowaniowych z tworzyw sztucznych: Wstęp ; Wytłaczanie ; Formowanie arkuszy i folii ; Uszlachetnianie folii ; Termoformowanie ; Formowanie wtryskowe ; Wtryskiwanie wielokomponentowe ; Porównanie metody formowania wtryskowego i termoformowania ; Formowanie z rozdmuchiwaniem ; Aspekty środowiskowe związane z opakowaniami z tworzyw sztucznych ; Źródła dodatkowych informacji ; 15. Zamknięcia opakowań: Wprowadzenie: rola zamknięć opakowań ; Rodzaje zamknięć opakowań ; Zamknięcia wciskane i nakładane ; Zamknięcia gwintowane ; Zakrywki z zaczepem ; Zaciskane zamknięcie koronowe ; Odrywane wieczka uszczelniające ; Zamknięcia zabezpieczone ; Opakowania bezpieczne dla dzieci ; Zamknięcia dozujące i dawkujące ; Testowanie funkcjonowania zamknięcia ; Bibliografia i źródła dodatkowych informacji ; 16. Kleje do opakowań: Wprowadzenie ; Kleje w opakowaniach ; Teorie klejenia ; Rodzaje klejów ; Wybór odpowiedniego kleju ; Metody aplikacji kleju ; Ocena funkcjonowania kleju ; Rozwiązywanie problemów z klejeniem ; Podstawowa terminologia dotycząca klejów ; Źródła dodatkowych informacji i porad ; 17. Etykiety do opakowań: Wstęp ; Trendy w rozwoju etykiet ; Etykiety samoprzylepne (wrażliwe na nacisk) ; Jak producent etykiety podchodzi do pracy? ; Mokry klej (etykiety gumowane) ; Etykiety wtapiane ; Termokurczliwe etykiety tulejowe ; Wybór techniki druku ; Specyfikacje etykiet ; Co może pójść nie tak? ; Rynek etykiet ; Rewolucja cyfrowa ; Wnioski i przyszłe trendy ; Źródła dodatkowych informacji i porad ; Cz. III. PROCESY PAKOWANIA: 18. Projektowanie i rozwój opakowań: Wstęp ; Badania ; Projekt koncepcyjny ; Analiza przypadku: jogurt dla dzieci ; Wnioski ; Źródła dodatkowych informacji i porad ; Literatura ; 19. Drukowanie opakowań: Wstęp ; Światło i kolor ; Opis barwy ; Widzenie koloru ; Addytywne i subtraktywne mieszanie barw ; Inne czynniki wpływające na kolor ; Druk kolorowy ; Projektowanie grafiki, reprodukcje i przygotowanie ; Opcje odbitek próbnych i proces zatwierdzania ; Technologiczne aspekty procesu drukowania ; Inne techniki stosowane w poligrafii ; Kontrola jakości opakowań ; Literatura ; 20. Maszyny pakujące i operacje na liniach pakujących: Wprowadzenie ; Linia pakująca ; Przygotowanie opakowań ; Urządzenia napełniające i napełnianie ; Zamykanie i zgrzewanie opakowań ; Etykietowanie ; Pakowanie do pudeł ; Operacje formowania, napełniania i zamykania, pakowanie w systemie FFS ; Owijanie produktów folią termokurczliwą i rozciągliwą ; Pakowanie w modyfikowanej atmosferze (MAP) ; Inne maszyny owijające ; Systemy kodowania ; Wyposażenie na końcach linii pakujących ; Jakościowe aspekty procesów pakowania ; Rozwiązywanie problemów na linii pakującej ; Źródła dodatkowych informacji i porad ; 21. Zarządzanie ryzykiem w opakowalnictwie: Wprowadzenie ; Cykl życia opakowań w łańcuchu dostaw ; Systemy warunków wstępnych oraz elementy kontrolne ; Identyfikacja zagrożeń i ocena ryzyka ; Normy (standardy techniczne) wykorzystywane w przemyśle ; Literatura.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-621 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105723 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 245-[254].
1. WSTĘP ; 2. FUNKCJE I ROLA OPAKOWAŃ W GOSPODARCE RYNKOWEJ: 1. Podstawowe definicje dotyczące dziedziny opakowań oraz wybrane przykłady ; 2. Cykl życia opakowań ; 3. Rola opakowań w cyklu ich życia: Funkcja ochronna ; Funkcja promocyjno-marketingowa ; Funkcja logistyczna ; Funkcja informacyjna ; Funkcja użytkowa ; Funkcja sozologiczna ; 4. Funkcja sozologiczna a inne funkcje ; 5. Wpływ opakowań na środowisko ; 3. OPAKOWANIA A ŚRODOWISKO W UJĘCIU REGULACJI PRAWNYCH I NORMATYWNYCH UE: 1. Regulacje prawne UE ; 2. Ograniczenia w zużyciu lekkich toreb handlowych z tworzyw polimerowych ; 3. Propozycje nowych poziomów odzysku i recyklingu odpadów opakowaniowych w ramach unijnego modelu gospodarki w obiegu zamkniętym ; Krajowy system prawny ; 5. Odpowiedzialność przedsiębiorców za odpady opakowaniowe ; 6. Wymagania dotyczące opakowań określone w ustawie o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi ; 7. Ocena zgodności opakowań z wymaganiami przy użyciu norm zharmonizowanych: Procedury oceny ; Zapobieganie powstawaniu odpadów przez redukcję u "źródła" ; Ograniczenie w opakowaniach zawartości metali ciężkich oraz substancji niebezpiecznych dla środowiska ; Wymagania dotyczące wielokrotnego użytku ; Kryteria przydatności do recyklingu materiałowego ; Kryteria przydatności do odzysku energii ; Kryteria przydatności do biodegradacji i kompostowania ; 4. OCENA CYKLU ŻYCIA (LCA) JAKO NARZĘDZIE OCENY ŚRODOWISKOWEJ OPAKOWAŃ: 1. Metoda LCA ; 2. Wykorzystanie LCA do badania wskaźników emisji CO2 ; 3. Przykłady badań LCA dla wybranych opakowań: Metodyka badań ; Badania toreb handlowych ; Badania butelek z PET ; Badania termoformowanych opakowań jednostkowych z różnych tworzyw polimerowych ; Badania opakowań transportowych ; 5. ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ W ODNIESIENI DO OPAKOWAŃ: 1. Model oceny zrównoważonego rozwoju dla opakowań ; 2. Aspekty środowiskowe ; 3. Aspekty społeczne ; 4. Aspekty ekonomiczne ; 5. Opakowania zrównoważone - więcej niż stanowi prawo ; 6. KIERUNKI PRODUKCJI OPAKOWAŃ ZWIĄZANE Z OCHRONĄ ŚRODOWISKA: 1. Materiały opakowaniowe nowej generacji ; 2. Biotworzywa ; 3. Biodegradacja tworzyw polimerowych ; 4. Biodegradowalne tworzywa polimerowe ; 5. Certyfikacja opakowań kompostowalnych ; 6. Opakowania kompostowalne na światowych sportowych imprezach masowych ; 7. Niebiodegradowalne konwencjonalne tworzywa polimerowe z surowców odnawialnych ; 8. Certyfikacja opakowań zawierających surowce odnawialne ; 9. Perspektywy rozwoju rynku opakowań z biotworzyw w Polsce ; 10. Opakowania z udziałem surowców z recyklingu materiałowego ; 7. MODEL GOSPODARKI OPAKOWANIOWEJ W OBIEGU ZAMKNIĘTYM: 1. Zamknięty obieg opakowań ; 2. Odpowiedzialność przedsiębiorców ; 3. Przeciwdziałanie powstawaniu odpadów ; 4. Projektowanie opakowań pod kątem recyklingu ; 5. Systemy recyklingu odpadów opakowaniowych: Sieć odbioru odpadów organizowana w ramach systemów gminnych ; Instrumenty prawne i ekonomiczne pozwalające na finansowanie selektywnego zbierania oraz segregacji odpadów ; Prawne wymagania w zakresie przydatności do recyklingu ; Wiedza oraz wysoki poziom świadomości mieszkańców oraz przedsiębiorców ; Zaplecze techniczne do segregacji odpadów ; Technologie recyklingu ; 8. EKOMARKETING: 1. Zielony marketing poprzez opakowanie ; 2. Wprowadzanie w błąd na przykładzie toreb handlowych z udziałem degradantów ; 3. Greenwashing ; 4. Drugie życie opakowań ; 9. ZNAKOWANIE OPAKOWAŃ ZWIĄZANE Z OCHRONĄ ŚRODOWISKA: 1. Funkcje znaków i symboli graficznych umieszczanych na opakowaniach ; 2. Znaki związane z wymaganiami ochrony środowiska ; 3. Znaki identyfikujące materiał opakowania ; 4. Znaki potwierdzające spełnienie określonych wymagań lub kryteriów związanych z ochroną środowiska: Znaki przydatności do recyklingu materiałowego ; Znaki przydatności do recyklingu organicznego – kompostowania ; Znaki dla opakowań wielokrotnego użytku ; Znaki potwierdzające zawartość surowców odnawialnych ; Znaki redukcji CO2 ; 5. Znaki określające zawartość w opakowaniu surowców z recyklingu ; 6. Znaki przynależności do systemu organizacyjno-prawnego związanego z gospodarką odpadami opakowaniowymi ; 7. Znaki wskazujące na właściwe postępowanie z opakowaniem po jego zużyciu ; 8. Inne znaki, w tym stosowane przez producentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-105947 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Trends in packaging of food, beverages and other fast-moving consumer goods (FMCG) : markets, materials and technology" 2013.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
1. Obecna sytuacja oraz innowacyjne trendy na rynku opakowań żywności, napojów i innych produktów konsumpcyjnych przeznaczonych do szybkiego obrotu ; 2. Opakowania z atmosferą modyfikowaną oraz inne systemy aktywnych opakowań żywności, napojów i produktów konsumpcyjnych przeznaczonych do szybkiego obrotu ; 3. Wzbogacanie doświadczeń konsumentów związanych z marką oraz jej bezpieczeństwem poprzez sprytne i inteligentne opakowania żywności, napojów i innych produktów konsumpcyjnych przeznaczonych do szybkiego obrotu ; 4. Rozwój materiałów z klasycznych tworzyw sztucznych oraz systemów recyklingu opakowań żywności, napojów i innych produktów konsumpcyjnych przeznaczonych do szybkiego obrotu ; 5. Rozwój produkcji materiałów z biotworzyw do pakowania żywności, napojów i innych produktów konsumpcyjnych przeznaczonych do szybkiego obrotu ; 6. Innowacje i trendy w przemyśle metalowych opakowań żywności, napojów i innych produktów konsumpcyjnych przeznaczonych do szybkiego obrotu ; 7. Innowacje i osiągnięcia w przemyśle opakowań z papieru i tektury do żywności, napojów i innych produktów konsumpcyjnych przeznaczonych do szybkiego obrotu ; 8. Międzynarodowe ramy prawne dotyczące środowiska i zrównoważonego rozwoju w kontekście opakowań żywności, napojów i innych produktów konsumpcyjnych przeznaczonych do szybkiego obrotu ; 9. Nanotechnologia a opakowania żywności i innych produktów konsumpcyjnych przeznaczonych do szybkiego obrotu ; 10. Osiągnięcia w zakresie opakowań sprytnych i interaktywnych wzbogacające komunikację opakowanie - użytkownik ; 11. Przyszłość: globalne trendy i analiza międzynarodowego rynku opakowań w związku z tempem przyjmowania się innowacji opakowaniowych i prawdopodobnych zmian w materiałach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104228 (1 egz.)
Książka
CD
W koszyku
Opakowania w gospodarce magazynowej : z dokumentacją i wzorcową instrukcją gospodarki opakowaniami / Zdzisław Dudziński. - [Wydanie 2], stan prawny na dzień 1 stycznia 2014 r. - Gdańsk : ODDK, 2014. - 204, [3] strony : ilustracje, rysunki ; 24 cm + Suplement : dysk optyczny (CD-ROM).
Uwzględnia m.in. przepisy ustawy z dnia 13 czerwca 2013 r. o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi (Dz.U. z 2013 r., poz 888).
Książka z suplementem elektronicznym.
Bibliografia na stronie [207].
Książka polecana pracownikom magazynowym oraz osobom zatrudnionym w komórkach organizacyjnych nadzorujących gospodarkę magazynową w przedsiębiorstwie. Użyteczna także dla studentów wydziałów logistyki uczelni wyższych i słuchaczy kursów dokształcających w dziedzinie gospodarki magazynowej.
1. PODSTAWOWE WIADOMOŚCI Z ZAKRESU OPAKOWAŃ I GOSPODARKI OPAKOWANIAMI: 1.1. Określenie, klasyfikacja i podział opakowań, 1.2. Charakterystyka podstawowych rodzajów opakowań, 1.3. Funkcje opakowań, 1.4. Przepisy i normy prawne dotyczące opakowań ; 2. OPAKOWANIA W TRANSPORCIE I MAGAZYNOWANIU: 2.1. Rola opakowań w transporcie i magazynowaniu oraz czynniki określające ich dobór, 2.2. Współzależności wymiarowe opakowań, jednostek ładunkowych, środków transportu, urządzeń do składowania i powierzchni magazynowej, 2.3. System wymiarowy opakowań, 2.4. Charakterystyka urządzeń do tworzenia jednostek ładunkowych jako opakowań transportowych, 2.5. Znakowanie opakowań, 2.6. Procesy pakowania, maszyny i urządzenia pakujące, 2.7. Warunki przechowywania opakowań ; 3. ZASADY I KIERUNKI RACJONALNEGO WYKORZYSTANIA OPAKOWAŃ I ODPADÓW OPAKOWANIOWYCH: 3.1. Wymagania ekologiczne dotyczące opakowań, 3.2. Recykling opakowań oraz odpadów opakowaniowych i poużytkowych ; 4. ORGANIZACJA GOSPODARKI OPAKOWANIAMI W PRZEDSIĘBIORSTWIE: 4.1. Systemy i struktury organizacji gospodarki opakowaniami, 4.2. Gospodarka opakowaniami własnymi, 4.3. Gospodarka opakowaniami obcymi, 4.4. Podstawowe zakresy czynności pracowników magazynu opakowań, 4.5. Zasady organizacji i funkcjonowania systemów gospodarki opakowaniami wielokrotnego użytku ; 5. WZORCOWA INSTRUKCJA GOSPODARKI OPAKOWANIAMI W MAGAZYNACH Z DOKUMENTACJĄ: 5.1. Zarządzenie w sprawie "Instrukcji gospodarki opakowaniami w magazynach przedsiębiorstwa", 5.2. Instrukcja gospodarki opakowaniami w magazynach przedsiębiorstwa, Załączniki do wzorcowej instrukcji ; 6. ZAŁĄCZNIKI.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-621 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [249]-253.
1. Istota, cechy i znaczenie technologii logistycznych ; 2. Technologie informacyjne w łańcuchach dostaw: 2.1. Technologia baz danych, 2.2. Komputerowe wspomaganie pracy zespołowej, 2.3. Technologia agentowa, 2.4. Zintegrowane systemy informatyczne, 2.5. Informatyczne wspomaganie zarządzania łańcuchem dostaw ; 3. Systemy automatycznej identyfikacji: 3.1. Automatyczna identyfikacja i sposoby reprezentacji danych, 3.2. Historia i rodzaje kodu kreskowego, 3.3. Obszary zastosowań kodów kreskowych, 3.4. Etykieta logistyczna, 3.5. Urządzenia techniczne i aplikacje stosowane w systemach automatycznej identyfikacji, 3.6. Korzyści i obszary zatosowań systemów automatycznej identyfikacji w logistyce, 3.7. Kryteria wyboru systemów automatycznej identyfikacji, 3.8. RFID - technologia przyszłości, 3.9. Voice solutions - systemy sterowania głosem, 3.10. Przykład zastosowania systemów automatycznej identyfikacji w obrocie przesyłek ekspresowych ; 4. Elektroniczna wymiana danych: 4.1. Elektroniczna wymiana danych a EDI, 4.2. Elektroniczna wymiana danych opierająca się na języku XML ; 5. Systemy łączności bezprzewodowej stosowane w logistyce: 5.1. Standard DECT, 5.2. System GSM, 5.3. System UMTS, 5.4. System TETRA, 5.5. Systemy łączności satelitarnej, 5.6. Sieci bezprzewodowe 802.11, 5.7. Bluetooth, 5.8. Technologia ZigBee/IEEE 802.15.4, 5.9. System GPS ; 6. Współczesne technologie w transporcie: 6.1. Charakterystyka technologii transportowych, 6.2. Transport samochodowy, 6.3. Transport kolejowy, 6.4. Żegluga śródlądowa, 6.5. Transport morski, 6.6. Transport lotniczy, 6.7. Transport kombinowany ; 7. Zaawansowane technologie w praktyce magazynowej ; 8. Rola opakowań w technologiach logistycznych: 8.1. Typy i funkcje opakowań z punktu widzenia procesów logistycznych, 8.2. Znaczenie systemu wymiarowego w technologiach logistycznych, 8.3. Konteneryzacja i paletyzacja, 8.4. Systemy opakowań zwrotnych, 8.5. Projektowanie opakowań na potrzeby logistyki, 8.6. Znakowanie opakowań, 8.7. Proces pakowania i maszyny pakujące, 8.8. Technologie zagospodarowania odpadów opakowaniowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-005.51 (1 egz.)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-93435 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach [414]-420.
Co oznaczała tajemnicza „jedynka” na pudełkach? Kto wymyślił sklep samoobsługowy i jak pojawienie się supersamów w Polsce wpłynęło na wygląd opakowań? Kto zbierał papierki po cukierkach, opakowania po czekoladach albo ustawiał na meblościance piramidy z puszek po napojach? Któż z nas nigdy nie kupił kawy czy landrynek ze względu na puszkę, która będzie miłą dekoracją? Albo kto podczas zjadania czekoladek nie rozważał, czy w pudełku po bombonierce schowa listy czy wstążeczki? Grafika i forma niektórych powojennych opakowań dziś budzi ogromny sentyment. Przywołuje wspomnienie smaku, zapachu, wyjątkowych chwil. Ówczesne opakowania projektowali rodzimi artyści graficy. Ich nazwiska czasem są znane – to malarze, plakaciści, graficy warsztatowi – a czasem brzmią obco. Twórcy opakowań rzadko mieli okazję sygnować swoje projekty, bo czy ktoś zwróciłby uwagę na podpis na pudełku, kopercie płyty czy etykiecie? Katarzyna Jasiołek przekopała się przez tony opakowań. Wszystko po to, by znaleźć odpowiedzi na serię pytań. Kto projektował najlepsze opakowania? Dlaczego słoiki i etykiety dyskwalifikowały nasze towary na zachodnich rynkach? Jak wyglądał skup opakowań i kto mógł liczyć na to, że jego pudełko czy butelka trafi na wystawę w galerii? I czy PRL naprawdę był szary? [www.azymut.pl, 2022]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-76 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przewóz drogowy towarów niebezpiecznych ADR 2017 / Krzysztof Grzegorczyk, Rafał Buchcar. - Błonie : Wydawnictwo ADeR Buch-Car, 2017. - 454 strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm + Instrukcje pisemne zgodne z ADR : 4 strony + Zakładka.
Tytuł grzbietowy: ADR 2017 - 2019 : nowe nazwy.
Na stronach 2, 3 i 4 okładki: Tablice i znaki, Lista kontrolna ADR, Nalepki ostrzegawcze.
Wykaz prawidłowych nazw przewozowych w języku angielskim.
1. Wprowadzenie (Regulacje prawne) ; 2. Klasyfikacja towarów niebezpiecznych ; 3. Opakowania, sztuki przesyłki i opakowania zbiorcze ; 4. Zwolnienia ; 5. Dokumenty ; 6. Przewóz w sztukach przesyłki ; 7. Przewóz luzem ; 8. Przewóz w cysternach ; 9. Oznakowanie pojazdów ; 10. Wyposażenie pojazdów ; 11. Konstrukcja pojazdów ; 12. Udział w ruchu drogowym ; 13. Ochrona towarów niebezpiecznych ; 14. Transport multimodalny (kombinowany) ; 15. Postępowanie w sytuacjach awaryjnych ; 16. Szkolenie kierowców i innych osób ; 17. Aneks - Materiały pomocnicze dotyczące klasy 7 ; 18. Wykaz towarów niebezpiecznych ; 19. Wykaz prawidłowych nazw przewozowych w języku angielskim ; 20. Przepisy szczególne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-656 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Utrwalanie żywności niskimi temperaturami ; Utrwalanie żywności wysokimi temperaturami ; Utrwalanie żywności przez zakwaszanie ; Chemiczne utrwalanie żywności ; Utrwalanie żywności poprzez odwadnianie ; Niekonwencjonalne metody utrwalania żywności ; Opakowania ; Przechowalnictwo mięsa i jego przetworów ; Przechowalnictwo mleka i jego przetworów ; Przechowalnictwo i konserwacja jaj ; Przechowalnictwo tłuszczów ; Przechowalnictwo owoców i warzyw ; Przechowywanie pieczywa ; Przechowywanie koncentratów spożywczych ; Przechowywanie używek roślinnych ; Przechowywanie wyrobów przemysłu fermentacyjnego ; Zarządzanie jakością w trakcie przetwarzania i przechowywania żywności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-92302 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach.
Streszczenie w języku angielskim.
R. I. KOSMETYKI, Marta Szulc, Aleksandra Badora: 1. Innowacyjne produkty kosmetyczne ; 2. Innowacyjne opakowalnictwo kosmetyków ; 3. Logistyka i marketing produktów kosmetycznych ; Literatura ; R. II. NAPOJE ENERGETYZUJĄCE, Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora: 1. Napoje energetyzujące dostępne na rynku ; 2. Opakowania napojów energetyzujących ; Literatura ; R. III. PAPIEROSY KONWENCJONALNE I NOWEJ GENERACJI, Julia Szyłkajtis, Aleksandra Badora: 1. Papierosy dostępne na rynku ; 2. Opakowania papierosów ; Literatura ; R. IV. BIOPRODUKTY ZIOŁOWE I ICH SUPLEMENTACJA, Katarzyna Mrozowska, Aleksandra Badora: 1. Charakterystyka suplementów diety ; 2. Wybrane rośliny w suplementach diety ; 3. Suplementy diety a wybrane choroby ; 4. Suplementy diety i ich skutki uboczne ; Literatura ; R. V. KWASY OMEGA I ICH SUPLEMENTACJA, Joanna Szafranek, Aleksandra Badora: 1. Kwasy omega ; 2. Źródła kwasów omega ; 3. Wzbogacenie żywności w kwasy omega ; 4. Aspekty zdrowotne kwasów omega ; 5. Produkty bogate w kwasy omega ; Literatura ; R. VI. AKRYLOAMID I WWA W ŻYWNOŚCI, Monika Flis, Aleksandra Badora: 1. Akryloamid w żywności ; 2. WWA w żywności ; 3. Bezpieczeństwo żywności przetworzonej ; Literatura.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-663/664 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108027 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
1. Teorie komunikacji marketingowej 2. Instrumenty komunikacji marketingowej 3. Reklama w mediach drukowanych 4. Reklama telewizyjna, radiowa i kinowa 5. Reklama zewnętrzna 6. Public relations i wizerunek firmy 7. Marka, opakowanie, merchandising wizualny 8. Wystawy i targi 9. Marketing bezpośredni i marketing na podstawie bazy danych 10. Promocja sprzedaży 11. Sprzedaż osobista i zarządzanie sprzedażą 12. Przyszłość komunikacji marketingowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-91483 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.33 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Bibliogr. Dzieło współopr.: T. 1-2 Indeks
- Mleko - Przetwory mleczne - Tłuszcze i oleje - Mięso - Zboże - Mąka - Piekarstwo - Surogaty - Środki konserwujące - Barwienie artykułów żywności i przedmiotów użytku - Sztuczne środki słodzące - Środki kosmetyczne - Naczynia
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. A-34215 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1. Cele, zakres merytoryczny oraz założenia metodologiczne analizy 2. Skutki zniesienia barier technicznych : 2.1. Zasady harmonzacji technicznej towarów obowiązujące w UE 2.2. Wyniki badania ankietowego na temat stanu dostosowań przedsiębiorstw-eksporterów do norm UE 2.3. Analiza udziału w polskim eksporcie towarów objętych wymogami starego i nowego podejścia do harmonizacji technicznej 2.4. Skutki przyjęcia wybranych unijnych dyrektyw : a) Wyroby budowlane ; b) Kosmetyki ; c) Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC) ; d) Dyrektywa niskonapięciowa (LVD) ; e) Koszty i korzyści przyjęcia przez Polskę wspólnotowych wymogów dotyczących opakowań ; f) Zabawki ; g) Chemikalia ; h) Produkty lecznicze przeznaczone dla ludzi
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-339 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej