Sortowanie
Źródło opisu
Katalog centralny
(12)
Forma i typ
Książki
(11)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Audiobooki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(17)
Placówka
Wypożyczalnia Główna dla dor. i mł. od 15 r. ż. (Dąbrowskiego 33a)
(3)
Czytelnia Główna - wypożyczalnia (Sokoła 13)
(9)
Wypożyczalnia Muzyczna (Żeromskiego 2)
(1)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży (Słowackiego 11)
(1)
Filia 6 (Podwisłocze 6)
(1)
Filia 8 (Okulickiego 3)
(1)
Filia 13 (Iwonicka 38)
(1)
Autor
Friedman Steve (1955- )
(2)
Jurek Scott (1973- )
(2)
Ochab Maria
(2)
Żuławnik Jacek (1977- )
(2)
Banaszyk Krzysztof (1970- )
(1)
Braudel Fernand (1902-1985)
(1)
Eichler Anna
(1)
Graff Piotr
(1)
Kawalec Magdalena
(1)
Konarzewski Marek (1961- )
(1)
Kostkiewiczowa Teresa (1936- )
(1)
Kuczyński Stefan Krzysztof (1938- )
(1)
Matusiak Anna Bożenna
(1)
Maurizio Adam (1862-1941)
(1)
Toussaint-Samat Maguelonne
(1)
Wilson Bee (1974- )
(1)
Witkowka Magda
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Wrangham Richard W. (1948- )
(1)
Łukasiewicz Dariusz (1961- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(3)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(11)
portugalski
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(2)
Temat
Odżywianie
(9)
Zdrowe odżywianie
(3)
Życie codzienne
(3)
Biegacze (sportowcy)
(2)
Jurek, Scott (1973- )
(2)
Miasta
(2)
Ultramaraton (bieg)
(2)
Weganizm
(2)
Żywność
(2)
Awdańcy (ród)
(1)
Bitwa pod Płowcami (1331)
(1)
Braudel, Fernand (1902-1985)
(1)
Chleb
(1)
Choroby ludzi
(1)
Collegium Nobilium Pijarów (Warszawa)
(1)
Cystersi
(1)
Dietetyka
(1)
Elżbieta Łokietkówna (królowa Węgier ; 1305-1380)
(1)
Erotyzm
(1)
Etyka
(1)
Gastronomia
(1)
Higiena
(1)
Historia gospodarcza
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kapitalizm
(1)
Kucharstwo
(1)
Kultura dworska
(1)
Kultura materialna
(1)
Kultura stołu
(1)
Leczenie
(1)
Medycyna
(1)
Mieszkańcy wsi
(1)
Moda
(1)
Monety niemieckie
(1)
Nadużywanie alkoholu
(1)
Notariat
(1)
Ojcostwo
(1)
Pieniądz
(1)
Polska
(1)
Postęp techniczny
(1)
Przyjemność
(1)
Płock (woj. mazowieckie)
(1)
Rolnictwo
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Rzemiosło
(1)
Spowiedź
(1)
Społeczeństwo
(1)
Strumiłło, Jerzy
(1)
Styl życia
(1)
Szczęście
(1)
Szkolnictwo
(1)
Służba zdrowia
(1)
Teatr
(1)
Technologia żywności
(1)
Transport
(1)
Trawkowski, Stanisław
(1)
Widowiska
(1)
Więź społeczna
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wyposażenie mieszkań
(1)
Zabójstwo
(1)
Zdrowotność
(1)
Zmiana społeczna
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Ścibor z Sąchocina
(1)
Temat: czas
1901-2000
(4)
1989-2000
(3)
2001-
(3)
1501-1600
(1)
1601-
(1)
1601-1700
(1)
1701-
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1918-1939
(1)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Europa
(1)
Niemcy
(1)
Polska
(1)
Prusy
(1)
Gatunek
Opracowanie
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Literatura polska
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Reportaż
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(6)
Kulinaria
(4)
Medycyna i zdrowie
(4)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
12 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-82650 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-94529 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na początku był głód / Marek Konarzewski. - Warszawa : PIW, 2005. - 220, [3] s. ; 20 cm.
(Biblioteka Myśli Współczesnej)
Tzw. seria Plus Minus Nieskończoność.
1. Łowcy, padlinożercy czy wegetarianie? 2. Żołądek i mózg jaskiniowca 3. Ciemna strona chleba 4. Udomowienie zwierząt 5. My, ludożercy 6. Gdy karnawał wygrywa z postem 7. Dietetyczna krucjata 8. Spacerkiem po dietach 9. Pieprz, sól i wino 10. Czy świat się wyżywi?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-612 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Książka
W koszyku
Pożywienie roślinne i rolnictwo : w rozwoju dziejowym / Adam Maurizio. - Krosno : Krośnieńska Oficyna Wydawnicza, 2017. - XX, 409, [2] strony, [1] karta tablic : ilustracje, rysunki ; 25 cm.
Indeks.
Reprint, oryginał: Warszawa, nakładem Kasy Mianowskiego, 1926.
[...] Adam Maurizio uznawany jest za jednego z twórców nowoczesnej bromatologii nauki zajmującej się badaniem żywności. Stworzył od podstaw jedną z jej gałęzi – historię pożywienia. Opublikował na ten temat ponad 100 artykułów i 21 większych prac w postaci książkowej. Jedną z najważniejszych, wręcz fundamentalnych jest ta publikacja. Obejmuje ona zagadnienia pożywienia roślinnego od czasów starożytnych po współczesne autorowi. [Krośnieńska Oficyna Wydawnicza, 2017]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-105114 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.6-Czyt.63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakologia / [tekst i ilustracje] Ola Woldańska-Płocińska. - Poznań : Papilon, copyright 2020. - 78, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 31 cm.
Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet? Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym. [www.azymut.pl, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. AF-109671 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp-61/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Jak rewolucja żywieniowa zmieniła nasze ciała, życie i świat.
Tytuł oryginału: "The Way we eat now: strategies for eating in a word of change" 2019.
Bibliografia na stronach 462-[474].
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów. Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia. Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni. Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem. Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie. [lubimyczytac.pl, 2020]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-612 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108559 (1 egz.)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.8-61 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Czas trwania: 9 godz. 24 min.
Tytuł oryginału "Eat and run" 2012.
Czyta Krzysztof Banaszyk.
Publikacja dostępna również w formie drukowanej.
Nagranie w formacie mp3.
Od niemal dwóch dekad Scott Jurek jest najważniejszą postacią i gwiazdą biegów ultramaratońskich. To niezwykle trudna, ale wciąż zyskująca na znaczeniu dyscyplina sportu. W 1999 roku będąc właściwie nikomu nieznanym biegaczem, Scott Jurek niespodziewanie wysunął się na prowadzenie w Western States Endurance Run - słynnym stumilowym (a więc ponad stusześćdziesięciokilometrowym!) wyścigu szlakiem z czasów gorączki złota przez kalifornijskie góry Sierra Nevada. Jurek wygrał go siedem razy z rzędu, ustanawiając również nowy rekord tej trasy. Dwukrotnie zwyciężył w Badwater Ultramarathon, a więc w biegu na ponad dwieście siedemnaście kilometrów przez Dolinę Śmierci. Ustanowił rekord Stanów Zjednoczonych w dwudziestoczterogodzinnym wyścigu, przebiegając w tym czasie dwieście sześćdziesiąt sześć i sześć dziesiątych kilometra, czyli sześć i pół maratonu! Znalazł się w grupie najlepszych biegaczy, którzy w Meksyku wzięli udział w wyścigu z udziałem Indian Tarahumara, znanym z bestsellerowej książki Urodzeni biegacze. Te osiągnięcia należą do absolutnie wyjątkowych, a niezwykłości dodaje im fakt, że Jurek dokonał ich, jedząc wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. W "Jedz i biegaj" Scott Jurek szczerze opowiada o swoim życiu weganina i o karierze wybitnego sportowca. Jego historia może być natchnieniem dla biegaczy na każdym poziomie zaawansowania, pokazuje bowiem, jak silna potrafi być ludzka wola. To inspirująca opowieść o dzieciństwie Jurka, początkach biegania (z którym nie zaprzyjaźnił się od razu) i o powolnej przemianie w weganina i ultramaratończyka błyskotliwie wygrywającego zawody rozgrywane na całym świecie. [www.azymut.pl, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Wyp.Muz.KM/CD 1917 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz i biegaj : niezwykła podróż do świata ultramaratonów i zdrowego odżywiania / Scott Jurek, Steve Friedman ; [przekład Jacek Żuławnik]. - Wydanie 1, dodruk. - Łódź : Galaktyka, copyright 2014. - 262 strony, [16] stron tablic : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Tytuł oryginału: "Eat and run". 2012
Indeks.
Publikacja dostępna również w formie książki mówionej.
Od niemal dwóch dekad Scott Jurek jest najważniejszą postacią i gwiazdą biegów ultramaratońskich. To niezwykle trudna, ale wciąż zyskująca na znaczeniu dyscyplina sportu. W 1999 roku będąc właściwie nikomu nieznanym biegaczem, Scott Jurek niespodziewanie wysunął się na prowadzenie w Western States Endurance Run - słynnym stumilowym (a więc ponad stusześćdziesięciokilometrowym!) wyścigu szlakiem z czasów gorączki złota przez kalifornijskie góry Sierra Nevada. Jurek wygrał go siedem razy z rzędu, ustanawiając również nowy rekord tej trasy. Dwukrotnie zwyciężył w Badwater Ultramarathon, a więc w biegu na ponad dwieście siedemnaście kilometrów przez Dolinę Śmierci. Ustanowił rekord Stanów Zjednoczonych w dwudziestoczterogodzinnym wyścigu, przebiegając w tym czasie dwieście sześćdziesiąt sześć i sześć dziesiątych kilometra, czyli sześć i pół maratonu! Znalazł się w grupie najlepszych biegaczy, którzy w Meksyku wzięli udział w wyścigu z udziałem Indian Tarahumara, znanym z bestsellerowej książki Urodzeni biegacze. Te osiągnięcia należą do absolutnie wyjątkowych, a niezwykłości dodaje im fakt, że Jurek dokonał ich, jedząc wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. "W Jedz i biegaj" Scott Jurek szczerze opowiada o swoim życiu weganina i o karierze wybitnego sportowca. Jego historia może być natchnieniem dla biegaczy na każdym poziomie zaawansowania, pokazuje bowiem, jak silna potrafi być ludzka wola. To inspirująca opowieść o dzieciństwie Jurka, początkach biegania (z którym nie zaprzyjaźnił się od razu) i o powolnej przemianie w weganina i ultramaratończyka błyskotliwie wygrywającego zawody rozgrywane na całym świecie. [www.azymut.pl, 2014]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.13-796/799 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach [387]-406.
R. 1. Główne zmiany w obszarze zdolności do XIX wieku ; R. 2. Religia a zdrowie i leczenie ; R. 3. Historia zdrowia i choroby w Prusach w XVIII wieku ; R. 4. Sytuacja zdrowotna i służba zdrowia pod zaborem pruskim i na ziemiach polskich w drugiej połowie XVIII i początku XIX wieku ; R. 5. Choroba i zdrowie w Królestwie Prus w XIX wieku (1806-1871) ; R. 6. Zdrowie i choroba w Prusach 1817-1933 ; R. 7. Zdrowotne aspekty żywienia ; R. 8. Pijaństwo i alkohol ; R. 9. Używki (tytoń, herbata, czekolada, narkotyki) ; R. 10. Antykoncepcja i regulacja urodzeń w Prusach 1871-1933.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. WG-61 (1 egz.)
Biblioteka zamknięta
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-108345 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Badań nad Wiekiem Osiemnastym : studia i źródła. Studia ; nr 5)
Indeks.
Definicje i synonimy "przyjemności" w polskich i obcych słownikach XVI-XVIII wieku ; Przyjemność w XVIII wieku: perspektywa leksykologii, semantyki, estetyki ; Rozkosze światowców: konwersacja ; Przyjemności parkowe i ogrodowe w życiu i literaturze polskich oświeconych ; Poznanie natury jako źródło przyjemności. Filozoficzne i poetyckie konteksty szcześcia ; Miasto w literaturze: przestrzeń przyjemności "uczciwej" i "nagannej" ; Elegijne przyjemności ; Słodka i dolegliwa razem rzecz, czyli trudne przyjemności ojcostwa w literaturze czasów stanisławowskich ; Zabawy przyjemne i pożyteczne w oświeceniowej alkowie ; Kobiece przyjemności w XVIII wieku ; "Przyjemności" wszeteczne, czyli o prostytucji w Warszawie stanisławowskiej ; Kwestia smaku. Kulinarne fascynacje oświecenia ; Osiemnastowieczna przyjemność ucztowania na dworach magnackich ; Z życia towarzyskiego polskich elit szlachecko-magnackich w Gdańsku w połowie 1757 roku (Przebendowscy, Adam Kazimierz Czartoryski i wielu innych) ; Przyjemność i obowiązek. Stanisław Poniatowski czyta wieści z Paryża ; Przyjemność w teoriach dramatyczno-teatralnych i jej osiemnastowieczne rewizje ; Uroki widowiska pod obłokiem dla różnego stanu ludzi (niedziela 14 września 1788 r. w Łazienkach) ; Rekreacja w elitarnych szkołach Europy epoki oświecenia ; Przyjemność a konserwatywna moralistyka francuska w bibliotece i programie Collegium Nobilium w Warszawie ; Rozkosze negacji. Inny i obcy w literaturze polskiego oświecenia ; Przyjemność podróżowania, czyli (tylko?) przyjemność pisania (o podrózy) ; Koncepcje przyjemności w myśli estetycznej XVIII wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-96371 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej