Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(37)
Forma i typ
Książki
(35)
Poradniki i przewodniki
(14)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Audiobooki
(1)
Filmy i seriale
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(47)
wypożyczone
(6)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(12)
Czytelnia Główna (Sokoła 13)
(1)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(18)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 1 (Bohaterów 5)
(1)
Filia 2 (Fredry 5)
(1)
Filia 3 (Krzyżanowskiego 6)
(1)
Filia 4 (Ofiar Katynia 15)
(2)
Filia 5 (Budziwojska 194)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(2)
Filia 7 (Osmeckiego 51)
(1)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 9 (Czackiego 5)
(1)
Filia 10 (Podchorążych 1)
(2)
Filia 11 (Dębicka 170)
(1)
Filia 12 (Beskidzka 5)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(2)
Filia 15 (Lwowska 60)
(1)
Filia 16 (Gromskiego 10c)
(1)
Filia 18 (Łukasiewicza 78)
(1)
Filia 20 (Solarza 9a)
(1)
Autor
Bean Anita
(2)
Friedman Steve (1955- )
(2)
Jurek Scott (1973- )
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Ochab Maria
(2)
Szromba-Rys Zofia
(2)
Wojtczak Ewa
(2)
Żuławnik Jacek (1977- )
(2)
Ambrozy Scott
(1)
Banaszyk Krzysztof (1970- )
(1)
Bennett Bridget
(1)
Braudel Fernand (1902-1985)
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Chętnik Adam (1885-1967)
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Czajkowska Anna (biolog)
(1)
Domański Henryk (1952- )
(1)
Dłużniewska Krystyna
(1)
Eberhardt Andrzej
(1)
Frączek Barbara
(1)
Gaillard William
(1)
Graff Piotr
(1)
Hennig Marta
(1)
Hennig Marta (1993- )
(1)
Horowitz Steve
(1)
Isaacs Daryl
(1)
Jatowska Magdalena
(1)
Kania Magdalena
(1)
Karpiński Zbigniew (socjolog)
(1)
Karwicka Teresa
(1)
Kostkiewiczowa Teresa (1936- )
(1)
Kowalczyk Bartosz
(1)
Krzysztofiak Hubert
(1)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(1)
Kuchowicz Zbigniew (1927-1991)
(1)
Kuczyński Stefan Krzysztof (1938- )
(1)
Lafay Olivier
(1)
Lewandowska Anna (1988- )
(1)
Majewska Małgorzata (nauki o zdrowiu)
(1)
Manolov Pierre
(1)
Matusiak Anna Bożenna
(1)
Mizera Justyna
(1)
Mizera Krzysztof (kultura fizyczna)
(1)
Musiał Łukasz (tłumacz)
(1)
Myszka Agnieszka
(1)
Przybysz Dariusz
(1)
Ryan Monique (1962- )
(1)
Siniarska Anna
(1)
Spurlock Morgan (1970- )
(1)
Straczuk Justyna
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Toussaint-Samat Maguelonne
(1)
Walczak Karol (1987- )
(1)
Wendland Ewa
(1)
Westfahl Allison
(1)
Wolański Napoleon (1929- )
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Woynarowska Barbara
(1)
Zdrowicka-Wawrzyniak Magdalena
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Łuszczykiewicz Piotr (1964- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(4)
1980 - 1989
(2)
1970 - 1979
(2)
1930 - 1939
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
Kraj wydania
Polska
(37)
Język
polski
(36)
portugalski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Dietetycy
(1)
Sportowcy
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(2)
Temat
Odżywianie
(26)
Zdrowe odżywianie
(11)
Życie codzienne
(6)
Sportowcy
(5)
Gimnastyka
(4)
Trening sportowy
(4)
Aktywność fizyczna
(3)
Biegacze (sportowcy)
(3)
Kultura fizyczna
(3)
Kultura stołu
(3)
Młodzież
(3)
Obyczaje
(3)
Polska
(3)
Ćwiczenia siłowe
(3)
Żywność
(3)
Biegi
(2)
Chłopi
(2)
Dietetyka
(2)
Dziecko
(2)
Erotyzm
(2)
Herbata
(2)
Insulinooporność
(2)
Jurek, Scott (1973- )
(2)
Kawa
(2)
Kuchnia polska
(2)
Miasta
(2)
Otyłość
(2)
Rzemiosło
(2)
Społeczeństwo
(2)
Suplementy diety
(2)
Szkolnictwo
(2)
Ultramaraton (bieg)
(2)
Weganizm
(2)
Wsie
(2)
Wysiłek fizyczny
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Ślub i wesele
(2)
Środki masowego przekazu
(2)
Żywienie sportowców
(2)
Awdańcy (ród)
(1)
Barok
(1)
Beskidy (góry)
(1)
Bitwa pod Płowcami (1331)
(1)
Braudel, Fernand (1902-1985)
(1)
Budownictwo wiejskie
(1)
Choroby
(1)
Choroby dziecięce
(1)
Ciało ludzkie
(1)
Collegium Nobilium Pijarów (Warszawa)
(1)
Cystersi
(1)
Czekolada
(1)
Dobrzyńska, Ziemia
(1)
Dziecko autystyczne
(1)
Dziedzictwo kulturowe
(1)
Dziewczęta
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Elżbieta Łokietkówna (królowa Węgier ; 1305-1380)
(1)
Emisja głosu
(1)
Etyka
(1)
Fitness
(1)
Fizjologia
(1)
Fizjologia sportu
(1)
Folklor
(1)
Gastronomia
(1)
Gimnastyka kobieca
(1)
Gospodarka żywnościowa
(1)
Gotowanie
(1)
Gruczoły dokrewne
(1)
Górale
(1)
Głos
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Historia gospodarcza
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Język polski
(1)
Kapitalizm
(1)
Kawiarnie i cukiernie
(1)
Kolarze
(1)
Komunikacja werbalna
(1)
Krew
(1)
Krążenie krwi
(1)
Kultura
(1)
Kultura dworska
(1)
Kultura materialna
(1)
Kurpie
(1)
Logopedia
(1)
Lęk
(1)
Mieszkańcy wsi
(1)
Mięśnie
(1)
Moda
(1)
Monety niemieckie
(1)
Motywacja
(1)
Mowa
(1)
Nakrycie i dekoracja stołu
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Narząd ruchu
(1)
Nauczyciele
(1)
Nerki
(1)
Nerwice
(1)
Niedostosowanie społeczne
(1)
Niedotlenienie
(1)
Temat: czas
1701-
(4)
2001-
(4)
1901-2000
(3)
1601-
(2)
1801-
(2)
1989-2000
(2)
1501-
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-
(1)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Europa
(1)
Krosno (woj. podkarpackie)
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Poradnik
(13)
Przepisy kulinarne
(10)
Podręczniki akademickie
(4)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Dokumenty audiowizualne
(1)
Film amerykański
(1)
Film dokumentalny
(1)
Literatura polska
(1)
Opracowanie
(1)
Podręcznik
(1)
Poradniki
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kultura fizyczna i sport
(17)
Medycyna i zdrowie
(13)
Kulinaria
(8)
Styl życia, moda i uroda
(4)
Historia
(3)
Hobby i czas wolny
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
37 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-82650 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-50349 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [246]-253.
Współfinansowanie: Narodowe Centrum Nauki.
1. Tendencje we wzorach jedzenia ; 2. Rytm jedzenia ; 3. Co jedzą Polacy? ; 4. Picie napojów ; 5. Gdzie i z kim? ; 6. Co ludzie robią w trakcie jedzenia? 7. Preferencje kulinarne ; 8. Wzory jedzenia i płeć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-104024 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 389-[392]. Indeks.
I. Nie każdy myśli, ale każdy jada ; II. Obowiązki i przyjemności szlachcica polskiego ; III. Dom szlachecki ; IV. Kalendarz kulinarny szlachcica polskiego ; V. Rady, sekreta i fałszerstwa kucharskie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-95512 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Biblioteka Etnografii Polskiej / red. Maria Frankowska ; Polska Akademia Nauk. Instytut Historii Kultury Materialnej ; nr 41)
Bibliogr.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-66566 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w sporcie : kompletny przewodnik / Anita Bean ; przełożyła Ewa Wojtczak. - Wydanie 2. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2014. - 359, [1] strona : fotografie kolorowe, rysunki, wykresy ; 24 cm.
Tytuł oryginału: "The complete guide to sports nutrition" 2013.
Bibliografia na stronach 337-[352]. Indeks.
1. Żywienie w sporcie - ogólny zarys, 2. Energia do ćwiczeń, 3. Odżywianie przed treningiem, w trakcie i po nim, 4. Znaczenie białka w sporcie, 5. Witaminy i minerały, 6. Suplementy sportowe, 7. Nawodnienie, 8. Tkanka tłuszczowa a tłuszcze w pożywieniu, 9. Utrata masy ciała, 10. Przyrost masy ciała, 11. Sportsmenki, 12. Młody sportowiec, 13. Sportowiec wegetarianin, 14. Odżywianie w trakcie zawodów, 15. Osobisty program odżywiania, 16. Przepisy ; ANEKSY: 1. Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny, 2. Słowniczek witamin i minerałów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w sporcie : kompletny przewodnik / Anita Bean ; przełożyła Ewa Wojtczak. - Wydanie 3. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2019. - 419, [2] strony : fotografie kolorowe, rysunki, wykresy ; 24 cm.
Tytuł oryginału: "The complete guide to sports nutrition" 2017.
Bibliografia, netografia na stronach 390-415. Indeksy.
1. Żywienie w sporcie - ogólny zarys ; 2. Energia do ćwiczeń ; 3. Węglowodany a wydolność ; 4. Wymagania dotyczące białka w sporcie ; 5. Witaminy i minerały ; 6. Suplementy sportowe ; 7. Nawodnienie ; 8. Tkanka tłuszczowa a tłuszcze w pożywieniu ; 9. Utrata masy ciała ; 10. Przyrost masy ciała ; 11. Sportsmenki ; 12. Młody sportowiec ; 13. Sportowiec wegetarianin ; 14. Starszy sportowiec ; 15. Odżywianie w trakcie zawodów ; 16. Twój osobisty plan żywieniowy ; 17. Przepisy ; Aneks 1. Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny ; Aneks 2. Słowniczek witamin i minerałów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
(Fit & Active)
Tytuł oryginału: "Méthode de nutrition" 2010.
Na 4. stronie okładki ISBN: 299-83-7229-430-2.
Bibliografia na stronie 303. Indeks.
Rozdział 1. INTROSPEKCJA - ŚWIADOMOŚĆ DIETETYCZNA: 1. Nasz stosunek do odżywiania, 2. Brak świadomości dietetycznej ; Rozdział 2. ZROZUMIENIE - JAK CZYTAĆ: 1. Proces odżywiania się, 2. Struktura książki, 3. Sposoby czytania ; Rozdział 3. ORGANIZACJA - PRZYSTOSUJ SWOJE OTOCZENIE: 1. Organizacja otoczenia, 2. Podpowiedzi i sztuczki ; Rozdział 4. PROFIL - BILANS ENERGETYCZNY: 1. Jaki jest twój cel, 2. Gdzie jesteś?, 3. Twój profil energetyczny, 4. Podsumowanie ; Rozdział 5. KIERUNEK - SEKWENCJE KALORYCZNE: 1. Redukcja tkanki tłuszczowej - dieta niskokaloryczna, 2. Stabilizacja - dieta zrównoważona, 3. Budowa masy mięśniowej - dieta wysokokaloryczna, 4. Zasady odżywiania, 5. Odżywianie a sport, 6. Cykle, 7. Joker, 8. Bank zestawów ; Rozdział 6. INSPIRACJE - PRZEPISY DYNAMICZNE: 1. Jak to działa?, 2. Posiłki ; Rozdział 7. INFORMACJE - POGŁĘBIENIE WIEDZY: 1. Składniki odżywcze, 2. Witaminy, biopierwiastki i przeciwutleniacze, 3. Równowaga kwasowo-zasadowa, 4. Aktywność fizyczna i sport, 5. Kobiety w ciąży, 6. Zapotrzebowanie kaloryczne dzieci, 7. alkohol, 8. Wpływ żywienia na organizm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-39 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-73685 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. AD-49038 (1 egz.)
Książka
W koszyku
TRZY KROKI DO WYMARZONEJ SYLWETKI: Nowe zasady rzeźbienia ; Trening wytrzymałościowy na spalanie tłuszczu ; Dieta odchudzająca ; PROGRAM ĆWICZEŃ. WYMARZONA SYLWETKA: Ćwiczenia rzeźbiące ; Trening wytrzymałościowy ; Dieta odchudzająca ; PLAN TRENINGÓW NA WYMARZONĄ SYLWETKĘ: Ośmiotygodniowy plan treningowy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-796.4 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach [262-265].
Czy jest jeden przepis na bieganie? Pewnie każdy ma swój. Ktoś się ściga, ktoś biega dla własnej satysfakcji, ktoś inny dla medalu. Ten Małgorzaty Majewskiej jest bardzo przekonujący, bo oparty na jej doświadczeniu. Doświadczeniu związanym ze zmaganiem się z pierwszymi (a potem ostatnimi...) kilometrami i tym, co powinno lądować na talerzu początkującej, a teraz już zaawansowanej biegaczki. Jeśli zaczynasz przygodę z bieganiem - ta książka jest zdecydowanie dla Ciebie! Jeśli już wiesz, co to endorfiny na mecie - z Przepisu na bieganie dowiesz się, jak biegać lepiej i skąd brać więcej siły. No to gotowi... do biegu... do czytania! [Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2016].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.18-64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Septem)
Tytuł oryginału: "Sports nutrition for endurance athletes" 2012.
Wydanie 3. odnosi się do oryginału.
Bibliografia na stronach 417-423.
Cz. I. CODZIENNA DIETA W SPORTACH WYTRZYMAŁOŚCIOWYCH. Optymalne odżywianie dla treningu i zdrowia: 1. Podstawy codziennego uzupełniania płynów. Łyk przydatnych informacji, 2. Składniki odżywcze sprzyjające zdrowiu i wydolności fizycznej. Budowanie solidnej bazy żywieniowej, 3. Witaminy, minerały i elektrolity. Elementarz sportowej diety ; Cz. II. DIETA TRENINGOWA. Optymalizowanie diety pod kątem najwyższej wydolności fizycznej: 4. Codzienna dieta treningowa. Żywienie umożliwiające skuteczną regenerację, 5. Odżywianie się i picie na potrzeby treningów i zawodów. Najważniejsza jest pora, 6. Odchudzanie, budowa masy mięśniowej i zmiana składu ciała. Poprawianie współczynnika siły do masy ciała, 7. Wspomagające środki ergogeniczne. Oddzielić fakty od fikcji ; Cz. III. WSKAZÓWKI ŻYWIENIOWE DOTYCZĄCE WYBRANYCH DYSCYPLIN. Sportowy plan żywieniowy w praktyce: 8. Odżywianie dla triatlonistów (i innych wieloboistów), 9. Odżywianie dla kolarzy (szosowych, górskich, torowych i przełajowych), 10. Odżywianie dla biegaczy długodystansowych, 11. Odżywianie dla pływaków ; Cz. IV. SPECJALNE WZGLĘDY ŻYWIENIOWE. Radzenie sobie z wyzwaniami: 12. Sportowcy o nietypowych potrzebach żywieniowych, 13. Zwiększanie wydolności i rozwiązywanie problemów za pomocą odżywiania, 14. Metody żywieniowe w warunkach ekstremalnych ; DODATKI: Indeks glikemiczny produktów żywnościowych, Zestawienie witamin i minerałów, Porównanie żywieniowych produktów sportowych, Tworzenie idealnej diety treningowej, Przykładowe jadłospisy, Arkusz tempa pocenia się.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-613 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Na okładce podtytuł: Zdrowie, witalność i zgrabna sylwetka w miesiąc
Bibliografia na stronie 245.
Wystarczy trzydzieści dni, by znów cieszyć się zdrowiem i spojrzeć optymistycznie na świat. W książce znajdziesz: -smaczną dietę, która leczy i odchudza ; - urozmaicony jadłospis na każdy dzień ; -proste techniki relaksu i medytacji, podtrzymujący dobry stan ducha ; -łatwe i skuteczne ćwiczenia gimnastyczne dla osób w każdym wieku czyli 30-dniowy przepis na pełni życia. [Wydawnictwo W.A.B., 2001]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.15-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 343-[349].
Nowe, poprawione i rozszerzone wydanie bestselerowego poradnika! Tyjesz „z powietrza”? Nie możesz schudnąć, mimo diety i aktywności fizycznej? Czujesz zmęczenie, brak siły i spadek koncentracji? Od dawna bezskutecznie próbujesz zajść w ciążę? Częstą przyczyną tych problemów jest insulinooporność, towarzysząca niekiedy innym chorobom i zaburzeniom, m.in. cukrzycy, chorobom tarczycy, nadciśnieniu czy zespołowi policystycznych jajników. Ta książka pomoże ci zrozumieć, czym jest insulinooporność, jak ją leczyć i jaki styl życia prowadzić, by powrócić do zdrowia! Poznasz tajniki diety i treningów oraz otrzymasz praktyczne wskazówki, jak radzić sobie w codziennych sprawach, takich jak wyjazdy służbowe czy uroczystości rodzinne. Dowiesz się też, jak zadbać o zdrowie swojego dziecka, żeby uniknąć rozwoju insulinooporności i otyłości w młodym wieku. Książka została wzbogacona o zbiór artykułów, napisanych przez specjalistów, zajmujących się samą insulinoopornością oraz powiązanymi z nią schorzeniami. Artykuły zawierają praktyczne wskazówki i porady dla insulinoopornych, stanowią świetne uzupełnienie dotychczasowej wiedzy i są odpowiedzią na problemy, z którymi zmagają się. [www.azymut.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. F.3-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 343-[349].
Nowe, poprawione i rozszerzone wydanie bestselerowego poradnika! Tyjesz „z powietrza”? Nie możesz schudnąć, mimo diety i aktywności fizycznej? Czujesz zmęczenie, brak siły i spadek koncentracji? Od dawna bezskutecznie próbujesz zajść w ciążę? Częstą przyczyną tych problemów jest insulinooporność, towarzysząca niekiedy innym chorobom i zaburzeniom, m.in. cukrzycy, chorobom tarczycy, nadciśnieniu czy zespołowi policystycznych jajników. Ta książka pomoże ci zrozumieć, czym jest insulinooporność, jak ją leczyć i jaki styl życia prowadzić, by powrócić do zdrowia! Poznasz tajniki diety i treningów oraz otrzymasz praktyczne wskazówki, jak radzić sobie w codziennych sprawach, takich jak wyjazdy służbowe czy uroczystości rodzinne. Dowiesz się też, jak zadbać o zdrowie swojego dziecka, żeby uniknąć rozwoju insulinooporności i otyłości w młodym wieku. Książka została wzbogacona o zbiór artykułów, napisanych przez specjalistów, zajmujących się samą insulinoopornością oraz powiązanymi z nią schorzeniami. Artykuły zawierają praktyczne wskazówki i porady dla insulinoopornych, stanowią świetne uzupełnienie dotychczasowej wiedzy i są odpowiedzią na problemy, z którymi zmagają się. [www.azymut.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.4-61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakologia / [tekst i ilustracje] Ola Woldańska-Płocińska. - Poznań : Papilon, copyright 2020. - 78, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 31 cm.
Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet? Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym. [www.azymut.pl, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-109671 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-61/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Regulacja masy ciała w sporcie / Justyna Mizera, Krzysztof Mizera. - Łódź : Galaktyka, 2023. - 243 strony : ilustracje ; 24 cm.
Książka zawiera wykaz potraw na stronach 233-235.
Bibliografia na stronach [223]-231. Indeks.
METABOLIZM I SUBSTRATY ENERGETYCZNE: Regulacja szlaków metabolicznych ; Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany ; Tłuszcze w diecie osób aktywnych fizycznie ; Rola białka w diecie ; Czynniki wpływające na trawienie i wchłanianie składników odżywczych ; Wpływ hormonów na metabolizm ; REDUKCJA MASY CIAŁA, CZYLI TZW. ROBIENIE WAGI: Zasady żywienia w redukcji masy ciała ; Zaburzenia przy redukcji masy ciała ; Praktyczne metody redukcji przed zawodami lub ważeniem ; Suplementacja w procesie redukcji masy ciała ; ZWIĘKSZANIE MASY CIAŁA: Problem niedowagi ; Nabieranie masy ; Periodyzacja diety.
Uzyskanie czy też utrzymanie optymalnej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, by lepiej wyglądać) lub też poprawy stanu zdrowia. W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt duża masa ciała może zmniejszyć szybkość albo obniżyć wydolność organizmu, zwiększa też ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała często w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach. Z danych wynika, że 70–80% sportowców przyznaje się do „robienia wagi”, czyli regulacji masy ciała dzięki różnym metodom żywieniowym i praktykom mającym na celu zmianę składu ciała w różnym czasie i zakresie. Książka ta przeznaczona jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują różne warianty żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie. Ponadto opisują metody i zabiegi stosowane przez sportowców, a także wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili również uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk stosowanych przez licznych zawodników – zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw. uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter praktyczny – to zbiór informacji oraz skutecznych wskazówek i konkretnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała. [www.azymut.pl, 2023]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-796 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Motywator : 8 tygodni do bycia fit / Marta Hennig. - Poznań : Publicat Wydawnictwo, copyright 2019 - 232, [7] stron : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Na okładce: Plan treningów, przepisy i porady autorki bloga "Codziennie fit".
Jak zmienić tryb życia na zdrowszy i w nim wytrwać? „Motywator” to książka, która jest jednocześnie źródłem wiedzy, wyzwaniem i przewodnikiem. Nie szukaj tutaj motywujących cytatów - ta książka to narzędzie, które dostarczy ci odpowiedniej wiedzy i inspiracji, by zmienić dotychczasowe nawyki i poczuć się lepiej. Dodatkowe zadania na każdy dzień, zdrowe przepisy i ośmiotygodniowy program treningów pozwolą ci osiągnąć zamierzone cele i być fit bez wysiłku, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz, czy jesteś osobą zaawansowaną. To kompas, który wskaże ci drogę do lepszego zdrowia, dobrej kondycji i smukłej sylwetki. [www.azymut.pl, 2020]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-796.4 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Eat for goals!" 2009.
"Jem zdrowo i strzelam gole!" - to książka o dobrym jedzeniu, gotowaniu i piłce nożnej. Limitowana wersja EURO2012!!! Nowi piłkarze, nowe przepisy, nowe ciekawostki! 13 najznakomitszych piłkarzy, mężczyzn i kobiet (m.in.: ROBERT LEWANDOWSKI, CRISTIANO RONALDO,FERNANDO TORRES, LUCAS PODOLSKI, KELLY SMITH), odkrywa tajemnicę swoich kulinarnych upodobań, zdradza jak radzi sobie w kuchni oraz dzieli się przepisem na ulubione danie. Dzieci mogą dzięki temu gotować i jeść jak mistrzowie! Dokładna lista składników i szczegółowe wskazówki dotyczące przygotowania każdego z TRZYNASTU dań sprawiają, że nawet mniej doświadczeni mali kucharze z łatwością przyrządzą smakowite i zdrowe posiłki! Książka zawiera także WIELE pożytecznych wskazówek dotyczących odżywiania. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.7dz-796/799 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej